Apple skal betale 97 milliarder i skattebøde for ulovlig lav skat i Irland

30. august 2016 kl. 13:1320
Apple slap med at betale 0,005 procent i skat af overskuddet fra salg af Apple-produkter på det europæiske marked ved at overføre omsætningen til to skuffeselskaber.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

EU-Kommissionen har endnu en gang udstedt en milliardbøde til et amerikansk it-firma.

Denne gang er det Apple, der er fundet skyldig i at have snydt det irske skattesystem for 13 milliarder euro, eller godt 97 milliarder kroner. Det skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Skatteunddragelsen fandt sted fra 2003 til 2014, hvor kommissionen iværksatte en undersøgelse. I den periode faldt Apples skat i Irland fra cirka én procent til 0,005 procent af overskuddet på europæiske marked.

Det kunne lade sig gøre ved, at Apples to datterselskaber, der stod for salget i EU, ikke direkte indberettede omsætningen som deres egne salg, men derimod gennem selskabernes moderselskaber, der ifølge kommissionens afgørelse reelt blot var skuffeselskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betød, at Apple i praksis stort set ikke betalte skat af salget af selskabets produkter i EU, fordi Apple kunne vælge, at alle skatter skulle betales i Irland, hvor skatten altså var tæt på nul.

De 13 milliarder euro er det op til de irske skattemyndigheder at opkræve fra Apple, da det reelt er Irland, Apple ifølge kommission har unddraget at betale skat i. Det er dog også de irske skattemyndigheder, der har givet Apple den ulovligt lave skat ved at træffe afgørelser om Apples skatteforhold til fordel for Apple.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
31. august 2016 kl. 17:31

Jeg så den 15 min. video hvor Margrethe Vestager forklarer det hele. Forstå det nu rigtig. EU har ikke dømt Apple til noget som helst. EU har pålagt Irland at deres skatteregler ikke må give firmaet Apple en konkurrence-fordel og pålagt Irland at opkræve den skat som Apple tidligere er undsluppet. For mig at se er det en god dom, og alting vender den rigtige vej, så at sige. Man kan sige at hvis Irland nægter, så kan EU give Irland en straf for ikke at overholde EU lovgivningen ... men pga. beløbets størrelse, mon ikke Irland bare kryber til korset og forsøger at indkræve skatten hos Apple? Samtidig gav MV en vink med en vognstang til Luxembourg, som har for vane at give firmaer en skattefordel.

18
31. august 2016 kl. 15:38

"... USAs regering - endda officielt - går ind og blander sig i sagen til fordel for en privat virksomhed." Det er ovenikøbet hyklerisk. Tidligere på året (vistnok, eller var det i 2015?) var der i USA et ramaskrig helt op til eller i nærheden af præsidenten over, at amerikanske selskaber flyttede til skattely i Irland ved opkøb af eller sammenlægning med et irsk firma. "Det var upatriotisk" at unddrage sig beskatning i USA. Forhåbentlig står EU fast, HVIS irerne virkeligt har begået en ulovlighed.

17
31. august 2016 kl. 12:16

@Kristian Sørensen @Jakob Damkjær

Hvordan mon udenlandske selskabers investering i EU eller EU selskabers investering i andre EU lande vil se ud hvis man ikke kan regne med at den rådgivning som landet regering giver om hvilke love der gælder i det land...

Som nu, hvor ulovlige skatte aftaler som ikke tåler dagens lyse, bliver dømt ulovlige når de kommer frem. De regler og love, som du kan forvente at blive dømt efter, efter står i lovtidnet og andre offentlige steder, hvor alle kan læse dem. Ikke aftaler som ikke kan tåle at blive offentliggjort, som i Luxembourg-finten' hvor de rapporter og personer som afsløres sagen er dømt.

Sagen er desuden ikke afsluttet, da skat i andre EU lande, kan have beløb til gode, efter denne ULOVLIGE SKATTE UNDRAGELSE.

Appel er blevet dømt efter bestående skriftlige offentlige love, som bare ikke altid har været overholdt af de enkelte lande. Da de har underbudt det frie markedet med ulovlige, hemmelige lokumsaftaler. Det er frit for alle lande at vælge sin selvskabtskabs, men ikke at give enkelte selskaber særordninger. Som hvis jeg have en meget stort skatte-betaling, gik til de enkelte kommuner I Danmark og bad om et tilbud på skat, før jeg bosatte mig, også fik en aftale om halv kommuneskat. Så vil en lille kommunen kunne give rabat til alle de store skatte betaler.

Her er den som tegnefilm, så i bedre kan forstå det.

https://www.youtube.com/watch?v=DTB90Ulu_5E&feature=youtu.be

16
31. august 2016 kl. 11:50

I følge Politiken er Apples officielle modargument: "Hvis vi skulle betale skat i Irland efter den beslutning, som er kommet fra kommissionen, så ville vi betale en uforholdsmæssig andel af skatterne i hele landet. Man må spørge sig selv: Hvordan kan det være en ligelig behandling af Apple?" Hvorfor skattelyets egen størrelse har betydning, bliver ikke yderligere uddybet. Men det er også urimeligt, at EU stopper fuskeriet. Og Vestager har selv opfundet beløbene, forlyder det. Måske skulle Apple have brugt lidt af de sparede penge på medietræning i tide...

15
31. august 2016 kl. 08:35

Inden i går helt i selvsving over en bøde, så læs lige at Apple ikke har fået en bøde, de har bare fået besked om at betale den skat de skylder.. Der er ingen bøde blandet ind i det.... Det har EU også udtalt...

14
30. august 2016 kl. 21:35

Det er nærmest utænkeligt, at noget enkelt land nogensinde selv kunne finde på at tage en så stor sag op af egen drift. Der er ganske enkelt ingen andre end EU til at løfte sager af denne kaliber..

Tværtimod ser vi netop, at Irlands (u)ansvarlige minister forsøger at bortforklare, at man har bøjet landets i forvejen ekstremt lempelige selskabsskattelov (som ret beset har været under anklage fra EU i årtier) til fordel for udvalgte virksomheder i form af bl.a. Apple og Google, som begge har europæiske hovedkvarterer i netop Dublin. Dermed har Apple selvfølgelig opnået en yderligere konkurrencefordel ift. (mindre) konkurrenter.

Samtidig ser vi, at USAs regering - endda officielt - går ind og blander sig i sagen til fordel for en privat virksomhed. Et grimt politisk pres er derfor nu lagt på Europakommissionen, som rent faktisk blot insisterer på, at EUs konkurrence og rammer for skattelovgivning skal overholdes.

Desværre kan vi med Storbritanniens udtræden af EU nok imødese, at kampen mod landets adskillige "offshore"-pseudostater som Cayman Islands og Kanaløerne løber ud i sandet. Det er virkelig noget skidt.

Alt mulig held og lykke til konkurrencekommissæren. Hun og hendes jurister kan i hvert fald roligt regne med, at "The Empire Strikes Back".

13
30. august 2016 kl. 17:08

Skal Irland så tilbagebetale udbetalte støtteeuro fra EU i samme periode, da Irland jo har haft et ulovligt lavt skatteprovenue i samme periode?

11
30. august 2016 kl. 16:26

Og det er det at Irland og Apple er blevet dømt for.

Som jeg læser det er Irland ikke blevet dømt, tværtimod. Er man dømt følger der en straf. Irland får her tilkendt en præmie på 97mia. kr. for at have vildledt Apple, så de kan da aldrig være blevet dømt.

Jeg hverken vil eller skal holde hånden over Apple, men denne sag viser desværre hvor ulogisk og usammenhængende ting i EU er blevet. Med mindre alle lande i EU er fusioneret til ét... det ved vi så bare ikke endnu. Vi tror stadig at EU består af individuelle lande.

10
30. august 2016 kl. 16:18

Hvis Apple (og givet vis adskillige flere) har handlet i overensstemmelse med det Irland fremlægger som lovlig praksis, så er det ikke de firmaer der skal straffes men Irland der skal have gult kort med hensyn til EU medlemskab.

Det er ikke firmaerne der har handlet ulovligt ifølge EU lov/praksis men Irland.

I princippet burde denne dom resultere i givet vis adskillige flere domme, Apple har givet vis ikke som den eneste fået samme tilbud. F.eks. har Google 6.000 ansatte i Irland. De triller nok ikke bare tommelfingre. Lur mig om ikke de har fået samme tilbud som Apple, hvorfor har de ellers så mange ansatte i nettop Irland? Dette er kun 2 kendte firmaer. Der er givet vis mange flere.

9
30. august 2016 kl. 16:13

Apple har jo netop overholdt Irlands skattelove.

Det har Apple jo så ikke gjort - overholdt Irlands love.

Irlands skattelove er liberale, men i dette tilfælde har Irland og Apple så indgået en aftale som strider imod Irlands normale skattelove.

En aftale kan være for god, fordi aftalen betyder at Irland modtager en betydelig og overnormal del af den europæiske omsætning, og en andel som ligger langt udover hvad Irland burde modtage under normale forhold.

Og det er det at Irland og Apple er blevet dømt for.

8
30. august 2016 kl. 15:56

Du køber en vare af mig, som er 1000kr. værd. Jeg siger til dig at det vil jeg ikke have, giv mig 100kr. Efterfølgende bliver du dømt for bedrageri, for du har snydt sælger for 900kr.......Tænk lidt over den.

Irland siger at det er lovligt og at de ikke skal have mere. I dette tilfælde burde de 97mia. på INGEN måder tilfalde Irland. Hvis de skal betales bør de fordeles til resten af EU, det er i praksis dem der er blevet snydt ved de ulovlige metoder som IRLAND har godkendt.

6
30. august 2016 kl. 15:38

Ja stakkels Apple, tænk at et multi-milliard selskab ikke kan få lov at undlade at betale skat i et helt kontinent, fordi ét af landene har givet dem en god aftale under bordet.

Der er ikke noget med stakkels Apple. Det er princippet i at Apple overholder et lands lov, og efterfølgende bliver "dømt" til at betale, fordi det pågældende land ikke overholdt EUs lovgivning. Og mht. et helt kontinent, så er det jo hele ideen med EU - varernes fri bevægelighed etc.

7
30. august 2016 kl. 15:38

og før frugt allergien tar overhånd her inde...

Så vil denne juridiske opinion fra EU danne precedens.

Hvordan mon udenlandske selskabers investering i EU eller EU selskabers investering i andre EU lande vil se ud hvis man ikke kan regne med at den rådgivning som landet regering giver om hvilke love der gælder i det land...

Hvis EU retrospectivt kan ændre reglerne eller erklære dem ugyldige vil det give dem der beslutter hvor investreringer skal placeres stof til eftertanke...

http://www.apple.com/ie/customer-letter/

"The European Commission has launched an effort to rewrite Apple’s history in Europe, ignore Ireland’s tax laws and upend the international tax system in the process. The opinion issued on August 30th alleges that Ireland gave Apple a special deal on our taxes. This claim has no basis in fact or in law. We never asked for, nor did we receive, any special deals. We now find ourselves in the unusual position of being ordered to retroactively pay additional taxes to a government that says we don't owe them any more than we've already paid."

Så mm Tim Cook har et meget anstrengt forhold til den empiriske virkelighed så er der så andre selskaber der skal til retrospectivt at tilbagebetale "EU skat" ?

5
30. august 2016 kl. 15:05

Ja stakkels Apple, tænk at et multi-milliard selskab ikke kan få lov at undlade at betale skat i et helt kontinent, fordi ét af landene har givet dem en god aftale under bordet.

4
30. august 2016 kl. 14:17

Apple har jo netop overholdt Irlands skattelove.

EU siger så at Irlands skattelov er ugyldig/ulovlig på det punkt, og giver så Apple en bøde for at have efterlevet Irlands skattelov.

Det er en sær verden vi lever i hvor man kan overholde landets love, men alligevel blive dømt til at betale en stor bøde.

Det er altså meget meget meget svært at se hvordan man så skal få lyst til at drive virksomhed, specielt virksomhed med aktiviteter i flere lande, hvis man ikke engang kan regne med at klare frisag når man overholder landenes lovgivninger.

3
30. august 2016 kl. 13:36

Der er to dele i afgørelsen:

  1. Irland har lavet en ulovlig skatteaftale med Apple, der har fået en (ulovlig) konkurrencemæssig fordel.
  2. Apple har flyttet profit rundt vha. skuffeselskaber for at undgå at betale skat i andre EU lande.
2
30. august 2016 kl. 13:34

Det kalder på lidt lup på evt. skatteaftaler med Apple herhjemme.....men nå nej, den slags er utvivlsomt underlagt Mørklægningsloven.

1
30. august 2016 kl. 13:19

"Denne gang er det Apple, der er fundet skyldig i at have snydt det irske skattesystem for 13 milliarder euro, eller godt 97 milliarder kroner. Det skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse."

Det skriver de altså ikke. De skriver på aller først linje "State aid: Ireland gave illegal tax benefits to Apple worth up to €13 billion"

Og det er det som gør denne sag så mærværdig.