Apple Pay lanceret i Danmark i dag: Vil koste samfundet dyrt

Apple har et særdeles besidderisk forhold til sine brugere, når det kommer til mobilbetalinger.

Opdateret: Denne artikel fortalte oprindeligt, at Apple Pay undertrykker andre mobile betalingsløsninger i betalingssituationen. Efter Apple Pay er blevet lanceret har Version2 med egne test imidlertid måtte konstatere, at det ikke er korrekt for alle terminaler. Vi beklager fejlen.

Apples betalingstjeneste Apple Pay er klar til Danmark og bliver lanceret i dag tirsdag.

Apple Pays chef Jennifer Bailey erklærede fredag, at Danmark, Finland og Sverige nu er på listen over lande, hvor Apple Pay er lanceret. I dag har både Nordea og Jyske Bank meldt ud, at kunder får adgang til betalingstjenesten, der nu er tilgængelig i 20 lande.

Læs også: Apple Pay kommer til Danmark i år

Nordea ønskede i går ikke at kommentere sagen over for Version2.

Henning N. Jensen, der er seniorpartner i PlusCon og ekspert i betalingsløsninger, giver personligt ikke Apple Pay store chancer hos danskerne, der flittigt har taget kontaktløst betalings til sig med rekordfart, skriver han i en mail til Version2.

»Nogle mener, at Apple’s image nok skal drive udviklingen for Apple Pay, mens andre gør opmærksom på, at MobilePay og det kontaktløse Dankort allerede står så stærkt i danskerne bevidsthed, at Apple Pay måske kun vil slå igennem hos de mest nørdede,« bemærker han i en analyse af Apples muligheder.

Apple Pay er gratis for forbrugerne, men kan koste samfundet dyrt i ekstra betalingsgebyrer, mener Henning N. Jensen, der er senior partner i PlusCon og ekspert i betalingsløsninger. Illustration: Pluscon

Væsentligt problem

Fra et forbrugersynspunkt kan man glæde sig over, at Apple Pay bruger telefonens NFC-chip – i modsætning til den mindre driftsikre Bluetooth-løsning som Mobile Pay, Nets' Dankort-app og COOP’s betalings-app alle bruger.

Men som Version2 tidligere har beskrevet er Bluetooth også kun nødvendig, fordi Apple ikke vil give tredjeparter adgang til NFC-chippen i iPhones.

Læs også: Nets om Dankort på mobil: Apples lukkethed tvang os til at bygge to parallelle systemer

En beslutning, der i sig selv er problematisk for konkurrencen, mener Troels Holmberg.

»Vi mener, at Apple bør låse NFC-chippen op. Det gør Samsung, hvilket betyder, at Samsung-brugere selv kan vælge, hvilke betalingsløsninger de vil bruge. Alt andet er dårligt for konkurrencen og dårligt for brugeren,« siger han.

Forholdet går ikke kun ud over iPhone-brugere, fordi selskaber som fx Nets vælger at droppe NFC-løsningen helt frem for at udvikle to parallelle systemer.

»Det er et væsentligt problem set med vores øjne. Og vi vil forsøge at tage sagen videre i forhold til konkurrencemyndighederne.«

Dyrt for samfundet

Mens det er gratis for forbrugerne at anvende Apple Pay, kan det samme ikke siges om butikkerne, der tager imod betalingen. Fordi Apple Pay ikke kan håndtere Dankort, vil brugere i stedet betale med Visa eller Master Card, som med få undtagelser altid kræver højere gebyr pr. transaktion.

»De har valgt ikke at ville håndtere Dankortet, for det ville kræve en lokal løsning for Danmark. Det eneste sted, hvor jeg har kendskab til, at man har lavet en lokal løsning, er i Frankrig. Og de er alt andet lige 67 millioner mennesker og ikke 5,5 millioner,« siger Henning N. Jensen.

Læs også: Danske Bank og Nets dropper samarbejde: Nu skal MobilePay konkurrere med mobilt dankort

Også hos Forbrugerrådet ser man et problem i, at Apple Pay ikke kan håndtere Dankortet.

»Det er problematisk for Danmark som samfund, at vi vil se billige Dankort-betalinger blive til dyre Visa-betalinger,« siger Troels Holmberg og tilføjer:

»Den regning må butikkerne ikke sende videre som gebyr til kunderne, så vi kommer alle til at betale udgifterne i form af højere priser.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (85)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

I fald der bliver "en ekstra regning" som butikkerne skal betale i forbindelse med betaling med Apple pay, så må butikkerne have lov til og besked på at denne regning skal pålægges den enkelte kunde's transaktion direkte.

Eller sagt på jævnt dansk, jeg vil som en forbruger der IKKE har en apple, være rimeligt utilfreds hvis jeg skal være med til at betale regningen for de apple brugere som vælger at benytte den noget dyrere apple-pay variant.

Det allerbedste ville selvfølgelig være hvis detailhandlen i Danmark kunne gå sammen om at stå sammen om at sige "Så længe det koster mere, så vil vi ikke understøtte det".

 • 55
 • 0
#4 Søren Nielsen

Apple brugere er villige til at betale mere for stik der ikke passer sammen med andet udstyr, være låst til cloud løsninger, betale tårnhøje rerarations priser hver gang glasset revner, og i øvrigt betale 2-4 gange mere for produktet, så hvorfor skulle Apple brugere ikke være lykkelige, for at få endnu en ekstra udgift ?

 • 49
 • 10
#6 Deleted User

Apple brugere er villige til at betale mere for stik der ikke passer sammen med andet udstyr, være låst til cloud løsninger, betale tårnhøje rerarations priser hver gang glasset revner, og i øvrigt betale 2-4 gange mere for produktet, så hvorfor skulle Apple brugere ikke være lykkelige, for at få endnu en ekstra udgift ?

For slet ikke at tale om at de åbenbart er villige til at smide 10.000 Kr. for en ny apple telefon, hvorefter de så er nødt til at smide 500 Kr. ekstra til et andet kabel og en anden lader hvis de vil have så eksotiske funktioner som "lynladning".

Altså en funktion som der var kabel og lader med til da fruen købte ny mobil til 1499 Kr. her for nyligt.

Der skal en hel specielt type person til, for at man syntes at det er helt fair.

 • 32
 • 1
#9 René Jørgensen

Henrik, så må du glæde dig til nytåret hvorfra EU har pålagt at alle (private) online betalinger ikke må pålægges betalingsgebyret.

Det skal være skjult og må ikke differenceres, så de der tidligere har betalt med det billigste kort, kommer til at betale for de der betaler med mastercard og hvad der ellers er af halvdyre løsninger :( Thank you EU <3

 • 25
 • 0
#10 Claus Bobjerg Juul

Det giver måske mening i USA, hvor markedet for kreditkort er meget mere fragmenteret at benytte Apple Pay, da Apple så sørger for at "konvertere" betalingen til noget som Apple håber alle butikker/forretninger har.

I lille Danmark, mener jeg ikke Apple Pay giver meget mening, da dankortet er dets gebyr/omkostninger er reguleret og har en markeds penetration for kortbetalinger på tæt ved 100%.

 • 19
 • 0
#11 Jens Erik Bech

Apple-brugere er også mennesker. Vi er også prisbevidste og jeg hylder ikke at Apple har fjernet hovedtelefonstikket. Derfor er min nyeste en iPhone 6s+. Der går også mikrofoner ind i det stik. En telefon uden det stik bliver aldrig købt af mig. Jeg bruger Brugsens App og Mobile Pay. Apple får ikke sin Pay ind på min telefon. Endvidere når man har for eksempel Yousee eller Telmore musik på sin telefon, så kan Apple-music godt pakke sammen og forsvinde.

 • 10
 • 0
#12 Lasse Mølgaard

"stik der ikke passer sammen"

lige i øjeblikket kan man uden problemer finde to android telefoner der har oplader stik der ikke passer sammen

Ja det er sådan set rigtigt nok.

Først havde Samsung et "micro USB 3.0" stik, men det var trods alt bagudkompatibelt med almindelig micro USB.

Nu bruger deres nyeste model USB-C, men der medfølger trods alt en adapter, så man kan stadigvæk lade op med et almindeligt micro USB stik.

... så er der nogen problemer...?

I iPhone verdenen, var det flere år, hvor strømstikket i hver ny generation, var ikke kompatibel med forrige generation, før ikke at tale om imellem Apple enheder generelt (iPhone/iPad/iPod).

Selv nu vil Apple stadigvæk gå deres egne vegne ved at lade op via et lightning stik - i stedet for at samarbejde om en fælles standard (eksempelvis USB-C).

Såeh... Hvem er det lige der er den besværlige...?

 • 22
 • 4
#13 Henrik Biering Blogger

Henrik, så må du glæde dig til nytåret hvorfra EU har pålagt at alle (private) online betalinger ikke må pålægges betalingsgebyret.

Ja en tåbelig regel, der går stik imod EU's ellers generelle bestræbelser på at skabe transparens.

Især fordi der er ikke noget, der forhindrer en virksomhed i at lave 2 webshops side om side (f.eks. discount.eksempel.dk og full.eksempel.dk), hvor den ene kun tager imod de billigste betalingsmidler og den anden giver flere valgmuligheder, men har tilsvarende højere varepriser. Det ses jo f.eks. allerede for fysiske butikker, hvor en f.eks. en Kvickly og en Fakta kan ligge side om side med vidt forskellige priser for de samme varer.

 • 16
 • 0
#15 Povl Hansen

... så er der nogen problemer...?

har aldrig sagt det var et problem har bare påpeget af det ikke kun er noget der gælder for apple

I iPhone verdenen, var det flere år, hvor strømstikket i hver ny generation, var ikke kompatibel med forrige generation

Først var der det store og brede, nu er der det nuværende, det er to, har aldrig set en iphone med et tredje stik ?

Hvis ens ven har en micro USB 3.0 oplader og ens mobil bruger USB-C, så vil jeg sige af der er Samsung der er den besværlige

 • 5
 • 16
#16 Rasmus Bruun

Jeg har netop betalt med mit Apple Watch ved selvbetjeningskassen i Føtex, og det virkede fint med betalingsmuligheden "Dankort på beløbet". Derefter prøvede jeg at betale med appen "Dankort på mobilen". Når jeg holdt min iPhone SE hen til terminalen, poppede Apple Pay op automatisk, men ved at tænde kameraet i "Dankort på mobilen", kunne jeg godt betale via QR-koden. Jeg havde ikke tid til at teste videre, men helt blokeret er "Dankort på mobilen" i hvert fald ikke.

 • 13
 • 1
#17 Lasse Offt

Drop lige din Apple kærlighed.

Apple har altid været rasmus modsat når det kommer til at standarlisere stik/kabler. Apple gik med til at benytte USB i sin tid, som ALLE andre, men valgte alligevel at løbe fra aftalen og benytte lightning. Da de så udgiver næste generation, er de stadig de ENESTE der ikke bruger den STANDARD som er vedtaget, som i øvrigt bl.a blev vedtaget for at mindske elektronikaffald.

Grunden til at ALLE (ud over Apple) nu skifter ti USB-C er ikke for at være på tværs, men fordi man igen er blevet enige om at dét er den nye standard, da tidligere generation ikke længere er god nok. Man skifter altså ikke fordi man kan, men fordi man bør, modsat Apple!

 • 26
 • 4
#18 Morten Iversen

I iPhone verdenen, var det flere år, hvor strømstikket i hver ny generation, var ikke kompatibel med forrige generation, før ikke at tale om imellem Apple enheder generelt (iPhone/iPad/iPod).

Selv nu vil Apple stadigvæk gå deres egne vegne ved at lade op via et lightning stik - i stedet for at samarbejde om en fælles standard (eksempelvis USB-C)

Det første udsagn er jo decideret forkert. Indtil de skiftede til ligtning virkede alle iPhones (og iPads og iPods) med samme stik (30 pin connector). At kalde USB-C en fælles standard er dog ikke helt korrekt, desværre. På papiret er standarden fælles, men desværre giver den mulighed for at anvende stikket til forskellige formål, og der er erfor ikke en one size fits all løsning på problemet.

 • 4
 • 9
#19 Lasse Offt
 • 11
 • 1
#20 Michael Hansen

Er der nogen der rent faktisk kan finde noget info om hvad det vil koste foretningerne/forbrugeren at modtage/betale med apple pay?

Det eneste jeg umiddelbart kan finde er, at der ingen merchant fee's er for foretningen?!

(jeg siger ikke der ikke er, men har ikke kunnet finde et svar, andet end det ikke tyder på der ikke er noget).

 • 3
 • 0
#21 Jakob Damkjær

Det er ligetil, brugervenligt og med et enkelt flow at sætte det op og bruge det. Noget ingen af de andre løsninger har formået før.

En fin sikkerhedsfeature på Apple Watch er at man lige skal dobbeltklikke på meny knappen før Wallet tænder for nfc kanalen. Så man kan ikke udnytte det på afstand med en stor nfc antenne.

Samtidigt mener jeg at det er en rigtig go feature at kortbetalingerne er tokenised så butikken ikke får adgang til mit faktiske kortnummer. Så selv hvis butikkens systemer er kompromitterede eller er en suspekt restaurant i Paris eller Budapest så er man sikret mod at de kan få adgang til kortnummeret.

PS! Det er nok enten nets eller bankloven der blokere for dankort dankort brug. Det er jo rent faktisk ikke et kreditkort. Det er et konto forbundet debit kort. Så det er en seperat ordning der skal til for det virker. Mener at i det store udland var det også først kreditkortene der virkede og efter noget tid kom debitkortene. I denne sammenhæng er dankortet et debitkort der også kan virke som et Visa-kort.

 • 2
 • 11
#22 Lars Jensen

Det koster intet - hverken for sælger eller køber. Apple er en filantropisk virksomhed der gør det gratis som en service for deres kunder. Men hvor meget det koster banken er der ingen der ved.

 • 3
 • 4
#29 Jakob Peterhänsel

Nå da! Men du er allerede med til at betale for alle de dyre, dyre turisters brug af deres CC.. ja, eller måske butikkerne bare har lagt det ind i avancen, og du derfor faktisk bliver røvet når du bruger Dankortet, for du får jo ikke noget for det gebyr du kunne have betalt..

I guder...

 • 1
 • 6
#30 Kim Elgaard

Nå da! Men du er allerede med til at betale for alle de dyre, dyre turisters brug af deres CC.. ja, eller måske butikkerne bare har lagt det ind i avancen, og du derfor faktisk bliver røvet når du bruger Dankortet, for du får jo ikke noget for det gebyr du kunne have betalt..

I guder...

Nej, jeg er ikke nødvendigvis med til at betale for turisters brug af kreditkort. Som loven er, forhindrer den butikker i at ligge gebyr på betaling over på kunden når der betales med dansk udstedte debit kort - På udenlanske kort må de gerne, og de fleste gør.

Hvis en stor del af betalinger i butikkerne går over til services som Apple Pay, som er dyere for butikken at modtage, og den ekstra omkostning ikke direkte kan ligges over på kunden, hvad tror du så selv der vil ske?

 • 6
 • 0
#31 Jesper Thusgaard

Hej alle sammen.

Først en introduktion: jeg har i min husstand et mix af Android og IOS devices. Vi bruger i dag 3 forskellige ladere, Ligthning, USB-c og micro USB. Jeg er på ingen måde farvet af om det er det ene eller det andet!

Når jeg læser ovenstående så er der 2 ting der skuffer mig (det er desværre ikke overraskende). 1. Mudderkast og usaglige angreb. Hvor mange stik har Apple produkter haft (svaret er 2) og sammenligninger af telefoner i samme størrelser uden angivelse af lageringsplads (som i sidste ende er vigtigt). Og ja Apple produkter kan bruge andre cloud tjenester end Apples. 2. Tommelfingeren ned. Hvis det der står i indlægget er korrekt så kan man ikke give en tommelned bare fordi man bedre kan lide et andet produkt! Det er ikke ordentligt opførsel.

Helt ærligt så minder ovenstående diskussion om en klassisk min far kan tæve din far. Hvorfor jeg syntes at det er relevant at spørger hvor de voksne er henne!

TAL/SKRIV DOG ORDENTLIGT

Så vidt jeg er informeret (muligvis fejl informeret) så virker Apple pay ikke med en Android telefon (eller windows). Vi er i Danmark, hvor vi lige har vendet os til hvor lækkert det er at bruge Mobilepay uafhængigt af telefon (næsten ;-)) og letheden i at sælge børnetøj, toiletkummer på DBA/Facebook eller handle i firma kantinen eller på kræmmermarkedet ganske uden kontanter... Jeg kan ikke se at det kan være en trussel mod Mobilepay.

Det er en feature som Apple brugerne kommer til at bruge når de er i udlandet, lige som jeg bruger VISA delen af mit VISA Dankort når jeg er ude at rejse og Dankort delen når jeg er hjemme!

 • 11
 • 0
#32 Deleted User

Det er det nu. Visa-delen, der bruges i udlandet, trækkes så hurtigt som muligt kortholders konto.

Det er altså ikke korrekt. Morten har ret i at en dankort er et kreditkort.

Jeg har selv et Dankort, ikke et VISA/Dankort og det fungerer som et kreditkort.

 • 0
 • 7
#33 Deleted User

 1. Mudderkast og usaglige angreb. Hvor mange stik har Apple produkter haft (svaret er 2) og sammenligninger af telefoner i samme størrelser uden angivelse af lageringsplads (som i sidste ende er vigtigt). Og ja Apple produkter kan bruge andre cloud tjenester end Apples.

Jeg er ikke uenig med dit indlæg, men det er ikke korrekt når du skriver at Apple produkter kun har haft 2 stik. Det er dog muligvis korrekt hvis du begrænser dit udsagn til telefoner (jeg har aldrig haft en Apple telefon så det ved jeg ikke).

 • 2
 • 4
#34 Kim Elgaard

Det er altså ikke korrekt. Morten har ret i at en dankort er et kreditkort.

Jeg har selv et Dankort, ikke et VISA/Dankort og det fungerer som et kreditkort.

Jo, et VISA/Dankort er et debit kort.

Forskellen er ret enkel - Giver kortet i sig selv dig nogen kredit? For et VISA/Dankort er svaret nej, beløbet du hæver på kortet bliver debiteret på din konto med det samme. Har du f.eks. et Mastercard, hvor beløbet først bliver trukket efter en aftalt periode, så giver kortet dig kredit, og er et kreditkort.

Har du et nyere VISA/Dankort, kan du faktisk se der står "Debit" på kortet... det er nemlig et lovkrav.

 • 8
 • 0
#35 Deleted User

Det er altså ikke korrekt. Morten har ret i at en dankort er et kreditkort.

Jeg har selv et Dankort, ikke et VISA/Dankort og det fungerer som et kreditkort.

Jeg har tilsyneladende ikke styr på terminologien, det er ganske korrekt at Dankortet er en debit kort. Jeg beklager min udtalelse. Jeg var af samme opfattelse som Morten, at credit/debit afhang af om der kunne overtrækkes. Der kan overtrækkes på et Dankort, men det gør det ikke til et kreditkort.

 • 14
 • 0
#36 Jesper Thusgaard

Jeg er ikke uenig med dit indlæg, men det er ikke korrekt når du skriver at Apple produkter kun har haft 2 stik. Det er dog muligvis korrekt hvis du begrænser dit udsagn til telefoner (jeg har aldrig haft en Apple telefon så det ved jeg ikke).

Jeg har en følgende at bassere mit udsagn på: iPad 1 er samme stik som iPhone 4 og min gamle iPod touch (de er ikke rigtigt i drift mere) Nyere modeller i huset bruger Lightning stikket.

Så hvilke telefon/tablet produkter fra Apple bruger andre stik?

Ifølge denne side er der 2 connectore brugt på iPhone, iPad og iPod Touch: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_iOS_devices#Comparison_of_models Lightning og 30 pin

 • 2
 • 2
#38 Deleted User

Jeg har en følgende at bassere mit udsagn på: iPad 1 er samme stik som iPhone 4 og min gamle iPod touch (de er ikke rigtigt i drift mere) Nyere modeller i huset bruger Lightning stikket.

Så hvilke telefon/tablet produkter fra Apple bruger andre stik?

Det er givet vis også korrekt hvis du begrænser dit udsagn til telefon/tablet produkter. Min kommentar var møntet på at du blot skrev 'produkter', og Apple producerer en lang række produkter med andre strømstrik, herunder computere.

 • 1
 • 6
#39 Deleted User

Forskellen er ret enkel - Giver kortet i sig selv dig nogen kredit? For et VISA/Dankort er svaret nej, beløbet du hæver på kortet bliver debiteret på din konto med det samme. Har du f.eks. et Mastercard, hvor beløbet først bliver trukket efter en aftalt periode, så giver kortet dig kredit, og er et kreditkort.

Min misforståelse skyldes at jeg har 'lært' at der ikke kan overtrækkes på et debetkort. Jeg forstår dog nu at der både findes debetkort der tillader overtræk (Dankort) og kort der ikke gør (Visa Debit f.eks.). Jeg forstår nu også at 'kredit' ikke er det samme som overtræk, men et fastdefineret beløb, og at der dermed ikke kan overtrækkes på et kreditkort, der kan hæves op til den aftalte kredit.

 • 8
 • 0
#40 Thomas Toft

Hvis deres musik er i samme kvalitet som Spotify, så skulle du prøver af skifte til Apples musik, syntes personligt af Apples musikfiler er af en bedre lydkvalitet

Det er korrekt at kvaliteten er ikke den samme mellem de to.

Apple: 256kbps AAC Spotify: 320kbps Ogg

Jeg vil vove pelsen og sige at du ikke kan høre forskel på de to på kvaliteten. Så skulle det være på måden de er lavet (valg af encoder, m.m.) Det er i hvert fald ikke noget man skal vælge service ud fra. Personligt ville jeg vælge den service der ikke prøver at binde dig på arme og ben så snart de får chancen.

 • 12
 • 0
#42 Chris Bagge

I fald der bliver "en ekstra regning" som butikkerne skal betale i forbindelse med betaling med Apple pay, så må butikkerne have lov til og besked på at denne regning skal pålægges den enkelte kunde's transaktion direkte.

Helt så enkelt er det ikke. I "de gode gamle dage" lå gebyret for de store kortselskaber typisk på 3 - 5 %. Efter kortselskabernes mening skulle dette gebyr betales af forretningen. Dette har dog ikke været tilfældet i Danmark. Her har man ment at det ikke er rimeligt at andre forbrugere, via en højere varepris, skal betale for de forbrugere der bruger credit card. Derfor har det i Danmark været tilladt at påligne kortholder gebyret. Læs evt. det der står med småt på de fleste benzinautomater for at få en ide om beløbets størrelse. ;-). Det er der ved at ske en ændring af. Der er et par EU direktiver der er trådt i kraft / er ved at træde i kraft. De begrænser i første omgang gebyret for kort transaktioner indenfor EU(+Norge+Island) til 0,2% for Debit card og 0,3 % for Credit card. Dette gælder kun personlige kort, ikke rene firmakort. Det næste trin (Payment Service Directive 2) er at det bliver forbudt at videre fakturere gebyret til kunden. Dette er en del af EU's forbruger beskyttelses lovgivning.

 • 10
 • 0
#43 Chris Bagge

EU har pålagt at alle (private) online betalinger ikke må pålægges betalingsgebyret.

Nu har EU allerede lagt låg over gebyrets størrelse. Det er i dag begrænset til 0,2% / 0,3% hvor gebyret tidligere lå omkring 10 gange højere! Tidligere var det et krav fra kortselskaberne at en forretning skulle modtage alle korttyper fra et kortselskab (debit, credit, platin o.s.v.). Det har EU omstødt. Det er ikke længere tilfældet. Nu må en forretning godt begrænse sig .

 • 5
 • 0
#44 Kim Elgaard

Men medmindre Apple skal betale forskellen, så kan jeg stadig ikke se nogen grund til at Apple skulke få noget ud at bruge tid på det

Apple får ikke noget ud af det... men jeg snakker ikke om Apple, jeg snakker os som forbrugere.

I den sidste ende er det dig, og alle andre kunder, der skal betale de ekstra omkostninger der er forbundet med dyere betalingskort, og det kan kun opkræves på en måde, det er gennem højere priser på varer.

Debatten var også i gang sidste år, da det blev muligt selv at vælge om man vil betale med Dankort eller VISA delen af sit kort i danske butikker. Dengang anbefalede Forbrugerrådet at holde sig til at bruge Dankortet, af samme årsag.

 • 5
 • 0
#45 Claus Jørgensen

Nu har EU allerede lagt låg over gebyrets størrelse. Det er i dag begrænset til 0,2% / 0,3% hvor gebyret tidligere lå omkring 10 gange højere!

Dette er desværre ikke helt korrekt, det er kun interbank-gebyret der er begrænset - dvs. gebyret mellem indløser, f.eks. Nets/Teller og så til den bank der har udsted kortet. Forretningen bliver stadig ramt af gebyret på op til 3,75% fra Nets. https://www.nets.eu/dk/payments/vilkaar-og-priser/priser/maksimale-servi...

Hvis Nordea/Jyske bank laver egne indløsningsaftaler med de forretninger som modtager Applepay, kan de selvfølgelig vælge at tage lavere gebyrer end Nets/Teller

 • 5
 • 0
#48 Jesper Thusgaard

@Tobias Volfing Det er korrekt jeg var ikke tydelig nok, men min kommentar var med henvisning (som jeg ikke fik sat ind) til Lasse Mølgaard Tirsdag, 24. oktober 2017 - 12:04 hvor han antyder at der er kommet et nye stik per iphone/ipod generation, hvilket ikke er korrekt.

Hvad angår stik til andre produkter så syntes iPods uden touch at have brugt firewire og en eller 2 typer USB (mini og micro).

Af andre produkter kan da nævnes: - iMacs/Mac PRO benytter et standard C13/C14 stik, der bruges til printere, elkedler, stationære PC'er og computerskærme. - Mac Mini brugte i starten en ekstern forsyning men bruger i dag C7/C8 stik, der også bruges til en shaver, formentlig din printer og TV. - Om der ofte er skiftet på de bærbare aner jeg ikke. Men Jeg har i mange år arbejdet med IBM/Lenovo bærbare og de har da skiftet fra tid til anden. Mindst 3 forskellige runde og nu et firkantet stik! Samt mindst 3 forskellige Watt størreler.

Jeg syntes faktisk at det er en rimelig udvikling i antallet af stik over 16 år!

 • 2
 • 0
#49 Martin Birk

Åbnet for NFC. Det har SAMSUNG gjort. Hvornår fatter journalister og "eksperter", at der er mange producenter af Android telefoner? GOOGLE har altid haft NFC åbent, og ingen Android telefon producenter har lukket for det.

 • 6
 • 0
#50 Kim Rasmussen

Den med iPhone iPad stik der er skiftet flere gange og ikke passer på tværs af produkter.

Den forstår jeg ikke helt - der er skiftet stik 1 gang og ja har du gammel vs ny så skal du bruge 2 forskellige.

Men det var iPhone 5 og iPad 4 generation der var skiftet og der er vi knap 5 år tilbage

Så det går nok:-)

 • 1
 • 0
#51 Jens Erik Bech

Interessant nok. Men det er ikke bitraten som afgør kvaliteten. det er samplingraten. Al kommerciel musik er samplet med 44.1 Khz samplingsrate. Det er alt-alt for ringe. Det musik jeg kan lide købes i minimum 48 Khz samplingrate og gerne i 96 Khz samplingrate. Det gøres ved at købe musikken på DVD 48 Khz eller Blu-ray 96 Khz. Der er en verden til forskel. Men forskellen øjnes kun af dem der lytter. Ikke af teoretikerne der kører fast i Hvor høje, og lave lyde et menneske kan høre fra vugge til grav. Alle! Kan høre forskel på 44.1 Khz og 48 Khz samplet musik.

 • 0
 • 2
#52 Christian P. Broe Petersen

Interessant nok. Men det er ikke bitraten som afgør kvaliteten. det er samplingraten.

Jeg tror ikke det giver megen mening at høre musik samplet ved 96KHz gennem en streamingtjeneste på 160kbps - og nok heller ikke 320kbps. 96KHz 24bit musik giver en ukomprimeret bitrate på 4608kbps, så vi taler om en 30x komprimering af data, hvis man skulle levere det den vej. Studiemusik er næsten altid optaget med 96 eller 192KHz samplerate, så udgangspunktet er jo det samme. Spørgsmålet er bare hvor meget det bliver nedgraderet inden det når ud til vores ører.

 • 2
 • 0
#53 Povl Hansen

Her skal man nok lige nævne at ovenstående gælder for Spotify Premuim, den gratis er "kun" 160kbps. Da Apple Music også er en betalingstjeneste, skal der naturligvis sammenlignes med Premium.

ikke korrekt

Normal = 96 High = 160 Extreme = 320

da den som standart står til Auto, ved du ikke hvilken af de tre den vælger

Det ser ikke ud til af der er mulighed for af vælge / få oplyst med Apple bruger til deres tjeneste

 • 0
 • 0
#54 Povl Hansen

Det gøres ved at købe musikken på DVD 48 Khz eller Blu-ray 96 Khz

Har aldrig set nogen steder hvor man kan købe musikken på DVD eller i blå udgave ?

hvor køber du den henne ? og er du sikker på af den musik du køber rent faktisk er i så høj en kvalitet ?

og det ikke bare er ligesom da de første DVD kom frem, af man bare havde optaget et VHS bånd og smidt på DVDen ? andet format samme indhold

 • 0
 • 0
#55 Jens Erik Bech

Jeg køber musik som DVD-film hvor samplingraten er mindst 48 Khz, som er min egen personlige minimumsgrænse. 96Khz er der på Blu-ray. Jeg har også streaming via før Yousee og nu Telmore. Det er til baggrundsmusik når jeg laver noget andet.

Men lytteoplevelse kræver mere end 44.1 Khz som er dåse/pølse kvaliteten. Det ved folk godt, men de benægter det kraftigt. Det er teoretisk, ih så, åh så godt.

Men sæt en Blu-ray i! "QUEEN Rock Montreal & Live Aid"LPCM 96/24. Musikerne kommenterer per tekst. Freddy før han blev syg. Det var deres bedste, siger de selv. de kan aldrig gentage det. Du kan høre at LPCM stereo er bedre end 5.1 versionerne. Stereo optagelsen er udgangspunkt for 5.1 versionerne.

 • 0
 • 2
#60 Morten Nielsen

Dyrt for samfundet?? Apple Pay er tilsyneladende kommet som lyn fra en klar himmel for nogen i den danske bank, detailhandel og ikke mindst hos Nets som ejer Dankort infrastruturen. Men de har kæmpet på kryds og tværs i årevis uden at producere noget som helst produktivt for forbrugerne, og nu har de åbenbart totalt overset denne udenfra kommende fare. Det er for mig svært at tro på denne inkompetence, hvordan kan dette komme som en overraskelse?

Der kommer flere udenlandske lyn fra den klare himmel, Ali Pay, Samsaung Pay, Google Pay....løsninger som er internationale.

 • 1
 • 1
#62 Michael Balle-Pedersen

Da jeg var i Danmark for to år siden betalte jeg med Apple Pay, via ur eller telefon i de fleste danske butikker.

Apple pay er kontaktløs betalingskort, og det virker med eksisterende terminaler der klarer kontaktløse betalingskort, med mindre forretningen specifikt har slået det fra.

Det der er nyt med Apple Pay i Danmark er at nogle danske banker nu tillader dig at tilføje deres betalingskort til Apple Pay.

Grunden til at forretningerne er imod token baseret betaling, som Apple Pay, er at det det forhindrer forretningen i at samle oplysninger om dine køb.

Personligt bruger jeg så vidt muligt altid Apple Pay, og jeg kører gerne længere for at tanke på en tank der tager kontaktløs betaling.

 • 3
 • 1
#63 Bram Andersen

30 pin i omkring 10 år, lightning derefter, Apple har været en af hovedkræfterne bag USB-C og forresten også at bruge USB i deres produkter.

Men hvad har det at gøre med at Samsung Pay, Google Pay, Ali Pay og ja Apple Pay bare virker ekstremt godt i den endte situation der betyder noget : betaling ved kasse et.

Det må da være det der gør udfaldet, der er vel ikke nogen der bevidst bruger en teknologisk dårligere løsning? Så skulle vi vel også vælge primært danske smartphones som Lumigon (hvis de ellers stadigt eksisterede).

Når det hele er faldet på plads om et års tid og dankort er med så har vi glemt alt om “gebyr-skandalen” :)

 • 1
 • 1
#65 Deleted User

Men hvad har det at gøre med at Samsung Pay, Google Pay, Ali Pay og ja Apple Pay bare virker ekstremt godt i den endte situation der betyder noget : betaling ved kasse et.

Det må da være det der gør udfaldet, der er vel ikke nogen der bevidst bruger en teknologisk dårligere løsning?

Jeg forstår ærlig talt ikke meningen med det du skriver, eller hvilken 'teknologisk dårligere løsning' du taler om. Men jeg har aldrig brugt Samsung Pay, Google Pay, Ali Pay eller Apple Pay - og jeg betaler regelmæssigt ved kasse et.

Mine forældre og bedsteforældre var også i stand til at betale ved kasse et uden større problemer, uden nogen af ovennævnte betalingsløsninger. Hvad gør disse nye betalingsløsninger så overlegne at man ikke kan forestille sig at bruge andet?

 • 0
 • 0
#66 Jan Nielsen

Jeg har svært ved at se hvorfor det bliver dyrt for samfundet!

En vare eller ydelse koster det man kan tage for den! (efter det markedsøkonomiske princip om udbud og efterspørgsel,- og en lille smule lovgivning). Omkostninger i forbindelse med produktion, distribution og betalingshåndtering er blot en del af varens pris, men ikke nødvendigvis bestemmende for prisen. Der er selvfølgelig også omkostninger i forbindelse med betalingssituationen, og her er kontanter nok den dyreste form for betalingsmetode. Hvad forbrugerne vælger som betalingsform er vel blot endnu et konkurrence-element på lige fod med andre købsoplevelser!

Dyrt for samfundet er det feks. når folk kommer til skade i trafikken, når man sætter folk i fængsel eller når man ikke formår at opkræve skyldig skat

 • 2
 • 0
#67 Michael Balle-Pedersen

Mine forældre og bedsteforældre var også i stand til at betale ved kasse et uden større problemer, uden nogen af ovennævnte betalingsløsninger. Hvad gør disse nye betalingsløsninger så overlegne at man ikke kan forestille sig at bruge andet?

Sikkerhed og privacy.

Med alle dine betalingkort på telefonen kan du i princippet efterlade dine kort hjemme i pengeskabet.

Når du betaler i butikker, så giver du ikke butikkerne en fin nøgle de kan hægte alle dine indkøb op på, du skal typisk heller ikke anvende din pin kode, som kan blive afluret.

I USA begynder bankerne også at lade dig anvende Apple Pay i ATM maskinerne, så du opnår samme fordel der.

Du giver ikke butikkerne dine kreditkort oplysninger, som mange butikskæder har vist de ikke kan administrere.

 • 1
 • 0
#68 Christian Schmidt Blogger

Grunden til at forretningerne er imod token baseret betaling, som Apple Pay, er at det det forhindrer forretningen i at samle oplysninger om dine køb.

Det må de heller ikke med almindelige betalingskort, medmindre du giver samtykke, fx ved tilmelding til fordelsprogram/rabatordning.

(Men det skulle ikke undre mig, hvis nogle politikere en dag finder det fornuftigt at slække på den begrænsning)

 • 1
 • 0
#72 Michael Balle-Pedersen

Det må de heller ikke med almindelige betalingskort, medmindre du giver samtykke, fx ved tilmelding til fordelsprogram/rabatordning.

(Men det skulle ikke undre mig, hvis nogle politikere en dag finder det fornuftigt at slække på den begrænsning)

Det har du sikkert ret i.

I USA hvor jeg bor er reglerne nok anderledes indviklede, og forskellig fra stat til stat. Men en ting er sikkert, forretningerne vil indsamle ALT hvad de kan af informationer. Der har været adskillige sager hvor forretningskæder har mistet store mængder kreditkort oplysninger. Det bedste middel du har imod at få opsamlet dine oplysninger er at anvende token baseret betaling.

Bandkerne har også været meget positive overfor tokenbaseret betaling, da det reducerer deres tab i forbindelse med misbrug af kort. I nogle tilfælde har de givet bonus til folk der begyndte at bruge tokenbaseret betaling.

Personligt har jeg oplevet misbrug af mit kredit kort, sandsynligvis efter brug på en tankstation.

Hvis det er muligt anvender jeg altid token baseret kontaktløs betalingsmiddel til at betale med fordi det er let, og fordi det er væsenligt sikrere. Tanker KUN på tankstationer der modtager den type betaling. Vil tro at omkring 80-90% af mine betalinger foregår på den måde.

 • 0
 • 0
#73 Deleted User

Det bedste middel du har imod at få opsamlet dine oplysninger er at anvende token baseret betaling.

Beklager hvis jeg ikke har forstået 'token baseret betaling' korrekt, jeg havde aldrig hørt udtrykket for blot et par dage siden. Men betyder 'token baseret betaling' virkelig at INGEN kan opsamle oplysninger?

Som jeg forstår det betyder det blot at det ikke er forretningen der samler oplysninger, men den 'udbyder' du benytter, og de samler så tilgengæld oplysninger fra alle de butikker du betaler i. Hvis du er så skeptisk over for butikkerne, hvorfor så stole blindt på Apple, Samsung eller hvad de ellers hedder?

Det bedste middel jeg har imod at nogen opsamler oplysninger om mig, er at sidde i min lejlighed med persiennerne for og trille tommelfingre. Som jeg forstår er det næst bedste middel at benytte kontanter, 'burner phones' og 'prepaid' kortløsninger (til de køb der ikke kan foretages med kontanter) der udskiftes regelmæssigt.

Du må endelig gerne forklare mig hvordan de her 'token baserede betalingsløsninger' tilbyder mig mere sikkerhed mod at nogen registrerer hvad jeg går og laver end ovenstående.

 • 0
 • 0
#74 Michael Balle-Pedersen

Beklager hvis jeg ikke har forstået 'token baseret betaling' korrekt, jeg havde aldrig hørt udtrykket for blot et par dage siden. Men betyder 'token baseret betaling' virkelig at INGEN kan opsamle oplysninger?

Som jeg forstår det betyder det blot at det ikke er forretningen der samler oplysninger, men den 'udbyder' du benytter, og de samler så tilgengæld oplysninger fra alle de butikker du betaler i. Hvis du er så skeptisk over for butikkerne, hvorfor så stole blindt på Apple, Samsung eller hvad de ellers hedder?

Det bedste middel jeg har imod at nogen opsamler oplysninger om mig, er at sidde i min lejlighed med persiennerne for og trille tommelfingre. Som jeg forstår er det næst bedste middel at benytte kontanter, 'burner phones' og 'prepaid' kortløsninger (til de køb der ikke kan foretages med kontanter) der udskiftes regelmæssigt.

Du må endelig gerne forklare mig hvordan de her 'token baserede betalingsløsninger' tilbyder mig mere sikkerhed mod at nogen registrerer hvad jeg går og laver end ovenstående.

Mine transaktioner dukker naturligvis op hos min bank, så de ved godt hvad jeg har købt. Mindes stadig da min Danske Bank rådgiver sagde hun havde bemærket flere transaktioner i USA, og foreslog jeg købte en af deres rejseforsikringer.

For mig er det et godt skridt for sikkerheden at jeg kan slippe for at butikken får adgang til mine kredit kort information. Fakta har vist at de ofte ikke er i stand til at håndtere sikkerheden omkring lagring af disse oplysninger.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=18&ved=0ah...

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahU...

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0ahU...

og jeg kunne blive ved.

 • 1
 • 0
#75 Jan Nielsen

Jeg tror nu ikke banken ved, hvad man har købt, men “blot” beløb og hvilken forretning terminalen er tilknyttet. Hermed link til et indlæg i en anden lignende tråd med endnu flere eksempler. At bruge tokenized betalinger kan lægge lidt afstand til datarøverne ;-) Et yderligere tiltag kunne være benytte en særskilt bankkonto i en bank, hvor de handler med disse data.

 • 0
 • 0
#78 Deleted User

@Michael Balle-Pedersen

Jeg synes ikke du svarer på hvor vidt du er komfortabel med at Apple (eller hvilken udbyder af token baseret betaling du benytter) ved hvor du handler, hvornår du handler og for hvor meget du handler.

Jeg er med på at du frygter butikkerne registrerer HVAD du køber, men du nævner specifikt tankstationer som et eksempel. Vil du helst have at f.eks. Apple ved hvor og hvornår du tanker, og hvor meget du tanker, eller at hver enkelt tankstation ved hvornår du tanker hos dem?

 • 1
 • 0
#79 Michael Balle-Pedersen
 • 0
 • 0
#80 Deleted User

Det har jeg fra en kommentar af Jakob Damkjær i https://www.version2.dk/artikel/coop-advarer-kunder-mod-apple-pay-kommer...

Så de medgiver at fordi ApplePay er tokenized og ikke videregiver informationer til butikken så det er privat... men fordi man skal gemme lokation, beløb og tidspunkt for en betaling, hvis du så selv levere et link til butikken så er du ikke længere privat...

Jakob har det fra denne artikel: http://www.zdnet.com/article/apple-pay-isnt-magic-and-it-isnt-private/

The time, location, and value of your financial transactions are still known to Apple and to your card provider — and to every other business they might share that data with.

Det kan godt være en sådan løsning beskytter dig bedre mod 'credit card skimmers' (det ved jeg ikke noget om, men jeg tror på dig hvis du siger det), men jeg forstod af dine tidligere kommentarer at du ikke var tryg ved at dele oplysninger om dine indkøb med butikkerne, derfor spørger jeg til din holdning til at dele oplysninger (jeg medgiver det ikke er helt de samme oplysninger) med f.eks. Apple.

 • 0
 • 0
#81 Michael Balle-Pedersen

Det har jeg fra en kommentar af Jakob Damkjær i https://www.version2.dk/artikel/coop-advarer-kunder-mod-apple-pay-kommer...

Så de medgiver at fordi ApplePay er tokenized og ikke videregiver informationer til butikken så det er privat... men fordi man skal gemme lokation, beløb og tidspunkt for en betaling, hvis du så selv levere et link til butikken så er du ikke længere privat...

Jakob har det fra denne artikel: http://www.zdnet.com/article/apple-pay-isnt-magic-and-it-isnt-private/

The time, location, and value of your financial transactions are still known to Apple and to your card provider — and to every other business they might share that data with.

Det kan godt være en sådan løsning beskytter dig bedre mod 'credit card skimmers' (det ved jeg ikke noget om, men jeg tror på dig hvis du siger det), men jeg forstod af dine tidligere kommentarer at du ikke var tryg ved at dele oplysninger om dine indkøb med butikkerne, derfor spørger jeg til din holdning til at dele oplysninger (jeg medgiver det ikke er helt de samme oplysninger) med f.eks. Apple.

Ja, hvis butikschefen iagttager dig når du laver din transaktion, så kan han i princippet lave en forbindelse mellem dine køb og din transaktion. Men det eksempel er nok lidt søgt.

Hvad angår at butikkernes mulighed for at tracke mine køb, så har jeg i princippet ikke noget imod det, men jeg vil selv bestemme når det sker. Det jeg derimod ikke ønsker at give dem er mine kort oplysninger, da talrige butikskæder har vist tydeligt at de ikke er i stand til at håndtere disse oplysninger sikkert.

Det er iøvrigt interessant hvad man kan tracke ud fra WiFi. Fik købte for nylig en netværksenhed som jeg satte på mit hjemme netværk. Så nu ved jeg at min nabo har købt et 24" Samsung TV i Walmart, samt at han har et Samsung Smart køleskab. ;-)

 • 0
 • 0
#82 Deleted User

Ja, hvis butikschefen iagttager dig når du laver din transaktion, så kan han i princippet lave en forbindelse mellem dine køb og din transaktion. Men det eksempel er nok lidt søgt.

Jakobs kommentar går på hvor vidt butikkerne kan kæde oplysningerne sammen, men det er ikke butikkerne jeg spørger ind til (jeg citede kun Jakob fordi du spurgte hvor jeg havde fra at Apple har de oplysninger du spurgte om).

Skal jeg forstå at du ikke tror på at Apple gemmer de oplysninger som er nævnt i artiklen, eller at du ikke har lyst til at udtale dig om din holdning til det?

 • 0
 • 0
#84 Deleted User

Da du ikke svarer på mine spørgsmål er jeg nødt til selv at konkludere hvad du mener ud fra du skriver, og så må jeg jo konkludere at du IKKE tror på det artiklen skriver.

Jeg må også konkludere at du blindt stoler på Apple i modsætninger til 'alle' andre forretninger. Eller bruger du ordet forretning som synonym for butik i modsætning til business i nedenstående citat?

I USA hvor jeg bor er reglerne nok anderledes indviklede, og forskellig fra stat til stat. Men en ting er sikkert, forretningerne vil indsamle ALT hvad de kan af informationer.

Der står desuden ikke i deres privacy police (som jeg nu har læst, har du?) at de ikke 'logger transaktionerne'. Der står:

We don’t track what you’re buying, so we can’t create a history of your purchases

Det betyder ikke andet end hvad vi allerede har konkluderet, Apple ved ikke hvilke produkter du køber.

Tværtimod skriver de selv på denne side at de gemmer oplysninger: https://support.apple.com/en-us/HT201469

Apple Pay retains anonymous transaction information such as approximate purchase amount.

 • 0
 • 0
#85 Jan Nielsen

Man er nød til at indgå nogle kompromiser, hvis man vil udnytte de goder som følger med benyttelsen af digitale løsninger, og samtidig beskytte sig mod den omsiggribende personprofilering.

Man kan f.eks. bruge anonymiserende tjenester, sprede sine digitale spor osv. Indtil videre er det markedet der i høj grad er styrende for graden af anonymitet der bliver tilbudt. Her er token-baserede tjenester som Apple Pay en nogenlunde mellemmands løsning - Det ligger ihvertfald i den modsatte ende af skalaen i forhold til diverse loyalitetsprogrammer (hvoraf Coop’s er den absolut værste)

Desværre trækker de fleste kommercielle organisationer og den udøvende magt (regering, politi etc.) i den stik modsatte retning i forhold til beskyttelse af individers anonymitet og privatliv. Det burde være en opgave for lovgiverne, men de har stort set sat kikkerten for det blinde øje

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere