Apple skal betale 175 millioner for uautoriserede køb af 'smølfebær'

Det skal være slut med at sende store regninger til brugere for indkøb, som deres børn har foretaget via app-store. Det fastslår amerikansk handelsmyndighed.

Apple har indgået forlig med den amerikanske handelsmyndighed FTC for at undgå en retssag om digitale indkøb foretaget af børn. Det skriver The Washington Post.

Ifølge FTC har Apple ikke informeret brugerne om, at når de indtaster kodeord til App Store for at købe spil til deres børn, så giver de i praksis børnene mulighed for at foretage flere indkøb inde i selve spillet.

Det har resulteret i at forældre har klaget over regninger, der er løbet op i titusindvis af kroner – alt sammen for indkøb foretaget af deres børn.

Læs også blogindlæg: Plukket af Smølfebær

Med forliget indvilliger Apple i at betale et minimumsbeløb på 175 millioner kroner tilbage til de forældre, der har klaget over utilsigtede indkøb og dertilhørende regninger. Beløbet kan dog sagtens blive meget større.

Apple har allerede indgået forlig i et gruppesøgsmål med forældre om tilbagebetaling. Og Apples administrerende direktør, Tim Cook, giver da også i en intern mail udtryk for sin irritation over, at FTC går ind i en sag, som Apple allerede har indgået forlig om.

Edith Ramirez, der er formand for FTC mener dog, at myndighedens søgsmål sikrer de ramte forældre bedre.

»Vi mener, at vores forlig sikrer en mere robust kompensation«, siger Edith Ramirez og tilføjer, at de ramte brugere på denne måde bliver sikret fuld kompensation i modsætning til det tidligere forlig.

Apple bliver også påkrævet at tydeliggøre, hvornår brugere kan blive opkrævet for handlinger foretaget inde i spil og applikationer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anonym

Jeg syntes at det er helt på sin plads, at Apple (og tablet app stores generelt) bliver pålagt at de skal gøre det meget tydeligt når spil målrettet til børn og endda reklameret så værende gratis koster penge. Det er for nemt at sige at forældrene selv er ude om det, når man på intet tidspunkt bliver advaret om at et gratis spil kan koste mange tusinde af kroner hvis ikke man ændre nogle standard indstillinger. Jeg kunne til en vis grad give dig ret hvis det var spil eller andre apps mårettet voksne, men når det er børn de er målrettet mod, så er snakken noget helt andet.

Det kunne klares på mange måder. Enten vil at slå straks anmodning om app store password til som default, eller indføre en beløbsgrænse pr dag f.eks. 100 dkk og skal man købe for mere end det så bekræft det via mail godkendelse eller tilsvarende.

 • 13
 • 0
Ivo Santos

Egentlig burde være således at man skal hive kreditkortet frem når man køber et eller andet i et spil, for egentlig minder de spil det drejer sig om egentlig mere om pengespil end om andre typer spil.

 • 7
 • 1
Jakob Damkjær

Som skrevet står har Apple allerede indgået forlig desangående (smølfebær, guldmønter osv.) men en interesant lille detalje er at hvis der er nogen af de penge FTC nu har indgået forlig om der står tilbage på kontoen efter folk er blevet kompenseret for deres faktiske udgifter fra børns køb... Så tilfalder de FTC... Og da Apple allerede er gået igang med at betale kravene fra forældre med uforsigtig omgang med deres kreditkort tilknyttede kontoer tilbage og man mystisk nok ikke kan få pengene tilbage to gange, så vil det beløb nok være anseeligt...

Lidt for snedigt imo fra FTC at smøre deres fedtemader på en sag der allerede var afgjort og forbrugerene har fået de krav de har krav på tilbage...

 • 0
 • 8
Anonym

Og da Apple allerede er gået igang med at betale kravene fra forældre med uforsigtig omgang med deres kreditkort tilknyttede kontoer

Undskyld Jakob men det er simpelthen Bullshit!

Jeg tror udemærket at folk er klar over at de skal passe på deres kreditkort, men når spil udelukkende markedsført mod børn, skilter med at de er gratis, så kan man ikke forvente at forældre skal kende til en ikke oplyst 15 minutters default tidsfrist hvor der kan bliver brugt mange tusinde af kroner uden at der skal bekræftes noget.

Det her minder rigtig meget om samme metoder, som bilvurderingssiderne i øjeblikket kører med at man har kunnet indtaste oplysninger i en bannerreklame uden at det har været oplyst at det er forbundet med køb af en tjeneste. Det er forbrugerombudsmanden ikke i tvivl om er en ulovlig fremgangsmåde, og jeg tror at grunden til at Apple medgiver forbrugerklager uden tøven i DK er, at de ved at de vil tabe en sag der måtte komme for retten. Og én tabt retssag for Apple i et tilfældigt land vil blive slået prompte op på tech sites i USA.

Jeg er nok det mange her på V2 vil kalde mig for en Apple fanboy, men lige på dette område er Apple ikke særlig forbrugervenlige - og specielt ikke når et gratis produkt kan komme til at koste forbrugeren rigtig mange tusinde af kroner ved Apples standard indstillinger.

 • 9
 • 0
Anonym

Man kan jo bare indbetale 100 kr. på sin Apple konto. Så kender man risikoen. Bort set fra det burde ingen være tilmeldt noget som helst automatisk. Hverken folkekirken eller "In app purchases". Men så er det svært at tjene penge...

Set i bakspejlet ville jeg nok have lavet separate iCloud/iTunes konti. En til iOS apps, som kun ville have gavekort indbetalinger på, og så et Mac app store ID til mac apps med kreditkort, og så en konto helt uden kreditkort til sync af data.

Desværre er det ikke muligt for Apple at lave disse systemer sådan at man kan flytte sine apps eller køb mellem konti, men man kan da håbe at det måtte komme en dag.

 • 0
 • 0
Per Erik Rønne

Bort set fra det burde ingen være tilmeldt noget som helst automatisk. Hverken folkekirken eller "In app purchases".

Man bliver ikke automatisk tilmeldt noget i forbindelse med folkekirken.

For at blive medlem skal man selv tilmelde sig, som regel gennem dåben.

De fleste bliver så medlem som spæde, når forældrene lader en døbe. Men man kan nu altid, så snart man fylder 18, melde sig ud igen.

Men du mener måske heller ikke at forældrene skal kunne melde deres børn ind i den lokale fodboldklub? At det må vente til børnene er fyldt 18, så de selv kan foretage det?

 • 2
 • 3
Anders Rosendal

Men du mener måske heller ikke at forældrene skal kunne melde deres børn ind i den lokale fodboldklub? At det må vente til børnene er fyldt 18, så de selv kan foretage det?

Spørgsmålet er om barnet automatisk begynder at blive trukket i løn, når alderen rammer 18 år. Jeg tvivler. Det er vel forældrerne som betaler.

Og når det er "barnet's" tur, kommer der forhåbentlig noget info med posten, som man skal tage stilling til/underskrive.

 • 2
 • 0
Jakob Damkjær

Så er Google Play dobbelt så grumme som Apple for der står in app purchase (og andre køb i google play) åben i 30 minutter modsat de 15 minutter som den gør i Apples Appstore.

Kom frisk med outrage over at google bondefanger folk med mindre en pengebeviste børn.

http://www.consumerreports.org/cro/news/2014/01/google-play-store-lets-y...

 • 2
 • 5
Log ind eller Opret konto for at kommentere