Apple indrømmer: Ja, vi overvåger alle vores iPhone-kunder nøje

26. juli 2010 kl. 12:2651
To gange om dagen får Apple besked fra alle iPhones om, hvor de har været. Apple selv mener, at det er nødvendigt for at kunne tilbyde et bedre produkt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bruger du en iPhone, har du også givet Apple grønt lys til løbende at indsamle detaljerede oplysninger om, hvor du befinder dig.

To gange om dagen sender telefonen således besked hjem til hovedkvarteret i Cupertino om, hvilke koordinater den har befundet sig på det seneste halve døgn. Det må Apple nu indrømme i et svar til de amerikanske myndigheder, skriver Politiken.

Og mens det måske lyder grænseoverskridende i danske ører, mener Apple ikke, at det er specielt kontroversielt. Den grundige og systematiske indsamling af lokationsoplysninger for telefonerne sker såmænd blot for at kunne tilbyde kunderne et bedre produkt, svarer firmaet.

»For at kunne levere de højkvalitetsprodukter og -services, som forbrugerne efterspørger, må Apple have adgang til omfattende information om placering,« lyder det i svaret til de amerikanske politikere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Balladen om Apples indsamling af data begyndte, da nye betingelser for at bruge iOS-styresystemet til iPhone indebar, at Apple kunne indsamle oplysninger om brugerne, samt sælge dem videre til andre firmaer. Brugsbetingelserne så dagens lys før sommerferien og vakte kritik fra mange sider.

Nu har Apple så været nødt til at uddybe i hvilket omfang, firmaet samler data ind. Og en af Apples forklaringerne på registreringen lyder, at der bliver flere og flere iPhone-brugere.

»Disse databaser må opdateres løbende for blandt andet at tage højde for det foranderlige fysiske landskab, de mere innovative måder at bruge mobilteknologi på og det stigende antal Apple-brugere,« skriver Apple således i svaret, ifølge Politiken.

Firmaet forsvarer sig også med, at oplysningerne anonymiseres, og at brugerne bliver spurgt, før oplysningerne bliver brugt offentligt, for eksempel i et trænings-applikation, som kan uploade løberuter til nettet.

51 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
26. juli 2010 kl. 13:12

Som altid mangler det vigtigste. Man kan slå fra og til når man lyster på både app niveau og overordnet niveau om der skal sendes data.

Kan man det på Google, Facebook, Android ....?

12
26. juli 2010 kl. 14:39

Som altid mangler det vigtigste. Man kan slå fra og til når man lyster på både app niveau og overordnet niveau om der skal sendes data.

Jeg er ikke Apple kunde. Hvor jeg kan slå fra at Apple registrerer den geografiske placering af mit access point?

Ligesom Google gjorde det i streetview sagen, opsamler Apple oplysninger om AP MAC adresser sammen med GPS koordinater (når begge er tilgængelige som i en iPhone), givetvis med henblik på yderligere location spionage i andre systemer mod kunder eller andrehttp://news.yahoo.com/s/pcworld/20100720/tc_pcworld/applelocationdatacollectionpolicieswhatyouneedtoknow

13
26. juli 2010 kl. 14:49

"Hvor jeg kan slå fra at Apple registrerer den geografiske placering af mit access point? "

Denne debat handler om, at Apple indsamler lokationsdata fra iPhones brugere om hvor de befinder sig. Det er det jeg svarer på, og som du prøver at hijacke til en helt anden diskussion.

16
26. juli 2010 kl. 15:07

Denne debat handler om, at Apple indsamler lokationsdata fra iPhones brugere

Nemli' !

Derfor er det også ganske relevant at de OGSÅ samler lokationsdata i området hvor iPhone-dronen befinder sig.

K

4
26. juli 2010 kl. 13:38

Hej Jens,

Som altid mangler det vigtigste. Man kan slå fra og til når man lyster på både app niveau og overordnet niveau om der skal sendes data

Hvordan kan man det på overordnet niveau?

6
26. juli 2010 kl. 13:45

Indstillinger -> Generelt -> Lokalitetstjenester -> slå øverste valgmulighed fra

14
26. juli 2010 kl. 14:52

Indstillinger -> Generelt -> Lokalitetstjenester -> slå øverste valgmulighed fra

og så har du pludselig dræbt funktionaliteten i stort set alle de interessante apps på markedet fordi de ikke længere kan få en lokation. intet "lokalt vejr", ingen "local search" funktionalitet, osv osv.

15
26. juli 2010 kl. 15:01

og så har du pludselig dræbt funktionaliteten i stort set alle de interessante apps på markedet fordi de ikke længere kan få en lokation.
intet "lokalt vejr", ingen "local search" funktionalitet, osv osv.

Det er vel fair nok. Hvis ikke du vil være en Apple-zombie, så må du heller ikke få del i nogle af godterne. Du ved jo at Steve Jobs udelukkende vil dit bedste, så hvorfor er du overhovedet kritisk? Du må da på nuværende tidspunkt have indset at Steve Jobs ALTID ved bedre end dig hvad der er godt for dig.

/sarkasme

17
26. juli 2010 kl. 15:07

@Peter Lind

Det lyder til du har styr på sagerne? Kan du så ikke fortælle hvordan jeg slår det fra på en Androidtelefon?

26
26. juli 2010 kl. 16:52

@Jens Lund: Hvor har jeg skrevet at man kan slå det fra på en Android telefon? Måske du skulle overveje at være lidt mindre ømskindet hvad angår Apple og Steve Jobs. Faktum er at de gang på fortæller deres brugere at Apple/Jobs ved bedre end ALLE brugere af deres produkter (hvilket fremgik med al tydelig klarhed i forbindelse med antenne-problemet, selvom ingen behøvede at få det skåret (endnu mere) ud i pap). Det står endda i artiklen her!

Og mens det måske lyder grænseoverskridende i danske ører, mener Apple ikke, at det er specielt kontroversielt. Den grundige og systematiske indsamling af lokationsoplysninger for telefonerne sker såmænd blot for at kunne tilbyde kunderne et bedre produkt, svarer firmaet.

Mao: du er som bruger intet værd i forhold til os, du skal faktisk være glad for at vi overhovedet gider have med dig at gøre.

Hvorvidt Google og/eller andre fremviser samme holdning er fuldstændig ligegyldigt i denne sammenhæng, for det ændrer ikke på det faktum at Apple opfører sig på en meget arrogant måde over for sine brugere.

28
26. juli 2010 kl. 17:30

I gamle dage var der Apple fanboys, der så verden sort/hvid. I dag har de i den grad fået konkurrence af Google fanboys. Det er denne "debat" et glimrende eksempel på. Man bliver overfaldet hvis man skulle synes noget er bedre på en iPhone end på Android. Men sådan er Version2-læsere nok bare?

For det første: Jeg starter med at gøre opmærksom på en ret vigtig detalje ved artiklen; brugeren kan selv styre hvornår han vil/om han vil sende info til Apple.

Følgende citat far artiklen: "Bruger du en iPhone, har du også givet Apple grønt lys til løbende at indsamle detaljerede oplysninger om, hvor du befinder dig."

og

"To gange om dagen får Apple besked fra alle iPhones om, hvor de har været"

er derfor med god vilje en meget grov fordrejning af sandheden, da man selv kan slå det fra og dermed, uden problemer, bruge telefonen uden den samler "detaljerede" oplysninger om mig og sender dem til Apple. Man kan slå det fra for hver enkelt app eller generelt for alle apps på en gang.

Det er korrekt at der så er nogle lokationsbaserede apps, hvori man så skal taste lokation ind i stedet for at lade telefonen afgøre placering og det er besværligt, men det virker. Man får dog ikke lokationsbaserede data på sine billeder.

For det andet: Andre firmaer gør præcist det samme. Android gør det. Men det må man ikke sige, for så er man åbenbart en Apple fanboy? Hurra for den nuancerede debat. Android er åbenbart ikke lige så slem, selv om man har langt mere kontrol over apps på en iPhone.

@Martin Kofoed: "Hvorfor ikke bare forholde sig til artiklens indhold? Fordi det er svært at acceptere disse fakta, eller hvad?"

Fordi de "fakta" som står i artiklen er forkerte, som jeg forklarede ovenfor. Hvad er pointen i, at forholde sig til forkerte fakta?

@Ove Andersen

"Du kan ikke styre det på app niveau på Android. Kun on/off.

Er du sikker? Har du en kilde på det?"

Ja kilden er den Samsung Galaxy S (for iøvrigt hamrende lækker telefon) jeg sidder med lige nu. Hvis man kan, er det gemt meget godt væk i en menu jeg ikke lige kan finde.

30
26. juli 2010 kl. 18:07

...er derfor med god vilje en meget grov fordrejning af sandheden, da man selv kan slå det fra og dermed, uden problemer, bruge telefonen uden den samler "detaljerede" oplysninger om mig og sender dem til Apple. Man kan slå det fra for hver enkelt app eller generelt for alle apps på en gang.

Og du ved med sikkerhed at de ikke sender noget ud hvis LBS er slået fra? du har overvåget datastrømmen i flere døgn for at sikre dig at dette passer? Jeg siger ikke at det ikke gør - jeg har bare hverken set beviser for eller imod...derimod har jeg set beviser for at apple har modtaget disse data siden 2008 uden at informere om det nogen steder. Til sammenligning så advarer en adroid telefon dig om det når den startes første gang og forklarer hvad der bliver sendt osv.

. Android gør det. Men det må man ikke sige, for så er man åbenbart en Apple fanboy? Hurra for den nuancerede debat. Android er åbenbart ikke lige så slem, selv om man har langt mere kontrol over apps på en iPhone.

vrøvl! I android er det slået fra som standard. Du kan have GPS og GSM location slået til uden nogensinde at sende noget til google. Du skal slå Latitude service til for at der bliver afsendt noget. Hvis en app skal have adgang til lokation så spørges der om den må få adgang og du kan blot sige nej. Når du installerer apps, så fortæller den at en given app vil have behov for locations info eller ej. osv osv.

Men denne debat er IKKE om Android (her det siden dag et har været kendt at den kan sende info til google), men om Apple og deres løgnhistorier, udenomsnak og ulovlig indsamling af data. De har verdens største spin-maskineri og du er tydeligtvis faldet for deres spin.

32
26. juli 2010 kl. 18:44

Man forventer at komme til at diskutere med voksne mennesker her på Version2, men somme tider rammer man en debat hvor de er i mindretal. Man bliver helt træt i hovedet af alt det *** der bliver lukket ud.

"Hvis ikke du vil være en Apple-zombie, så må du heller ikke få del i nogle af godterne. Du ved jo at Steve Jobs udelukkende vil dit bedste, så hvorfor er du overhovedet kritisk? Du må da på nuværende tidspunkt have indset at Steve Jobs ALTID ved bedre end dig hvad der er godt for dig."

"Men jeg gider næsten ikke deltage i debatten, med de procent der efterhånden har en Iphone (eller anden Apple produkt) vil vi få normale mennesker hurtigt bliver råbt overhovedet af besatte fanboys.."

"Indrøm det nu bare fanboys, det var en FEJL at give de 4000 - 10000 som sådan en koster!

Vent andet emne.. Hvem giver 10 kilo for en mobil?"

"Det er en lidt infantil reaktion SOM DET FØRSTE at pege fingre ad alle andre, fordi ens yndlingslegetøj har en medfødt svaghed, som ikke lige var beskrevet på forsiden af hjemmesiden"

"Måske du skulle overveje at være lidt mindre ømskindet hvad angår Apple og Steve Jobs. Faktum er at de gang på fortæller deres brugere at Apple/Jobs ved bedre end ALLE brugere af deres produkter (hvilket fremgik med al tydelig klarhed i forbindelse med antenne-problemet, selvom ingen behøvede at få det skåret (endnu mere) ud i pap)."

"Men denne debat er IKKE om Android (her det siden dag et har været kendt at den kan sende info til google), men om Apple og deres løgnhistorier, udenomsnak og ulovlig indsamling af data. De har verdens største spin-maskineri og du er tydeligtvis faldet for deres spin."

Til det sidste kan man bare ryste på hovedet og sige, man er uskyldig til det modsatte er bevist. Kim Schulz du ved åbenbart at dataindsamlingen er ulovlig? Vis mig dommen, tak.

33
26. juli 2010 kl. 18:59

Kim Schulz du ved åbenbart at dataindsamlingen er ulovlig? Vis mig dommen, tak.

Der er forskel på "dataindsamling" og "skjult dataindsamling af personfølsom data". Det er personfølsomt data når det fortæller hvor en person har bevæget sig samt hvilke wifi hotspots de forbinder sig til (jfl. Datatilsynet + persondataloven). Justitsministeren er af samme grund blevet indvolveret i sagen og bedt om en redegørelse (som det kom frem på bl.a. http://www.comon.dk/nyheder/Minister-skal-kigge-pa-Apples-overvagning-1.365760.html for nogle dage siden)

35
26. juli 2010 kl. 19:14

@Kim

Nu snakker du i den grad udenom. Du skrev:

"Apple og deres løgnhistorier, udenomsnak og []ulovlig indsamling af data"

Du skriver at Apple indsamler ulovligt data. Du må kende en domsfældelse siden du kan skrive det. Vis mig dommen.

36
26. juli 2010 kl. 19:23

Synes nu ikke jeg snakker udenom. Apple gør bl.a. nøjagtigt det som har fået flere lande til at gå til angreb på google og lægge sag an mod dem (ja det er Wifi hotspot data indsamling - http://www.comon.dk/nyheder/Apple-bruger-iPhone-ejere-som-WiFi-scannere-1.366017.html). De har i flere år indsamlet persondata uden brugersamtykke, hvilket de relevante instanser (bl.a. datatilsynet) omtaler som lovstridigt. Der har med garanti tidligere kørt lignende sager, men jeg har ikke adgang til databaser hvor jeg kan slå sådanne ting op - har du?

37
26. juli 2010 kl. 19:38

"jeg har ikke adgang til databaser hvor jeg kan slå sådanne ting op - har du?"

Hov hov, den hopper jeg ikke på. Det er ikke mig, der har bevisbyrden her. Det er dig der siger Apple indsamler ulovligt data og så ber jeg dig såmænd bare om at du dokumenterer dette. Længere er den ikke.

Det er lidt for nemt bare at sprede gylde som: "Apple og deres løgnhistorier, udenomsnak og ulovlig indsamling af data. De har verdens største spin-maskineri og du er tydeligtvis faldet for deres spin."

i en debat som ikke ligefrem bliver mere konstruktiv af det. Det der med at kalde andre for navne og beskylde dem for alt muligt i stedet for at dokumentere det man selv fremfører.

Men hey, jeg har da efterhånden en ide om hvad det er for et debatniveau man finder på Version2.

39
26. juli 2010 kl. 23:09

aGPS bruger GSM antenne signalet til at få hurtigere og bedre location tjenester (maps osv)... før iPhones fik GPS (og på iPod touch stadigvæk) kunne man få en lokations tjenste der var baseret på wifi hotspot signalstyrke triangulering.

iOS 4 bruger GSM signalet til at mærke hvornår man har flyttet sig nok til at hoppe over på en ny mast så apps der har fået lov til at "lytte med på" om man har flyttet sig (location service) så man ikke behøver at ha GPS antennen tændt for at bestemme om telefonen har flyttet sig... IMO ret smart måde at lade apps der bruger lokation til at tilbyde en tjeneste køre i baggrunden.

Er der nogen der lige vil fortælle mig hvordan man skal gøre det uden a sende GSM tårn info eller wifi spot mac addresser til en server (google (gsm tårn placering) eller skyhook (wifi hotspot lokation)) så man kan bestemme hvor telefonen er ud fra de info ?

Ergo super moot point, hvis du vil bruge lokationsbaseret apps og funktioner så bliver du spurgt om du vil tillade det og når du så har tilladt det så SENDER appen info til en server hvor de bliver behandlet og svaret bliver sendt tilbage til din telefon... (så din googlemaps app fx viser dig hvor du er på verdenskortet og hvor den nærmeste isbar er... CHOKERENDE !!!

Du bad den om at gøre det og så gør den det...

Ang GSM/3G netværks diagnostik info så er der meget at lære fra Apples officielle svar til de spørgsmål representanternes hus havde angående hvordan Apple beskyttede deres kunders privatliv.

På side 8 i dokumentethttp://markey.house.gov/docs/applemarkeybarton7-12-10.pdf

To evaluate and improve the performance of its mobile hardware and OS Apple collects diagnostic information from randomly-selected iPhones and analyzes the collected information..

(totalt smoking gun der.... eller ihvertfald lige indtil man læser næste afsnit....)

Before any diagnostic information is collected, the customer must provide express consent to Apple. If the customer consents the information is sent to Apple over a secure connection. The information is sent anonymously and cannot be associated with a particular user or device. The diagnostic information is stored in a database accessible only by Apple. If the customer does not consent, Apple will not collect any diagnostic information.

side 12 er også ret informativ.

Device location dat (by zip code only) is collected from users who participate in the iAd network.

(så det bliver noteret hvilken postdistrikt en given iAd bliver vist i... for det ville nok være svært at sælge lokations målrettede annoncer hvis man ikke kan dokumentere hvor annoncerne bliver vist i....

Samtidigt er det, på Apples egen support side, dokumenteret hvordan man melder sin telefon ud af iAd netværket. Hvis man insistere på at udviklere skal helst gøre deres arbejde for sjov og ikke ha noget for deres besvær)...

På side 3 er det også beskrevet at Apple har hyret tredieparts privatlivs overvågningsfirmaet eTRUST til at holde øje med sig selv.

Så ud over de interne procedure som Apple også beskriver i dokumentet så skal de også dokumentere overfor eTRUST at de ikke krænker privatlivets fred...

Så holder Apple øje med hvor du er på nogen måde... NEJ

Er der nogen af de lokations baserede informationer som din iPhone sender der ikke bliver anonymiseret så de ikke kan spores til en bruger er eller device... NEJ

Er der noget real nyhedsværdi i denne historie når man har læst det refererede dokument... NEJ

Med mindre man mener at Apple bare har fundet på en sang og en dans fra de varme lande, om de interne procedure de har for at beskytte deres kunder privatliv. Samt mener at eTRUST er nogle charlataner der ikke tar deres job seriøst. Samt at deres General council and Senior Vice President of Legal and Government Affairs (Bruce Sewell) har afgivet falsk vidnesmål til representanternes hus.... for det er noget som advokater ofte gør bare for sjov.

Men er man overasket over at Version2s "jounalister" ikke lader sådanne trivia komme i vejen for en god historie... NEJ.

Spænd hjælmen og prøv i det mindste at lade som om i kan finde ud af at bruge google evt. bare følge lidt med på internettet... for der har ikke været særligt meget "traction" på den her historie efter Apple sende deres svar til representanternes hus...

Historien har kun været død i lidt over en uge nu... så golfklap til jer.

End of Story.

/Jakob

43
27. juli 2010 kl. 09:34

Hej Jakob,

Generelt er det interessant med lokations bestemmelse uden brug af GPS, primært fordi GPS kan være temmelig langsom og oftest i storbyer give ukorrekte oplysninger.

Men, du glemmer lige en lille detalje, hvilket netop gør at historien ikke er død! Når man har accepteret Apple's IOS EULA, så har man også implicit accepteret at deltage i Apple's iAd netværk. D.v.s. at der ikke er en "Opt-in" mulighed, men man skal selv søge efter en "Opt-out" mulighed [1].

Denne lille krølle gør at Apple er kommet i søgelyset for brud på data beskyttelses lovgivningerne, både i USA og Europa.

Dette betyder også at diskussionen ikke er afsluttet.

Mvh, Kim

[1] http://boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=568074

44
27. juli 2010 kl. 11:05

Både Appel og Google, og for den sags skyld Microsoft er vigtige værktøjer for organisationen bag NWO... For at kunne kontrollere verdens befolkning, er det jo vigtigt at vide hvor de befinder sig.

http://www.educate-yourself.org/nwo/

Bare vent og se, en dag er vi alle slaver for dem... :-)

45
27. juli 2010 kl. 19:59

Tjoe...

Men iAd optegner ikke hvem en annonce vises til hverken på ip, bruger eller device niveau... Og lokaliteten optegnes kun på postnummer niveau og hvis man slår lokalitets service fra optegnes det slet ikke...

Så det kan ikke bruges til at spore eller profile for der er ikke en måde i systemet til at koble en reklamevisning med en specifik device eller bruger...

Og jeg har ved Gud aldrig opted ind på googleadds eller nogen andre reklamer... så det skal du også lige huske at harcelere mod.

Så hvis man ikke kan li reklamer på internettet så er der meget få sites man kan bruge.

Men sådan er virkeligheden for de udviklere der udgiver gratis software som så financiers af reklamer ville aldrig kunne få sin investering hjem hvis vi skulle sige ja tak til reklamerne først... hvis de ikke kan det så vil de ikke tilbyde de goder eller tjenester som de ellers ville.

IAds giver dig et sted du nemt kan slå iAds på din iPhone fra totalt.

Kan en android telefon slå googleadds helt fra ?

Så du aldrig ser dem og de udviklere og webfolk der har lavet den app eller site du bruger ikke ser en øre for deres hårde arbejde.

Så vand er vådt, solen udsender kosmisk stråling og gratis ting viser reklamer for at brødføde dem der udvikler dem.

End of story...

mvh Jakob

47
27. juli 2010 kl. 21:05

Hej Jakob,

Så hvis man ikke kan li reklamer på internettet så er der meget få sites man kan bruge.

Forskellen er blot at internet reklamer ikke er skjulte, mens iAd optionen er.

IAds giver dig et sted du nemt kan slå iAds på din iPhone fra totalt.

Faktum er at der ingen Opt-in mulighed er, da det er en del af et alent langt EULA dokument, som man skal acceptere for at kunne bruge sin Apple gadget. Opt-out muligheden er heller ikke let at finde, faktisk er den temmeligt godt gemt af vejen.

Dette gør at flere lande er igang med at undersøge hvorvidt der er sket brud på deres data lovgivninger!

Kan en android telefon slå googleadds helt fra ?

Hvorfor er iPhone brugere altid så glade for at spørge hvad Android kan eller ikke kan - det er i denne sammenhæng irrelevant, da vi har med en skjult Apple tjeneste at gøre, som foruroliger mange. Derfor, hvad Google gør/ikke gør er i denne sammenhæng irrelevant.

Så vand er vådt, solen udsender kosmisk stråling

Okay, tror ikke der kommer mere seriøst fra din side, såfremt du anvender sådanne argumentation! Kedeligt, havde ellers antaget at du var en intelligent person.

Mvh, Kim

48
27. juli 2010 kl. 23:30

The universe for making a new one every minute. Its like AlienSwarm no matter how many aliens you turn into moosh - you keep coming back for more.

"Forskellen er blot at internet reklamer ikke er skjulte, mens iAd optionen er."

Skjult hvordan ?

Du får en gratis app/website/tjeneste - den viser reklamer ? totalt skjult.

Eller er det hvordan man slår det fra ?

Tast følgende ind i din søgemaskine of choise "how do i opt out of iAds" og du får skærmen fuld af links der peger lige hen hvor du skal for at opte ud af iAds.

Hvis man gør det samme med "how do i opt out of googleadds" så får man 4 links der ikke føre nogensteder hen.

Hvad er mere skjult/muligt ?

Grunden til at nogen mennesker spørger er meget ofte at de ikke har kendskab til de informationer som de spørger til. Så når jeg spørger angående android telefoner er det ikke fordi jeg aldrig har prøvet dem (har tumlet med dem i butikker). Men jeg har aldrig købt en, da de aldrig har tiltalt mig når jeg har fået alle detaljerne på bordet.

NB! før jeg starter en flamewar, så er jeg 100% overbevist om at der er nogen her hvor en android telefon er det rette valg ifht deres personlige præferencer.

Men givet at der åbentlyst er nogle på denne site der har bedre kendskab til android en mig så tænkte jeg at det var mere respektfuldt overfor andres valg af telefon at formulere den måske fejlagtige statement "Det er ikke muligt at opte ud af googleadds på en android telefon" som et spørgsmål.

og plz plz plz fortæl mig hvordan det er meningsløst at perspektivere de muligheder og begrænsninger der er på en iOS telefon ved at sammenligne det med hvordan det er på android ?

For mm man tar blackberry (evt WP7) ind i diskussionen, så er valget idag mellem iOS eller Android og hvis man i det mindste har en intention om at dette skal være en meningsgivende udveksling så må det endelige spørgsmål være "Skal jeg vælge iOS eller Android ?".

Så hvis begge platforme er lige dårlige så må er der ikke meget at diskutere om da man ikke kan tage et valg hvor man kan overvinde den problemstilling som artiklen ligger op til. Det har så vist sig at der ikke rigtigt er noget kød på den historie som version2 har udgivet da spørgsmålet allerede er stendødt.

Men så lad mig prøve at forstå din anke... Så vidt som jeg kan forstå så mener du at iAds er djævlens værk fordi den ligesom resten af internettet viser dig reklamer så du kan få noget gratis.

Du mener at du har ret til at få noget gratis og du skal du så skal vælge aktivt at du skal ha vist reklamer for at betale udvikling og drift uden at det påvirker om du får adgang til appen/tjenesten ?

Har jeg forstået det korrekt ?

For den holdning er ikke rigtig noget du kan stille krav ud fra til nogen virksomhed mm. du har lyst til at få at vide at de ikke er interesseret i at ha dig som kunde.

Det er et fint krav til ideelle organisationer og de kan jo så bare give deres tjenester/apps væk uden reklamer, det er et frit valg. Man skal ikke bruge iAds i sin app, der er frit valg.

"Så vand er vådt, solen udsender kosmisk stråling

Okay, tror ikke der kommer mere seriøst fra din side, såfremt du anvender sådanne argumentation! Kedeligt, havde ellers antaget at du var en intelligent person."

Det er en meget avanceret argumentations teknik jeg har anvendt.

Jeg begynder argumentet ved at komme med to eksempler på selvfølgeligheder "vand er vådt" og "solen udsender kosmisk stråling", det følger jeg op med min statement som jeg ved at sidestille det med de to eksempler forsøger at kommunikere at det er en statement der er lige så stor selvfølgelighed som de to første.

Så du mener at vand er tørt eller at solen er holdt op med at udsende kosmisk stråling ?

Eller mener du at gratis tjenester/apps på internettet/telefoner vil kunne understøtte deres udviklere økonomisk uden reklamer ?

Jeg er meget åben for din argumentation for din påstand og folk der lever af at reklamer på deres site vil sikkert også være fascineret af hvordan du mener de skal få råd til husleje.

Så for at opsumere min mening om din mening "Ø".

Jeg prøver virkelig at ha en mening, men det lykkedes ikke. Uheldigvis har jeg et mål om at tage beslutninger ud fra logiske slutninger, der kan fungere praktisk indenfor et univers der indeholder et mindstemål af mening og kontinuitet... og din holdning kan fyldstgørende beskrives som ikke værende del af den delmængde af universet jeg beskæftiger mig med.

og din statement om seriøsitet finder jeg let underholdende eftersom du ikke rigtig har præsenteret din uafviselige argumentation for at du faktisk har andet end en personlig mening (som du er fuldt berettiget til at ha)... men jeg tror du har byttet lidt rundt i begreberne... for en mening er ikke et argument der har merit, det er en mening.

Hvis du nu udviklede den lidt og fandt noget faktisk emperi eller eksempler der viser hvordan det Apple gør med EULAen er meget anderledes end resten af internettet, det er dårligt for babysæler eller evt er dårlig for nogen og kæder de eksempler sammen med logisk argumentation for at vise at Apple er nogle bøllehatte.

Så kunne du måske komme frem til at din mening faktisk har merit og eventuel kunne være rigtig og eller i nærheden af at være baseret i virkeligheden.

Ha en god dag Jakob

51
28. juli 2010 kl. 10:10

Hej Jakob,

Jeg tror du misforstår mine indlæg. Jeg prøver ikke at nedgøre reklamer, ej heller at folk vil forsøge at tjene penge på reklamer - og dermed har jeg heller ikke et problemet med iAd som sådan.

Men, jeg har et problem med at Apple sender lokations informationer hjem om deres brugeres bevægen. Nu anvender jeg ikke selv iPhone (eller Android), men de af mine bekendte, venner, kollegaer der anvender disse er stortset allesammen rasende over at Apple indsamler oplysninger om dem.

Apple siger selv at de anonymiserer disse data - men hvordan kan man stole på det ? De skulle igennem vridemaskinen førend de ville indrømme at de indsamlede data!

Man kunne vende det om og spørge Apple, hvorfor de ikke har spurgt de forskellige teleselskaber om de kunne få/købe informationerne om alle deres masters placering, dermed ville de kunne tilbyde samme service som idag, men baseret på en åben data indsamling - ikke en skjult.

"Forskellen er blot at internet reklamer ikke er skjulte, mens iAd optionen er."</p>
<p>Skjult hvordan ?

Her er et af punkterne hvor jeg åbenbart ikke har været klar nok i min udmelding. Reklamer er ikke skjulte, men lokations data indsamlingen var (nu er det jo kommet frem).

og plz plz plz fortæl mig hvordan det er meningsløst at perspektivere de muligheder og begrænsninger der er på en iOS telefon ved at sammenligne det med hvordan det er på android ?

Som skrevet tidligere - så er denne debat om iPhone, ikke Android, så at "undskylde" sig med at spørge til Google og Android - er ikke en god argumentation, tværtimod!

Men så lad mig prøve at forstå din anke... Så vidt som jeg kan forstå så mener du at iAds er djævlens værk fordi den ligesom resten af internettet viser dig reklamer så du kan få noget gratis.

Jeg har ikke været god nok til at klargøre mine udlægninger - jeg har intet imod reklamer, dette kan være en god indtægtskilde for nogen. Men jeg har noget imod data indsamling - Håber dette er klart nok.

Så for at opsumere min mening om din mening "Ø".

Okay, ikke ligefrem en flaterende holdning til mine argumenter. Jeg er ked af at det ikke er muligt at have en seriøs debat med dig, men når man udlægger det på denne måde, så tvivler jeg på at du vil have mere interessant at sige, eller at du vil være åben overfor kommentarer.

Apple har selv indrømmet at de indsamler lokations data. Dette er gjort via en Opt-in i deres EULA, som man skal acceptere for at kunne anvende deres iP* produkter. Opt-ud muligheden for ikke længere at levere data til Apple var svær at finde. Disse simple fakta har gjort at Apple nu er kommet i søgelyset for brud på data lovgivningen i hhv. USA og Europa. Forhold dig til dette, og undlad at blande andre ting ind i det!

Tak for debatten, Kim

52
28. juli 2010 kl. 11:13

Jeg troede at det var klart at både Google og Apple indsamlede masser af information. Også location. Det er også klart at de holder det hemmeligt med folks paranoia reaktioner. Lad være med at påstå at i ved hvilke oplysninger der acceptable og hvilke der ikke er. Alle informationer er vigtige. Hvis du ikke har forstået det så læs ”Freakonomics”

Problemet her er at Apple har hemmelighold indsamlingen samtidigt med at man kunne slå det fra. Så de kunne samle informationer om andre og ikke sig selv.

Der er ikke noget i vejen med et overvågningssamfund, så længe alle generelt bliver lige meget overvåget og at dem der søger information bliver fuldt overvåget.

KIM JENSEN: At det i dette tilfælle er Apple det drejer sig om er fuldstændigt ligegyldigt for debatten. Denne sag drejer sig om informationsregistrering. Derfor er det lige så relevant at snakke om Android som om IOS.

Derudover:

”Så for at opsumere min mening om din mening "Ø".

Okay, ikke ligefrem en flaterende holdning til mine argumenter. Jeg er ked af at det ikke er muligt at have en seriøs debat med dig, men når man udlægger det på denne måde, så tvivler jeg på at du vil have mere interessant at sige, eller at du vil være åben overfor kommentarer. ”

Det er en noget barnlig udtalelse når du selv lige har sagt at:

”Jeg har ikke været god nok til at klargøre mine udlægninger”

54
28. juli 2010 kl. 11:33

Hej Morten,

KIM JENSEN: At det i dette tilfælle er Apple det drejer sig om er fuldstændigt ligegyldigt for debatten. Denne sag drejer sig om informationsregistrering. Derfor er det lige så relevant at snakke om Android som om IOS.

Når artiklen omhandler Apple, og det faktum at Apple har anerkendt at de har gjort noget som lader til at være på kant med datalovgivningen i flere lande, så må du have mig undskyldt at jeg ikke vil forholde mig til Android.

Det er en noget barnlig udtalelse...

Medgiver gerne at mit indlæg kunne være bedre formuleret. Men dette ændrer dog ikke på min pointe, at jeg mener at Jakob er lidt for eftergivende overfor Apple i sin insisteren på at diskussionen er død!

Som allerede listet af adskillige debattører, så er Apple taget med bukserne nede, og har selv erkendt det. Nu må de så tage den straf der kommer - Apple forbrugerne kan kun være glade for dette, da det jo primært kommer dem tilgode.

Endeligt, så skriver du:

Der er ikke noget i vejen med et overvågningssamfund, så længe alle generelt bliver lige meget overvåget og at dem der søger information bliver fuldt overvåget.

Dette er en fatal fejlantagelse! Vi skal helst væk fra disse tåbelige tankegange om at total overvågning er af det fælles gode. Det er så let at komme ud på et skråplan med lidt henvisning til øvrige problematiske temaer såsom børneporno, terrorisme, o.s.v. At noget er let (overvågning) er ikke det samme som at det er en god, eller overhovedet fungerende, løsning!

/Kim

53
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den ons, 07/28/2010 - 11:18

Der er ikke noget i vejen med et overvågningssamfund, så længe alle generelt bliver lige meget overvåget og at dem der søger information bliver fuldt overvåget

Det er en af de allerfarligste fejlantagelser - illusionen om recibrocitet.

Overvågning svækker de svage og styrker de stærke. Hvis grundstrukturen altid er at borgeren er svag og overvåget, ryger BÅDE demokrati og markedsdannelsen.

Forudsætningen for begge er stærke borgere og svageere leverandrøer/institutioner som tilpasser sig i stedet for at tilpasse borgerne.

49
28. juli 2010 kl. 00:07

Hvis man gør det samme med "how do i opt out of googleadds" så får man 4 links der ikke føre nogensteder hen.

Hvis man anvender din søgetekst direkte, får man 8000+ links. Hvis man derimod anvender "how do i opt out of google adds" (bemærk mellemrummet) får man 400000+ links. Og kan i tilgift også finde opskriften på hvordan man opt'er ud af Yahoo ads.

Undskyld, men jeg kan sq ikke lade være når du nu skriver 4 (fire) links!

Men hvad - en faktor 2000 (eller 100000 hvis man anvender engelsk uden sammensatte ord) betyder jo ikke noget. Altså udover at sætte spørgsmålstegn ved hele dit indlæg.

Mvh.

50
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den ons, 07/28/2010 - 01:36

Jakob

Du har helt ret i at man skal undlade at antage spøgelser omkring Iphone.

a) Så længe Apple ikke KAN henføre den 2 gange daglige fremsendelse af WIFI/Masterlokationer til samme device er der intet problem her.

Jeg tillader mig dog at tvivle på den oplysning. Hvis f.eks. en af disse er din hjemmeaddresse vil din egen, en arbejdsplads WIFI-mac eller en kombination af WIFI/Master tilsammen hurtigt fungere som persistent identifier for hele batchen og koble flere batches på tværs. Tilsvarende indeholder IPhone mig bekendt ingen funtion til at sende noget anonymt.

b) Hvad der er derimod er langt mere problematisk og ignoreres i det ovenstående er at Apple opsamler lokation (og andre persondata) sammen med persistente identifiers for at kunne styre reklamer - det er præcis det som Google kritiseres for.

At begge undlader at sende denne information videre til dem som køber reklamepladsen er blot en traditionel Infomedia-strategi som garanterer at Infomedia-operatøren beholder kontrollen.

Apple kunne have løst begge ovenstående problemer, men gør det øjensynligt ikke. Uden jeg dermed forsøger at påstå hvad Apple gør uden at sige det (APple er for mig at se langt bagud i forhold til Google målt på udnyttelse) eller hvad der motiverer Apples handlinger / mangel på samme.

Devicen kunne f.eks. selv have filtreret gentagelse af reklamer, men det reelle er formentlig at Apple bevidst underspiller hvor detaljeret en individuel profilering og målrettet styring af kommunikation som foregår.

Tager man 2 skridt tilbage er dette næst efter den planøkonomisk ressourcemisbrugende stat (som klart vinder førstepladsen både magtmæssigt og skadesmæssigt) og formentlig før kriminalitet (som er et stort og voksende problem), den enkeltstående største trussel mod markedsdannelsen og det moderne samfund som sådan.

Jeg diskuterede det i forbindelse med et inviteret indlæg på en konference i regi af EUs DG Justicehttp://ec.europa.eu/justice_home/news/events/workshop_pets_2009/presentations/ENGBERG_Stephan.pdf

Så venligt - ro på og saglighed. Hvis man skal kritisere, bør det være sagligt og reelt. Forhastede antagelser både for at puste falske problemer op eller skadelige konsekvenser ned bidrager ikke til en konstruktiv debat.

Faktum er at Apple teknisk opsamler lokation device- og dermed personhenførbart - samt at vi må antage at misbruget vil accellere når først denne magtskævvridning er etableret - interesser lyver ikke og policies har specielt over de seneste år dokumenteret deres utilstrækkelighed uden det kan overraske. eTrust garanterer mindre end Datatilsynet, reelt intet.

Så høfligst, Jakob, du har ret i flere af dine tekniske potinter, men undervurderer samtidig problemet alvorligt.

Jeg ved ikke nok om hvad HTC gør eller ikke gør. Men generelt har vi store problemer med at få sammenholdt teknisk design med de helt basale samfundshensyn.

46
27. juli 2010 kl. 20:15

Nå, var personnummeret så sådan et ondt redskab?

Vågn op! Vi er allerede i overvågningssamfundet.

Nu skal vi bare have koblet det hele sammen. Så kan de være at vores politikere kan holde op med at lave hjernedøde beslutninger på grund af for få oplysninger.

Læs "Freakonomics" så vil i måske forstå!

Google er Gud!

38
26. juli 2010 kl. 22:28

Men hey, jeg har da efterhånden en ide om hvad det er for et debatniveau man finder på Version2.

Happy trolling.

34
26. juli 2010 kl. 19:01

F.eks. at Apple indsamler MAC adresserne fra MIT og sikkert også alle access points i Københavns Lufthavn (hvor 82% af de 1900 ansatte har en iPhone). Jeg håber MAC spoofing ikke længere er en reel trussel!

31
26. juli 2010 kl. 18:28

LOL big time.

Spot on.

27
26. juli 2010 kl. 17:00

Er der nogen som har oplevet roaming data opkrævning ved udlandsophold? Jeg har ikke, men jeg har heller ikke været udenbys med ios4.0+.

18
26. juli 2010 kl. 15:09

I android slået det fra (i hvert fald på HTC telefoner) i settings->location hvor man så fjerner flueben i de checkbokse der er.

19
26. juli 2010 kl. 15:25

Hvad er værst ?

Appel hiver flere informationer ud af deres dimser end Google street view cars gjorde. Forskellen er bare at Apple har gjort det siden 2008.

Kommer sådan til at tænke på....Nu kan USA sidde og følge med i hvem de mon "tror" er terrorist !!!! (Såfremt at informationer bliver sendt videre. dette står godt nok ikke i deres statement at det sker. Men det ville da være en dejlig bekvæmt med den mulighed)

Man skal nok ikke være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, hvis man render rundt med en Apple dims i lommen.

Længe leve Apple..host host !

Der burde måske være import regler for hvad elektroniske dimser kan hive af informationer og sende til udlandet. (Denne ville nok sikre lidt mere privacy)

\Lenny

20
26. juli 2010 kl. 15:36

Sender Android også GPS-logs til Google og/eller 3. part?

I øvrigt er det ikke kun iPhone, men alle med iOS der har indbygget GPS og netværk som bliver tappet for deres færden (også iTouch og iPad).

Hvordan bliver informationer sendt til Apple? Der findes, omend ikke mange, stadig nogle der ikke har et dataabonnement samt ikke kører på trådløst netværk. Bliver de så påtvunget en ekstra regning i form af GPRS data til deres teleselskab 2 gange om dagen eller kører det hele via iTunes?

21
26. juli 2010 kl. 15:55

"Sender Android også GPS-logs til Google og/eller 3. part?"

JA

Derfor virker denne anti Apple debat ret hysterisk. Man kan åbenbart godt være lidt gravid.

Du kan ikke styre det på app niveau på Android. Kun on/off.

24
26. juli 2010 kl. 16:15

Men jeg gider næsten ikke deltage i debatten, med de procent der efterhånden har en Iphone (eller anden Apple produkt) vil vi få normale mennesker hurtigt bliver råbt overhovedet af besatte fanboys...

Det her er jo bare endnu et slag mod Apple. Hvordan FANDEN kan de få lov til det? Er det fordi regeringen også bruger Iphone eller hvad?

Indrøm det nu bare fanboys, det var en FEJL at give de 4000 - 10000 som sådan en koster!

Vent andet emne.. Hvem giver 10 kilo for en mobil?

( http://www.pricerunner.dk/sp/iphone.html )

25
26. juli 2010 kl. 16:50
  1. Et netmedie poster en faktuel korrekt artikel om iPhone

  2. Flere debattører poster indlæg a la "jamen alle de andre er OGSÅ [indsæt beskyldning]".

Hvorfor ikke bare forholde sig til artiklens indhold? Fordi det er svært at acceptere disse fakta, eller hvad? Det er en lidt infantil reaktion SOM DET FØRSTE at pege fingre ad alle andre, fordi ens yndlingslegetøj har en medfødt svaghed, som ikke lige var beskrevet på forsiden af hjemmesiden.

Egentlig er det ret let: er det ok, at Apple systematisk indsamler oplysninger om, hvor du er? Jeg finder det unødvendigt, og finder desuden Apples forklaringer søgte. Naturligvis behøver en telefonproducent ikke en database over samtlige kunders færden, for at kunne lave et godt produkt. Come on!

23
26. juli 2010 kl. 16:15

Jens: På Android kan du injecte dit eget lag mellem telefonens GPS api og de forskellige apps, kan du det på iPhone? Jeg forstår godt at folk er vilde med deres iPhones, men det med at trashtalke andre produkter virker aldrig godt.

22
26. juli 2010 kl. 16:13

"Sender Android også GPS-logs til Google og/eller 3. part?"</p>
<p>JA</p>
<p>Derfor virker denne anti Apple debat ret hysterisk. Man kan åbenbart godt være lidt gravid.</p>
<p>Du kan ikke styre det på app niveau på Android. Kun on/off.

Er du sikker? Har du en kilde på det?

2
26. juli 2010 kl. 13:18

Det jeg ser som det største problemer er apps og det gælder alle smartphones. Hvis Apple/Google m.fl. bruger det med ondt i side vil de blive straffet for at kunderne, så her er jeg ikke så bange.

3
26. juli 2010 kl. 13:27

Det er en offentlig hemmelighed at US har massere af forsknings og intelligence faciliteter, og en offentlig hemmelighed at der arbejder massere af mennesker i disse.

Men præcis hvor de ligger, og hvor mange der arbejder der - prøver de at skjule ret godt.

Almindelige stistik (hvor mang procent har en iPhone) og GPS data, vil hurtigt kunne bruges til at udlede dette.

Spørgsmålet er om US armed forces synes det er OK at Apple ved at der hver dag er (f.eks.) 3000 mennesker der opholder sig på - lad os som eksempel tage - area 51 (der ikke officielt findes), eller at der sidder 500 mennesker midt i Mojave ørkenen, når Google eart viser at der kun ligger ét skur på koordinaterne? Og tilmed ved de hvem der arbejder der.

En overvågning som denne fra Apple er ikke bare et indgreb i privatlivet, det kan på sigt også ses som en trussel mod samfundets hemmeligholdelse af vigtigt oplysninger/personer.

Det er da lidt sjovt... :o)

5
26. juli 2010 kl. 13:43

Hej Jesper,

Spørgsmålet er om US armed forces synes det er OK at Apple ved at der hver dag er (f.eks.) 3000 mennesker der opholder sig på - lad os som eksempel tage - area 51 (der ikke officielt findes), eller at der sidder 500 mennesker midt i Mojave ørkenen, når Google eart viser at der kun ligger ét skur på koordinaterne? Og tilmed ved de <em>hvem</em> der arbejder der.

Med andre ord tror antager du, at man som arbejdende på fx Area51 blot kan komme på arbejde med "denne dersens nye mobil jeg købte nede i centret i går" ?

Jeg vil vurdere det som overvejende usandsynligt, at de kan bruge de telefoner/dimser de har lyst til - uden at de er blevet screenet på en eller anden måde.

7
26. juli 2010 kl. 13:56

Du har muligvis ret. Men hvis de nu ejer én, og bare lader den ligge i bilen??

Selvf. er det lidt tænkte situationer - men ikke desto mindre har vi lige set at spionkrigen raser uformindsket videre ml. f.eks. USA/Rusland. En godt placeret medarbejder i Apple, og wupti: Du ved hvem der arbejder hvor... og hvor de er hvornår...

Omvendt vil det kunne bruges af f.eks. US til at overvåge deres medarbejdere "døgnet" rundt...

:o)

10
26. juli 2010 kl. 14:06

hmm, Jeg kan vælge at slå lokalitetstjenester fra, men det betyder jo også at jeg disabler det indbyggede GPS.

Jeg kan forstå at de logger forespørgelser hvis jeg bruger deres tjeneste med mobil celle-information lokalisering. Men GPS'en burde jeg kunne bruge uden at sende infomation.

Men jeg er heller ikke sikker på at dette disabler den beskrevne funktion.

11
26. juli 2010 kl. 14:38

"Men jeg er heller ikke sikker på at dette disabler den beskrevne funktion."

If customers toggle the switch to "Off", they may not use location-based services, and no location-based information will be collected.