Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik

6. februar 2020 kl. 08:3523
Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik
Illustration: Wikimedia.
Indfører EU en fælles standard, så vil det gå ud over innovationen, forbrugerne og økonomien, lyder det fra Apple.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I Europa-Parlamentet stemte 582 for og 40 imod forslaget om at indføre en »fælles standard for opladning af mobiltelefoner og andre kompatible enheder« i løbet af dette år. Det går stik imod Apples ønsker om at beholde deres egen Lightning-port.

Det skriver Reuters.

Nu langer Apple ud efter det forslag, der skal vedtages af Europa-Kommissionen.

»Vi mener, at regulering, der tvinger overensstemmelse på tværs af den type stik, der er indbygget i alle smartphones, kvæler innovation snarere end at tilskynde til den og vil skade forbrugere i Europa og økonomien som helhed,« lyder det i en udtalelse fra Apple.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi håber, at kommissionen vil fortsætte med at finde en løsning, der ikke begrænser industriens evne til at innovere.«

Apple mener ikke, at reguleringen er nødvendig, fordi industrien allerede bevæger sig mod ensrettede opladerstik i form af USB-C.

Techgigantens iPad Pro har allerede skiftet til USB-C.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
13. februar 2020 kl. 13:58

EU forbyder jo ikke Apple at have et lightningfatning på deres telefoner, de kræver vel bare at de er udstyret med den standardiserede fatning til opladning. Det er vel ikke forbudt at have flere fatninger på en telefon.

Jo det er, EU vil også have ens stik i telefonerne.


"Update: There has been some confusion regarding the EU's resolution for a common charger standard, and whether the proposed legislation would cover just the charger brick or both the charger and connector cable – and thus the mobile device's port.

While the EU hasn't been particularly clear on this point, their recent Impact Assessment Study on Common Chargers of Portable Devices does suggest any regulation should cover the port as well as the connecting cable and charger. The key passage reads:

In summary, the most effective approach to addressing the consumer inconvenience that results from the continued existence of different (albeit mostly interoperable) charging solutions would be to pursue option 1 (common connectors) in combination with option 4 (interoperable external power supply).

Whether the commission accepts the recommendation of its impact assessment and enshrines it in EU law remains to be seen.

https://www.macrumors.com/2020/01/31/eu-votes-in-favor-of-charging-cable-standard/

Det er nettop det som er absurd. Enten er de total inkompetente og ved ikke hvad de taler om, eller også, hvad jeg tror, så går de ubevidst efter manden og ikke bolden, hvilket med garanti stammer fra logyister.

Det eneste som giver mening er et forsøg på ens lader, alt andet er nonsens og vil kræve lovændringer i EU hver gang udviklingen går mod at man med fordel kan godkende et nyt stik, f.eks. USB-D når det kommer. Det er så bare utopisk at alle producenter samtidigt skifter stik. Dvs. man i en overgangsface har 2 stik og der med er ideen med ét stik skudt i sænk. I stedet for har man brugt mange EU kr. (vores skatte penge) på at lovgive noget som i praksis ikke bidrager med noget som helst.

15
12. februar 2020 kl. 19:56

En ting er de tekniske specifikationer, på USB-C, en anden ting er hvad hver oplader så kan levere... I teorien kan USB-C understøtte at oplade op til 200watts effekt; Men ingen oplader derude går så højt. En kommer med ren USB-C 65watt oplader, en anden med properitært strømstik+USB-C, men hvor USB-C delen alligevel kun kan levere 65watt. Jeg søgte og det højeste officielle effekt jeg kunne finde, via ren usb, var en 90watt.

Jeg er klar over at jo mere effekt der skal leveres, desto størrere bliver opladerne også - men jeg savner muligheden for at have en fast oplader diverse steder, som så kan oplade alle USB-C enheder, også fremtidige enheder med et forbrug på mere end 90watt...

23
8. juni kl. 11:10

240W faktisk ifølge version 2.1. Apples nyeste leverer 140W, så skal man bare finde et USB-C kabel der er rated til det. Det er iøvrigt, ved tear downs, nogle af de bedst konstruerede ladere på markedet.

22
8. juni kl. 11:05

Det kommer helt an på hvilke hurtiglade standarder lader og telefon understøtter. De kan sagtens understøtte hver sin og ikke virke sammen....

12
6. februar 2020 kl. 17:40

Brug USB-C til opladning af så mange enheder som muligt. Enig

11
6. februar 2020 kl. 17:39
  1. USB er en OPEN STANDARD dvs. ingen licenser mm.
  2. Alle kan medvirke til udviklingen af USB
  3. Apple anvender allerede USB-C i flere produkter
  4. USB-C er rent teknisk Lightning mange gange overlegent.
  5. Kun Apples indtjening bliver påvirket af denne beslutning.
21
8. juni kl. 11:04

Der er flere faktuelle forkerte:

  1. USB-C er blot et stik, de protokoller der benyttes i forbindelse med USB-C kan sagtens være proprietære og være licens-belagte
  2. En hel masse virksomheder laver 3. parts Lightning tilbehør, deres indtjening vil også blive påvirket.

Problemet er at lovgive om stik i forbrugerprodukter på denne måde er en hindring for innovation, hvordan kommer EU videre fra USB-C???. At man benytter stråmandsargumenter hjælper jo ikke ligefrem sagen.

USB-C connectoren er en robust USB-connector sammenligning med Micro USB, men ikke i nærheden af hvad Lightning er.

10
6. februar 2020 kl. 16:47

Hvad med at standardisere stikket til opladning af bærbare pc'er?

Det er sq. da irriterende altid at skulle slæbe runde på proprietære opladere, når man bevæger sig rundt. At Apple-brugerne har vænnet sig til at slæbe runde på diverse kabler og ladere er 'en ting, men at tvinge os andre til det samme, er da ærgerligt.

20
8. juni kl. 10:56

Der er da ikke nogen Apple brugere der slæber rundt på ladere der er specielle. Apple var før Lenovo et. al med USB-C på bærbare, det er standard i iPad Pro mv. iPhone har benyttet USB-A i laderen altid.

Det som er bras, er at man nu ikke kan komme videre fra USB-C, før EU vedtager en lov om det - det er dybt problematisk. En oplader kan ikke sætte direkte i en telefon (eller tablet), der skal et kabel imellem. I min familie er det et Lightning kabel. Det er naivt at tro at der spares noget som helst kabel skrot ved at tvinge det stik til at være USB-C, tvært imod. Der er ikke særligt mange andre dimser mere der skal lades, da telefonerne stort set har overtaget alle de funktioner.

9
6. februar 2020 kl. 15:40

Det absurde er at den dag USB-D vedtages er alle USB-C ladekabler ubrugelige til nyt udstyr, hvilket .... genererer kabel skrot. Tja, nøjagtgt det man ikke vil have.

Det forekommer mig at indgrebet skulle have været et forbud mod at bruge proprietary chargers fremfor en industry standard. Lidt sværere and håndhæve, måske. Men mere rammende, tænker jeg.

Egentlig er jeg personligt ligeglad. Jeg har lightningkabler allevegne. Jeg synes hellere de skulle tvinges til at lave hul til minijack :)

8
6. februar 2020 kl. 13:35

EU forbyder jo ikke Apple at have et lightningfatning på deres telefoner, de kræver vel bare at de er udstyret med den standardiserede fatning til opladning. Det er vel ikke forbudt at have flere fatninger på en telefon.
Men det skyldes vel også at Apple forhindrer and producenter at benytte lightning stik på deres produkter.

19
8. juni kl. 10:49

Der er da masser af 3. parts Lightning kabler, så det er da ikke forbudt at benytte Lightning. Der er også alle mulige integrationsløsninger til biler oa. der benytter Lightning (og 30 pin før det).

6
6. februar 2020 kl. 12:15

Jeg tænker dette også burde gælde bærbare computere, at man benytter USB-C, med den begrundelse at de har mange forskellige type opladere og disse kan ikke bare udskiftes sammenlignet med mobileenheders..

Når man bruger USB-C til opladning i en enhed, der også har andre USB-C-stik, kan der opstå sjove situationer. F.eks. som set på Lenovo, hvor USB-C-ladestik sidder ved siden af andre USB-C-stik. Et fejlplaceret ladekabel - og så løber man tør for strøm. Set ved det seneste valg, hvor nedbrud af en laptop blokerede valghandlingen, indtil det fejlplacerede kabel blev fundet. Nedbrud af PC'en startede en synkronisering blandt til øvrige. Da PC'en fik strøm igen, blev den indruleret igen, og valghandlingen kunne fortsætte.

5
6. februar 2020 kl. 12:15

Så Apple ønsker frihed til ikke at kunne lade en iPhone op med en iPad lader?

Det virker fint .både min iPhone og ipad bruger lightning og jeg kan uden problemer oplade min iPhone med med min iPad oplader

Men hvis du har en USB-C hurtig oplader fra Oneplus og prøver af hurtig oplade din Samsung telefon der også har USB-C så vil du opdage af du ikke kan hurtigoplade din Samsung, så problemet er ikke bare USB- eller ikke USB-C

18
8. juni kl. 10:46

Nemlig, der er nemlig vidt forskellige standarder. USB-C er blot et stik og siger ikke noget om hvad enhederne kan. Du kan derfor sagtens have enheder der ikke virker sammen selvom de begge har USB-C. Den her lov er simpelthen så utrolig dum, og den rammer forbi det den prøver at ramme, i utrolig grad. Derudover er den decideret skadelig som både Gert Aggerholm og Apple siger.

Om igen EU.

4
6. februar 2020 kl. 11:46

Problemet er vidst ikke selve laderen, men kablet og det er ikke i den ende der skal tilsluttes laderen.. Men derimod den der skal i enheden.

Jeg tænker dette også burde gælde bærbare computere, at man benytter USB-C, med den begrundelse at de har mange forskellige type opladere og disse kan ikke bare udskiftes sammenlignet med mobileenheders..

Der burde hellere arbejdes på at når enhederne udskiftes (skrottes) eller går i stykker, så skal produkterne følge en vis standard, så det er nemt at genanvende deres hardware.

Min opfattelse er at Android baserede produkter er mere skadelige end Apple, da de laver billige mobiler/tablets som nok oftest hurtigt bliver skrottet og mon deres hardware bliver genanvendt på en miljøvenlig måde?

3
6. februar 2020 kl. 09:55

Jeg er helt ening i at man skal reducere elektronik skrot mest muligt, det kan ikke diskuteres, men hvordan?

Det EU har gjort er at de logiver omkring stikket i din telefon. Er det vejen til at reducere elektronik skrot?

Slet ikke. Vi kan allerede i dag genanvende ladere på tværs af fabrikanter, såfremt de har tilstrækkelig med power og et USB-A stik i laderen. Ens stik i telefonen vil ikke ændre noget som helst ved den situation ud over reduceret salg af få kabler. Tremdidens stik i laderen hedder selvfølgelig USB-C.

Der hvor man kunne gøre noget var ikke at standadisere tikket i telefonen, men stille krav om at ingen lader må være med fast monteret kabel, men SKAL have et USB-A stik i laderen, det gør nettop at laderen kan bruges på tværs af telefoner og igen hvis tilstrækkelig med power, også til laptops.

Efter min mening skriger indgrebet af fejlbeslutning, årsagen kan være:

  1. Total inkompetence ved EU.
  2. Lobbyisme som vil spænde ben for Apple, det er jo dem der hele tiden hænges ud.

Personligt tror jeg det er en kombination af begge dele.

En anden absurd ting i sagen er at nu har EU lovgivet at der skla være USB-C stik i telefonen. Den dag vi har USB-D kan man ikke sælge en telefon med USB-D før EU har vedtaget en lovændring, for USB-D er jo ind til da ulovlit, så Apple har ikke helt uret i at udviklingen stoppes ved denne lov.

Det absurde er at den dag USB-D vedtages er alle USB-C ladekabler ubrugelige til nyt udstyr, hvilket .... genererer kabel skrot. Tja, nøjagtgt det man ikke vil have.

Havde man i stedet for standadiseret stikket i LADEREN, så kunne den nye telefon incl. kabel være brugt til den gamle lader. Det kan man måske også, men kun måske, for her findes der jo ingen standard.

2
6. februar 2020 kl. 09:41

Så Apple ønsker frihed til ikke at kunne lade en iPhone op med en iPad lader?

Du ligger under for samme "skræmme kampagne" som så mange andre, som er med til helt at fordreje sagen. Man kan se at deres "fake information" virker.

Man kan sagtens bruge samme lader til iPhone, hvilket man altid har kunnet. I modsætning til nogle ladere har Apple aldrig et fast monteret kabel i laderen. Hvis laderen er af ældre dato har den USB-A stik i laderen, så du skal bruge et USB-A -> Lightning kabel, som nok fulgte med ved køb af telefonen, så kører du. Har du en nyere lader med USB-C, brug et USB-C -> Lightning kaben, så kører du.

Det samme kan man gøre til andet end Apple udstyr. Brug Apple laderen med et USB-A -> Micro USB kabel, så kører du.

Det at man ikke kan genbruge laderen er fake news, med mindre laderen har et fast monteret kabel, men så er det ikke en Apple lader.

1
6. februar 2020 kl. 08:59

Så Apple ønsker frihed til ikke at kunne lade en iPhone op med en iPad lader? Eller vil de gerne fjerne kablet helt fra telefonen så trådløst strøm og trådløse headsets være eneste mulighed? Det kan de vil stadig, hvis de sælger en trådløs ladestander der bruger USB-C?

Selvom USB-C bruger det eneste stik, er jo stadig muligt at konkurrere om at lave den bedste USB-C lader. Og med dette forslag vil flere kunne få glæde af en god USB-C lader. Inklusive iPhone brugere.

17
8. juni kl. 10:42

Du kan bruge Apple ladere på tværs af Apple enheder og andre enheder, af den årsag at de alle bruger USB-A eller USB-C, og ikke har faste kabler. Du kan derfor lade din telefon med din lader fra din MacBook, eller din iPad. Det er svær at se det her som andet end en hetz for det har reelt ikke nogen stor værdi. Afskaf micro USB i stedet, det vil have en værdi. Ligtning er en umådeligt robust stik. USB-C har god PD, og mini og micro USB bør reelt afskaffes.