Apple overvejer Mac på ARM-processor

Apples opkøb af chipudviklingsfirmaer kan i sidste ende betyde, at også Mac-computerne kommer til at køre på Apples egne processorer i stedet for Intels.

Apple har de seneste år købt flere firmaer, som designer chips og processorer. Det har først og fremmest været for at udvikle processorer til Apples mobile enheder som iPhone og iPad, men det kan også få betydning for Apples Mac-computere. Det skriver Bloomberg.

Apple skiftede i 2005 fra PowerPC-arkitekturen, som var udviklet af Motorola og IBM, fordi IBM's udvikling gik mere i retning af at udvikle platformen mod IBM's servere, og pc-varianterne af PowerPC ikke længere kunne konkurrere mod x86-processorerne fra AMD og Intel.

Den gang valgte Apple at gå over til Intel, som siden har være eneleverandør til Apples Mac-pc'er. Men på iPhone og iPad er Apple gået over til at udvikle sine egne processorer baseret på ARM-arkitekturen.

Det betyder, at Apple i dag har to forskellige hardwareplatforme, som selskabet skal vedligeholde: Intel-baserede Mac og ARM-baserede iOS-enheder.

Hvis Apple ønsker på sigt at samle de to platforme til én, så er ARM umiddelbart det oplagte valg, medmindre Intel inden for de næste år kan lave mobilprocessorer, som kan konkurrere direkte med ARM-processorerne.

Et valg af Intel til iOS-enheder vil imidlertid betyde, at Apple ikke kan drage fordel af selskabets opkøb af chipdesignfirmaer. Det vil Apple derimod, hvis selskabet vælger at designe sin egen ARM-baserede processor til Mac-computerne.

Skiftet fra PowerPC til Intel krævede en omskrivning af Mac OS X, og det vil også være nødvendigt for at skifte fra Intel til ARM. Derfor er det næppe noget, der vil ske inden for de næste par år, men Apples succes på mobile enheder og ønske om at have fleksibilitet i forsyningskæden med flere producenter af komponenter kan betyde, at det er den vej, Apple vil gå.

Det kan især vise sig at få betydning for Intel, fordi Microsoft samtidig netop har lanceret en version af Windows, som kan køre på ARM.

»Apple er trendsætter, og hvis de først begynder at lave deres egne pc-processorer, så kan andre pc-producenter vælge at gå samme vej,« siger analytiker Sergis Mushell fra Gartner til Bloomberg.

Det er især ARM-arkitekturens ry som lavenergiprocessor, der giver mobile enheder mulighed for at holde batteri længere, som kan gøre platformen attraktiv til en kommende generation af pc'er.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Se for eksempel http://www.version2.dk/blog/apple-og-arm-11002

De væsentligste grunde til et sådant skift ville være:

 1. Fuld kontrol over hardwaren med selvdesignede systems-on-a-chip (SoC).

 2. Fusion af iOS og MacOS med mulighed for at køre iOS apps på MacOS.

 3. Pris og strømforbrug. Bemærk, at dette ikke er den vigtigste grund.

Apple kan nemmere skifte end Microsoft, idet de i kraft af deres tidligere processorskift er bedre forberedt. Blandt andet har deres software ikke så mange antagelser om den processor, den oversættes til. Endvidere vil LLVM give mulighed for apps til multiple platforme (ligesom Microsoft bruger .NET til begge versioner af Win8).

 • 5
 • 0
#3 Niels Marker-Villumsen

Så vidt jeg husker fra lanceringen af iOS, eller iPhone OS som det hed dengang, så er systemet baseret på Mac OS X. Dermed har Apple allerede taget hul på opgaven at konvertere fra x86 til ARM kode, og det skulle ikke undre mig, at de har en gruppe ingeniører igang med at omkode og kompilere Mac OS X til ARM. Det havde de jo i lang tid forud for skiftet fra PowerPC til x86.

Ganske spændende, men også lidt trist da det unægteligt gør det lidt sværere at køre Windows på deres maskiner, med mindre Microsoft også vælger at gå helt over i den grøft, som de er startet på med Windows RT.

Jeg skal sandelig love for, at det er sjovt at være ARM for tiden!

 • 2
 • 0
#4 Simon Friis Vindum

Skiftet fra PowerPC til Intel krævede en omskrivning af Mac OS X

En omskrivning ligefrem? OS X er vel ikke skrevet i assembly. Det har vel blot krævet at skrive nogle nye drivere, måske tilføjelse af en ny arkitektur til ens oversætter og eventuelt en omskrivning af små stykker af assembly kode.

 • 4
 • 0
#9 Frej Soya
 • 0
 • 0
#10 Torben Mogensen Blogger

Den nye ARM A15 arkitektur er den første ARM der kan følge med en ATOM i performance.

Det er nu ikke rigtigt. http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=gentoo_arm_x32&num=1 viser benchmarks mellem Cortex A8, Cortex A9 og Atom N450. I nogle benchmarks er A9 hurtigere end N450 og i andre langsommere. Men i gennemsnit er A9 den hurtigste.

 • 3
 • 1
#12 Casper Bang
 • 0
 • 0
#13 Rene Nejsum

Det er faktisk forholdsvis nemt for Apple at flytte til en ny platform, da hele MacOS er forberedt for det. De har gjort det to gange indtil videre. (NeXT fra Motorola 680X0 til Intel/PC arch. og PowerPC til Intel/Mac arch)

Og på højere niveau kan Mac Apps installeres og kører på flere platforme samtidig (binær kode til både PowerPC/Intel) er ofte en del af en app.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere