Apple iPad: Hvor er USB, GPS, Flash og multitasking?

28. januar 2010 kl. 10:1062
Apples iPad ser ikke ud til at få multitasking i den første generation, og mulighederne for at tilslutte den til USB-enheder eller tv'et er begrænset på samme måde som iPod Touch og iPhone.
Artiklen er ældre end 30 dage

Apples afsløring af den ventede tavle- eller skærm-pc med navnet iPad kom ikke som nogen overraskelse, efter rygterne om netop sådan en enhed havde verseret i godt et år. Mere overraskende var imidlertid de ting, som Apple havde fravalgt i iPad.

Bloggen mashable.com har opsummeret nogle af de væsentligste mangler, som hurtigt bredte sig i blogosfæren og på de sociale medier efter Apples annoncering.

Apple iPad skal konkurrere mod tavle-pc'er med både Windows 7, Android og Linux-varianter. Derfor var mange skuffede over, at iPad ligesom iPhone ikke understøtter multitasking.

Det betyder, at kun den applikation, du har aktivt fremme på skærmen, bliver opdateret. Konkurrenterne, som blev vist frem som prototyper på elektronikmessen CES i begyndelsen af januar, benytter styresystemer, som alle er i stand til at multitaske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden mangel ifølge mashable.com er begrænsningen til kun at kunne synkronisere iPad via iTunes. Det betyder, at man ikke blot kan tilslutte enheden via USB til en vilkårlig pc og overføre data. Ligesom iPod vil den formentligt blive associeret med én enkelt pc.

Selve iPad har heller ingen USB-port. I stedet skal man bruge Apples proprietære 30-pin-port, så for at tilslutte et USB-tastatur skal man altså bruge en adapter.

Det samme gælder tilslutning til en ekstern skærm eller et tv. Apple har ingen ekstern videoudgang som eksempelvis HDMI. Det betyder igen, at ekstern tilslutning skal foregå via 30-pin-porten og en adapter.

På softwaresiden efterlyser flere fortsat understøttelse af Adobe Flash. Apple iPad bruger samme styresystem som iPhone, og det betyder, at de samme applikationer kan genbruges, men det betyder også, at der ikke er understøttelse af hverken Flash eller Java.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enheden skal ifølge Apple være en mellemting mellem selskabets mobiltelefon iPhone og bærbare pc'er Macbook. Men flere undrer sig over, at Apple ikke har inkluderet en GPS-chip i iPad. Det betyder, at der ingen navigation er til udgaverne uden 3G-modem, og 3G-udgaverne har kun A-GPS, som har begrænset præcision.

62 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
28. januar 2010 kl. 13:02

Det er mest brok, som før sagt. Når man kan sætte dimsen i en dock, kan der selvfølgelig komme andre former for tilslutningsmuligheder også.

Ingen aner åbenbart noget om IT's historie, eller om Apple. Men sådan har det været de gange Apple kom med noget nyt. Brug dog jeres fantasi og tænk jer om.

18
28. januar 2010 kl. 12:59

Specs siger: Built-in 25 Whr rechargeable lithium-polymer battery

Du kan helt sikker ikke skifte batteriet i den. dvs når det dør indenfor 5 år, så skal du være konstakt på strøm, eller smide lortet ud! Hvem vil have en bærbar med 15 km ledning :o)

Kanon forretningskoncept at indbygge maks levetid i sine produkter - NOT!

41
28. januar 2010 kl. 17:50

eller som med alle de andre produkter gå ned til din apple forhandler og få et nyt batteri sat i...

rocket science siger jeg dig rocket science...

27
28. januar 2010 kl. 13:41

Nej, som på en iPhone kan man ikke selv skifte batteriet ud. Når det efterhånden dør skal man derfor indlevere det på et værksted som har det fornødne specialværktøj, og der foretages udskiftningen så. Prisen kender jeg ikke til, det er jo de færreste iPhones der har nået den alder.

4
28. januar 2010 kl. 10:45
  • Kamera.
  • Åben applikationsinstallering og download.
  • Flashkortlæser.
  • Skærmopløsning. 1024x768 er for lidt. 1280x768 ville være O.K.
  • Understøttelse af flere lyd-, billed- og filmformater, f.eks. Flac og Ogg Vorbis.
  • Udskifteligt batteri.
5
28. januar 2010 kl. 10:56

Jeg tror ikke et sekund på at det OS som Apple har lagt på iPad'en ikke understøtter multitasking. Derimod tror jeg det er et bevist valg for at forøge batteri-tiden. Når du fratager applikationer muligheden for hele tiden at vække processoren i baggrunden kan du formodentlig spare meget strøm. Især hvis det er amatører der har skrevet halvdelen af ens apps.

6
28. januar 2010 kl. 11:07

Der er absolut multitasking i operativsystemet, men der er i ikke i det grafiske brugerinterface.

Der er mange gode grunde til dette valg, f.eks det simple tekniske argument at man slipper for alt holde rede på hvilken app der ejer hvilken pixel.

Men ifølge et par af dem der har været dybt involveret i disse projekter handler det mest om at sikre en god brugeroplevelse med høj responsetid ved applikationsskift.

På generelle operativsystemer få en applikation en eller anden telegrafisk henvendelse, hvorefter den i god ro og orden giver sig til at pakke tasken, spise den sidste ostemad i madpakken, tømme termokanden for kaffe, osv osv og derfor tager det ofte indtil flere sekunder at slippe af med et program.

Bevares, man kan snyde og hive det af skærmen, mens det roder med sit skidt bagved, men det forandrer ikke på at det ligger og guffler CPU/RAM resourcer som den nye app brugeren har startet har brug for.

i Apples mobile OS er app-skift anderledes kontant: OS sender et signal til processen og nogle ganske få millisekunder senere kommer der et fatalt signal som applikationen intet kan gøre ved.

En af udviklerne var meget tilfreds med at problemet med "Do you really want to quite our wonderful program ?" nag-popups var definitivt løst og jeg kan kun give ham ret.

Poul-Henning

9
28. januar 2010 kl. 11:33

Mig bekendt HAR den GPS? A-GPS eller Assisted GPS betyder at det er en almindelig GPS, der får hjælp af WiFi eller 3G, til at finde satellitterne hurtigere.

http://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS

Få lige styr på fakta, inden i sviner produktet til ubegrundet.

Jeg kan faktisk godt komme i tanke om en del at bruge GPS'en til, men det er måske fordi jeg har en Android telefon med GPS, og derfor har opdaget en masse lækre applikationer der benytter GPS'en rigtigt godt.

Eksempelvis Augmented Reality bliver pludselig lidt sjovere, når den ses igennem en næsten 10" stor skærm, fremfor en lille 3" skærm. Det skulle heller ikke undre mig at der kommer bil-holdere til den, så man kan bruge den som GPS-navigator. TomTom findes allerede til iPhone og iPod Touch, så det kommer selvfølgelig også til iPad.

Det er ikke alle der vil "fængsle" dette produkt inden for hjemmets fire vægge, det er meget oplagt at tage det med på farten. Derfor er GPS praktisk. Ikke mindst i forbindelse med tyverisikring!

44
28. januar 2010 kl. 19:17

Eksempelvis Augmented Reality bliver pludselig lidt sjovere, når den ses igennem en næsten 10" stor skærm, fremfor en lille 3" skærm.

Bortset fra at "reality"-delen mangler når der ikke er noget kamera ;o)

45
28. januar 2010 kl. 23:10

Hehe ja det kom jeg også i tanke om bagefter. Men mon ikke Apple kommer med et kamera som accessory?

Det ville dog stadig være en cool ting, med et næsten 10" stort "vindue" ind i augmented reality!

....men der kommer nok snart en "klon" der kører Android og har kamera, så kan den bruges i stedet...

8
28. januar 2010 kl. 11:32
  1. Der er GPS i de fleste nye biler.

  2. USB – til hvad, man kan sende sine dokumenter, så ligger de både hos modtageren og på mail-serveren.

  3. Flash kommer måske når den er færdig til salg, ellers i næste udgave.

  4. Multitasking, se pkt 3.

10
28. januar 2010 kl. 11:35

USB: Eftersom de promoverer den som værende genial til at se film på, men samtidig har meget begrænset lagerkapacitet, så er det nærmest en nødvendighed at kunne opbevare store filer som fx film på en USB-disk. Og så er der de åbenlyse fordele ved let og elegant at kunne overføre data til/fra enheden, men det har Apple altid kæmpet imod med næb og klør. Hvorfor er stadig et mysterie for mig. Måske for at tvinge iTunes ind på en masse computere?

17
28. januar 2010 kl. 12:58

USB: Eftersom de promoverer den som værende genial til at se film på, men samtidig har meget begrænset lagerkapacitet, så er det nærmest en nødvendighed at kunne opbevare store filer som fx film på en USB-disk.

Det er godt nok ikke særligt cloud-agtigt eller innovativt! Så er det jo ikke længere et portable device. Så det er ikke sådan en brugssituation, som det er designet til.

Ideen er garanteret, at man skal kunne streame det hele over nettet og helst over Apples egen AirTunes.

Uanset hvad, så venter jeg på version 2, før jeg vil overveje at købe en...

11
28. januar 2010 kl. 11:56

USB: Der er hukommelse nok til flere film, afhængig af modellen, men lad os nu se, hvilke former for tilkøbs- og tilslutningsmuligheder der bliver i den endelige udgave. Apple ved hvad de gør. Og vil måske give os mulighed for at hente aviser bøger og film fra deres iTunes, iNews eller hvad der findes på. Tænk hvis der var en iNews, hvor man kunne abonnere på artikler om udvalgte emner fra alle medier. Og hvis flere medier arbejdede lige så seriøst som det vi befinder os på, kunne mediehusene måske overleve bedre. Men det kræver nok, at de gamle gråhårede gumpetunge mænd i bestyrelserne rundt omkring bliver erstattet er unge friske folk, der kan se mulighederne. Da internettet kom, samlede jeg på citater fra aviserne, som ikke så noget som helt i nettet. De er for pinlige til at hente frem i dag, men nogen af redaktørerne er de samme, og betyrelsesmedlemmer. tilsammen har de koster dagbladene mange mange hundrede millioner kroner i de seneste ti år, fordi deres hjerner intet fatter, hvis ikke det står på avispapir

1
28. januar 2010 kl. 10:34

Lur mig ikke om der vil komme en "new and improved" iPad næste år. Hint: iPhone

7
28. januar 2010 kl. 11:31

Det er ikke en bærbar og ikke en netbook.

Flash apps kan køre på IPOS men det skal prekompileres og godkendes i app storen.

Java ville være rart men hvis man ser på youtube og vimeo så tilbyder de nu begge H.264 i HD som virker over alt og ikke er afhængig af flash gunk.

Multitasking... kan gøres men der er et ord som kommer frem på nethinden... BATTERILEVETID... hvor lang tid kan de der andre tablets holde ?

Hvilket briger mig tilbage til overskriften... det er ikke mangler... (jo måske ifht hvad en given moaner virkelig ville ønske i sine hedeste drømme var på den.) Men som alt i livet er det et tradeoff. Apple har lavet nogle designvalg ud fra hvad de tror vil resultere i et fornuftigt produkt som folk vil købe og som de kan producere til en rimelig penge og ha en margen som de kan leve med.

Måske ville det tjene et søsterblad til et ingenørblad at måske lave lidt analyse af hvilke tradeoffs Apple har valgt at lave til dette produkt istedet for at blabre løs som slader-any-hit-is-a-good-hit-pagewievs-hungrende-webblog gør.

Måske er prisen på A-GPS lavere og det er en af årsagerne til at de kan sælge den til en pris af 500$... eller måske står A-GPS for assisted GPS der også bruger mobilmast triangulering til at forbedre precistionen...

For en sådan device med appstore distributions kanalen så er der mange ting jeg kan se iPad være en rigtig god ting til.

/Jakob

PS! jup jeg skal ha en så snart 3G varianten kommer til dk og jeg kan få et ekstra minisim på min 3 konto.

3
28. januar 2010 kl. 10:45

Men hvem vil da også gå rundt med en, næsten, 10" stor GPS. Jeg synes fravalget af GPS virker fornuftigt. Se lige billedet af ham med iPad'en i hånden.

2
28. januar 2010 kl. 10:45

En større udgave af iPod touch