Apple lukker i smug smuthul til datahøst af kontaktpersoner

Illustration: boggy/Bigstock
Det skete uden de store fanfarer, da Apple i sidste uge tog skridt mod at begrænse virksomheders indsamling af data om iPhone-ejeres kontaktpersoner.

I sidste uge indførte Apple nye App Store-regler, der begrænser, hvordan udviklere kan udnytte oplysninger om iPhone-ejeres venner og andre kontakter. Dermed lukker virksomheden et smuthul til en årelang praksis, der lader virksomheder høste data fra personer uden samtykke.

Nyheden fik modsat adskillige andre nye skridt fra virksomheden ikke scenetid ved deres netop afsluttede udvikler-konference, men måtte graves frem i går af det amerikanske medie Bloomberg.

Læs også: Apple blokerer apps der miner kryptovaluta fra App Store

Virksomheder får adgang til kontaktoplysninger gennem et eksplicit samtykke fra enhedens ejer. De oplysninger bruges så i nogle tilfælde af virksomheder til markedsføring og videresalg, uden at kontaktpersonerne selv har givet samtykke.

Men det forsøger Apple nu at sætte en stopper for. De nye regler forbyder udviklere at lave databaser over kontaktoplysninger, som de indhenter fra iPhone-brugere.

Samtidig bliver det ulovligt at dele eller sælge oplysningerne, mens apps skal anskaffe flere samtykker, hvis dataindsamlingen skal benyttes til flere formål.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Mads T. Jensen

Hvor står der nogen steder, udover i overskriften, at apple lukkede hullet "i smug"?

Det er jo rent ekkokammer og unødig apple-shaming, at gi den sådan en ekstra en gang gas i en overskrift hvor artiklen ikke kan bære det.

Hvad med vi i stedet holder os til fakta ? Apple har lukket hullet - bum færdig.

Bjarne Nielsen

Tjo, men en gang imellem er nyheden ikke, hvad der bliver sagt, men hvordan det bliver sagt. Jeg har nu ingen mening om de redaktionelle beslutninger i aktuelle sag - mest fordi at jeg her nærmest er ligeglad.

Mit gæt er, at det er samme sag, som The Guardian her har fat i. Deres vinkel er, at det bl.a. er Faceboks Onavo projekt, som Apple har i kikkerten. Efter sigende, så skulle det være en VPN opkøbt og tilbudt "gratis" af Facebook, som under dække af løfter om privacy, benyttede sig af muligheden for at få indsigt i hvilke andre apps folk bruger på deres telefon.

Måske også bare Facebook-shaming, men det giver anledning til igen at påpege, at VPN ikke løser privacy udfordringer, det flytter dem bare - forhåbentligt til nogle, som man kan stole mere på.

Log ind eller Opret konto for at kommentere