Apple Pay anmeldes til Konkurrencestyrelsen

14. november 2017 kl. 09:0215
Forbrugerrådet Tænk har anmeldt Apple Pay til Konkurrencestyrelsen for at være konkurrenceforvridende.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Apple Pay er blevet anmeldt til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter kun få uger i danskernes lommer. Det skriver DR.

Det er Forbrugerrådet Tænk, der nu har anmeldt den nye betalingsløsning. De mener, at app'en er i strid med konkurrencelovgivningen i Danmark og EU.

Tvinger betalinger over på Visa

Et af deres kritikpunkter er, at man ikke kan bruge Dankortets fordele i app'en. I stedet bruger Apple Pay Visa-delen af kortet, og det kan gøre gebyret 10 gange højere.

»Kunderne bliver tvunget over på visadelen af Visa-Dankortet. Det giver dyrere betaling og bliver dyrere for vores butikker, og det er noget, som kan ende med at gå ud over den pris, vi skal betale for varerne,« forklarer Anja Philip til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både Jyske Bank og Nordea har tilmeldt sig Apple Pay. Her har 30.000 kunder hos Jyske Bank føjet app'en til deres betalingsløsninger inden for de seneste par uger.

Låser NFC

Forbrugerrådet Tænk vil også gerne have Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at kigge på, om Apple bruger sin dominerende position på markedet til at ekskludere andre betalingsformer.

Apple har nemlig eneret til iPhonens NFC-chip, som kommunikerer med betalingsterminalen. Af samme grund har danske løsninger som MobilePay og Dankort på mobilen være tvunget til at anvende Bluetooth Low Energy - eller BLE.

Apple Pays monopol på NFC-chippen i iPhones giver en konkurrenceforvridning, mener Forbrugerrådet Tænk. Det er dog ikke noget, Jyske Bank har en holdning til.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
14. november 2017 kl. 20:07

Tænk har fat i noget omkring NFC teknologien, det virker konkurrence forvridende og det er da et sagsanlæg som bare venter på at ske.

Men er det virkelig NFC vs Bluetooth som har været den største hindring for en landdækkende løsning? Eller er det at der er blevet kæmpet på kryds og tværs mellem danske udbydere med forbrugerne som gidsler de sidste mange år? Nu virker det som om nogen har sovet i timen, men Apple er jo ikke kommet som lyn fra en klar himmel, og det har heller ikke været ukendt hvad der ville ske.

At den ene teknologi nu overtrumfer den anden, er da en meningsløs diskussion. Det giver da i forvejen ingen mening at have flere apps som trækker penge på de samme konti, brug den du synes bedst om, slet de andre - heey problemet er løst :-D

14
14. november 2017 kl. 19:45

“Men når mit visa/dankort defaulter til nets debitkort er det ikke ?”

Selvfølgelig er det det Derfor forventer jeg også alle betalings terminaler inden måneds udgang er lavet om til at spørge om man vil bruge DK eller VISA

13
14. november 2017 kl. 19:26

“Hvis du tror, at VISA er et kreditkort, så har du aldrig haft et kreditkort.”

Ehh jo og nej det virker det ikke som et Mastercard... med månedlig afregning men for at precisere så virker det og butikkerne betaler for en VISA transaktion og ikke en Nets Dankort transaktion...

Så potato potato det vigtige er om det er nets der står for transaktionen eller om det er VISA...

12
14. november 2017 kl. 19:14

Os rigtige udviklere bruger da Core NFC frameworket.https://developer.apple.com/documentation/corenfcDet virker dog kun på iPhone 7, 7s, 8 og X der kører iOS11.

Apple havde meget travlt med at lave NFC og BLE sådan ca 10 år efter Nokia. Desværre lavede de i de første mange telefoner en PASSIV NFC der krævede strøm fra terminalen. Desuden supporterer de ingen standarder som fx BT pairing eller andet men i lang tid kun Apple Pay.

Mobile Pay har hele tiden haft den underliggende tone at alle betalinger skulle over på Kredit (og ikke Debit) Visa da man der kan tage højere gebyr. Det er derfor det Mobile Dankort er så meget billigere for forretningerne og på sigt for forbrugerne. Nordea har også ønsket at komme af med Dankortet og over på Visa Kredit (ikke Debit) så det undrede ingen at de slog sig sammen med Danske Bank og Mobile Pay blev et selvstændigt foretagende.

Apples Pay er koblet på DERES manufacturer ID i BLE hvorimod det Mobile Dankort er en registreret (16bit) BLE Service (Point Of Sale) som alle kan bruge uden at nogen kan komme efter dem.

Suk det er kun gennem standarder at digitaliseringen kan blive en success. Det er hverken Apple Pay eller Mobile Pay med på.

10
14. november 2017 kl. 15:07

Nets har faktisk en åben løsning fx Lån & Spar Wallet, som også kan bruge det mobile dankort

9
14. november 2017 kl. 15:03

Troede ikke at i var lobyister for Nets. Ikke én eneste tvinges over på ApplePay, man kan bare lade være med at bruge det.

I har lige tabt en abonnent.

8
14. november 2017 kl. 15:01

Det er da hvis dem der har monopol på det mest udbredte betalingskort, Dankort. De har lige lavet en app. Hvis ikke det er misbrug af deres position, så ved jeg da ikke.

7
14. november 2017 kl. 13:57

Næeh, Apple skal "bare" åbne deres NFC for andre apps. Men der er så meget på spil, så jeg har mine tvivl. Vi får se.

5
14. november 2017 kl. 12:52

Jeg er enig i at det er et problem at iPhones NFC "vinder over" fx Bluetooth (uden at man skal holde den helt rigtige afstand, etc.), men jeg ved ikke hvordan det skal løses. Hvis man skal spørges hver gang er det jo også et problem, fordi noget af fordelen så ryger.

Det er jo heller ikke fordi Apple "bare" kan understøtte andre NFC apps uden først at lave noget udvikling hen i den retning.

Desuden, at Tænk siger at det er "låst til VISA" får det til at lyde som om Apple bare lige kan flippe en kontakt så det virker med Dankort, men det er jo lidt mere kompliceret og handler også om hvorvidt Nets overhovedet ville være interesseret i en aftale.

4
14. november 2017 kl. 11:51

Det ville dog være dejligt hvis forbrugerombudsmanden også havde taget sagen op.

3
14. november 2017 kl. 11:43

"Apple bruger sin dominerende position på markedet til at ekskludere andre betalingsformer."

Så ApplePay defaulter til visa kortet fordi det faktisk er et kreditkort og nets ikke har forhaldlet en aftale på plads med Apple er det konkurance forvridende...

Men når mit visa/dankort defaulter til nets debitkort er det ikke ?

Har set lige præcis en kort automat der spurgte om jeg ville bruge visa eller dankort... så hvis jeg var nets ville jeg tænke mig godt om før jeg udtalte mig i denne sag...

Det her Virker mere som en invitation/leverage fra nets mod/til Apple om at sige ja til det tilbud de har på bordet som Apple har sagt nej tak til...

Desuden at påstå at noget der har 30000 brugere indenfor betalings dimser og en ~30% markedsandel har monopol er dumt på den der helt særlige måde.

2
14. november 2017 kl. 10:09

Man kan vel ikke tvinge et bestemt betalingskort igennem, selvom alle i Danmark uden tvivl ville nyde godt af at Dankort var understøttet.

Til gengæld har Apple større problemer med deres monopol på NFC-chippen og det faktum at deres app har det med at vinde når man holder telefonen hen til terminalen.

Det er to punkter hvor de ikke bare favorisere sig selv, som andre er blevet dømt for, men aktivt gør det svært eller umuligt at benytte konkurrenternes løsninger.

1
14. november 2017 kl. 09:48

"Kunderne bliver tvunget over på visadelen af visa-dankortet.". Jeg ved ikke med andre lande, men det er måske ikke udbredt med et kombi-kort? Problemet er der jo ikke hvis det er et rent Visakort - hvilket ikke er så udbredt i DK.