Apple lader sig inspirere af Android i ny stor opdatering

Illustration: Apple
Den kommende iOS 14 er indtil blevet mødt med positive anmeldelser, blandt andet fordi Apple nu adopterer flere Android-funktioner, som har været efterspurgt i årevis, fx widgets på hjemmeskærmen og muligheden for at gøre tredjeparts apps til standardapps.

Når Android-brugere skal understrege hvorfor Apples iOS-styresystem ikke er værd at nærme sig, så dukker widgets på hjemmeskærmen og friheden til selv at vælge standardapps, ofte op som centrale fordele ved Android.

Det har de åbenbart lyttet til hos Apple. For den kommende opdatering af Apple mobile styresystem - iOS 14, der bliver frigivet til efteråret, indeholder nemlig en lang række funktioner, som Apple har hentet kraftig inspiration til hos Android.

Den største forandring ser ud til at være hjemmeskærmen. Den har været nogenlunde statisk siden det mobile styresystem blev lanceret i slutningen af 00’erne.

Op til nu har widgets kun været tilgængelige i den daglige oversigt, som man finder ved at swipe til venstre på hjemmeskærmen. Men fremover bliver det muligt at få vejrudsigten, kalenderen eller alle mulige andre funktioner visualiseret på hjemmeskærmen. Selvom funktionen ligner en ren kopi af Android, så er det faktisk nærmere Microsoft, der har været inspirationen hos Apple.

»Er det lidt mere som Android og Windows Phone? Ja, der er widgets som du kan placere som du vil på hjemmeskærmen og du kan organisere apps, i en funktion kaldet App Library. Faktisk er det mere som Windows Phone end Android,« siger Dieter Bohn, redaktør på The Verge i en video-anmeldelse af iOS 14.

For de nye widgets bliver ikke helt så fleksible og formbare som Android-brugerne er vant til.

Læs også: Jailbreak til Apple-enheder klar på udgivelsesdagen for første gang siden IOS 10

Styrer selv standardapps

Den fastlåste firkantede opdeling af ikoner på skærmene har set nogenlunde ens ud siden den første iPhone kom på markedet i 2007, og lige siden har det været en kilde til stor irritation hos mange iOS-brugere. Det bliver delvist ændret med det nye App Library, der ændrer på måden apps bliver organiseret på. Den funktion får ros fra Patrick Holland, redaktør på Cnet.

»Det er formentlig min personlige favorit-funktion ved iOS 14, fordi det giver dig flere forskellige måder at gruppere og navigere i dine apps, som går ud over det nuværende magnetiske app-layout,« skriver Patrick Holland i sin foreløbige anmeldelse.

En anden Google-inspireret funktion er det nye App Clips, der på mange måder minder om Google Play Instant, der allerede blev lanceret som Android Instant Apps i 2017. Det er letvægtsudgaver af apps, som ikke kræver installation på en smartphone. I stedet kan du nøjes med at scanne en QR-kode eller holde telefonen over et NFC-tag, og så du adgang til funktionalitet i appen uden at downloade den. App Clips bliver også snart integreret med Apple Pay.

En tredje Android-inspireret funktion, der er på vej med iOS 14, er muligheden for selv at indstille, hvilke apps der skal være standardapps. Det betyder, at man fremover ikke er tvunget til at åbne links i Apples egen browser Safari, hvilket har været et irritationsmoment for mange, der gerne vil bruge Firefox, Chrome eller andre browsere som standard.

Notifikationer bliver mindre

Chris Velazco, redaktør på Engadget er især imponeret over Apples skift til mere diskrete notifikationer, fx ved opkald og Siri.

»Begge dele plejer at overtage hele skærmen, og forstyrre hvad end du var i gang med. Nu er de, med rette, rykket ned som notifikationer i udkanten af skærmen. De er tydelige nok til at give den rette kontekst, men uden at trække dig væk fra andre opgaver,« skriver Chris Velazco i sin foreløbige anmeldelse af styresystemet.

Han nævner også funktionen Picture-in-picture som et lignende eksempel. Det betyder, at du kan afspille videoer i et lille vindue ovenpå brugerfladen. Den funktion blev introduceret i Android 8.0 Oreo i 2017.

Læs også: Apple skrotter Intel: Er klar med egne ARM-chips i år

Nogenlunde stabil beta-version til udviklere

Indtil videre lyder meldingen at udvikler-versionen af iOS 14 er mere stabil end mange havde forventet. Det skyldes formentlig, at Apple fik massiv kritik i kølvandet på udrulningen af både iOS 12 og 13, som havde mange store og små fejl, og fik Apple til at love nye toner med udviklingen af iOS 14.

Allerede nu kan udviklere teste iOS 14, og så kommer der en offentlig beta-udgave i juli, før den nye udgave af styresystemet bliver rullet ud i efteråret.

Inden du kaster dig over udvikler-versionen af iOS 14, så husk at det for det første kræver en Apple Developer-konto, og at det stadig kun er en udvikler-version, som er fyldt med bugs.

»Jeg har prøvet iOS 14 udvikler beta i et par dage nu, og som forventet er der meget at fortælle. Hvis du tænker på at tage springet, så husk at de sædvanlige advarsler gælder. Selvom den her tidlige beta har været overraskende stabil indtil nu, så skal du ikke forvente at kunne bruge den på din primære enhed, med mindre du er ligeglad med potentielle show-stopping bugs,« skriver Chris Velazco, redaktør på Engadget.

Læs også: Efter problemer med iOS 12 og iOS 13: Apple vil være mere omhyggelig med udviklingen af iOS 14

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere