Apple idømmes rekordbøde i Frankrig på over én milliard euro

16. marts 2020 kl. 16:051
Apple idømmes rekordbøde i Frankrig på over én milliard euro
Illustration: Apple.
De franske konkurrence myndigheder har givet Apple en bøde på over en milliard euro i en sag omkring karteldannelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Apple modtog i dag en gigantisk bøde på 1,1 milliarder euro af de franske konkurrencemyndigheder, der fandt Apple skyldig i karteldannelse inden for deres eget distributionsnetværk og for at have misbrugt den økonomiske afhængighed fra uafhængige forhandlere.

Det skriver CNBC.

Udover den rekordstore bøde til Apple uddeler de franske konkurrencemyndigheder bøder til to af techgigantens samarbejdspartnere, Tech Data og Ingram Micro, på henholdsvis 76,1 millioner og 63 millioner euro. Men langt størstedelen af bøden falder altså på Apple, der blev kendt skyldig i konkurrencebegrænsende adfærd i form af aftalte priser på Apple-produkter.

Det er den største bøde, som de franske myndigheder nogensinde har givet i en enkelt sag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Apple og de to grossister aftale ikke at konkurrere mod hinanden og forhindrede distributører i at konkurrere med hinanden og dermed sterilisere markedet for Apple-produkter,« lyder det i en udmelding fra Isabelle de Silva, direktør for konkurrencemyndighederne i Frankrig, og tilføjede, at andre grossister ikke kunne risikere at sænke deres priser på Apple-produkter, hvilket førte til ensartede priser på produkterne.

En talsperson fra Apple sagde til CNBC, at afgørelsen var »nedslående«, særligt når virksomhedens 40 år lange historie i landet og de 240.000 jobs, som Apple har skabt i Frankrig, tages i betragtning.

»Den franske konkurrencemyndigheds afgørelse er nedslående. Vi er meget uenige med dem og planlægger at appellere,« sagde talspersonen.

Det er anden gang på to måneder, at de franske myndigheder giver Apple en bøde. I februar blev Apple idømt en bøde 25 millioner euro for softwareopdateringer, der gjorde ældre iPhones langsommere.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
17. marts 2020 kl. 13:40

Apple har længe (altid?) gået meget langt for at styre priserne på deres produkter. Det sker bl.a. ved at forhandlere har meget lav avance på deres primære produkter (Mac, iPhone), og må skaffe fortjeneste på tillægsydelser og tilbehør.

Hvis man går helt til grænsen med den slags, er det ikke mærkeligt at man ind i mellem kommer til at overskride den. Det er en kalkuleret risiko. Derfor er det også helt ok at Apple får en kæmpebøde, når de lander på den forkerte side af stregen.