Apple sætter Java pistolen for tindingen

Apple sender kraftige signaler om, at fimaets egen Mac-udgave af Java er på vej ud. Det kan give potentielle problemer for danske netbank-brugere.

Gårsdagens Apple-seance bragte ikke bare en ny netbook til verden, men også en række opdateringer, heriblandt Java til Mac i version 10.6 update 3, som svarer til det almindelige Java-versionsnummer 1.6.0_22.

I den forbindelse meddeler Apple i udgivelsesnoterne, at Java nu skal betragtes som "deprecated," hvilket vil sige at softwaren ikke længere skal betragtes som gangbar.

»Det betyder, at det Apple-fremstillede kørselsmiljø ikke vil blive vedligeholdt på samme niveau og måske vil blive fjernet i fremtidige udgaver af Mac OS X,« skriver Apple.

Udgivelsesnoterne gør også opmærksom på, hvor andres ørselsmiljøer end Apples skal installeres.

Open source-udgaven af Java, Open JDK, kan afvikles på Mac i den næste Java-udgave med versionsnummeret syv.

Mac uden Java ville betyde, at netbank-brugere vil få problemer med NemID, som benytter Java til login.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Martin Troels Eberhardt

Det eneste det betyder, er at man fremover skal have opdateringen til Java fra Oracle, istedet for Apple.

Jeg vil mene dette er et fremskridt, da Apple før har været meget langsomme til at opdatere Java til Mac, for at lukke sikkerhedshuller, som længe var løst i PC og Linux versionen.

 • 0
 • 0
#3 Thomas Vestergaard

Der er den meget reelle konsekvens, at hvis du vil distribuere dine programmer gennem det nyligt lancerede Mac App Store, så må du ikke bruge Java. I og med, at de ikke indeholde kald til deprecateded API'er.

Om det så kommer til at bide Java eller Apple hårdest må tiden vise. Den eneste sikre vinder er nok (desværre) C#.

 • 0
 • 0
#4 Anonym

"Om det så kommer til at bide Java eller Apple hårdest må tiden vise. Den eneste sikre vinder er nok (desværre) C#."

Hvordan mener du? Til at køre applet? Eller til at kode i hvis man skal være nogenlunde sikker på det er crossplatform compatibel nemt?

 • 0
 • 0
#6 Jakob Damkjær

Den nye MacBook Air er den første Mac i lang tid der ikke kommer med flash preinstaleret, det bliver ikke den sidste.

Når det endelige en version af en mac med tilhørende Mac OS X version går i feature freze og test er det så lang tid inden release at der som regel når at blive opdaget et eller flere sikkerhedshuller i den tredieparts software og der kommer en version der fikser det.

Så hvis man ser på det fra et sikkerhedssynspunkt så vil det gøre macen som platform mere sikker hvis man ikke sender dem på gaden med indbyggede sikkerheds huller i software som bruges tit og ofte og er tilgængelig fra nettet.

og omkostningen for kunderne er at de skal bruge et par minutter på at instalere software hvis de vil bruge den.

Det eneste dette betyder som der også står i noten er at den Apple producerede version af JAVA bliver dødet. YAY den har altid være mystisk ifht Suns versioner af java, lad Oracle selv lave en version hvis de vil det.

Så den næste version af java fra oracle vil være helt stadard java med skifte dag enten fra 10.7.

Men sidste sætning betyder at det nok ikke er den sidste version af java fra Apple til 10.5 og 10.6 for de vil blive understøttet og opgraderet så længe de ikke er blevet EOLet.

Men at man ikke skal regne med at kunne bruge de features som java til mac os x fra Apple har som almindelig java ikke har... due notice til alle developers som bruger dem.

Citat: "As of the release of Java for Mac OS X 10.6 Update 3, the version of Java that is ported by Apple, and that ships with Mac OS X, is deprecated.

This means that the Apple-produced runtime will not be maintained at the same level, and may be removed from future versions of Mac OS X. The Java runtime shipping in Mac OS X 10.6 Snow Leopard, and Mac OS X 10.5 Leopard, will continue to be supported and maintained through the standard support cycles of those products."

Hvis nu bare de får flash, silverlight, java (og alle de andre gratis plugins og små dimser på nettet) ind i mac app store med automatisk opdatering så vil mac os x platformen være et meget mere sikkert sted at være for største delen af alle brugere.

Et sted hvor man kan holde styr på alle de små tredieparts programmer og plugins man har liggende.

Enden på alle de irriterende popups som kommer ivejen når man vil bruge softwaren og der er en opdatering som skal downloades og instaleres og programet skal genstartes... luk alle dine webbrowser vinduer for at installere en ny version af flash. alle irritationsmomenter som gør at man ikke opdatere for det man virkelig gerne vil er bare at bruge sine apps og ikke afbrydes af dumme popups og genstart af software.

 • 0
 • 0
#9 Jens Chr

"Gårsdagens Apple-seance bragte ikke bare en ny netbook til verden"

"Netbook"? - hvor var den i præsentationen? Jeg så ganske vist en "ultra portable" notebook, men er parameteret "inexpensive" gledet ud af netbook definationen?

At Java buildet gøres uafhængig af Apples kontrol lyder da kun sundt, selvom det nostalgisk set svækker lidt på unix rødderne.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere