Apple lancerer største opdatering af macOS i 19 år

Illustration: Apple
Den nyeste udgave af macOS har fået navnet Big Sur. Ifølge Apple er der tale om det største redesign siden OS X fra 2001.

I går lancerede Apple en stribe opdateringer til virksomhedens enheder, og blandt de største er et totalt redesign af desktop-styresystemet MacOS.

Det skriver The Verge.

Læs også: Apple annoncerer nye sikkerhedsfunktioner

Den næste udgave af kommer til at hedde Big Sur, der referer til en bjergrig kyststrækning i Californien. Men selvom man dermed fortsætter referencerne til californisk geografi, kan brugerne dog forvente, at deres system kommer til at se væsentligt anderledes ud.

Der er ifølge Apple nemlig tale om den største ændring i design siden OS X fra 2001.

Ud over designændringerne i selve systemet, er der også flere apps, der har fået et makeover, herunder Mail, Photos, Notes og iWork.

Også Safari har fået en større overhaling - efter sigende den største i browserens historie.

WWDC 2020

Apple afholder i disse dage den årlige udviklerkonference, Apple Worldwide Developers Conference eller WWDC.

I år afholdes konference online, da Corona-pandemien har sat en kæp i hjulet for konferencer og andre begivenheder, hvor mange mennesker samles.

Den manglende fysiske tilstedeværelse har dog ikke lagt en dæmper på Apples lanceringer og opdateringer af styresystemer.

Også nyheden om, at virksomheden nu vil lave sine egne processorer, er blevet offentliggjort i forbindelse med konferencen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Torben Mogensen Blogger

Det nye er, at de vil bruge deres egne processorer til MacOs og ikke kun IOS. Det har der været spekuleret i i mange år, da Apple to gange tidligerre har skiftet processorarkitektur til Mac (68K -> PPC -> Intel), og er kendt for gerne at have fuld kontrol over deres hardware. Endvidere deler IOS og MacOS allerede en del kode.

Jeg vil tro, at skiftet bliver endnu nemmere end det var de to første gange, for mere software er skrevet i højniveausprog, der bliver brugt flere delte biblioteker, og MacOS allerede har lavet indledende skridt ved at flytte til 64-bit only kode, altsammen noget, der gør det nemmere at lave effektiv porting og JIT-oversættelse af kode fra x86 til ARM64.

ARM har efterhånden genindhentet x86 i performance, og Apple sparer en del ved at bruge samme arkitektur i både IOS og MacOS (plus at de nok kan få lavet deres egne chips billigere end de kan købe tilsvarende fra Intel eller AMD). Så der er et længe ventet skridt.

Når jeg siger "genindhentet" skyldes det, at de første ARM processorer fra 1980'erne var hurtigere end samtidige x86 processorer.

 • 3
 • 0
#3 Kenneth Raarup Dornhoff

Det bliver ikke mindst interessant at se, hvad der sker på deres "high-end"-produkter, som f.eks. Mac Pro, som jo er nogle kraftigere maskiner. Holder Apple fast i Intel Xeon på dette område, eller kan deres egne processorer levere tilstrækkeligt med hestekræfter til at slå en 28‑core Intel Xeon W-processor af banen?

 • 0
 • 0
#4 Magnus Jørgensen

Xeon på dette område, eller kan deres egne processorer levere tilstrækkeligt med hestekræfter til at slå en 28‑core Intel Xeon W-processor af banen?

Nu har der været flere lanceringer af ARM server CPU'er med 128 kerner, så jeg tror ikke at Intel har overhånd hvad angår SMP. Det kan muligvis være at Intel stadig slår ARM på single core performance, men det er ved at være meget tæt.

Desuden er ARM cpu'er ofte væsentlig billigere end x86 cpu'er.

 • 1
 • 0
#6 Torben Mogensen Blogger

Ellers kan de jo købe den 48-kerne ARM CPU, som Fujitsu har lavet til Japans nye supercomputer. :-)

Her er lidt info om denne:

A64FX has a totally different design than your standard Arm or x86 chip. No system memory, just 32GB per processor of extremely fast memory directly connected to the chip via a high-speed interconnect instead of through a much slower memory bus. This will greatly reduce latency between CPU and memory and also reduce power because data doesn’t have to be moved in and out of memory sockets.

The 48 cores of the A64FX function like a GPU in that they are connected by a very fast interconnect called Tofu, which was first used in the K supercomputer and has been advanced in the A64FX. Tofu is designed for energy efficiency and low latency. The A64FX is capable of 3Tflops of peak bandwidth while being 10 times more power efficient than a x86 processor.

Jeg ville bestemt ikke have noget imod at have en computer med en sådan CPU, og 32GB RAM vil også være nok for mig.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere