Apple sniger nyt iPhone 5-stik uden om EU-lovgivning

17. september 2012 kl. 14:1239
Apple sniger nyt iPhone 5-stik uden om EU-lovgivning
Illustration: Apple.
Selvom EU-Kommissionen i 2010 bestemte, at alle mobiltelefoner skal kunne oplades via en microUSB-port, så har Apple med deres nye Lightning-connector igen formået at snige sig udenom EU-paragrafferne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Apples har med deres nye opladerstik formået at liste sig udenom EU-lovgivningen, der ellers sikrer, at alle telefoner fra 2010 og frem skal kunne lades med et microUSB.

Men Apples nye ladestik, kaldet Lightning, til iPhone 5, den nye iPod Touch og iPod Nano er ikke et microUSB-stik, som nogle ellers havde håbet på.

Derfor har Apple på deres europæiske hjemmesider startet salget af en adapter, der kan sættes til Lightning og som passer til en microUSB også. Så teknisk set kan det lade sig gøre at tanke iPhone'en op ved hjælp af microUSB, men det er noget omstændigt. Det skriver Politiken.dk.

Apple lavede samme nummer med EU-lovgivningen, da de med det gamle 30-pin stik også fik fremstillet en special-adapter, som kunne opfylde lovgivningen i Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Apples nye Lightning-connector-stik afløser det gamle stik, som siden 2003 har fyldt strøm på verdens mange millioner iPhones og iPods. Det nye Lightning-stik og microUSB-adapteren er endnu ikke kommet til salg i Danmark, men prisen for microUSB-adapteren kommer formentlig til at ligge på omkring 150 til 200 kroner.

39 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
35
18. september 2012 kl. 12:09

Det er som om i ikke ser på de fordele Apple stikket giver ift. til microUSB? Hvad bruger iPhone/iPod/iPad deres 30pin og Lightning kabel til? Hvis i kan retfærdiggøre at et microUSB stik kan det samme som et Lightning stik eller deres forrige 30-pin stik, så kan jeg forstå forundringen. Men hvis man kun kan trække 1A ud af et microUSB stik skal en iPad så tage dobbelt så lang tid at lades op eller har jeg misforstået noget? Hvad med HDMI og VGA konverteringsstik kan det laves med USB?

36
18. september 2012 kl. 12:37

Hvorfor LÆSER du ikke kommentarerne?

29
18. september 2012 kl. 09:54

Det mest underlige ved det hele, er at Apple, ihvertfald før i tiden, har solgt sig på ikke at være ligeglade med miljøet. Micro USB stikket, blev netop lavet for at skåne miljøet. Ligeledes mistede de deres miljø certifikat i USA fordi man ikke længere kan udskifte dele i deres bærbarer, men det er vel mere forståeligt, nu når de skal laves så kompakte.

37
18. september 2012 kl. 13:18

Ligeledes mistede de deres miljø certifikat i USA fordi man ikke længere kan udskifte dele i deres bærbarer, men det er vel mere forståeligt, nu når de skal laves så kompakte.

Apple "mistede" ikke deres miljø certifikat - det er en længere historie der hører til i en anden tråd. Den nye MacBook Pro med fast batteri har stadig EPEAT GOLD rating (http://ww2.epeat.net/ProductDisplay.aspx?return=pm&action=view&search=true&productid=8661&epeatcountryid=1) - hvis det er det "miljø certifikat" du tænker på?

Det ville selvfølgelig have været en gevinst hvis der var et fleksibelt, standardiseret lade og data stik i størrelsen af micro-USB - men det er der så ikke. Så Apple laver sit eget med tilstrækkelig fleksibilitet til brug de næste 10 år og 500+ mio. iOS devices - ligesom Samsung også vil have mere (ikke-standardiseret) funktionalitet i deres micro-USB stik. Og ja, du får et par kabler tilovers med tiden.

32
18. september 2012 kl. 10:41

Det mest underlige ved det hele, er at Apple, ihvertfald før i tiden, har solgt sig på ikke at være ligeglade med miljøet.

Det sluttede da de blev store ;-)

Jeg synes også at det groft men forudsigeligt at Apple selvfølgelig vil have andre stik end de andre.

Det være sagt så synes jeg altså de lavet nogle nyskabelser som jeg meget gerne så tænkt ind næste gang der skal udformes fælles standarder for stik til telefoner og andre apparater, nemlig en udformning hvor 1) stikket kan sættes i begge veje og 2) gerne med magnetlukke.

Det er jo nok desværre patenteret, så det får vi sikkert aldrig, længe leve patentsystemet :-(

27
17. september 2012 kl. 22:47

Endnu en god grund til at boycotte apple.

25
17. september 2012 kl. 21:39

Jeg har et par ideer til hvorfor Apple stadig ikke har valgt at bruge USB-stik til deres iPhone 5.

Er det rigtigt at iPhone ikke kan bruge et USB kabel til at overføre video samtidig med der lades og synkroniseres ? Er det rigtigt at man lader iPad med 2A hvilket ikke er muligt med et microUSB stik? Er det rigtigt at man kan købe et Lightning til VGA stik og Lightning til HDMI stik, hvordan gøres det med USB? Giver det nye lightning stik mulighed for at bruge eksisterende iPod kompatibel udstyr til at styre ens iPhone 5, hvordan skulle det kunne lade sig gøre med USB? Er det rigtigt at Lightning stikket er mindre end micro-USB? Er det rigtigt Apple har brugt 30 pin connectoren i 6 år altså før nogen EU standard kom på området?

Jeg har helt sikkert ikke undersøgt tingene lige så grundigt som mange af jer herinde, men måske i så vil kunne svare på ovenstående spørgsmål?

Jeg kan godt se problemet hvis man har mange enheder der bruger forskellige stik. Det som på en side er smart kan også bruges som et argument for at "binde" folk til en bestemt firma-standard. Jeg mener dog ikke denne standard (i modsætning til HTML) gør andres udstyr dårligere.

Desuden gør dette stik det muligt at se forskel på Samsungs og Apples produkter. :o)

21
17. september 2012 kl. 19:23

Så vidt jeg kan forstå, er hele ideen med Lightning, at det er adaptivt. Dvs. at telefonen via software kan ændre pin signalernes betydning alt efter hvilken periferienhed, der sættes i den ene ende. Derfor dur et micro-USB (m. MHL) stik ikke, da pin forbindelserne der er fastlagt fra starten. På den måde har Apple lavet et stik, der burde kunne leve i mange år fremover. Derudover, er det da også smart, at man ikke kan vende det forkert.

20
17. september 2012 kl. 19:16

Er problemet ikke snarere de mange iPhone 5-opladere med Lightning-stik, som vil koste ressourcer at destruere (eller belaste miljøet unødigt), når telefonen engang kasseres?

Alle iPhone/iPad/iPod opladere kommer med et standard USB stik, og har så vidt jeg ved gjort det de sidste mange (>6år). Det er oplader/dataoverførselskablet, der har USB i den ene ende, og Lightning i den anden ende. EDIT: Jeg kan se at Hans Dalsgaard Jensen nåede at skrive det før mig :-)

16
17. september 2012 kl. 19:07

Som det fremgår at den wiki-artikel, der henvises til i et indlæg, er standardiseringen vedrørende brug af micro-usb ikke en lov. Således bør artiklens misvisende overskrift og indhold rettes. Ifølge eu-standarden kan man fint bruge en adapter. Så et forslag til overskrift »Apple overholder eu-lov, som i øvrigt ikke er en lov, til punkt og prikke.« Hilsen Jakob (som ikke er indehaver af en iPhone)

24
17. september 2012 kl. 20:34

Når EU laver regler hvor en adaptor er fuldt ud lovlig, så kan det vel ikke undre at en producent vælger denne lovlige løsning, uanset hvor tåbelig den end er.

Måske burde Version2 rette skytset mod de politikere, der var så blødsødne (eller kloge?) at gøre adaptor-løsningen lovlig. Men der er måske flere klik i en overskrift hvor ordet Apple indgår? ;-)

19
17. september 2012 kl. 19:13

Du har helt ret. Og alligevel får du tommel ned af de andre. Det fortæller en del om debatniveauet på V2 at fakta ikke anses som relevant.

Og i øvrigt kan denne artikel komme på listen som endnu en V2-artikel, hvor journalisten fordrejer fakta så Apple stilles i et dårligt lys. Det begynder at ligne et redaktionelt valg.

12
17. september 2012 kl. 17:17

Modeller der kom på markedet inden skæringsdatoen går naturligvis fri

Modeller der kom på markedet efter skæringsdatoen pålægges en særtold på et hundrede procent af vejledende salgspris uden afgift.

privat import er smugling, hvis ikke tolden berigtiges.

hele miseren er at det var en frivillig aftale og ikke en egentlig EU regel

11
17. september 2012 kl. 17:00

Hvis den her lov skulle følges sådan som I lægger op til, ville det medføre en eller flere af følgende:

  1. En større (og dyrere) iPhone, så der kunne være plads til et USB-mini-stik.
  2. Ingen iPhone til salg i EU.
  3. Alt det iPod/iPhone tilbehør der bruger 30-pin stikket i dag kan ikke bruges med de nye enheder.

Det virker som om tænkningen er at USB (med sine 4 ledere) kan være en fuldgod erstatning for Lightning (med sine 8) eller den gamle 30-pins connector. Hvis det var tilfældet, havde Apple nok næppe besværet sig med at lave et nyt stik…

Det er selvfølgelig en nobel tanke at vi kan afskaffe de gamle opladere, men det er jo stadig muligt her. Du behøver ikke bruge en dedikeret Apple-oplader, du kan bare plugge dit iPhone-kabel i en hvilken som helst USB-oplader (omend det tager en krig at lade en iPad op over sådan en).

22
17. september 2012 kl. 20:11

En større (og dyrere) iPhone, så der kunne være plads til et USB-mini-stik.

Hvor meget større (og dyrere) end en iPhone med påmonteret adapter?

Ingen iPhone til salg i EU.

En så drastisk løsning tvivler jeg på, at Apple ville vælge. Men det er selvfølgelig deres valg.

Alt det iPod/iPhone tilbehør der bruger 30-pin stikket i dag kan ikke bruges med de nye enheder.

Hvorfor ikke? Der er da ingen der siger, at en iPhone ikke må have flere stik.

15
17. september 2012 kl. 18:24

Utroligt som alt dårligt kan bagatelliseres og forbigås, blot det kommer fra Apple. Kunne godt snart tænke mig folk fandt deres fornuftige kritiske sans frem, og lod være med hovedløst at gå hen til flokken af Isheeps, for at bræge i kor! Læg nu det åndssvage ræs mellem Apple/Android i jorden og find de objektive briller frem, så alle platforme kan diskuteres på godt og ondt, velvidende at vi alle har forskellige behov. Kik over hækken! Der står sikkert heller ikke en bil magen til din, inde hos naboen. Hvorfor mon??

17
17. september 2012 kl. 19:09

Nej, men du kan tanke den samme benzin/diesel alle steder, og skal ikke bruge en adapter mellem stander og din bil, alt efter dit bilmærke og benzinselskab. Samt du kan bruge dit visa/dankort, uden adapter, fordi det ikke er for lille og tyndt. Det er smart med sådan nogen standarter.

Ja så kom den med bilen igen.

18
17. september 2012 kl. 19:09

@Ole Christensen

Har du hørt om at feje for egen dør? Fint nok at du opfordrer til en saglig debat uden de sædvanlige skyttegrave, men så bør du starte med at undlade ord som "isheeps". Man skal ikke beskylde andre for ikke at kunne være objektive, når man selv har problemer med det samme.

Det svarer til at sige: "Tal ordentligt til folk, din idiot."

14
17. september 2012 kl. 17:27
13
17. september 2012 kl. 17:25

Alt det iPod/iPhone tilbehør der bruger 30-pin stikket i dag kan ikke bruges med de nye enheder.

Til gengæld ville nyt (microUSB) udstyr kunne bruges af alle compliant enheder. Er det ikke et win i det større perspektiv?

en hvilken som helst USB-oplader (omend det tager en krig at lade en iPad op over sådan en).

Jamen så er enten laderen "snyd" (markeret som 1A men lader kun med et par hundrede milli), eller/og enheden er ikke compliant med USB power specs. Der findes skam ladere der kan (og må og vil) levere en hel Ampere over USB, men iflg. specs bør enheden be pænt om det. Jeg bruger et hacket kabel til min billige (dumme) lader.

9
17. september 2012 kl. 16:08

Er der nogen, som kan bidrage med et link til lovteksten? Siger denne specifikt, at der ikke må bruges en adaptor? Og er det overhoved en lov? Eller en aftale mellem EU og de store producenter?

5
17. september 2012 kl. 15:06

De burde ikke kunne sælge deres varer i EU når de ikke vil følge reglerne. Når EU endeligt gør noget godt, som at sikre at vi ikke skal have 20 forskellige ladere liggende, men kun en type, så skal det også gælde de store selskaber - og især Apple, som efterhånden får lov til at udøve så meget monopol at de er 5 gange værer end Microsoft nogensinde har været. Og en converter ikke en løsning, det var jo ikke hensigten med loven. Så stop salget af Apple produkter med det nye stik, til de laver en EU udgave....

38
19. september 2012 kl. 07:53

Det ville fandeme een gang for alle lære de der arogante Applepie amerikanere hvor David køber øllet!

4
17. september 2012 kl. 14:42

Lige meget hvordan man forsøger at forhindre den slags ting vil der altid være en vej uden om. Men dejligt vi bruger en smule penge på at lave en standard som alle følger (ironi kan forekomme)...

2
17. september 2012 kl. 14:33

Det er da en interessant fremgangsmåde: sælg noget der er "ulovligt" i EU, og sælg en separat dims mere for at gøre det lovligt -- burde den dims ikke være inkluderet i pakken? Hvad er ellers lovens værdi, set fra (for)brugernes perspektiv?

8
17. september 2012 kl. 15:48

Ja adapteren burde følge med. Loven er ikke omgået. Loven er ikke fulgt.

Men hele idéen med at kræve at den skulle kunne oplades med microUSB, var at så kunne man næsten være sikker på at man kunne oplade hos andre, selv hvis man havde glemt sin oplader ELLER SIN ADAPTER. Som det er nu, kommer folk til at stå i en situation hvor de ikke kan oplade, og det burde udløse en bøde.

3
17. september 2012 kl. 14:42

Hej William

Ifølge Apples britiske hjemmeside, så ligger den gamle 30pin microUSB rigtig nok på en pris omkring de 70 kroner. Men den nye kommer jf. Apple UK til at ligge på det dobbelte.

Vh

Henrik, Version2