Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik

Illustration: Wikimedia
Indfører EU en fælles standard, så vil det gå ud over innovationen, forbrugerne og økonomien, lyder det fra Apple.

I Europa-Parlamentet stemte 582 for og 40 imod forslaget om at indføre en »fælles standard for opladning af mobiltelefoner og andre kompatible enheder« i løbet af dette år. Det går stik imod Apples ønsker om at beholde deres egen Lightning-port.

Det skriver Reuters.

Nu langer Apple ud efter det forslag, der skal vedtages af Europa-Kommissionen.

»Vi mener, at regulering, der tvinger overensstemmelse på tværs af den type stik, der er indbygget i alle smartphones, kvæler innovation snarere end at tilskynde til den og vil skade forbrugere i Europa og økonomien som helhed,« lyder det i en udtalelse fra Apple.

»Vi håber, at kommissionen vil fortsætte med at finde en løsning, der ikke begrænser industriens evne til at innovere.«

Læs også: Europa-Parlamentet vil have ensrettet opladning af mobilenheder

Apple mener ikke, at reguleringen er nødvendig, fordi industrien allerede bevæger sig mod ensrettede opladerstik i form af USB-C.

Techgigantens iPad Pro har allerede skiftet til USB-C.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Joe Sørensen

Så Apple ønsker frihed til ikke at kunne lade en iPhone op med en iPad lader? Eller vil de gerne fjerne kablet helt fra telefonen så trådløst strøm og trådløse headsets være eneste mulighed? Det kan de vil stadig, hvis de sælger en trådløs ladestander der bruger USB-C?

Selvom USB-C bruger det eneste stik, er jo stadig muligt at konkurrere om at lave den bedste USB-C lader. Og med dette forslag vil flere kunne få glæde af en god USB-C lader. Inklusive iPhone brugere.

 • 3
 • 7
#2 Gert Agerholm

Så Apple ønsker frihed til ikke at kunne lade en iPhone op med en iPad lader?

Du ligger under for samme "skræmme kampagne" som så mange andre, som er med til helt at fordreje sagen. Man kan se at deres "fake information" virker.

Man kan sagtens bruge samme lader til iPhone, hvilket man altid har kunnet. I modsætning til nogle ladere har Apple aldrig et fast monteret kabel i laderen. Hvis laderen er af ældre dato har den USB-A stik i laderen, så du skal bruge et USB-A -> Lightning kabel, som nok fulgte med ved køb af telefonen, så kører du. Har du en nyere lader med USB-C, brug et USB-C -> Lightning kaben, så kører du.

Det samme kan man gøre til andet end Apple udstyr. Brug Apple laderen med et USB-A -> Micro USB kabel, så kører du.

Det at man ikke kan genbruge laderen er fake news, med mindre laderen har et fast monteret kabel, men så er det ikke en Apple lader.

 • 9
 • 18
#3 Gert Agerholm

Jeg er helt ening i at man skal reducere elektronik skrot mest muligt, det kan ikke diskuteres, men hvordan?

Det EU har gjort er at de logiver omkring stikket i din telefon. Er det vejen til at reducere elektronik skrot?

Slet ikke. Vi kan allerede i dag genanvende ladere på tværs af fabrikanter, såfremt de har tilstrækkelig med power og et USB-A stik i laderen. Ens stik i telefonen vil ikke ændre noget som helst ved den situation ud over reduceret salg af få kabler. Tremdidens stik i laderen hedder selvfølgelig USB-C.

Der hvor man kunne gøre noget var ikke at standadisere tikket i telefonen, men stille krav om at ingen lader må være med fast monteret kabel, men SKAL have et USB-A stik i laderen, det gør nettop at laderen kan bruges på tværs af telefoner og igen hvis tilstrækkelig med power, også til laptops.

Efter min mening skriger indgrebet af fejlbeslutning, årsagen kan være:

 1. Total inkompetence ved EU.
 2. Lobbyisme som vil spænde ben for Apple, det er jo dem der hele tiden hænges ud.

Personligt tror jeg det er en kombination af begge dele.

En anden absurd ting i sagen er at nu har EU lovgivet at der skla være USB-C stik i telefonen. Den dag vi har USB-D kan man ikke sælge en telefon med USB-D før EU har vedtaget en lovændring, for USB-D er jo ind til da ulovlit, så Apple har ikke helt uret i at udviklingen stoppes ved denne lov.

Det absurde er at den dag USB-D vedtages er alle USB-C ladekabler ubrugelige til nyt udstyr, hvilket .... genererer kabel skrot. Tja, nøjagtgt det man ikke vil have.

Havde man i stedet for standadiseret stikket i LADEREN, så kunne den nye telefon incl. kabel være brugt til den gamle lader. Det kan man måske også, men kun måske, for her findes der jo ingen standard.

 • 4
 • 16
#4 Kenneth Schack Banner

Problemet er vidst ikke selve laderen, men kablet og det er ikke i den ende der skal tilsluttes laderen.. Men derimod den der skal i enheden.

Jeg tænker dette også burde gælde bærbare computere, at man benytter USB-C, med den begrundelse at de har mange forskellige type opladere og disse kan ikke bare udskiftes sammenlignet med mobileenheders..

Der burde hellere arbejdes på at når enhederne udskiftes (skrottes) eller går i stykker, så skal produkterne følge en vis standard, så det er nemt at genanvende deres hardware.

Min opfattelse er at Android baserede produkter er mere skadelige end Apple, da de laver billige mobiler/tablets som nok oftest hurtigt bliver skrottet og mon deres hardware bliver genanvendt på en miljøvenlig måde?

 • 0
 • 11
#5 Povl Hansen

Så Apple ønsker frihed til ikke at kunne lade en iPhone op med en iPad lader?

Det virker fint .både min iPhone og ipad bruger lightning og jeg kan uden problemer oplade min iPhone med med min iPad oplader

Men hvis du har en USB-C hurtig oplader fra Oneplus og prøver af hurtig oplade din Samsung telefon der også har USB-C så vil du opdage af du ikke kan hurtigoplade din Samsung, så problemet er ikke bare USB- eller ikke USB-C

 • 8
 • 0
#6 Peter Kyllesbeck

Jeg tænker dette også burde gælde bærbare computere, at man benytter USB-C, med den begrundelse at de har mange forskellige type opladere og disse kan ikke bare udskiftes sammenlignet med mobileenheders..

Når man bruger USB-C til opladning i en enhed, der også har andre USB-C-stik, kan der opstå sjove situationer. F.eks. som set på Lenovo, hvor USB-C-ladestik sidder ved siden af andre USB-C-stik. Et fejlplaceret ladekabel - og så løber man tør for strøm. Set ved det seneste valg, hvor nedbrud af en laptop blokerede valghandlingen, indtil det fejlplacerede kabel blev fundet. Nedbrud af PC'en startede en synkronisering blandt til øvrige. Da PC'en fik strøm igen, blev den indruleret igen, og valghandlingen kunne fortsætte.

 • 2
 • 5
#7 Jens Beltofte
 • 5
 • 2
#8 Franz Birch Hansen

EU forbyder jo ikke Apple at have et lightningfatning på deres telefoner, de kræver vel bare at de er udstyret med den standardiserede fatning til opladning. Det er vel ikke forbudt at have flere fatninger på en telefon. Men det skyldes vel også at Apple forhindrer and producenter at benytte lightning stik på deres produkter.

 • 7
 • 1
#9 Martin Hoffmann

Det absurde er at den dag USB-D vedtages er alle USB-C ladekabler ubrugelige til nyt udstyr, hvilket .... genererer kabel skrot. Tja, nøjagtgt det man ikke vil have.

Det forekommer mig at indgrebet skulle have været et forbud mod at bruge proprietary chargers fremfor en industry standard. Lidt sværere and håndhæve, måske. Men mere rammende, tænker jeg.

Egentlig er jeg personligt ligeglad. Jeg har lightningkabler allevegne. Jeg synes hellere de skulle tvinges til at lave hul til minijack :)

 • 0
 • 2
#10 Rolf Andersen

Hvad med at standardisere stikket til opladning af bærbare pc'er?

Det er sq. da irriterende altid at skulle slæbe runde på proprietære opladere, når man bevæger sig rundt. At Apple-brugerne har vænnet sig til at slæbe runde på diverse kabler og ladere er 'en ting, men at tvinge os andre til det samme, er da ærgerligt.

 • 4
 • 0
#13 Helge Svendsen
 • 0
 • 0
#15 Martin Rasmussen

En ting er de tekniske specifikationer, på USB-C, en anden ting er hvad hver oplader så kan levere... I teorien kan USB-C understøtte at oplade op til 200watts effekt; Men ingen oplader derude går så højt. En kommer med ren USB-C 65watt oplader, en anden med properitært strømstik+USB-C, men hvor USB-C delen alligevel kun kan levere 65watt. Jeg søgte og det højeste officielle effekt jeg kunne finde, via ren usb, var en 90watt.

Jeg er klar over at jo mere effekt der skal leveres, desto størrere bliver opladerne også - men jeg savner muligheden for at have en fast oplader diverse steder, som så kan oplade alle USB-C enheder, også fremtidige enheder med et forbrug på mere end 90watt...

 • 0
 • 0
#16 Gert Agerholm

EU forbyder jo ikke Apple at have et lightningfatning på deres telefoner, de kræver vel bare at de er udstyret med den standardiserede fatning til opladning. Det er vel ikke forbudt at have flere fatninger på en telefon.

Jo det er, EU vil også have ens stik i telefonerne.

"Update: There has been some confusion regarding the EU's resolution for a common charger standard, and whether the proposed legislation would cover just the charger brick or both the charger and connector cable – and thus the mobile device's port.

While the EU hasn't been particularly clear on this point, their recent Impact Assessment Study on Common Chargers of Portable Devices does suggest any regulation should cover the port as well as the connecting cable and charger. The key passage reads:

In summary, the most effective approach to addressing the consumer inconvenience that results from the continued existence of different (albeit mostly interoperable) charging solutions would be to pursue option 1 (common connectors) in combination with option 4 (interoperable external power supply).

Whether the commission accepts the recommendation of its impact assessment and enshrines it in EU law remains to be seen.

Det er nettop det som er absurd. Enten er de total inkompetente og ved ikke hvad de taler om, eller også, hvad jeg tror, så går de ubevidst efter manden og ikke bolden, hvilket med garanti stammer fra logyister.

Det eneste som giver mening er et forsøg på ens lader, alt andet er nonsens og vil kræve lovændringer i EU hver gang udviklingen går mod at man med fordel kan godkende et nyt stik, f.eks. USB-D når det kommer. Det er så bare utopisk at alle producenter samtidigt skifter stik. Dvs. man i en overgangsface har 2 stik og der med er ideen med ét stik skudt i sænk. I stedet for har man brugt mange EU kr. (vores skatte penge) på at lovgive noget som i praksis ikke bidrager med noget som helst.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere