Apple kikser demonstration af HTML5-standarder: Virker kun med Safari

Vi vil hellere bruge åbne standarder som HTML5 end lukkede som Flash, har Apple sagt. Men firmaets demonstration af HTML5 virker kun i Safari.

Ingen er efterhånden i tvivl om, at Steve Jobs ønsker Flash hen hvor peberet gror. I stedet skal fremtiden på nettet bygges med Javascript og HTML5, som er åbne for alle, har budskabet lydt, når Apple-chefen har givet Adobes Flash en bredside.

Men Apple, der på mange områder er kendt for lukkede miljøer, gør ikke meget for at promovere åbenheden i HTML5-fremtiden.

På en webside, hvor Apple demonstrerer, hvad man kan med HTML5, lyder adgangskravet i hvert fald, at man skal bruge firmaets egen browser, Safari. Apple har nemlig brugt kode, der kun fungerer med Webkit-motoren, som Safari er udstyret med. Det skriver Ars Technica.

Hvad der er endnu værre i mange webfolks øjne er, at Apple aktivt blokerer for alle andre browsere end Safari, selvom for eksempel Googles Chrome også bruger Webkit og dermed kan stort set alle de samme tricks. Det er ren marketing af Safari og ikke en ærlig fremstilling af åbne standarder på nettet, lyder kritikken fra blandt andet Mozilla.

Først kommer en lovprisning af åbne webstandarder, frem for tilføjelser som Flash, men glansbilledet bliver ødelagt, da en dialogboks beder de besøgende om at downloade Safari for at se demonstrationerne.

»Nemlig. Hvis du ikke bruger Safari, så fuck dig!« lyder reaktionen fra Mozillas Chris Blizzard i et blogindlæg.

Han er gal over, at Apple fremstiller HTML5, CSS3 og Javascript som fremskridt på nettet, der kun virker med Safari.

»Den demonstration, de har lagt op, er fyldt med ting, som Apple har opfundet, ikke er en del af HTML5 og kun lige netop er på vej til standardiseringsprocessen,« skriver han og fremhæver, at HTML5 først og fremmest handler om at finde fælles grund på tværs af alle browsere.

Ved at finde samme demonstrationer på Apples sider til udviklere, kan man få lov til at køre dem i andre browsere.

En journalist på Betanews.com benyttede anledningen til at sammenligne HTML5-paratheden i Safari med Chrome. Her taber Safari med 113 point ud af 160 mulige, mens Chrome får 142.

HTML5 er den kommende standard på internettet, og mange af de nye funktioner understøttes allerede i Safari, Chrome og Firefox. Internet Explorer kommer først med på vognen med version 9.

Standarden er under behandling, men en endelig godkendelse ligger mange år frem i tiden. Derfor er det i høj grad op til browser-firmaerne selv at blive enige om, hvad man som minimum bør understøtte af HTML5.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#8 Mads Bøgeskov

Jeps, Safari er faktisk ret vild.

Chrome tager: your browser scores 197 AND 7 BONUS POINTS out of a total of 300 points

Så de næsten lige langt.

Det var ikke for at være provokerende. Ville bare påpege at den nye version af Safari 5 viser de sidste nye HTML5 hacks fra Cupertino.

 • 0
 • 0
#11 Ricki Gregersen

Chris Blizzard er lidt utroværdig i sin indlæg. Især den tabel der viser at Firefox i fremtiden(late 2010) vil understøtte flere Html 5 elementer end alle andre browsere. Fint nok han mener at kende alle andre browseres roadmap, men det er lige så meget et gæt som hvis jeg postede næste uges lottotal.

Det er vel ok Apple gerne vil have folk til at downloade deres browser, jeg syntes istedet de skulle have sat et gult klistermærke på siden med ordene "If you are not using Safari, this might not work as expected"... og så ellers lade være med at lave browser-check, men det havde sikkert også været galt.

Her er et link hvor demoerne ligger uden browser-check : http://developer.apple.com/safaridemos/

 • 0
 • 0
#15 Stephen Aaskov

Hvorfor skal Apple nu altid have med grovfilen, udsagn som "Det er ellers fint i tråd med apples generelle omgang med sandheden, så pyt", "15 er 160 i Apple termer." og "Med Apples stigende markedsandel, begynder man at frygte at Apple forsøger at bombe internettet tilbage hvor det var i slutningen af 90'erne." er alle fulstændig menings- og indholdsløse angreb bare for at angribe.

Omtalte side indledes med teksten:

The demos below show how the latest version of Apple’s Safari web browser, new Macs, and new Apple mobile devices all support the capabilities of HTML5, CSS3, and JavaScript. Not all browsers offer this support. But soon other modern browsers will take advantage of these same web standards — and the amazing things they enable web designers to do.

 • Prøv engang at læs det, og gør også en indsats for at forstå hvad der står.
 • 0
 • 0
#16 Jimi Hansen

HTML5-demoerne henvender sig til den brede offentlighed, som nok ikke vil være så imponerede hvis de besøgerne siderne med IE eller en ældre FF og demoerne ikke spiller (flere ting virker heller ikke i nyeste versioner af FF).

Apple's involvering i og indsats for HTML5 kan der ikke sættes fingre på.

Dave Hyatt var indtil for nylig co-editor på HTML5-specifikationen, og og CSS-animationer er Apple's opfindelser. Hyatt har også bidraget med at løse et problem med den grundlæggende HTML5 parser. Og Apple har med WebKit været helt fremme i skoene ifht. at implementere HTML5.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dave_Hyatt

http://ln.hixie.ch/?start=1089635050&count=1

http://webkit.org/blog/138/css-animation/

http://www.w3.org/TR/html5/acknowledgements.html

http://webkit.org/blog/124/downloadable-fonts/

 • 0
 • 0
#17 Jimi Hansen

Chris Blizzard har iøvrigt manipuleret med sit screendump af HTML5 browser support tabellen.

Sammenlign med versionen på hjemmesiden, hvor der ikke er unchecket bokse, som får Firefox til at se bedre ud end den er:

http://caniuse.com/#statuses

Når man taler og at lave webapps med HTML5, er CSS3, Canvas, SVG og Javascript i høj grad del af HTML5-pakken - og de bliver brugt i demoerne (man kommer altså ikke særligt langt med ren HTML).

 • 0
 • 0
#19 Jakob Damkjær

Beskrivelsen af demoerne så skulle man jo lige instaleret lidt æble software og det er der nazistmutantzombiemumier i så det har hverken ars eller version2 .dk gjort... Og hvornår kom virkeligheden sidst ivejen for en god historie for version2 ?

Det er trods alt meget nemmere at fyre op under OpenSSL source folket hvis man maler Apple som skurk og Google og Firefox som heltene...

Version2 er sørgeligt nok blevet til en blanding af Microsoft reklame materiale slet forklædt som specialist in depth artikler og opensource følelses porno...

Det er bare trist at det journalistiske kvalitet er så lav som den er for tiden, men i det mindste er det ikke helt så katastrofalt fejlfyldt som de større danske avisers tech artikler er... Hvis man læser specielt pol og berlingskes antianmeldelser af iPhone 4, så er de for det første fyldt til randen med faktuelle fejl at det gør ondt i øjnene at læse dem og deres analyse er så forkvaklet at man knapt kan forstå at det er skrevet af andre end abekatte på lsd...

Så tillykke version2... I er bedre end abekatte på lsd.

Jakob

 • 0
 • 0
#20 Jens Henriksen

Apple laver vellykket demonstration af Safari 5 browserens understøttelse af de nyeste HTML5-standarder og egenudviklede kommende HTML5 features!

At noget der henvender sig til den brede offentlighed med det formål at promovere Apple og Safari kræver at man installerer Safari er vist kun en historie, hvis man intet andet har at skrive om...

 • 0
 • 0
#21 Carsten Sonne

Apples angivelige støtte til åbne standarder er intet andet end marketing. Apple har ved flere lejligheder demonstreret dobbeltspil ifm. deres fremførte preferencer til åbenhed, senest med deres Gianduia teknologi: http://www.version2.dk/artikel/14807-apple-brygger-paa-flash-alternativ

Microsoft fremføre, ligsom Apple, deres støtte til åbne standarder og har åbnet en del af deres egne protokoller. De er dog ikke mere åbne end man skal betale for dokumentationen.

KNX, en standard inden for Home Automation, kalder sig ligeledes en åben standard. Den er dog ikke mere åben end dokumentationen koster € 1.000 og der skal betales royalties for at bruge den.

Åbenhen og åbne standarder bruges i vid udstrækning i marketingsøjemed. Detsværre har det oftest meget lidt med virkligheden at gøre.

 • 0
 • 0
#22 Stephen Aaskov

Apples angivelige støtte til åbne standarder er intet andet end marketing. Apple har ved flere lejligheder demonstreret dobbeltspil ifm. deres fremførte preferencer til åbenhed, senest med deres Gianduia teknologi: http://www.version2.dk/artikel/1480...

Jeg vil gerne vide hvilket dobbeltspil du henviser til.

KNX, en standard inden for Home Automation, kalder sig ligeledes en åben standard. Den er dog ikke mere åben end dokumentationen koster € 1.000 og der skal betales royalties for at bruge den.

Husk, at åben ikke er det samme som gratis. En åben standard er en standard der ikke er forbeholdt en lukket kreds. Om man så skal betale for at få adgang til den gør den ikke mindre åben.

 • 0
 • 0
#23 Jakob Damkjær

Du mener så modsætningsvist at Google ikke bruger åbne standarter som marketing ??? Og at uanset hvordan man skruer det sammen så er webkit (i chrome eller safari indpakning) den browser der pt er bedst til html5.

At Google så har offentligjort en release som stable og Apple udgav ny version af safari en her til wwdc gør at nu er lib pariteten så man kan sammenligne den.

Ps! Webkit dayli binaries baseret på safari applikationen kan downloaddes hvis man vil ha den seneste udgave hele tiden.

Men når Apple bruger de åbne html5 standarter i safari er det på den onde måde hvor man tjener penge på det og når Google bruger samme gratis opensource html rendering lib så er det udelukkende for menneskehedens bedste. Overhovdet ikke fordi de vil gennemanalysere dine vaner online for at sælge dine personlige informationer til højstbydende annoncør for at tjene penge ?

Og hvilket firma var det nu lige der er kørt rundt og aflyttet wifinetværk kloden rundt og ikke vil slette informationerne de lige fik med på en lytter... (hint de laver ikke iPhones).

 • 0
 • 0
#24 Carsten Sonne

En åben standard er en standard der ikke er forbeholdt en lukket kreds.

Der findes ingen klar definition på en åben standard. Derfor kan begrebet bruges efter forgodtbefindende. Selv NGO'er som OSI, ISO og ITU er uenige.

Du mener så modsætningsvist at Google ikke bruger åbne standarter som marketing ???

Mit indlæg handler ikke om Google.

 • 0
 • 0
#25 Stephen Aaskov

Der findes ingen klar definition på en åben standard. Derfor kan begrebet bruges efter forgodtbefindende. Selv NGO'er som OSI, ISO og ITU er uenige.

Graden af åbenhed kan, og vil, man altid diskutere, derfor er "åben" i en sammenhæng ikke altid det samme som "åben" i en anden sammenhæng. Men begrebet "åben" som sådan er ikke lig "gratis", det var min pointe.

 • 0
 • 0
#26 Carsten Sonne

Graden af åbenhed kan, og vil, man altid diskutere, derfor er "åben" i en sammenhæng ikke altid det samme som "åben" i en anden sammenhæng. Men begrebet "åben" som sådan er ikke lig "gratis", det var min pointe.

Det har du fuldstændig ret i. Det virker som om den laveste fællesnævner for fortolkning af åben er det modsatte af hemmelig ala forretningshemmelighed. For kildekode ville man kalde det closed source.

Så snart et teknologi ikke er uomtvistelig 100% lukket, så kan man kalde den åben.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere