Apple skal betale patent-haj godt tre milliarder kroner efter lang retssag

Hvem ejer den digitale idé bag iOS-applikationen ‘Facetime’? Ikke Apple, ifølge amerikansk domstol.

Det er begyndelsen på enden på en otte år lang retssag, idet selskabet VirnetX Holdign Corp. netop har vundet et sagsanlæg mod Apple i retten i Texas. Det skriver Bloomberg.

Læs også: Kina begynder for alvor at rangere sine borgere i omfattende ‘socialt pointsystem’

Ifølge VirnetX har Apple krænket en række af selskabets patenter med sine features og applikationer som eksempelvis videochat-applikationen Facetime, VPN on Demand og flere iMessage-features.

Læs også: Medstifter af Apple dropper Facebook i protest over deres dataindsamling

Apple har fastholdt, at der ikke er tale om en krænkelse af VirnetX’s patenter, men protesterne er nu officielt blevet underkendt, og Apple er blevet dømt til at betale koncernen 503,6 millioner amerikanske dollars i godtgørelse.

Det svarer til godt tre milliarder kroner.

Kæmpe succes for VirnetX

Der er tale om en kæmpe juridisk succes for VirnetX, der kunne se sine aktier stige med 40 procent efter afgørelsen. Godtgørelsen er også steget markant fra omkring 302 millioner dollars til de nuværende 502.

Læs også: Appleboss efter Facebook-skandale: Det er tid til udførlig regulering af tech-branchen

Kendall Larsen, VirnetX’s direktør, mener, at godtgørelsen er rimelig - især taget i betragtning af, at den patentkrænkende software er installeret på i omegnen af 400 millioner enheder.

Bloomberg kunne ikke få en kommentar fra Apple eller selskabets advokater.

»Beviserne var klare. Sig sandheden, og du behøver ikke bekymre dig om noget som helst,« skulle Kendall Larsen ifølge Bloomberg have sagt, kort efter afgørelsen blev offentliggjort.

Læs også: Iværksætter: Vi kan knække din iPhone-kode - billigt

Men afgørelsen kan appelleres, og noget tyder på, at de tegnede patenter ikke er skudsikre. Sagen er derfor sandsynligvis ikke helt slut endnu.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jakob Damkjær

Men hvem kan ikke li en Apple straffet historie...

“For VirnetX, the jury verdict in its favor could be a short-lived victory. The Patent Trial and Appeal Board has said the patents are invalid, in cases that are currently before the U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit in Washington.”

Se den detalje ville en tilbundsgående rapportering af historien inkluderet som mere end en fodnote i bunden...

 • 5
 • 3
#2 Frank Stjerne

VirnetX lever af, at tage patenter på almindeligheder, og derefter sagsøge store virksomheder som Apple, f.eks. en slider på en smartphone. De fleste dommere er fornuftige og afviser den slags patentsager, men i Texas kan man finde dommere, som vil forholde sig til patentsager af den karakter. Apple og Google plejer så at appellere til retsinstanser på et højere føderalt niveau, og her plejer de fleste af den slags sager at falde. Der er trolde i Rusland og patenthajer i USA. Der er meget totalt uproduktivt spin off fra IT industrien.

 • 4
 • 2
#3 Deleted User
 • 6
 • 0
#4 Frank Stjerne

Techgiganterne kører en lidt anden forretningsmodel med hinanden end patenthajerne. Når en part tager patent på en slider, så tager en anden patent på et swipe. Så deler man i porten og udligner værdien med hinanden. Om der reelt flyder penge mellem f.eks. Google og Apple for brug af hinandens patenter er tvivlsomt, men journalister elsker at skrive historierne, så vi tror, at der flyder reelle penge mellem selskaberne. I virkeligheden er en dom blot en værdisætning af patentet.

 • 0
 • 2
#5 Thomas Larsen

Så deler man i porten og udligner værdien med hinanden.

Men det er bare ikke sandt. Google ændrede netop deres låseskærm i Android til at være en "circle-slide" i stedet for den klassiske "Swipe right"-gestus som også fundet på iPhonen, til trods for dette ikke er første oprindelse af "teknologien" på platformen, for ikke at nævne der er tale om en gestus baseret på låseteknologi der er hundredevis af år gamle.

Google's opkøb af Motorola var ene og alene fordi Apple gik efter alt og alle på håbløse patenter, og vandt.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere