Apple Pay anmeldes til Konkurrencestyrelsen

Forbrugerrådet Tænk har anmeldt Apple Pay til Konkurrencestyrelsen for at være konkurrenceforvridende.

Apple Pay er blevet anmeldt til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter kun få uger i danskernes lommer. Det skriver DR.

Det er Forbrugerrådet Tænk, der nu har anmeldt den nye betalingsløsning. De mener, at app'en er i strid med konkurrencelovgivningen i Danmark og EU.

Læs også: Analyse: Krigen om mobilbetaling er kun lige startet

Tvinger betalinger over på Visa

Et af deres kritikpunkter er, at man ikke kan bruge Dankortets fordele i app'en. I stedet bruger Apple Pay Visa-delen af kortet, og det kan gøre gebyret 10 gange højere.

»Kunderne bliver tvunget over på visadelen af Visa-Dankortet. Det giver dyrere betaling og bliver dyrere for vores butikker, og det er noget, som kan ende med at gå ud over den pris, vi skal betale for varerne,« forklarer Anja Philip til DR.

Læs også: Video: Her bliver MobilePay undertrykt af Apple Pay

Både Jyske Bank og Nordea har tilmeldt sig Apple Pay. Her har 30.000 kunder hos Jyske Bank føjet app'en til deres betalingsløsninger inden for de seneste par uger.

Låser NFC

Forbrugerrådet Tænk vil også gerne have Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at kigge på, om Apple bruger sin dominerende position på markedet til at ekskludere andre betalingsformer.

Apple har nemlig eneret til iPhonens NFC-chip, som kommunikerer med betalingsterminalen. Af samme grund har danske løsninger som MobilePay og Dankort på mobilen være tvunget til at anvende Bluetooth Low Energy - eller BLE.

Apple Pays monopol på NFC-chippen i iPhones giver en konkurrenceforvridning, mener Forbrugerrådet Tænk. Det er dog ikke noget, Jyske Bank har en holdning til.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Lars Jensen

"Kunderne bliver tvunget over på visadelen af visa-dankortet.". Jeg ved ikke med andre lande, men det er måske ikke udbredt med et kombi-kort? Problemet er der jo ikke hvis det er et rent Visakort - hvilket ikke er så udbredt i DK.

 • 0
 • 0
Simon Mikkelsen

Man kan vel ikke tvinge et bestemt betalingskort igennem, selvom alle i Danmark uden tvivl ville nyde godt af at Dankort var understøttet.

Til gengæld har Apple større problemer med deres monopol på NFC-chippen og det faktum at deres app har det med at vinde når man holder telefonen hen til terminalen.

Det er to punkter hvor de ikke bare favorisere sig selv, som andre er blevet dømt for, men aktivt gør det svært eller umuligt at benytte konkurrenternes løsninger.

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

"Apple bruger sin dominerende position på markedet til at ekskludere andre betalingsformer."

Så ApplePay defaulter til visa kortet fordi det faktisk er et kreditkort og nets ikke har forhaldlet en aftale på plads med Apple er det konkurance forvridende...

Men når mit visa/dankort defaulter til nets debitkort er det ikke ?

Har set lige præcis en kort automat der spurgte om jeg ville bruge visa eller dankort... så hvis jeg var nets ville jeg tænke mig godt om før jeg udtalte mig i denne sag...

Det her Virker mere som en invitation/leverage fra nets mod/til Apple om at sige ja til det tilbud de har på bordet som Apple har sagt nej tak til...

Desuden at påstå at noget der har 30000 brugere indenfor betalings dimser og en ~30% markedsandel har monopol er dumt på den der helt særlige måde.

 • 0
 • 0
Sune Foldager

Jeg er enig i at det er et problem at iPhones NFC "vinder over" fx Bluetooth (uden at man skal holde den helt rigtige afstand, etc.), men jeg ved ikke hvordan det skal løses. Hvis man skal spørges hver gang er det jo også et problem, fordi noget af fordelen så ryger.

Det er jo heller ikke fordi Apple "bare" kan understøtte andre NFC apps uden først at lave noget udvikling hen i den retning.

Desuden, at Tænk siger at det er "låst til VISA" får det til at lyde som om Apple bare lige kan flippe en kontakt så det virker med Dankort, men det er jo lidt mere kompliceret og handler også om hvorvidt Nets overhovedet ville være interesseret i en aftale.

 • 0
 • 0
Henrik Hansen

Os rigtige udviklere bruger da Core NFC frameworket. https://developer.apple.com/documentation/corenfc Det virker dog kun på iPhone 7, 7s, 8 og X der kører iOS11.

Apple havde meget travlt med at lave NFC og BLE sådan ca 10 år efter Nokia. Desværre lavede de i de første mange telefoner en PASSIV NFC der krævede strøm fra terminalen. Desuden supporterer de ingen standarder som fx BT pairing eller andet men i lang tid kun Apple Pay.

Mobile Pay har hele tiden haft den underliggende tone at alle betalinger skulle over på Kredit (og ikke Debit) Visa da man der kan tage højere gebyr. Det er derfor det Mobile Dankort er så meget billigere for forretningerne og på sigt for forbrugerne. Nordea har også ønsket at komme af med Dankortet og over på Visa Kredit (ikke Debit) så det undrede ingen at de slog sig sammen med Danske Bank og Mobile Pay blev et selvstændigt foretagende.

Apples Pay er koblet på DERES manufacturer ID i BLE hvorimod det Mobile Dankort er en registreret (16bit) BLE Service (Point Of Sale) som alle kan bruge uden at nogen kan komme efter dem.

Suk det er kun gennem standarder at digitaliseringen kan blive en success. Det er hverken Apple Pay eller Mobile Pay med på.

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

“Hvis du tror, at VISA er et kreditkort, så har du aldrig haft et kreditkort.”

Ehh jo og nej det virker det ikke som et Mastercard... med månedlig afregning men for at precisere så virker det og butikkerne betaler for en VISA transaktion og ikke en Nets Dankort transaktion...

Så potato potato det vigtige er om det er nets der står for transaktionen eller om det er VISA...

 • 0
 • 0
Povl Hansen

“Men når mit visa/dankort defaulter til nets debitkort er det ikke ?”

Selvfølgelig er det det Derfor forventer jeg også alle betalings terminaler inden måneds udgang er lavet om til at spørge om man vil bruge DK eller VISA

 • 0
 • 0
Morten Nielsen

Tænk har fat i noget omkring NFC teknologien, det virker konkurrence forvridende og det er da et sagsanlæg som bare venter på at ske.

Men er det virkelig NFC vs Bluetooth som har været den største hindring for en landdækkende løsning? Eller er det at der er blevet kæmpet på kryds og tværs mellem danske udbydere med forbrugerne som gidsler de sidste mange år? Nu virker det som om nogen har sovet i timen, men Apple er jo ikke kommet som lyn fra en klar himmel, og det har heller ikke været ukendt hvad der ville ske.

At den ene teknologi nu overtrumfer den anden, er da en meningsløs diskussion. Det giver da i forvejen ingen mening at have flere apps som trækker penge på de samme konti, brug den du synes bedst om, slet de andre - heey problemet er løst :-D

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere