Apple omdefinerer signal-søjler for at kvæle antenneproblem i iPhone

Apple er på vej med en softwareopdatering til iPhone 4, som skal flytte skalaen for de søjler, der viser brugeren, hvor kraftigt signalet er. Det skal vise, at det er et svagt signal og ikke antennen, som er problemet.

Apple vil ændre softwaren til den nye smartphone, iPhone 4, så det bliver mere tydeligt for brugeren, at det er signalstyrken fra mobilnetværket, der er svag, og ikke Apples antennedesign, der giver problemer for iPhone 4.

Når en iPhone 4 bliver holdt i et fast greb med venstre hånd, så har flere dokumenteret et fald i signalstyrken, som bliver illustreret ved, at antallet af søjler falder fra fem til nul i visse tilfælde.

**Læs også: **IPhone 4 skal hackes for at vise signalstyrken.

Apple udsendte fredag et åbent brev, hvor tonen bedst kan beskrives som godt camoufleret spydig sarkasme.

»Vi har fundet årsagen til dette dramatiske fald i antallet af søjler, og den er både enkel og overraskende. Da vi undersøgte sagen, blev vi chokerede over at opdage, at den formel, vi benytter til at beregne, hvor mange søjler der skal vises for en given signalstyrke, er fuldstændig forkert,« skriver Apple.

Det har dog ikke været nogen hemmelighed, at fuldt hus i antallet af søjler i telefonens display ikke er en direkte repræsentation af den reelle signalstyrke.

Apples forklaring er derfor, at brugere, som oplevede et dramatisk fald fra fire eller fem søjler og ned til nul, i virkeligheden befandt sig i et område med lav signalstyrke, og at det var årsagen snarere end antennen.

Apple skriver, at selskabet nu vil lave en softwareopdatering, hvor Apple vil bruge en ny formel, som teleselskabet AT&T har anbefalet. Det betyder, at skalaen for visningen af søjler i forhold til den reelle signalstyrke bliver flyttet, så der nu skal et stærkere signal til at få vist eksempelvis fire søjler.

Softwareopdatering vi også indeholde et plaster på såret til de kunder, som bor i områder med et dårligt signal:

»Vi laver søjle nummer ét, to og tre en lille smule større, så de bliver nemmere at se,« skriver Apple i brevet.

Apple er siden annonceringen af den første iPhone blevet kritiseret for i USA at have valgt AT&T som samarbejdspartner, fordi selskabet ikke har lige god 3G-dækning alle steder i landet.

Apple holder fast i, at antennedesignet er bedre på iPhone 4 end på forgængeren iPhone 3GS, men giver ingen forklaring på, hvorfor problemet med, at hånden kan forstyrre antennen, ser ud til at være større på den nye model, selvom softwaren er den samme.

Normalt er store firmaer meget påpasselige med, hvordan de anvender konkurrenternes varemærker, men det er bemærkelsesværdigt i Apples åbne brev, at selskabet nævner konkurrenterne 'Droid, Nokia og RIM'. Android-platformen er hurtigt blevet den største rival til iPhone, men Apple henviser her blot til 'Droid', som er teleselskabet Verizons serie af Android-telefoner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (30)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Stephen Aaskov

Antag at:

 • Visningen af signalstyrke er forkert, den viser mere signal end der reelt er.
 • Ved meget lavt signal kan håndens nærhed forstyrre, så der ikke er ngoet signal mere.

Nu anerkender dette, og laver en rettelse af softwaren så visningen passer med det faktiske.

Hvad politisk er der i den løsning?

Hvis Apple gjorde det modsatte, at ændre algoritmen til udregning af signalstyrke så den viser mere signal end der er, så ville man kunne tale om en politisk løsning.

I er begge fast overbeviste om at iPhone 4 er dårlig designet, hvor kommer den overbevisning fra?

Ransag jeres inderste med en kende selvkritik, og stil jer selv spørgsmålet:

"Ved jeg virkelig mere om det her, end Apple´s mange dygtige engeniører?"

 • 0
 • 0
#6 Stephen Aaskov

Så regn ud, at sådan er det med alle telefoner.

I øvrigt kan man da ikke bruge den video til det mindste, 3G data er forbundet med en del mere latency end fastnet forbindelser. Jeg kan på min telefon time browser opslaget med at flytte fingrene så det ser ud på samme måde. Uden omfattende viden om det setup "forsøget" blev udført under, kan man ikke engang bruge videoen som indicie på designfejl.

Og nej, jeg påstår ikke at iPhone 4 er fejlfri, eller at Apple altid har ret eller andet som jeg om lidt får skudt i skoene under dække af at jeg er "fanboi".

 • 0
 • 0
#10 Stephen Aaskov

[/quote] Et andet spørgsmål man kunne stille sig selv var: "Er Apple's mange dygtige ingeniører objektive, eller fremlægger de tingene på en måde, der er til Apple's fordel?" [/quote]

Hvorfor blande dem ind i det? medmindre du virkelig mener, at de pr. definition tager fejl og laver dårlige produkter. Hvis det er tilfældet er der da ingen grund til at diskuttere det

 • 0
 • 0
#11 Jesper Søgaard

"(hvorfor ender det altid her?)"

... Fordi der altid er en i starten af tråden der skal komme med et eller andet way out postulat. I dette tilfælde er det så at "Apple lever af at fuppe brugerne".

I princippet kunne de lige så godt være skyld i Holocaust eller være i gang med at udvikle en "Launch All World's Nukes"-app.

 • 0
 • 0
#12 Henrik Schmidt

Du har tydeligvis ikke forstået hvad det handler om, prøv at læs op på diverse omtaler af problemet - samt Apple´s udmelding.

Det kan jeg love dig for, at jeg har. Det er Apple, der anbefaler denne løsning, hvis man har problemer.

Den der "du har tydeligvis ikke forstået problemet" linie passer altså bedre ind i et andre internet-fora end version2. Her taler vi oftest pænt til hinanden og ved hvad vi snakker om.

 • 0
 • 0
#13 Jes Andersen

http://www.anandtech.com/show/3794/the-iphone-4-review/2

De har undersøgt problemet ret godt. Raw signal power falder ca. 19.8dB på iPhone4, 1.9dB på iPhone 3GS og 10.7dB på en HTC Nexus One hvis man holder den naturligt.

Apple har dog ligeledes ret i deres konklusion: [-113dBm,107dBm] = 1 bar [-107dBm,103dBm] = 2 bar [-103dBm,101dBm] = 3 bar [-101dBm,91dBm] = 4 bar [-91dBm,-51dBm] = 5 bar hvis man ligger i bunden af 5 bars og dermed faktisk er i et rimeligt dårligt område, ser det mere dramatisk ud end det er, da den så falder fra 5 til 1 bar eller ingen forbindelse.

Anandtech konkluderer også at antennen rent faktisk har bedre SNR, så apple er heller ikke helt forkert på den når de siger den er bedre.

Hvis jeg selv sad med sådan en iPhone havde den nok lige fået lidt tape eller lign, selvom det virker lidt tamt =)

 • 0
 • 0
#15 Stephen Aaskov

Det kan jeg love dig for, at jeg har. Det er Apple, der anbefaler denne løsning, hvis man har problemer.

Ok, problemet er jo netop ikke et software problem - det påstår Apple heller ikke.

Apple siger, at algoritmen der danner streger ud fra signalstyrken er forkert. Den gør at folk tror de har mere signal end de har. Hvis man har dårligt signal, kan den galvaniske adskillelse forhindre degradering af SNR.

 • 0
 • 0
#16 Stephen Aaskov

... omend ikke usmagelig barnlig og arrogant som Apple. Windows 3.10 havde et problem med en "unrecoverable application error" som M$ blot løste ved at fjerne fejlmeddelelsen i Windows 3.11. Fejlen var der stadig men den var ikke længere synlig.

Og det har relevans fordi ??

Fordi du så kan kalde Apple "usmagelig" og "barnlig"? Har du dokumentation for at MS blot fjernede fejlmeddelelsen, eller er det net-wisdom folklore tro?

 • 0
 • 0
#17 Martin Jakobsen

og ikke bare på iphones lige siden jeg fik min første Nokia GSM telefon har de "signal styrke" indikatorer været meget unøjagtig i forhold til det faktiske signal. Jeg fik engang en forklaring på hvorfor de ikke var særligt nøjagtige, men jeg kan ikke huske det mere.

Men lad os dog bare trække debatten ned til børnehave niveau i stedet for. :/

 • 0
 • 0
#19 Jakob Damkjær

Der er en rigtig god konsekvens af den class action retssag som blev anlagt mod Apple.

Idet retsagen blev anlagt mod Apple torsdag og Apples brev om iPhone 4 kom fredag så er det ikke en mulighed at brevet indeholder den endelige sandhed som kan måles vejes og vurderes i en retsal.

For hvis der kan sættes en finger på noget i det brev vil det blive afsløret i retsagen og det vil være en risiko der langt overskrider nogen evt PR fordel en mindre end sandfærdigt brev angående iPhone 4.

"At lave den opdatering ændrer jo ikke på at antennens placering er forkert,så det er jo at fuppe brugerne,men det er jo også en del af apples varemærke"

Nope det gør det ikke men mm du vil ha en antenne helt tæt på dit kranie så bliver den nød til at være i en del af telefonen som det er muligt at skærme af for, man hvis man er i telefonkramme humør...

Dvs. at der er ingen der har radiogennemsigtige tryllehænder.

Og please please med sukker og flødeskum på, fortæl mig at der står noget i Apples brev om iPhone 4 om at de vil ændre på andet end hvordan sendemaststyrke indikeres på displayet og hvis de ikke skriver det hvordan er det så lige at de fupper nogen ?

Eller glemte du faktisk at læse det brev som Apple udgav ca en uge efter de begyndte at sælge den og der var nogen "journalister", der står til et par gode år i skyggen pga de købte en stjålet telefon, kommer med en kritisk historie.

/Jakob

 • 0
 • 0
#20 Thomas Hansen

Hvis det virkeligt kun var visningen der gav problemer, hvorfor viser hastighedstests, såvel som brugen af den inbyggede visning af det korrekte signal nøjagtigt det samme?

Og endnu mere spændende, hvorfor er muligheden for at aflæse det nøjagtige signal fjernet i den seneste opdatering til iPhone?

 • 0
 • 0
#22 Thomas Vestergaard

Siden debatten alligevel er totalt degenereret til absolutte termer af cirka ingen værdi, vil jeg lige minde om det mest oplysende indlæg indtil videre.

Det behandler både problematikken om det dårligere signal, når man holder naturligt ved sin iPhone, og med hvordan det målte signal oversættes til "streger", og hvordan den metode ikke nødvendigvis er hensigtsmæssig.

Tak Jes.

 • 0
 • 0
#23 Dennis Schafroth

Bemærk hvad han skriver til sidst:

For what it's worth, I couldn't get it to reproduce in a cafe a few days later, so this could be a problem only in some areas.

Men lad os nu bare sige at antennen har et svagt punkt.

Hvis jeg viste at signalet var dårligt ville jeg nok ikke mase min finger ind i denne samling.

På den anden side kan det jo være at man får bedre signalmodtagelse i svage områder fordi antennen sidder ekstern hvis man bare ikke rører den.

Køb noget andet.

 • 0
 • 0
#24 Jesper Louis Andersen

Og endnu mere spændende, hvorfor er muligheden for at aflæse det nøjagtige signal fjernet i den seneste opdatering til iPhone?

Præcis; det er synd at forbrugerne skal fordummes ud over det sædvanlige. De 4-5 bars som der er udtryk for er en signalstyrkeomregning. Det er en upræcis angivelse og den er end ikke standardiseret: Android bruger en anden omregningstabel eksempelvis og har ikke 5 men 4 bars. Jeg ville meget hellere have en sparkline og et tal som angiver styrken i dbm direkte.

Rent teknisk behøver en ringere signalstyrke ikke nødvendigvis at lede til ringere signal sådan uden videre. Dels er det ligegyldigt hvis dækningen i forvejen er god nok i området, dels benyttes der fejlkorrigerende koder så man kan tåle nogen fejl før det går ud over signalet. Det kan være at man med vilje tager en ændring i signalstyrke mod at få et nyt antennedesign som man kan optimere på.

Derfor kunne det også være rart med en indikator af hvor mange rekonstruerede pakker der har været i signalet i en periode. Med disse data i hånden, og en GPS i telefonen, så er det en smal sag at plotte dækningsproblemer på et kort for en teleudbyder. Og det må siges at være i forbrugerens interesse at kunne se hvor godt teleudbydere klarer sig.

Den konkrete Apple-telefon er interessant fordi den har et nyt antennedesign. Man vil gerne have at udstrålingen så vidt muligt ikke er ind i hovedet på personen som bruger telefonen og det sætter visse begrænsninger for hvad man kan gøre. Det er højst sandsynligt at der har sneget sig en hardwaredesignfejl ind i processen - bare se den allerede postede vimeo-video. Men det vil vi opdage når den næste revision af iPhone kommer ud: Hvis antennen er "fixet" der, så havde man ret.

 • 0
 • 0
#25 Henrik Schmidt

Ok, problemet er jo netop ikke et software problem - det påstår Apple heller ikke.

Det var netop min pointe. Apple anerkender, at der er et GUI problem. Apple anerkender ikke, at der er et forbindelsesproblem, som er større end på andre mobiler.

Der, hvor den påstand går i stykker er, at man kan afhjælpe forbindelsesproblemet med en bumber case.

 • 0
 • 0
#26 Kim Schulz

Der er kommet mange argumenter for/imod om det er en hardware fejl eller blot en software fejl som apple siger. Jeg har set tests udført på i iphone4 (på godt 3g netværk - ikke at&t eller lignende) hvor telefon lå flat på bord og kun blev rørt blødt på "the spot" (hvor antenner mødes i venstre nederste hjørne). Her røg signalet helt i bund eller røg helt af. Der findes videoer på nettet som viser lignende setups.

Når f.eks. anandtech går ud og siger at nexus One og lignende også taber signal, så taler de om at man holder med knyttet hånd omkring telefonen for at skærme mod signal. Det er normalt kendt at dette vil påvirke alle antenne konstruktioner (hvor antenne ikke stikker ud af mobil), men det er jo slet ikke det som er problematikken med iphone4.

At der så samtidigt kan være en algoritme fejl i deres software er meget muligt. Men hvis jeg som bruger mister forbindelsen når jeg rører min telefon med en enkelt finger, så er jeg egenligt ligeglad om den samtidigt viser et fald fra 5 til 0 barre eller kun 4 til 0 barre - det er jo en ren grafisk ting.

For mig lyder det mest som en undskyldning fra Apples side.

 • 0
 • 0
#28 Deleted User

Ja, det er jo derfor vi er her. Hele debatten går kun ud på hvilken telefon folk skal købe, og har intet at gøre med personlig interesse eller lignende. Faktisk er v2 en slags forlængelse til mobilsiden, hvor de fleste artikler også fungerer som en vejledning til hvad den næste telefon mon skal være.

Faktisk en virkeligt underlig ting at skrive i en debat som denne.

Og nu vi er ved underlige argumenter:

"Ved jeg virkelig mere om det her, end Apple´s mange dygtige engeniører [sic]?"

Jeg har al mulig respekt for at dem der arbejder hos Apple (og hos Google, og hos Microsoft, og hos bageren) er rigtigt dygtige mennesker. Men mon ikke der også er folk på v2 som er dygtige? Også selvom de måske ikke arbejder i USA? Og hvis vi så alle var lalleglade amatører, ville det rigtige argument så ikke være at give os dumflade med solide argumenter, frem for bare at pege på et populært firma, og sige: "De er bedre end du er, så du tager fejl!"?

Nå, tilbage til debatten. Jeg har ikke en Iphone, og ved intet om antennedesign, så jeg vil trække mig tilbage til skyggerne.

 • 0
 • 0
#29 Flemming Jønsson

Jeg har lagt den nye ios4 på min Iphone 3G og den er blevet virkelig ringe til at fange signalet efterfølgende.

Siden min opgradering har jeg flere gange oplevet at folk har spurgt hvor jeg har været fordi de ikke kan ringe til mig selvom telefonen har været i samme kontor på samme plads som jeg har benyttet det sidste halve år og ingen problemer har haft med ud- eller indgående kald. Samtidig har jeg oplevet at opkald jeg er midt i er blevet afbrudt. Hvis jeg nedgraderer til ios3 er der ingen problemer med mistede opkald - så det er ikke pga. ændrede modtageforhold i lokalet.

Jeg er ikke den eneste der oplever dette med ios4. Der er flere af mine kolleger som har installeret ios3 igen på deres iphone 3G eller 3GS for netop at kunne foretage/modtage opkald uden problemer.

Det eneste jeg har fundet der hjælper en anelse på problemet er at slukke for 3G. Men da jeg også ret ofte bruger 3G så er det lidt af en nitte at måtte ty til det "fix".

Er der nogen af Jer der har set/hørt noget om de ældre iphones og ios4 og antenneproblemer - jeg synes ikke ligefrem Apple gør så meget for at acceptere der er noget galt? Jeg havde håbet den software opdatering der kom ville håndtere dette - frem for blot at justere GUI'en.

 • 0
 • 0
#30 Michael Schade

Det 'politiske' i løsningen er at der ikke ændres en skid på produktet, men kun i teksten. Om algoritmen de anvender til at tænde 1-5 streger på en bargraf er korrekt eller forkert er fuldstændig ligegyldigt, 5 streger er en meget grov kvantitativ visning og enhver sammenknytning mellem stregerne og en reel signalværdi er som nævnt groft kvantitativ. Om designet har jeg ikke udtalt mig, det er som det er, men jeg kan godt give mit besyv med om min holdning til pris/design og marketingsstrategi, for den har ikke ændret sig siden apples første produkt, jeg synes det er for dyrt design og for lukket for tredjeparts software/hardware/indholds-leverandører.

Og mth. til selvransagelse, så er svaret at jeg ved lige så meget om mine fagområder som andre ingeniører med de samme fagområder, hvilket indbefatter en god del af de områder der diskuteres her. Om du er 'fanboi' eller ej ved du kun selv.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere