Apple lagrer iCloud-data hos Amazon og Google, men snart også i Kina

Illustration: LexxIam/Bigstock
Microsoft er måske helt blevet droppet til fordel for Google.

Man skulle måske tro, at en gigant som Apple ikke burde være afhængig af selskabets største konkurrenter til at lagre og behandle brugerdata. Men Apple har indtil for nylig benyttet lagringstjenester hos både Amazon og Microsoft til at lagre brugernes iCloud-data. Det har Apple oplyst i en offentlig sikkerhedsguide til iOS.

Fra Microsoft til Google?

Men nu har CNBC bemærket, at Apple har lavet ændringer i guiden. Som tidligere er der oplyst to lagringstjenester, som anvendes til lagring af iCloud-data.

Den ene er som tidligere Amazons S3-tjeneste. Men Microsoft Azure er der ikke længere. I stedet oplyser Apple, at dataene også lagres i Google Cloud Platform.

Hvor længe Apple har benyttet Googles sky vides ikke. Men ifølge CNBC har der været rygter om dette helt siden 2016.

Nu er det ikke sådan, at Apple lagrer alle brugerdata hos konkurrenterne. Det drejer sig om krypterede brudstykker af selve filerne. Metadata og krypteringsnøgler opbevarer Apple i deres egen infrastruktur.

Det er heller ikke givet, at ændringen i guiden betyder, at Apple har droppet Microsoft Azure helt. Selv om det bare er Amazon og Google, som nævnes, kan man tolke teksten derhen, at dataene også kan være lagret hos andre aktører.

Flyttes til Kina

Det, som ikke nævnes i dette dokument, men som i stedet omtales her, er, at selskabet også vil i gang med at lagre iCloud-data i Kina hos det statsejede selskab Guizhou-Cloud Big Data Industry Development (GCBD).

Det gælder ganske vist kun data til brugere, som i brugerprofilen har opgivet, at de bor i Kina. Flytningen træder i kraft allerede i dag, den 28. februar.

Selv om Apple først og fremmest begrunder flytningen med, at den vil bidrage til bedre fart og stabilitet for kinesiske iCloud-brugere, er det krav fra de kinesiske myndigheder, som er hovedårsagen til flytningen. Disse krav indebærer ifølge Reuters, at cloud-tjenester, som tilbydes til indbyggere i Kina, skal tilbydes af kinesiske selskaber.

Også nøglerne

Men ifølge Reuters er det ikke bare brugerdata, som skal lagres hos det kinesiske selskab, men også krypteringsnøglerne.

Dette betyder, at kinesiske myndigheder snart ikke bare vil få adgang til de fremtidige data til kinesiske iCloud-brugere, men også historiske data.

I brugerbetingelserne hedder det blandt andet, at brugerne ved fortsat at benytte sig af tjenesten giver samtykke til, at både GCBD og Apple får adgang til at bruge, opbevare eller udveksle brugerdata med de kinesiske myndigheder eller andre tredjeparter, hvis selskabet mener, det er nødvendigt for at håndtere alt fra retslige pålæg til beskyttelse af rettigheder til en tredjepart.

En undtagelse er, hvis man som bruger før en flytning angiver, at man ikke ønsker at gøre brug af iCloud længere. Men så mister man adgangen til en række tjenester, som er afhængige af iCloud. En oversigt findes på denne side.

For Apple er det ikke muligt at undgå dette uden at gøre som Google: simpelthen at lade være med at tilbyde tjenesterne i (det meste af) Kina.

Denne artikel stammer fra digi.no

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Finn Christensen

..ikke bare brugerdata, som skal lagres hos det kinesiske selskab, men også krypteringsnøglerne.

Dette betyder, at kinesiske myndigheder snart ikke bare vil få adgang til de fremtidige data til kinesiske iCloud-brugere, men også historiske data.

Utroligt hvad grådigheden får en leverandør fra "den frie verden" til :(

"samfundet er designet med det ene formål at sikre fred, forbrug og stabilitet", Aldous Huxleys roman..https://da.wikipedia.org/wiki/Fagre_nye_verden

  • 1
  • 1
#2 Deleted User

Apple skriver:

"If you are not a Chinese citizen residing in the mainland of China, you can edit the country or region setting of your Apple ID to reflect your current country or region and continue using iCloud under Apple's current terms and conditions.

Published Date: Feb 27, 2018" (meget lille frist, selv for indviede)

Det ville være rart med en KLAR formulering, som "If you are not a Chinese citizen, but traveling in the mainland of China...", ligesom kommentarer vedrørende Macau og Hong Kong sikkert også vil være på sin plads.

Er der nogen, der kan melde tilbage om iCloud access "indefra" til iCloud "udefra" for non-citizens overhovedet vil fungere gennem "the great firewall" fra i dag (eller i nær fremtid)?

Især bliver det interessant at høre, hvad "lille Timothy" egentlig vil stille op, hvis statsborgere i ameristan på rejse i Fastlandskina, lander i stats-iCloud, mens de samme borgeres data ikke må tilgås i hjemlandet. Hvis der ikke allerede eksisterer en "tavs forståelse" på området, kommer der nok snart en officiel. Mon ikke?

Lille Timothy "blinkede", og snart vil all lande med en vis størrelse - Rusland, Indien osv. - nok få deres helt egen iCloud udgave med tilhørende nøgler (og evt. "proxy-funktion" for udlændinge på rejse). And shortly after? Stort set alle lande med en politikerkaste med interesse i at aflytte vanlige borgeres meninger og tanker eller ...?

Jeg spør bare...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere