Apple står til milliardbøde i kartelsag om e-bøger

Apple er netop kendt skyldig i en stor sag fra 2012 om dannelsen af et priskartel med fem amerikanske bogforlag. De skal nu betale en bøde svarende til 3 milliarder danske kroner

Med deres kontante afvisning til FBI om at knække koden på en terrormistænkts Iphone har Apple fået en del juridisk opmærksomhed på det seneste.

Sideløbende med den dramatiske sag er It-giganten nu indhentet af en mere tør af slagsen.

Læs også: FN: FBI-sejr i Apple-sagen kan være en ren foræring til totalitære regimer

Apple skal nemlig betale en bøde på over tre milliarder danske kroner i en sag om et priskartel i samarbejde med fem forlag. Målet var, at fastsætte høje priser på e-bøger og dermed omgå den amerikanske konkurrencelovgivning.

Det blev endelig fastslået i går efter at den amerikanske højesteret afviste Apples ønske om en appel fra sommeren 2015. Det skriver New York Times.

Aftalen fik E-bogpris til at stige op til 40 procent

Samarbejdet med de fem store bogforlag fandt sted i 2010 op til udgivelsen af den første Ipad. Aftalen betød, at prisen for e-bøger i gennemsnit steg med 20 procent og i enkelte tilfælde op til 40 procent.

Læs også: Også nye aftaler med Google og Amazon i fare efter Facebook-dom

Med Apple-samarbejdet om faste højere priser, lykkedes det forlagene at presse Amazon, der dominerede salget for e-bøger til også at hæve prisen til stor fordel for de fem forlag.

Ideen til det ulovlige priskartel kom fra Apple selv. Flere mails viser således, at Apple igen og igen talte for, at de fem forlag kunne presse priserne i vejret. Et sjette forlag, Random House, nåede at trække sig ud af prissamarbejdet inden kontrakten kom i hus.

Sagen blev rejst tilbage i april 2012, men er siden blevet anket af Apple flere gange.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Affecto Denmark reaches highest Microsoft Partner level

Affecto Denmark, a leading provider of data-driven solutions, has reached the highest level in the Microsoft partner ecosystem: Managed Partner.
22. jun 2017

Innovate your business with Affecto's IoT Explorer Kit

Are you unsure if Internet of Things fits your business strategy?
31. maj 2017

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 2017