Apple Pay lanceret i Danmark i dag: Vil koste samfundet dyrt

24. oktober 2017 kl. 05:1185
Apple har et særdeles besidderisk forhold til sine brugere, når det kommer til mobilbetalinger.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret: Denne artikel fortalte oprindeligt, at Apple Pay undertrykker andre mobile betalingsløsninger i betalingssituationen. Efter Apple Pay er blevet lanceret har Version2 med egne test imidlertid måtte konstatere, at det ikke er korrekt for alle terminaler. Vi beklager fejlen.

Apples betalingstjeneste Apple Pay er klar til Danmark og bliver lanceret i dag tirsdag.

Apple Pays chef Jennifer Bailey erklærede fredag, at Danmark, Finland og Sverige nu er på listen over lande, hvor Apple Pay er lanceret. I dag har både Nordea og Jyske Bank meldt ud, at kunder får adgang til betalingstjenesten, der nu er tilgængelig i 20 lande.

Nordea ønskede i går ikke at kommentere sagen over for Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henning N. Jensen, der er seniorpartner i PlusCon og ekspert i betalingsløsninger, giver personligt ikke Apple Pay store chancer hos danskerne, der flittigt har taget kontaktløst betalings til sig med rekordfart, skriver han i en mail til Version2.

»Nogle mener, at Apple’s image nok skal drive udviklingen for Apple Pay, mens andre gør opmærksom på, at MobilePay og det kontaktløse Dankort allerede står så stærkt i danskerne bevidsthed, at Apple Pay måske kun vil slå igennem hos de mest nørdede,« bemærker han i en analyse af Apples muligheder.

Apple Pay er gratis for forbrugerne, men kan koste samfundet dyrt i ekstra betalingsgebyrer, mener Henning N. Jensen, der er senior partner i PlusCon og ekspert i betalingsløsninger.

Væsentligt problem

Fra et forbrugersynspunkt kan man glæde sig over, at Apple Pay bruger telefonens NFC-chip – i modsætning til den mindre driftsikre Bluetooth-løsning som Mobile Pay, Nets' Dankort-app og COOP’s betalings-app alle bruger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men som Version2 tidligere har beskrevet er Bluetooth også kun nødvendig, fordi Apple ikke vil give tredjeparter adgang til NFC-chippen i iPhones.

En beslutning, der i sig selv er problematisk for konkurrencen, mener Troels Holmberg.

»Vi mener, at Apple bør låse NFC-chippen op. Det gør Samsung, hvilket betyder, at Samsung-brugere selv kan vælge, hvilke betalingsløsninger de vil bruge. Alt andet er dårligt for konkurrencen og dårligt for brugeren,« siger han.

Forholdet går ikke kun ud over iPhone-brugere, fordi selskaber som fx Nets vælger at droppe NFC-løsningen helt frem for at udvikle to parallelle systemer.

»Det er et væsentligt problem set med vores øjne. Og vi vil forsøge at tage sagen videre i forhold til konkurrencemyndighederne.«

Dyrt for samfundet

Mens det er gratis for forbrugerne at anvende Apple Pay, kan det samme ikke siges om butikkerne, der tager imod betalingen. Fordi Apple Pay ikke kan håndtere Dankort, vil brugere i stedet betale med Visa eller Master Card, som med få undtagelser altid kræver højere gebyr pr. transaktion.

»De har valgt ikke at ville håndtere Dankortet, for det ville kræve en lokal løsning for Danmark. Det eneste sted, hvor jeg har kendskab til, at man har lavet en lokal løsning, er i Frankrig. Og de er alt andet lige 67 millioner mennesker og ikke 5,5 millioner,« siger Henning N. Jensen.

Også hos Forbrugerrådet ser man et problem i, at Apple Pay ikke kan håndtere Dankortet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er problematisk for Danmark som samfund, at vi vil se billige Dankort-betalinger blive til dyre Visa-betalinger,« siger Troels Holmberg og tilføjer:

»Den regning må butikkerne ikke sende videre som gebyr til kunderne, så vi kommer alle til at betale udgifterne i form af højere priser.«

85 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
85
30. oktober 2017 kl. 09:21

Man er nød til at indgå nogle kompromiser, hvis man vil udnytte de goder som følger med benyttelsen af digitale løsninger, og samtidig beskytte sig mod den omsiggribende personprofilering.

Man kan f.eks. bruge anonymiserende tjenester, sprede sine digitale spor osv. Indtil videre er det markedet der i høj grad er styrende for graden af anonymitet der bliver tilbudt. Her er token-baserede tjenester som Apple Pay en nogenlunde mellemmands løsning - Det ligger ihvertfald i den modsatte ende af skalaen i forhold til diverse loyalitetsprogrammer (hvoraf Coop’s er den absolut værste)

Desværre trækker de fleste kommercielle organisationer og den udøvende magt (regering, politi etc.) i den stik modsatte retning i forhold til beskyttelse af individers anonymitet og privatliv. Det burde være en opgave for lovgiverne, men de har stort set sat kikkerten for det blinde øje

84
30. oktober 2017 kl. 08:05

Da du ikke svarer på mine spørgsmål er jeg nødt til selv at konkludere hvad du mener ud fra du skriver, og så må jeg jo konkludere at du IKKE tror på det artiklen skriver.

Jeg må også konkludere at du blindt stoler på Apple i modsætninger til 'alle' andre forretninger. Eller bruger du ordet forretning som synonym for butik i modsætning til business i nedenstående citat?

I USA hvor jeg bor er reglerne nok anderledes indviklede, og forskellig fra stat til stat. Men en ting er sikkert, forretningerne vil indsamle ALT hvad de kan af informationer.

Der står desuden ikke i deres privacy police (som jeg nu har læst, har du?) at de ikke 'logger transaktionerne'. Der står:

We don’t track what you’re buying, so we can’t create a history of your purchases

Det betyder ikke andet end hvad vi allerede har konkluderet, Apple ved ikke hvilke produkter du køber.

Tværtimod skriver de selv på denne side at de gemmer oplysninger: https://support.apple.com/en-us/HT201469

Apple Pay retains anonymous transaction information such as approximate purchase amount.

83
30. oktober 2017 kl. 06:39

Det er sikkert muligt at den standard der anvendes til kontaktløse betalinger, emv, tillader at du logger transaktionerne, men Apple gør det ikke, som det fremgår af deres privacy police.

https://www.apple.com/privacy/

82
30. oktober 2017 kl. 06:20

Ja, hvis butikschefen iagttager dig når du laver din transaktion, så kan han i princippet lave en forbindelse mellem dine køb og din transaktion. Men det eksempel er nok lidt søgt.

Jakobs kommentar går på hvor vidt butikkerne kan kæde oplysningerne sammen, men det er ikke butikkerne jeg spørger ind til (jeg citede kun Jakob fordi du spurgte hvor jeg havde fra at Apple har de oplysninger du spurgte om).

Skal jeg forstå at du ikke tror på at Apple gemmer de oplysninger som er nævnt i artiklen, eller at du ikke har lyst til at udtale dig om din holdning til det?

81
30. oktober 2017 kl. 04:25

Det har jeg fra en kommentar af Jakob Damkjær i <a href="https://www.version2.dk/artikel/coop-advarer-kunder-mod-apple-pay-komme…;
<p>Så de medgiver at fordi ApplePay er tokenized og ikke videregiver informationer til butikken så det er privat... men fordi man skal gemme lokation, beløb og tidspunkt for en betaling, hvis du så selv levere et link til butikken så er du ikke længere privat...</p>
<p>Jakob har det fra denne artikel: <a href="https://www.zdnet.com/article/apple-pay-isnt-magic-and-it-isnt-private/…;
<p>The time, location, and value of your financial transactions are still known to Apple and to your card provider — and to every other business they might share that data with.</p>
<p>Det kan godt være en sådan løsning beskytter dig bedre mod 'credit card skimmers' (det ved jeg ikke noget om, men jeg tror på dig hvis du siger det), men jeg forstod af dine tidligere kommentarer at du ikke var tryg ved at dele oplysninger om dine indkøb med butikkerne, derfor spørger jeg til din holdning til at dele oplysninger (jeg medgiver det ikke er helt de samme oplysninger) med f.eks. Apple.</p>
<p>

Ja, hvis butikschefen iagttager dig når du laver din transaktion, så kan han i princippet lave en forbindelse mellem dine køb og din transaktion. Men det eksempel er nok lidt søgt.

Hvad angår at butikkernes mulighed for at tracke mine køb, så har jeg i princippet ikke noget imod det, men jeg vil selv bestemme når det sker. Det jeg derimod ikke ønsker at give dem er mine kort oplysninger, da talrige butikskæder har vist tydeligt at de ikke er i stand til at håndtere disse oplysninger sikkert.

Det er iøvrigt interessant hvad man kan tracke ud fra WiFi. Fik købte for nylig en netværksenhed som jeg satte på mit hjemme netværk. Så nu ved jeg at min nabo har købt et 24" Samsung TV i Walmart, samt at han har et Samsung Smart køleskab. ;-)

80
30. oktober 2017 kl. 03:54

Det har jeg fra en kommentar af Jakob Damkjær i https://www.version2.dk/artikel/coop-advarer-kunder-mod-apple-pay-kommer-at-koste-jer-1082129

Så de medgiver at fordi ApplePay er tokenized og ikke videregiver informationer til butikken så det er privat... men fordi man skal gemme lokation, beløb og tidspunkt for en betaling, hvis du så selv levere et link til butikken så er du ikke længere privat...

Jakob har det fra denne artikel: https://www.zdnet.com/article/apple-pay-isnt-magic-and-it-isnt-private/

The time, location, and value of your financial transactions are still known to Apple and to your card provider — and to every other business they might share that data with.

Det kan godt være en sådan løsning beskytter dig bedre mod 'credit card skimmers' (det ved jeg ikke noget om, men jeg tror på dig hvis du siger det), men jeg forstod af dine tidligere kommentarer at du ikke var tryg ved at dele oplysninger om dine indkøb med butikkerne, derfor spørger jeg til din holdning til at dele oplysninger (jeg medgiver det ikke er helt de samme oplysninger) med f.eks. Apple.

79
29. oktober 2017 kl. 22:22
78
29. oktober 2017 kl. 20:59

@Michael Balle-Pedersen

Jeg synes ikke du svarer på hvor vidt du er komfortabel med at Apple (eller hvilken udbyder af token baseret betaling du benytter) ved hvor du handler, hvornår du handler og for hvor meget du handler.

Jeg er med på at du frygter butikkerne registrerer HVAD du køber, men du nævner specifikt tankstationer som et eksempel. Vil du helst have at f.eks. Apple ved hvor og hvornår du tanker, og hvor meget du tanker, eller at hver enkelt tankstation ved hvornår du tanker hos dem?

76
29. oktober 2017 kl. 20:31

ikke handler med disse data - selvfølgelig

75
29. oktober 2017 kl. 20:29

Jeg tror nu ikke banken ved, hvad man har købt, men “blot” beløb og hvilken forretning terminalen er tilknyttet. Hermed link til et indlæg i en anden lignende tråd med endnu flere eksempler. At bruge tokenized betalinger kan lægge lidt afstand til datarøverne ;-) Et yderligere tiltag kunne være benytte en særskilt bankkonto i en bank, hvor de handler med disse data.

74
29. oktober 2017 kl. 20:09

Beklager hvis jeg ikke har forstået 'token baseret betaling' korrekt, jeg havde aldrig hørt udtrykket for blot et par dage siden. Men betyder 'token baseret betaling' virkelig at INGEN kan opsamle oplysninger?</p>
<p>Som jeg forstår det betyder det blot at det ikke er forretningen der samler oplysninger, men den 'udbyder' du benytter, og de samler så tilgengæld oplysninger fra alle de butikker du betaler i. Hvis du er så skeptisk over for butikkerne, hvorfor så stole blindt på Apple, Samsung eller hvad de ellers hedder?</p>
<p>Det bedste middel jeg har imod at nogen opsamler oplysninger om mig, er at sidde i min lejlighed med persiennerne for og trille tommelfingre. Som jeg forstår er det næst bedste middel at benytte kontanter, 'burner phones' og 'prepaid' kortløsninger (til de køb der ikke kan foretages med kontanter) der udskiftes regelmæssigt.</p>
<p>Du må endelig gerne forklare mig hvordan de her 'token baserede betalingsløsninger' tilbyder mig mere sikkerhed mod at nogen registrerer hvad jeg går og laver end ovenstående.</p>
<p>

Mine transaktioner dukker naturligvis op hos min bank, så de ved godt hvad jeg har købt. Mindes stadig da min Danske Bank rådgiver sagde hun havde bemærket flere transaktioner i USA, og foreslog jeg købte en af deres rejseforsikringer.

For mig er det et godt skridt for sikkerheden at jeg kan slippe for at butikken får adgang til mine kredit kort information. Fakta har vist at de ofte ikke er i stand til at håndtere sikkerheden omkring lagring af disse oplysninger.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=18&ved=0ahUKEwi9pY3ew5bXAhVKiVQKHSxMDPoQFgiEATAR&url=http%3A%2F%2Fwww.businessinsider.com%2Fheres-what-happened-to-your-target-data-that-was-hacked-2014-10&usg=AOvVaw0pWO-wDPQ-PYNiRLI_8d5v

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahUKEwi85MeSxJbXAhUqwFQKHbRjBaEQFgg0MAI&url=http%3A%2F%2Fwww.mercurynews.com%2F2013%2F06%2F06%2Fraleys-warns-customers-of-cyber-attack-possible-security-breach%2F&usg=AOvVaw2ACphVPno194S-9lCc3TX0

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0ahUKEwiD6YWcxJbXAhWHi1QKHWedBpYQFghBMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.wsj.com%2Farticles%2Fhome-depot-breach-bigger-than-targets-1411073571&usg=AOvVaw3CX86eI0YfLw4XFVmbPWMq

og jeg kunne blive ved.

73
29. oktober 2017 kl. 18:44

Det bedste middel du har imod at få opsamlet dine oplysninger er at anvende token baseret betaling.

Beklager hvis jeg ikke har forstået 'token baseret betaling' korrekt, jeg havde aldrig hørt udtrykket for blot et par dage siden. Men betyder 'token baseret betaling' virkelig at INGEN kan opsamle oplysninger?

Som jeg forstår det betyder det blot at det ikke er forretningen der samler oplysninger, men den 'udbyder' du benytter, og de samler så tilgengæld oplysninger fra alle de butikker du betaler i. Hvis du er så skeptisk over for butikkerne, hvorfor så stole blindt på Apple, Samsung eller hvad de ellers hedder?

Det bedste middel jeg har imod at nogen opsamler oplysninger om mig, er at sidde i min lejlighed med persiennerne for og trille tommelfingre. Som jeg forstår er det næst bedste middel at benytte kontanter, 'burner phones' og 'prepaid' kortløsninger (til de køb der ikke kan foretages med kontanter) der udskiftes regelmæssigt.

Du må endelig gerne forklare mig hvordan de her 'token baserede betalingsløsninger' tilbyder mig mere sikkerhed mod at nogen registrerer hvad jeg går og laver end ovenstående.

72
29. oktober 2017 kl. 18:04

Det må de heller ikke med almindelige betalingskort, medmindre du giver samtykke, fx ved tilmelding til fordelsprogram/rabatordning.</p>
<p>(Men det skulle ikke undre mig, hvis nogle politikere en dag finder det fornuftigt at slække på den begrænsning)</p>
<p>

Det har du sikkert ret i.

I USA hvor jeg bor er reglerne nok anderledes indviklede, og forskellig fra stat til stat. Men en ting er sikkert, forretningerne vil indsamle ALT hvad de kan af informationer. Der har været adskillige sager hvor forretningskæder har mistet store mængder kreditkort oplysninger. Det bedste middel du har imod at få opsamlet dine oplysninger er at anvende token baseret betaling.

Bandkerne har også været meget positive overfor tokenbaseret betaling, da det reducerer deres tab i forbindelse med misbrug af kort. I nogle tilfælde har de givet bonus til folk der begyndte at bruge tokenbaseret betaling.

Personligt har jeg oplevet misbrug af mit kredit kort, sandsynligvis efter brug på en tankstation.

Hvis det er muligt anvender jeg altid token baseret kontaktløs betalingsmiddel til at betale med fordi det er let, og fordi det er væsenligt sikrere. Tanker KUN på tankstationer der modtager den type betaling. Vil tro at omkring 80-90% af mine betalinger foregår på den måde.

70
29. oktober 2017 kl. 17:34

De er allerede i fuld gang!

Læs her om at give banker lov til at benytte detaljeret købshistorik til markedsføring

- og læs her om samkøring af data fra sociale tjenester

Og ja kontanterne er jo stadig anonyme - De kan bare ikke bruges ved online-køb... (postordre, rejser, hotelbookning, Rejsekortet etc.)

69
29. oktober 2017 kl. 17:09

Sikkerhed og privacy.

Det slår vist ikke de kontanter som hans bedsteforældre højest sandsynligt benyttede. Og de(kontanterne) virker da heldigvis stadigt langt de fleste steder

67
29. oktober 2017 kl. 16:18

Mine forældre og bedsteforældre var også i stand til at betale ved kasse et uden større problemer, uden nogen af ovennævnte betalingsløsninger. Hvad gør disse nye betalingsløsninger så overlegne at man ikke kan forestille sig at bruge andet?</p>
<p>

Sikkerhed og privacy.

Med alle dine betalingkort på telefonen kan du i princippet efterlade dine kort hjemme i pengeskabet.

Når du betaler i butikker, så giver du ikke butikkerne en fin nøgle de kan hægte alle dine indkøb op på, du skal typisk heller ikke anvende din pin kode, som kan blive afluret.

I USA begynder bankerne også at lade dig anvende Apple Pay i ATM maskinerne, så du opnår samme fordel der.

Du giver ikke butikkerne dine kreditkort oplysninger, som mange butikskæder har vist de ikke kan administrere.

66
29. oktober 2017 kl. 15:21

Jeg har svært ved at se hvorfor det bliver dyrt for samfundet!

En vare eller ydelse koster det man kan tage for den! (efter det markedsøkonomiske princip om udbud og efterspørgsel,- og en lille smule lovgivning). Omkostninger i forbindelse med produktion, distribution og betalingshåndtering er blot en del af varens pris, men ikke nødvendigvis bestemmende for prisen. Der er selvfølgelig også omkostninger i forbindelse med betalingssituationen, og her er kontanter nok den dyreste form for betalingsmetode. Hvad forbrugerne vælger som betalingsform er vel blot endnu et konkurrence-element på lige fod med andre købsoplevelser!

Dyrt for samfundet er det feks. når folk kommer til skade i trafikken, når man sætter folk i fængsel eller når man ikke formår at opkræve skyldig skat

65
29. oktober 2017 kl. 13:06

Men hvad har det at gøre med at Samsung Pay, Google Pay, Ali Pay og ja Apple Pay bare virker ekstremt godt i den endte situation der betyder noget : betaling ved kasse et.</p>
<p>Det må da være det der gør udfaldet, der er vel ikke nogen der bevidst bruger en teknologisk dårligere løsning?

Jeg forstår ærlig talt ikke meningen med det du skriver, eller hvilken 'teknologisk dårligere løsning' du taler om. Men jeg har aldrig brugt Samsung Pay, Google Pay, Ali Pay eller Apple Pay - og jeg betaler regelmæssigt ved kasse et.

Mine forældre og bedsteforældre var også i stand til at betale ved kasse et uden større problemer, uden nogen af ovennævnte betalingsløsninger. Hvad gør disse nye betalingsløsninger så overlegne at man ikke kan forestille sig at bruge andet?

64
29. oktober 2017 kl. 12:05

Apple clickbait ;)

63
29. oktober 2017 kl. 12:03

30 pin i omkring 10 år, lightning derefter, Apple har været en af hovedkræfterne bag USB-C og forresten også at bruge USB i deres produkter.

Men hvad har det at gøre med at Samsung Pay, Google Pay, Ali Pay og ja Apple Pay bare virker ekstremt godt i den endte situation der betyder noget : betaling ved kasse et.

Det må da være det der gør udfaldet, der er vel ikke nogen der bevidst bruger en teknologisk dårligere løsning? Så skulle vi vel også vælge primært danske smartphones som Lumigon (hvis de ellers stadigt eksisterede).

Når det hele er faldet på plads om et års tid og dankort er med så har vi glemt alt om “gebyr-skandalen” :)

62
28. oktober 2017 kl. 07:45

Da jeg var i Danmark for to år siden betalte jeg med Apple Pay, via ur eller telefon i de fleste danske butikker.

Apple pay er kontaktløs betalingskort, og det virker med eksisterende terminaler der klarer kontaktløse betalingskort, med mindre forretningen specifikt har slået det fra.

Det der er nyt med Apple Pay i Danmark er at nogle danske banker nu tillader dig at tilføje deres betalingskort til Apple Pay.

Grunden til at forretningerne er imod token baseret betaling, som Apple Pay, er at det det forhindrer forretningen i at samle oplysninger om dine køb.

Personligt bruger jeg så vidt muligt altid Apple Pay, og jeg kører gerne længere for at tanke på en tank der tager kontaktløs betaling.

61
27. oktober 2017 kl. 20:26

Jeg har ingen ide om hvordan de er samplet

Men hvis jeg skal høre musik i høretelefoner i over 2 timer så skal det være Apple musik, Spotify gør mig helt træt i ørene

60
27. oktober 2017 kl. 18:06

Dyrt for samfundet?? Apple Pay er tilsyneladende kommet som lyn fra en klar himmel for nogen i den danske bank, detailhandel og ikke mindst hos Nets som ejer Dankort infrastruturen. Men de har kæmpet på kryds og tværs i årevis uden at producere noget som helst produktivt for forbrugerne, og nu har de åbenbart totalt overset denne udenfra kommende fare. Det er for mig svært at tro på denne inkompetence, hvordan kan dette komme som en overraskelse?

Der kommer flere udenlandske lyn fra den klare himmel, Ali Pay, Samsaung Pay, Google Pay....løsninger som er internationale.

59
27. oktober 2017 kl. 18:03

Jeg har købt på Amazon, blandt andet. Ja jeg er sikker på at alle nyere optagelser overholder betingelserne. Er du sikker på at alle musiknumre du køber er så dårlige at de alle er samplet med 44.1 Khz? Det er jeg nemlig også sikker på.

57
27. oktober 2017 kl. 16:39

Spænende med et svar der ikke indeholder svar...

Er du politiker ?

Spørgsmålene var Hvor køber du ? Er du sikker på original optagelsen er i mindst angivet kvalitet ?

56
27. oktober 2017 kl. 11:15

Musik som lyd er endimensionel. Man skal se performeren. Showet eller operaen.

55
27. oktober 2017 kl. 11:13

Jeg køber musik som DVD-film hvor samplingraten er mindst 48 Khz, som er min egen personlige minimumsgrænse. 96Khz er der på Blu-ray. Jeg har også streaming via før Yousee og nu Telmore. Det er til baggrundsmusik når jeg laver noget andet.

Men lytteoplevelse kræver mere end 44.1 Khz som er dåse/pølse kvaliteten. Det ved folk godt, men de benægter det kraftigt. Det er teoretisk, ih så, åh så godt.

Men sæt en Blu-ray i! "QUEEN Rock Montreal & Live Aid"LPCM 96/24. Musikerne kommenterer per tekst. Freddy før han blev syg. Det var deres bedste, siger de selv. de kan aldrig gentage det. Du kan høre at LPCM stereo er bedre end 5.1 versionerne. Stereo optagelsen er udgangspunkt for 5.1 versionerne.

54
26. oktober 2017 kl. 10:31

Det gøres ved at købe musikken på DVD 48 Khz eller Blu-ray 96 Khz

Har aldrig set nogen steder hvor man kan købe musikken på DVD eller i blå udgave ?

hvor køber du den henne ? og er du sikker på af den musik du køber rent faktisk er i så høj en kvalitet ?

og det ikke bare er ligesom da de første DVD kom frem, af man bare havde optaget et VHS bånd og smidt på DVDen ? andet format samme indhold

52
26. oktober 2017 kl. 09:49

Interessant nok. Men det er ikke bitraten som afgør kvaliteten. det er samplingraten.

Jeg tror ikke det giver megen mening at høre musik samplet ved 96KHz gennem en streamingtjeneste på 160kbps - og nok heller ikke 320kbps. 96KHz 24bit musik giver en ukomprimeret bitrate på 4608kbps, så vi taler om en 30x komprimering af data, hvis man skulle levere det den vej. Studiemusik er næsten altid optaget med 96 eller 192KHz samplerate, så udgangspunktet er jo det samme. Spørgsmålet er bare hvor meget det bliver nedgraderet inden det når ud til vores ører.

51
26. oktober 2017 kl. 09:21

Interessant nok. Men det er ikke bitraten som afgør kvaliteten. det er samplingraten. Al kommerciel musik er samplet med 44.1 Khz samplingsrate. Det er alt-alt for ringe. Det musik jeg kan lide købes i minimum 48 Khz samplingrate og gerne i 96 Khz samplingrate. Det gøres ved at købe musikken på DVD 48 Khz eller Blu-ray 96 Khz. Der er en verden til forskel. Men forskellen øjnes kun af dem der lytter. Ikke af teoretikerne der kører fast i Hvor høje, og lave lyde et menneske kan høre fra vugge til grav. Alle! Kan høre forskel på 44.1 Khz og 48 Khz samplet musik.

50
25. oktober 2017 kl. 20:45

Den med iPhone iPad stik der er skiftet flere gange og ikke passer på tværs af produkter.

Den forstår jeg ikke helt - der er skiftet stik 1 gang og ja har du gammel vs ny så skal du bruge 2 forskellige.

Men det var iPhone 5 og iPad 4 generation der var skiftet og der er vi knap 5 år tilbage

Så det går nok:-)

49
25. oktober 2017 kl. 18:52

Åbnet for NFC. Det har SAMSUNG gjort. Hvornår fatter journalister og "eksperter", at der er mange producenter af Android telefoner? GOOGLE har altid haft NFC åbent, og ingen Android telefon producenter har lukket for det.

48
25. oktober 2017 kl. 15:33

@Tobias Volfing Det er korrekt jeg var ikke tydelig nok, men min kommentar var med henvisning (som jeg ikke fik sat ind) til Lasse Mølgaard Tirsdag, 24. oktober 2017 - 12:04 hvor han antyder at der er kommet et nye stik per iphone/ipod generation, hvilket ikke er korrekt.

Hvad angår stik til andre produkter så syntes iPods uden touch at have brugt firewire og en eller 2 typer USB (mini og micro).

Af andre produkter kan da nævnes:

  • iMacs/Mac PRO benytter et standard C13/C14 stik, der bruges til printere, elkedler, stationære PC'er og computerskærme.
  • Mac Mini brugte i starten en ekstern forsyning men bruger i dag C7/C8 stik, der også bruges til en shaver, formentlig din printer og TV.
  • Om der ofte er skiftet på de bærbare aner jeg ikke. Men Jeg har i mange år arbejdet med IBM/Lenovo bærbare og de har da skiftet fra tid til anden. Mindst 3 forskellige runde og nu et firkantet stik! Samt mindst 3 forskellige Watt størreler.

Jeg syntes faktisk at det er en rimelig udvikling i antallet af stik over 16 år!

47
25. oktober 2017 kl. 08:56

Fordi der er anderledes dyre gebyrer for Visa betalinger.

45
25. oktober 2017 kl. 04:29

Nu har EU allerede lagt låg over gebyrets størrelse. Det er i dag begrænset til 0,2% / 0,3% hvor gebyret tidligere lå omkring 10 gange højere!

Dette er desværre ikke helt korrekt, det er kun interbank-gebyret der er begrænset - dvs. gebyret mellem indløser, f.eks. Nets/Teller og så til den bank der har udsted kortet. Forretningen bliver stadig ramt af gebyret på op til 3,75% fra Nets.https://www.nets.eu/dk/payments/vilkaar-og-priser/priser/maksimale-serviceafgifter/

Hvis Nordea/Jyske bank laver egne indløsningsaftaler med de forretninger som modtager Applepay, kan de selvfølgelig vælge at tage lavere gebyrer end Nets/Teller

44
25. oktober 2017 kl. 00:22

Men medmindre Apple skal betale forskellen, så kan jeg stadig ikke se nogen grund til at Apple skulke få noget ud at bruge tid på det

Apple får ikke noget ud af det... men jeg snakker ikke om Apple, jeg snakker os som forbrugere.

I den sidste ende er det dig, og alle andre kunder, der skal betale de ekstra omkostninger der er forbundet med dyere betalingskort, og det kan kun opkræves på en måde, det er gennem højere priser på varer.

Debatten var også i gang sidste år, da det blev muligt selv at vælge om man vil betale med Dankort eller VISA delen af sit kort i danske butikker. Dengang anbefalede Forbrugerrådet at holde sig til at bruge Dankortet, af samme årsag.

43
24. oktober 2017 kl. 23:47

EU har pålagt at alle (private) online betalinger ikke må pålægges betalingsgebyret.

Nu har EU allerede lagt låg over gebyrets størrelse. Det er i dag begrænset til 0,2% / 0,3% hvor gebyret tidligere lå omkring 10 gange højere! Tidligere var det et krav fra kortselskaberne at en forretning skulle modtage alle korttyper fra et kortselskab (debit, credit, platin o.s.v.). Det har EU omstødt. Det er ikke længere tilfældet. Nu må en forretning godt begrænse sig .

42
24. oktober 2017 kl. 23:21

I fald der bliver "en ekstra regning" som butikkerne skal betale i forbindelse med betaling med Apple pay, så må butikkerne have lov til og besked på at denne regning skal pålægges den enkelte kunde's transaktion direkte.

Helt så enkelt er det ikke. I "de gode gamle dage" lå gebyret for de store kortselskaber typisk på 3 - 5 %. Efter kortselskabernes mening skulle dette gebyr betales af forretningen.
Dette har dog ikke været tilfældet i Danmark. Her har man ment at det ikke er rimeligt at andre forbrugere, via en højere varepris, skal betale for de forbrugere der bruger credit card. Derfor har det i Danmark været tilladt at påligne kortholder gebyret. Læs evt. det der står med småt på de fleste benzinautomater for at få en ide om beløbets størrelse. ;-). Det er der ved at ske en ændring af. Der er et par EU direktiver der er trådt i kraft / er ved at træde i kraft. De begrænser i første omgang gebyret for kort transaktioner indenfor EU(+Norge+Island) til 0,2% for Debit card og 0,3 % for Credit card. Dette gælder kun personlige kort, ikke rene firmakort. Det næste trin (Payment Service Directive 2) er at det bliver forbudt at videre fakturere gebyret til kunden. Dette er en del af EU's forbruger beskyttelses lovgivning.

41
24. oktober 2017 kl. 22:57

“Fordi VISA transaktioner er dyere for butikkerne end Dankort transaktioner er.”

Men medmindre Apple skal betale forskellen, så kan jeg stadig ikke se nogen grund til at Apple skulke få noget ud at bruge tid på det

40
24. oktober 2017 kl. 22:56

Hvis deres musik er i samme kvalitet som Spotify, så skulle du prøver af skifte til Apples musik, syntes personligt af Apples musikfiler er af en bedre lydkvalitet

Det er korrekt at kvaliteten er ikke den samme mellem de to.

Apple: 256kbps AAC Spotify: 320kbps Ogg

Jeg vil vove pelsen og sige at du ikke kan høre forskel på de to på kvaliteten. Så skulle det være på måden de er lavet (valg af encoder, m.m.) Det er i hvert fald ikke noget man skal vælge service ud fra. Personligt ville jeg vælge den service der ikke prøver at binde dig på arme og ben så snart de får chancen.

39
24. oktober 2017 kl. 20:36

Forskellen er ret enkel - Giver kortet i sig selv dig nogen kredit? For et VISA/Dankort er svaret nej, beløbet du hæver på kortet bliver debiteret på din konto med det samme.
Har du f.eks. et Mastercard, hvor beløbet først bliver trukket efter en aftalt periode, så giver kortet dig kredit, og er et kreditkort.

Min misforståelse skyldes at jeg har 'lært' at der ikke kan overtrækkes på et debetkort. Jeg forstår dog nu at der både findes debetkort der tillader overtræk (Dankort) og kort der ikke gør (Visa Debit f.eks.). Jeg forstår nu også at 'kredit' ikke er det samme som overtræk, men et fastdefineret beløb, og at der dermed ikke kan overtrækkes på et kreditkort, der kan hæves op til den aftalte kredit.

38
24. oktober 2017 kl. 20:32

Jeg har en følgende at bassere mit udsagn på:
iPad 1 er samme stik som iPhone 4 og min gamle iPod touch (de er ikke rigtigt i drift mere)
Nyere modeller i huset bruger Lightning stikket.</p>
<p>Så hvilke telefon/tablet produkter fra Apple bruger andre stik?

Det er givet vis også korrekt hvis du begrænser dit udsagn til telefon/tablet produkter. Min kommentar var møntet på at du blot skrev 'produkter', og Apple producerer en lang række produkter med andre strømstrik, herunder computere.

36
24. oktober 2017 kl. 19:43

Jeg er ikke uenig med dit indlæg, men det er ikke korrekt når du skriver at Apple produkter kun har haft 2 stik. Det er dog muligvis korrekt hvis du begrænser dit udsagn til telefoner (jeg har aldrig haft en Apple telefon så det ved jeg ikke).

Jeg har en følgende at bassere mit udsagn på: iPad 1 er samme stik som iPhone 4 og min gamle iPod touch (de er ikke rigtigt i drift mere) Nyere modeller i huset bruger Lightning stikket.

Så hvilke telefon/tablet produkter fra Apple bruger andre stik?

Ifølge denne side er der 2 connectore brugt på iPhone, iPad og iPod Touch: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_iOS_devices#Comparison_of_modelsLightning og 30 pin

35
24. oktober 2017 kl. 19:35

Det er altså ikke korrekt. Morten har ret i at en dankort er et kreditkort.</p>
<p>Jeg har selv et Dankort, ikke et VISA/Dankort og det fungerer som et kreditkort.

Jeg har tilsyneladende ikke styr på terminologien, det er ganske korrekt at Dankortet er en debit kort. Jeg beklager min udtalelse. Jeg var af samme opfattelse som Morten, at credit/debit afhang af om der kunne overtrækkes. Der kan overtrækkes på et Dankort, men det gør det ikke til et kreditkort.

34
24. oktober 2017 kl. 19:26

<br />
Det er altså ikke korrekt. Morten har ret i at en dankort er et kreditkort.</p>
<p>Jeg har selv et Dankort, ikke et VISA/Dankort og det fungerer som et kreditkort.

Jo, et VISA/Dankort er et debit kort.

Forskellen er ret enkel - Giver kortet i sig selv dig nogen kredit? For et VISA/Dankort er svaret nej, beløbet du hæver på kortet bliver debiteret på din konto med det samme. Har du f.eks. et Mastercard, hvor beløbet først bliver trukket efter en aftalt periode, så giver kortet dig kredit, og er et kreditkort.

Har du et nyere VISA/Dankort, kan du faktisk se der står "Debit" på kortet... det er nemlig et lovkrav.

33
24. oktober 2017 kl. 19:23

</p>
<ol><li>Mudderkast og usaglige angreb. Hvor mange stik har Apple produkter haft (svaret er 2) og sammenligninger af telefoner i samme størrelser uden angivelse af lageringsplads (som i sidste ende er vigtigt). Og ja Apple produkter kan bruge andre cloud tjenester end Apples.

Jeg er ikke uenig med dit indlæg, men det er ikke korrekt når du skriver at Apple produkter kun har haft 2 stik. Det er dog muligvis korrekt hvis du begrænser dit udsagn til telefoner (jeg har aldrig haft en Apple telefon så det ved jeg ikke).

32
24. oktober 2017 kl. 19:18

Det er det nu. Visa-delen, der bruges i udlandet, trækkes så hurtigt som muligt kortholders konto.

Det er altså ikke korrekt. Morten har ret i at en dankort er et kreditkort.

Jeg har selv et Dankort, ikke et VISA/Dankort og det fungerer som et kreditkort.

31
24. oktober 2017 kl. 19:13

Hej alle sammen.

Først en introduktion: jeg har i min husstand et mix af Android og IOS devices. Vi bruger i dag 3 forskellige ladere, Ligthning, USB-c og micro USB. Jeg er på ingen måde farvet af om det er det ene eller det andet!

Når jeg læser ovenstående så er der 2 ting der skuffer mig (det er desværre ikke overraskende).

  1. Mudderkast og usaglige angreb. Hvor mange stik har Apple produkter haft (svaret er 2) og sammenligninger af telefoner i samme størrelser uden angivelse af lageringsplads (som i sidste ende er vigtigt). Og ja Apple produkter kan bruge andre cloud tjenester end Apples.
  2. Tommelfingeren ned. Hvis det der står i indlægget er korrekt så kan man ikke give en tommelned bare fordi man bedre kan lide et andet produkt! Det er ikke ordentligt opførsel.

Helt ærligt så minder ovenstående diskussion om en klassisk min far kan tæve din far. Hvorfor jeg syntes at det er relevant at spørger hvor de voksne er henne!

TAL/SKRIV DOG ORDENTLIGT

Så vidt jeg er informeret (muligvis fejl informeret) så virker Apple pay ikke med en Android telefon (eller windows). Vi er i Danmark, hvor vi lige har vendet os til hvor lækkert det er at bruge Mobilepay uafhængigt af telefon (næsten ;-)) og letheden i at sælge børnetøj, toiletkummer på DBA/Facebook eller handle i firma kantinen eller på kræmmermarkedet ganske uden kontanter... Jeg kan ikke se at det kan være en trussel mod Mobilepay.

Det er en feature som Apple brugerne kommer til at bruge når de er i udlandet, lige som jeg bruger VISA delen af mit VISA Dankort når jeg er ude at rejse og Dankort delen når jeg er hjemme!

30
24. oktober 2017 kl. 19:02

Nå da!
Men du er allerede med til at betale for alle de dyre, dyre turisters brug af deres CC.. ja, eller måske butikkerne bare har lagt det ind i avancen, og du derfor faktisk bliver røvet når du bruger Dankortet, for du får jo ikke noget for det gebyr du kunne have betalt..</p>
<p>I guder...

Nej, jeg er ikke nødvendigvis med til at betale for turisters brug af kreditkort. Som loven er, forhindrer den butikker i at ligge gebyr på betaling over på kunden når der betales med dansk udstedte debit kort - På udenlanske kort må de gerne, og de fleste gør.

Hvis en stor del af betalinger i butikkerne går over til services som Apple Pay, som er dyere for butikken at modtage, og den ekstra omkostning ikke direkte kan ligges over på kunden, hvad tror du så selv der vil ske?

29
24. oktober 2017 kl. 18:30

Nå da! Men du er allerede med til at betale for alle de dyre, dyre turisters brug af deres CC.. ja, eller måske butikkerne bare har lagt det ind i avancen, og du derfor faktisk bliver røvet når du bruger Dankortet, for du får jo ikke noget for det gebyr du kunne have betalt..

I guder...

28
24. oktober 2017 kl. 17:59

Og da stortest alle har Visa/Dankort, hvorfor så spilde tid på det

Fordi VISA transaktioner er dyere for butikkerne end Dankort transaktioner er.

27
24. oktober 2017 kl. 16:42

Det eneste der blokerer for brug at Dankort, er at man kun har det i Danmark

Og da stortest alle har Visa/Dankort, hvorfor så spilde tid på det

26
24. oktober 2017 kl. 16:39

“Drop lige din Apple kærlighed.”

Gætter på den var til mig

Der var ikke så meget kærlighed over det, påviste bare at det ikke kun var et Apple problem