Apple, Google og Microsoft tiltales i sag om farligt børnearbejde i Congos kobolt-miner

Illustration: Fairphone
Børn blev drevet af ekstrem fattigdom til farligt arbejde med at grave efter koboltsten med primitive værktøjer i mørke, underjordiske tunneler, mener sagsøgere.

En række store it-virksomheder såsom Apple, Google og Microsoft og Dell er tiltalt i en amerikansk retssag, der er anlagt af familier til børn dræbt eller såret under minedrift i Den Demokratiske Republik Congo.

Retspapirerne hævder, at kobolt fra miner ejet af selskabet Glencore, sælges til Umicore, en Bruxelles-baseret metal- og mineforhandler, der derefter sælger kobolt i batterikvalitet til de nævnte firmaer.

Det skriver avisen The Guardian.

Andre sagsøgere i retsdokumenterne siger, at de arbejdede ved miner, der ejes af Zhejiang Huayou Cobalt, et stort kinesisk koboltfirma, som sagsøgeren hævder er leverandør til Apple, Dell og Microsoft samt flere virksomheder.

I retsdokumenterne beskriver de congolesiske familier, hvordan deres børn blev drevet af ekstrem fattigdom til at søge arbejde på store miner, hvor de hævder, at de blev betalt så lidt som 13,42 kroner (2 USD) om dagen for farligt arbejde med at grave efter koboltsten med primitive værktøjer i mørke, underjordiske tunneler.

Familierne hævder i retspapirerne, at alle virksomheder, der er navngivet som tiltalte, indgik kommercielle aftaler med mineselskaberne, der opererer i Congo, og at alle opnåede betydelige økonomiske fordele ved den udbredte ulovlige minedrift af kobolt udført af børn, som fortsætter med at komme ind i globale forsyningskæder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#6 Tommy Calstrup

Kobolt bruges til genopladelige batterier, DR-Congo er nærmest eneste leverandør, af stoffet, alle ved hvordan forholdene er i det land, som er i kronisk borgerkrig, fordi ingen udenfor landet ønsker fred, da det kunne forstyre markedspriserne på alle de mineraler, som landet er storleverandør af (kobolt, mangan, guld, sølv, diamanter, lithium, coltan, kobber, olie, m.fl.).

De fleste miner er ejet af firmaer, som styres fra Kina, USA, Israel, Frankrig, Rusland, Japan og England, dog uden at være for direkte indvolverede, så de kan drages til ansvar for noget som helst, alt foregår via stråmænd og skuffeselskaber, som ikke giver noget tilbage til landet. Lokalt styres alt af krigsherrer, som tager sig godt betalt, for deres service med at skaffe slaver, til minerne, hvilket er lettest i et land, hvor fattigdommen er enorm, og ingen har den fulde kontrol over området.

Så, hvis nogen som helst, der anvender råvarer, med oprindelse i DR-Congo, så ved de godt, at der er anvendt lavtlønnede børnearbejdere og slaver, til udvindingen, samt at koruption er en stor del af udgifterne til, at få fat i råstofferne.

Så hvis nogen skal sagsøges for, at bruge kobolt, så bør det være et hvert firma, som anvender/producerer noget, der indeholder kobolt, altså alle, der forhandler genopladelige batterier.

Her er der tale om sagsanlæg mod amerikanske selskaber, og det er da en start, men hvor er Tesla, GE og Texas Instruments på listen? OK, Tesla er på listen hos Guardian, men hvad med alle de andre storforbrugere af genopladelige batterier?

 • 9
 • 0
#9 Jens Kjellerup

Kobolt bruges til genopladelige batterier, DR-Congo er nærmest eneste leverandør, af stoffet, alle ved hvordan forholdene er i det land, som er i kronisk borgerkrig, fordi ingen udenfor landet ønsker fred, da det kunne forstyre markedspriserne på alle de mineraler, som landet er storleverandør af (kobolt, mangan, guld, sølv, diamanter, lithium, coltan, kobber, olie, m.fl.).

Det er nu ikke rigtigt at Congo er eneste sted der udvindes Cobolt. Cobolt har i mange år været et spildprodukt ved udvinding af kobber og nickel.

Fra artiklen kan jeg se at Tesla er med i blandt de sagsøgte, men mon ikke dette er en typisk amerikansk "skyden med spredehag"l i retten og dermed i pressen. Det er i hvert fald en olieindustri der med glæde fortæller om alle de fortrædeligheder der er ved batteriproduktion.

Tesla udstiller deres politik og indkøb i deres report on conflict minerals: https://electrek.co/2018/05/30/tesla-conflict-minerals-report-battery-co...

Det kunne være rart om alle store indkøbere af Cobolt gjorde det samme - herunder olieindustrien som er en af de største forbrugere af cobolt - cobolt der vel at mærke ikke kan genanvendes.

 • 5
 • 2
#10 Tommy Calstrup

Sådan et land burde jo spinde guld og komme ud af fattigdom.

Det kunne være et rigt land, hvis FN fik mandat til, at rydte op i koruption og interne stridigheder, og et af de store lande fik indsat en kompetent leder, uanset om han/hun så er mest venligt stemt mod Kina, Rusland eller USA.

Desværre fik landet den værst tænkelige start, da det blev koloniseret af Belgiens kong Leopold, der brugte landet som legetøj, og viste de lokale alt, hvad den hvide man kan udsætte sorte mennesker for, og det var der nogen, der tog ved lære af, og i dag bruger de det mod nabostammerne.

Det er nu ikke rigtigt at Congo er eneste sted der udvindes Cobolt.

Derfor jeg skrev "næsten" ;)

 • 6
 • 0
#13 Christian Nobel

Jeg kan ikke finde kilder på hvor meget, men det er mange tons

I henhold til det link jeg lige gav, så er det en delmængde af 10% - så ja der bruges kobolt til afsvovling, men det er slet ikke i samme mængder som der bruges i batterier.

Bortset fra det, så er det en dårlig argumentation, ud fra devisen, naboen slår konen, så kan jeg vel også tjatte lidt til min.

 • 0
 • 2
#14 Per Hansen

Sådan et land burde jo spinde guld og komme ud af fattigdom.

Vi har alle et ansvar for, at de bliver udnyttet på den måde. Det er simpelthen for dårligt!

Problemet er netop kapitalismen, som helt grundlæggende og afgørende bygger på at udnytte andre. Vi er kun rige, fordi andre er fattige. Vi er kun rige, fordi nogle er så fattige, at de af nød vil gøre det arbejde, som vi ikke selv vil gøre. Vi er kun rige, fordi vi med vilje ikke hjælper de fattige, men holder vores rigdom for os selv.

Det er jo også derfor højreorienterede partier ønsker flere fattige i Danmark og at nedsætte ydelserne for de svageste: Så er der flere, der kan behandles som slaver for de rigeste. (Samtidig tales der dårligt om de svageste, så det glider nemmere ned hos vælgerne at de svage bliver behandlet så dårligt. Man lyver om deres karakter for at skjule virkeligheden, nemlig at hele meningen er at udnytte deres svaghed til fordel for de stærkeste.)

Hele kapitalismen og den vestlige levevis bygger netop på, at der er lande med elendige forhold som i Congo, og som der med vilje ikke bliver gjort noget ved. Hver gang et land selv forsøger at gøre noget alvorligt ved den slags forhold, vil USA og andre rige lande angribe landet militært (eller støtte andre, der vil gøre det) og sørge for at indsætte en leder, der gør forholdene elendige igen (men glimrende for de rige lande).

 • 8
 • 5
#16 Palle Anker Andersen

CITAT fra artiklen: *..og at alle opnåede betydelige økonomiske fordele ved den udbredte ulovlige minedrift af kobolt *

Minedriften kan da ikke være ulovlig, hvis den tillades af landts regering. Det kan da kun være ulovligt, at benytte børnearbejde i minedrift.

Man undre sig nogen gange over journalisters måde at beskrive situationer...

Hvad er alternativet for disse børn?

Uden arbejde - sultedøden?

Vi i vesten væmmes ved sådanne historier, og med rette, men at stå og se et barn sulte, hvis man mener, der er et arbejde vedkommende kan klare, og dermed undgå sult, er man så ikke et skarn, hvis ikke man giver barnet arbejdet? ..eller er det bare dilemmaet?

 • 3
 • 6
#20 Louise Klint

hvis jeg mistænker at de i sagsmålet nævnte virksomheder, muligvis ikke vidste at der foregik farligt børnearbejde?

Ja, nu du selv siger det ;) Disse techgiganter ved udmærket godt, at de har ansvar for deres leverandør- og forsyningskæde. Det kan de ikke bare lukke øjnene for. Det bør hverken du eller jeg være dem, der gør så store erhvervsgiganter opmærksom på.

De ved godt, at der er noget, der hedder CSR (Corporate Social Responsibility). Altså at man, som virksomhed, skal tage ansvar og agere ansvarligt. Dvs. et socialt ansvar for sine medarbejdere (ordentlige arbejdsvilkår og løn fx, ”fair trade” eller inkludere socialt udsatte mennesker i sin produktion, fx). Tager et miljømæssigt ansvar for både produktionen og bortskaffelse af affald, spildevand, etc. Det kan også være et etisk ansvar (nej til børnearbejde, fx) og et samfundsmæssigt ansvar, hvor man fx investerer en del af sit overskud i lokalmiljøet eller andre samfundsgavnlige tiltag. Dette er helt normalt.

Og gør man, som virksomhed, ikke det – altså agerer ansvarligt – ja, så kan man være i overhængende fare for at få et plettet renommé. Det kan give ridser i lakken, et blakket ry. Det påvirker firmaets image og brand, således det kan svække tilliden og kundernes præference for ens produkter, hvilket i sidste ende smitter af på bundlinjen. Altså, at kunderne fravælger ens produkter, således omsætningen og overskuddet svækkes, man taber markedsandele, etc. Alt sammen vilkår, der kan være svære at rette op på, hvis først man er kommet i bad standing hos kunderne. Det kan blive dyrt. Det kan have store konsekvenser.

Tænk bare på Danske Bank post hvidvaskskandalen.

(De mistede mange tusinde kunder og fik et markant dyk i omsætning og aktiekurs, og har fortsat et dårligt renommé og svækket tillid, bl.a. Det går ikke sådan lige væk med det første. Det er svært at klinke skårene. Dernæst fulgte Nordea og andre europæiske storbanker, ikke mindst pga. milliardsvindlen, som et netværk af europæiske medier afdækkede. Hele banksektoren har i det hele taget fået et gevaldigt plettet ry).

Men altså, går den, så går den... Åbenbart. Og sådan har det ”gået” indtil nu, for techgiganterne. Men det kunne godt være, at de skulle til at tage CSR alvorligt. Ikke mindst for deres egen skyld.

 • 3
 • 2
#21 Rolf Hansen

Jeg har svært ved at se lige hvad disse firmaer skal sagsøges for. Lige pånær Apple kan de andre vel kun være relativt små aftagere af kobolt.

Jeg fatter slet ikke at man ikke sagsøger selve mineselskabet, så det lyder mere som om der ligger større geonationale interresser bagved, ala, Kina som en del af handelskrigen med USA.

 • 1
 • 1
#22 Lars Christensen

Ja, undskyld mig, men Bill Gates er en af verdens rigeste mænd - og det er han altså qua sin egenskab af stifter og ejer af Microsoft. Selvom den gode mr. Gates ikke sidder i ledelsen af MS, så har han stadig et ret stort ord at skulle have sagt i MS - langt mere end alle andre involverede i MS! Så jo, glorien er falmet en smule

 • 1
 • 4
Log ind eller Opret konto for at kommentere