Apple giver app-udviklere et nyt sprog i iOS 8

Illustration:
Lanceringen af nye produkter udeblev, da Apple mandag aften holdt sin årlige udviklerkonference, Worldwide Developer Conference, i San Francisco. Til gengæld præsenterede selskabet næste generation af iOS og OS X.

Apple præsenterede hverken sit første smartwatch eller en ny version af iPhonen, da CEO Tim Cook i aftes åbnede den årlige WWDC-konference i San Francisco. Til gengæld demonstrerede selskabet den kommende version af styresystemet til iPhone, iOS 8, og den nyeste version af operativsystemet MacOS X med navnet Yosemite efter den californiske nationalpark.

Læs også: Apple køber Beats – vil fortsætte med Android- og Windows-apps

Der var især fokus på samspillet mellem fremtidens styresystemer, som bliver kendetegnet af en langt tættere integration. Blandt andet med iCloud-synkronisering på tværs af enhederne, som eksempelvis gør det lettere for brugerne at påbegynde en opgave på iPhonen og efterfølgende afslutte den på sin Mac. Integration blev understreget af muligheden for at modtage både sms og opkald på Mac, bare man har sin iPhone i nærheden.

Apple løftede samtidig sløret for et helt nyt programmeringssprog, kaldet Swift, der skal gøre det nemmere for udviklere at designe nye apps og Dropbox-konkurrenten iCloud Drive, som kan lagre alle filtyper.

Læs også: Microsofts nye Surface 3 Pro får høvl for manglende keyboard

Til Fitness-generation var der også nyt i form af applikationen ‘Healthkit’, der skal samle brugerens sundhedsinformationer, så man fremover kan få et samlet overblik over sin sundhedstilstand uden at skulle anvende flere forskellige apps. Sundheds-appen var forventet på forhånd, og der har længe gået rygter om, at den skal understøtte Apples fremtidige smartwatch.

Et andet rygte blev bekræftet med præsentationen af en platform til hjemmestyringssystemet ‘Homekit’, som åbner op for at udviklere kan designe apps til at styre det intelligente hjem, så det i fremtiden bliver muligt at tale med garageporten eller loftslyset.

Betasoftware og SDK til iOS 8 er tilgængeligt for medlemmer af iOS Developer Program nu, mens alle andre må vente til efteråret med at få fingre i den nye software.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Kræn Hansen

Jeg synes virkelig præsentationen af behovet for et nyt sprog var på et meeeget overordnet og usagligt niveau. De blev ved med at nævne resultater på køretider for forskellige algoritmer som årsagen til at skifte sprog - men i sidste ende kompileres det til de samme miljøer som de sprog det erstatter. Det lyder i mine ører som om man burde optimere kompileren af de eksisterende sprog istedet.

Og da de kom til præsentationen af language features lød det bare som om det havde "alt det rigtige". Her kan jeg henvise til en blog artikel af vores fremragende medarbejder Malthe Jørgensen's blog artikel om kompleksiteten af et programmeringssprog http://blog.bitblueprint.com/on-the-complexity-of-programming-languages/

Kom lige ind i kampen Apple - gør en præsentation af et programmeringssprog relevant for programmørene.

 • 0
 • 0
Jens Rasmussen

En del programmoerer afskraekkes af objC's syntaks og bagage. Med Swift har de faaet et langt nemmere sprog der goer at taersklen for at begynde er lavere, og de faar bedre produktivitet. For udviklere bliver det altsaa ogsaa billigere at lave apps.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Jeg synes egentlig, at Swift ser fornuftigt ud (se evt. mit blogindlæg om sproget). Dog kunne de godt for min skyld droppe de objekt-orienterede features, men da det skal bruges til at kode op mod en objektorienteret API, giver det mening at beholde det.

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

På redaktionen der faktisk havde set keynoten og kunne huske fra næse til mund ville de vide at healthkit integrere de eksisterende apps og hardware så Apple ikke tromler de udviklere der allerede har lavet en investering...

Samt at man kan overse Apples elegante løsning på hvad man gør med problemstillingen med teenagere med iPhones plus tilknyttet kreditkort uden at man skal betale for en ekstra version af appsne på seperat iTunes konto...

Eller den app backend tjeneste der kommer til at spare udviklere for besvær og udgift... Sørgelig tech journalistik...

 • 0
 • 0
Jimi Hansen

De blev ved med at nævne resultater på køretider for forskellige algoritmer som årsagen til at skifte sprog - men i sidste ende kompileres det til de samme miljøer som de sprog det erstatter. Det lyder i mine ører som om man burde optimere kompileren af de eksisterende sprog istedet.

Det lyder i mine ører som om du intet aner om Apple's udviklingsplatform. Apple var i forvejen godt kørende med LLVM som kompiler og et Cocoa framework som også er i top – det var det noget aldrende Objective-C sprog, der var det svage led i kæden, det har de nu rettet op på med et moderne sprog, efter sigende endda uden at ofre performance.

Der var også nogle OK udvikler-rettede AppStore forbedringer, så hvis det nye CloudKit er fornuftigt, mangler de bare at give X-code lidt ekstra knofedt for at krydse de fleste større udvikler-klagepunkter af listen.

 • 0
 • 0
Troels Henriksen

Jeg synes virkelig præsentationen af behovet for et nyt sprog var på et meeeget overordnet og usagligt niveau. De blev ved med at nævne resultater på køretider for forskellige algoritmer som årsagen til at skifte sprog - men i sidste ende kompileres det til de samme miljøer som de sprog det erstatter. Det lyder i mine ører som om man burde optimere kompileren af de eksisterende sprog istedet.

Sådan fungerer det ikke helt - i mange tilfælde sætter sprogets invarianter og garantier grænser for hvilke oversætteroptimeringer der er realistiske. F.eks. findes der oversættere der genererer C, men genererer mere effektiv C-kode end en C-oversætter selv ville være i stand til at skrive et typisk program om til. (Selvfølgelig ville man selv have kunne skrive C-programmet i hånden, men typisk vil der være tale om vektoriseret kode som er meget vanskelig for mennesker at udtrykke.)

 • 0
 • 0
Jens Jakob Jensen

Nu er performance ikke alt. Udover at have hurtigere metodekald, da Swift er mindre dynamisk end Objective-C, er der fjernet en masse dårlig arv fra C der har vist sig igen og igen at skabe problemer.

Personligt mener jeg at safety (kodekorrekthed, determinisme og mindre sårbarhed) er den vigtigste feature ved Swift i forhold til Objective-C. Performance er blot en positiv sideeffekt som evt. kan bruges til at lokke flere udviklere med på vognen.

Jeg kan næsten ikke få armene ned over Swift i forhold til Objective-C. Der er tilsyneladende blevet truffet rigtig mange gode valg, og meget få dårlige, i udviklingen af Swift :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere