Apple giver dødsstødet til åbent Sun-filsystem

Apple har droppet at føre Sun-filsystemet ZFS ind i MacOS X. Apple har ikke givet nogen officiel grund, men årsagen kan være en retssag mod Sun og Oracles køb af ZFS.

Apple har i en periode arbejdet på at portere Sun-filsystemet ZFS til Mac OS X, men projektet er nu endegyldigt sendt i graven.

»ZFS-projektet er ophørt. Mailinglisten og fillageret vil blive fjernet inden længe,« lyder den kortfattede besked på Apples ZFS-hjemmeside.

ZFS ? Zettabyte File System ? er et 128-bit open source-filsystem udviklet af Sun Microsystems til server-/storagesystemer med mange store diske og filer. ZFS findes i Suns eget operativsystem, Solaris, og er også porteret til blandt andre FreeBSD og NetBSD.

Apple lovede ZFS-understøttelse i MacOS X 10.6 Server ? serverudgaven af Snow Leopard ? men det viste sig alligevel ikke at være tilfældet, da operativsystemet blev lanceret.

Apple har ikke oplyst grunden til aflivningen af projektet, men flere internationale medier spekulerer i, om Apple har fået kolde fødder i forhold til ZFS på grund af en retssag, den amerikanske storage-virksomhed Netapp satte i søen mod Sun i 2007. Netapp mener, at Sun krænker flere af virksomhedens patenter i ZFS.

Også databaseleverandøren Oracles planlagte køb af Sun nævnes som mulig medvirkende årsag til, at Apple har droppet ZFS-eventyret.

Oracle står bag filsystemet Btrfs, som tilbyder noget af den samme funktionalitet som ZFS, og dermed kan ZFS' fremtid tænkes at være mere svævende, når købet er gennemført. Ægtepagten mellem Oracle og Sun er stadig til nærmere gennemsyn i EU.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jakob Damkjær

http://mail.opensolaris.org/pipermail/zfs-discuss/2009-October/033125.html

"Jeff Bonwick Jeff.Bonwick at sun.com

Previous message: [zfs-discuss] Apple cans ZFS project

Apple can currently just take the ZFS CDDL code and incorporate it (like they did with DTrace), but it may be that they wanted a "private license" from Sun (with appropriate technical support and indemnification), and the two entities couldn't come to mutually agreeable terms.

I cannot disclose details, but that is the essence of it.

Jeff "

og

http://devwhy.blogspot.com/2009/10/loss-of-zfs.html

med en forklaring af både hvad licens problemet var og hvorfor ZFS måske ikke var en særlig go løsning til Mac OS X.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere