Apple Pay i luften i USA

Nu kan amerikanerne betale med deres iPhones blot ved hjælp af et strøg med fingeren.

Apple går nu i luften med Apple Pay. De mener nemlig, at det skal være muligt at betale med iPhonen, og derfor har de lagt et NFC-signal ind i de nyeste udgaver af iPhonen – version 6 og 6 Plus.

Og mandag morgen gik det løs. I USA blev det nemlig muligt at købe ting og sager i 200.000 fysiske amerikanske butikker, og i App Store bare ved at stryge fingeren hen over telefonen, det skriver MediaWatch og Forbes, som begge begejstrede skriver, hvordan Apples telefon gør det muligt at smide pungen og/eller kreditkortet ud.

Nu slipper amerikanerne nemlig for at slæbe rundt på tegnedrengen, når de køber burgere på McDonald, men skal i stedet bare løfte telefonen op i nærheden af den terminal, som modtager NPC-signalet. iPhonen skal blot have det rigtige fingeraftryk, hvorefter betalingen går i gennem.

Ikke alle amerikanske virksomheder er hoppet med på ideen. Blandt andre detailgiganten Wal Mart og elektronikforretningen Best Buy vil ikke benytte sig af Apple Pay, skriver Forbes.

Derimod har 15 procent af alle Starbucks-handler været foretaget via mobilen via kaffekædens egen app, hvilket får forbes til at skrive, at det kun er begyndelsen.

Apple bliver med Apple Pay formidler af betalinger, og for det tager de sig betalt med 0,15 procent af beløbet.

Der er fortsat ingen oplysninger om, hvornår Apple Pay kommer til Danmark. Men her er det flere stedet allerede muligt at betale med smartphones via de danske bankers MobilePay og Swipp, hvor man sender penge via mobilen, hvilket også kan bruges i et antal forretninger.

I Danmark er betaling med NFC-teknologi været undervejs længe, hvor Nets har forsøgt at få det til at fungere, men de er altså blevet overhalet indenom af Apple.

NFC-teknologien er heller ikke helt ny. I hvert fald har Samsung haft teknologien i deres smartphones i flere år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Michael Hansen

Synes det er frisk at Nets får lidt mere konkurrence, håber det bliver bredt ud i DK også (bare som alternativ til eksisterende løsninger, ikke som erstatning).

Er personligt ikke fan af Mobilepay og Swipp, ønsker ikke at skulle logge ind / starte et app for at betale, det skal være hurtigt og enkelt.

At skulle stole på Apple vs Nets er jo lidt potato potato, same same, USA ender med at få alle oplysningerne anyway, men med apple er det info butikkerne får da trods alt lidt mere anonymt set i forhold til ens dankort.

 • 5
 • 2
#4 Thomas Christensen

Jeg håber ikke at når det kommer til DK at bankerne enøjet ruller Apple Pay ud og fortsætter med at sylte de allerede eksisterende løsninger, der findes på Android og Windows Phone. Specielt på Android har der været 3 løsninger (Google Wallet, Visa PayWave, Mastercard PayPass) som de bare kunne have indført for over 2 år siden, men der er intet sket :o(

 • 4
 • 0
#5 Sune Foldager

Læs op på det inden du skriver den slags. Naturligvis er NFC-betalinger ikke nyt, men Apple Pay anvender noget der hedder EMV tokenization som blandt andet sikrer at butikken (og Apple) ikke får dine købs- eller kreditkortoplysninger at se. Det er vist ikke blevet brugt før.

Google Wallet benytter ikke dette, og alle køb kommer omkring Google (som holder det virtuelle kredtikort).

Så altså... helt klart NOGET NYT.

 • 4
 • 2
#7 Jesper Jepsen

Problemet er at netop Apple får dine kreditkort oplysninger at se.. Metoden til at tilføje et kort er ved at tage et billede af dit kort og sende det til Apple så de har alt info, og hvordan kan vi være sikker på at dette billede ikke bliver på telefonen eller opbevares et sted hvor sikkerheden ikke er høj nok til at forhindre indbrud? Jo flere kreditkort der gemmes jo mere interesant er det jo at bryde ind. så når du får din mobil stjålet så skal du også skifte plastikkortene ud da de ligger på din mobil. Et er sikkert jo flere led der skal mellem betaler og sælger jo dyre bliver det. http://www.tomsguide.com/us/apple-pay-security,news-19492.html

Kan Apple Pay overhovedet indføres i den form den har i USA eller vil der være danske /EU regler omkring sikkerhed for kreditkort der ikke leves op til?

 • 4
 • 4
#8 Jakob Damkjær

PS! Apple opbevare allerede ca 700.000.000 kredit kortoplysninger i deres iTunes store og dem har de formået at holde sikre... ind til videre ;)

Men det interessante er at gennem tokenisation metoden så kan du handle med dit kreditkort i butikker (og mere vigtigt online via apps) UDEN at skulle overføre dit kortnummer udløbsdato og trecifret sikkerheds kode til butikken (både fysisk og online) hvilket er en ret stor forbedring ifht status quo hvor alle fra amazon til iTunes til Bjarnes online fiskeudstyrsbutik har dine oplysninger...

og Apple har ikke oplysninger om hvad du køber hvor og dine kreditkort gemmes i et særligt register "Secure Element" der basalt set tilhøre kreditkortselskaberne. Vel og mærke forskelligt fra "Secure Enclave" som er hvor Apple gemmer det fingeraftryks hash TouchID benytter sig af.

Apple har allerede aktiveret kreditkortscanning i iOS 8 og det er super smart (browseren mærker der er et kreditkort felt og giver dig muligheden for at scanne kortet så man slipper for at indtaste alle numrene) og på OS X kan den allerede gemme dine kort i nøgleringen så ved samme felt skal man bare vælge hvilket kort man vil bruge og så indtaste sin trecifrede kode.

Dette kunne de selvfølgeligt ikke gøre uden godkendelse og aftale af og med kreditkortselskaberne og deres sikkerhedsafdelinger.

Men hvis vi kunne slippe for at alle butikkerne på nettet har vores kreditkorts numre vil det klart være en forbedring.

 • 6
 • 3
#9 Sune Foldager

Problemet er at netop Apple får dine kreditkort oplysninger at se.. Metoden til at tilføje et kort er ved at tage et billede af dit kort og sende det til Apple så de har alt info

De oplysninger bliver på telefonen. Hvordan kan jeg være sikker? Det kan jeg ikke, og det kan ingen jo nogensinde. Man kan altid påstå at de ikke bliver på telefonen, og det er nærmest umuligt at modbevise. Det er ikke rigtig værd at bruge tid på den slags uden mere vægtige argumenter.

Kreditkort gemt på telefonen gemmes i et hardwaresikret storage. Den slags er traditionelt meget svære at bryde ind i.

 • 1
 • 2
#10 Thomas Christensen

Det der bare er farligt er, hvis denne form for sikkerhed danner præcedens, så alle banker og kredit selskaber fremover vil kræve denne metode, for at de vil tillade betaling med mobil telefoner.

Apple har jo patent på denne metode og har ikke tidligere haft for vane at udbyde deres egne teknologier til brug i andre mærkers telefoner, eller lavet frie standarder, som alle andre kan følge.

Vi kan derfor ende med en situation, hvor det kun er folk med iPhone (6 og 6 Plus) der kan betale med deres mobil og alle andre må fortsætte med kontanter og almindelige kreditkort, som hidtil...

Jeg kan godt være bange for at bankernes topchefer har været så forblændet af, at deres nye iPhone 6 kan bruges til at betale med, at de helt har glemt at kræve af Apple, at betalings metoden skal gøres til åben standard, for det bør den være - man kan ikke have et enkelt firma der sidder og styrer alle mobilbetalinger i verden og samtidigt kræver at man kun kan bruge deres udstyr...

 • 3
 • 0
#13 Gert Agerholm

Apple har jo patent på denne metode og har ikke tidligere haft for vane at udbyde deres egne teknologier til brug i andre mærkers telefoner, eller lavet frie standarder, som alle andre kan følge.

Jeg kan godt følge din tanke, men det er desværre markedets vilkår om man kan lide det eller ej. Microsoft f.eks. tjener styrtende med penge på salg af ..... Android, på grund af patenter implementeret i Android.

Software patenter er ikke lige min kop te, men udviklerne må på den anden side også godt tjene noget hvis de har fundet på noget virkelig genialt. Det man skulle gøre var måske at lave en tidsbegrænsning på f.eks. 1 år. Så har udviklerne mulighed for at høste en tidsmæssig fordel uden helt at udelukke andre.

 • 1
 • 0
#14 Jakob Damkjær

Vi kan derfor ende med en situation, hvor det kun er folk med iPhone (6 og 6 Plus) der kan betale med deres mobil og alle andre må fortsætte med kontanter og almindelige kreditkort, som hidtil... Jeg kan godt være bange for at bankernes topchefer har været så forblændet af, at deres nye iPhone 6 kan bruges til at betale med, at de helt har glemt at kræve af Apple, at betalings metoden skal gøres til åben standard, for det bør den være - man kan ikke have et enkelt firma der sidder og styrer alle mobilbetalinger i verden og samtidigt kræver at man kun kan bruge deres udstyr...

Det er åbne standarder Apple bruger... Det er NFC og Europays, mastercard og visas kort stadarder.. Bolden er bare seriøst i Googles/Samsung/HTCs banehalvdel... For det de mangler er aftaler med banker og betalings leverandøre...

Hvis de ikke kan få det er det jo deres egen fejl... Men understøttelse på rootede dimser er nok forbi og den integration som understøttelse af Secure enclave med OS og secure element som har været en del af den pakke Apple har brugt til at overbevise banker osv med vil android økosystemet ha mere besvær med at bringe til bordet... Dels pga det cowboyland tilstande der er på udvikler soden og fragmenteringen på os og hardware siden...

At fikse de problemstillinger er Googles opgave sammen med OEMerne men det har ikke noget Apple kan fikse.... Eller har nogen motivation til at fikse selv hvis de kunne.

At Microsoft ikke har leveret på den her front er bare lidt trist...

 • 2
 • 4
#16 Jakob Damkjær

Pjat, enten lever en given Android telefon op til kravene, eller også gør den ikke. Præcis samme situation som på iPhone. Du får ikke NFC på en ældre iPhone bare ved at opgradere til iOS 8.0.

Så hvorfor har android producenterne der har haft NFC i årevis så ikke bare lavet den aftale som Apple har lavet ?

Måske fordi kortfirmaerne og bankerne ikke har været tilfredse med den software opdatering og kontrol med plantformen som android har kunne levere...

 • 1
 • 3
#17 Peter Stricker

Måske fordi kortfirmaerne og bankerne ikke har været tilfredse med den software opdatering og kontrol med plantformen som android har kunne levere...

Ja, det tror jeg, er et meget bedre bud på årsagen, end fragmenteringen af Android platformen.

Apple har igen været meget fremme i skoene med hensyn til at lave de rigtige aftaler med de store spillere på det marked, de ønsker at give deres brugere adgang til. Det kan vise sig at være et lige så stort trumfkort som dengang, de lavede aftaler med de store musikdistributører.

 • 0
 • 0
#18 Deleted User

Android sidder på 85% af markedet for mobiler, Apple sidder på 12%

Gad vide om en løsning som kun kan bruges af 12% af befolkningen bliver specielt populær.

Hvis vi ser på krigen mellem Swipp og Mobilepay, så ser det jo ud til at Mobilepay vinder den krig og det hænger vel nøje sammen med at mobilepay kan 100% af bankkunder bruge mens swipp ikke virker med Danske bank kunder.

 • 1
 • 0
#19 Hans Dalsgaard Jensen

Det er vel egentliig Android mobiler med NFC og KitKat hhv iPhone 6(+) du skal sammenligne. Og så måske vægte ind, hvor meget brugerne af de to platforme er købelystne (hvilket har en noget anden fordeling). Og så er det vel blot et spørgsmål om, at Google får nogle aftaler på plads - terminalerne i butikkerne kan vel i princippet håndtere begge platforme.

 • 0
 • 0
#20 Gert Agerholm

Og så er det vel blot et spørgsmål om, at Google får nogle aftaler på plads - terminalerne i butikkerne kan vel i princippet håndtere begge platforme.

Og det er måske nettop Google's problem. De udvikler backend og frigiver API, men de leverer IKKE de fornødne frontend applikationoer, det overlader de til andre. Det er også muligt på grund af det åbne API, men det sker bare meget sjældent.

Eksempel er Gmail. Google har i princippet lavet et genialt mail system. Det eneste de leverer er et web interface, som i virksomheds sammenhæng bare ikke er godt nok, her kræves en klient. Brugerne af Exchange er ikke gralde for Exchange, men det er Outlook de hænger ved (forstå det hvem der vil :-)). Google giver ikke mulighed for at have et fælles adresse kartotek, men der er et API til at gøre det med. Resultat er at det fungerer IKKE out of the box. Så nytter det ikke noget at de måske har et genialt mailsystem, det mindre geniale vinder på grund af "færdigheds graden".

Google vil aldrig gå ud til bankerne. De laver et API og forventer at bankerne selv tager det ti lsig og implmenterer deres bankens egen løsning. Der med er der stor risiko for fragmentering og i høj grad forskellighed. Det er her Apple har sin styrke. De går ud til både banker og butikker og præsenterer en LØSNING ikke et API som de så selv skal anvende. Det er måske teknisk set ikke det mest geniale, jeg kender ikke til teknikken og forskel på det plan i betalingssystemerne, men alle bliver præsenteret for LØSNINGER, det er den store forskel mellem Apple og Google.

 • 0
 • 0
#21 Gert Agerholm

Gad vide om en løsning som kun kan bruges af 12% af befolkningen bliver specielt populær.

Helt så simpelt er beregningen ikke. Kigger man f.eks. på Statcount viser det sig at IOS har en udbredelse på 71,1% i Danmark. Det betyder at 71,1% internet trafik/hits kommer fra IOS, men det er ikke ensbetydende med at IOS har 71,1% andel når man kigger på styktal.

Det viser at måden en IOS bruger bruger sin telefon/tablet åben baret er noget anderledes som Android brugsmønsteret. Fysisk udbredelse vil derfor måske ikke være det samme ved hvor meget de vil blive brugt ved indkøb.

 • 0
 • 0
#22 Jakob Damkjær

Måske fordi kortfirmaerne og bankerne ikke har været tilfredse med den software opdatering og kontrol med plantformen som android har kunne levere...

Ja, det tror jeg, er et meget bedre bud på årsagen, end fragmenteringen af Android platformen.

Jeg burde nok ha inkluderet... "At fragmenteringen på android gør dette problem et par størrelsesordner mere besværligt for Google at løse"...

Men det troede jeg fremstod som ret klar subtext... Og husk man skal ikke bare ha NFC man skal ha NFC OG Secure Element (TM) OG en aftale med både banker og kort selskaber for hvert eneste handset der skal godkendes samt en authenticator procedure, infrastruktur og hardware som både banker og deres forsikringsselskaber kan godkende i en grad at de siger OK det her sætter vi penge bag i samme grad som chip og pin...

Desuden behøver banker og kortselskaber ikke gøre en hat på platforme de ikke vil understøtte eller som de anser som en forbedring ifht deres nuværende løsning... De har jo NFC kort på vej så de behøver hverken lave en løsning til Windows phone android Blackberry eller iOS...

Men eftersom de store kortudstedere nu har lavet den aftale med Apple så kan de jo lige så godt hoppe med på den galaj...

Men nu ved jeg ikke så meget om android telefoner men er der sket noget med i stil med den som Samsung udgav med en fingeraftrykslæser ? Ud over PayPal understøttede den i deres app ?

Har visa eller mastercard eller Amazon eller starbucks godkendt at den løsning er sikker nok til transaktions godkendelse ?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere