Apple mistænkt for skattesvig i milliardklassen

Apple har haft en ulovlig skatteaftale med Irland i over 20 år, mener EU-kommissionen. Det kan give en bøde på flere milliarder.

Der er sandsynligvis en klækkelig bøde i vente til Apple fra EU-kommissionen. Selskabet anklages for at have modtaget illegal statsstøtte i form af en selskabskat på under to procent. Det skriver Financial Times.

I en undersøgelse, der bliver fremlagt i denne uge, mener EU-kommisionen at have fundet frem til, at Apple har lavet gunstige, skjulte skatteaftaler med den irske stat. Kommissionen argumenterer for, at aftalen svarer til specialbehandling af den amerikanske it-gigant.

Den meget fordelagtige skatteaftale, som blev genåbnet i 2007, stammer helt tilbage fra 1991. Men mellem 1980 og 1991 betalte Apple nul kroner i skat. Apple mener ikke, at der er tale om særbehandling for at holde selskabet i Irland.

»Vi har simpelthen forsøgt at forstå, hvad der var det rigtige skattebeløb at betale i Irland,« udtalte Apple-chef Luca Maestri ifølge avisen. Han beskriver Apple som ansvarlige i spørgsmålet om skat.

EU har beføjelser til at rette op på ulovlig statsstøtte til virksomheder i op til ti år efter, det er fundet sted. Der er endnu ikke offentliggjort beregninger på, hvor meget Apple kan ende med at skylde, men ifølge Financial Times vil der være tale om flere milliarder Euro.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Søren Skaarup

Hmmm, så vidt jeg forstår er det ikke Apple - eller de andre teknologivirksomheder med adresse i irland - der har gjort noget ulovligt, men - i givet fald- den Irske stat, der har overtrådt EUs regler. Så Apple - og de andre kan "højest" stå til at betale en restskat i milliardklassen, men ikke nogen bøder. Og så - fint at få lukket skattehuller (som altså er LOVLIG i det land de findes i) og begrænse staternes konkurrenceforvridende subsidier. Og det er DET der er sagen her. Men af en eller anden grund skal den altså vinkles så det handler om Apple. Jeg har ikke ondt af Apple, men når man præsenterer et problem så det fremstår som en enkelt virksomheds "fejl" (og så oveni købet så vidt jeg forstår beskriver problemet forkert), så fjerne man fokus fra de systemiske problemer som er sagens egentlige kerne. Så, Version2, gå efter bolden - ikke manden (eller i dette tilfælde firmaet) - med mindre selvfølgelig at manden/firmaet er en slyngel.

  • 2
  • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere