Apple: Garantien ryger hvis du er ryger

Amerikanske serviceteknikere hos Apple nægter at reparere hardware, der lugter af tobaksrøg. Flere brugere er blevet afvist med argumenter om, at arbejde i tobaksrøg er sundhedsskadeligt.

Det er kun i USA, og det er ikke 1. april. Men consumerist.com oplister i en artikel flere eksempler på, at Mac-ejere med defekte maskiner har fået afvist deres krav om reparation på garantien, fordi hardwaren lugter af røg.

»I dag ringede Apple Store og fortalte, at fordi computeren havde været brugt i et hus, hvor der var blevet røget, dækker garantien ikke længere, og de nægter at arbejde med maskinen på grund af ?sundhedsrisikoen ved passiv rygning,?« citerer comsumerist.com en Mac-ejer for at sige.

En anden bruger ved navn ?Ruth? var ude for samme argumentation, og da hun bad om en forklaring, lød svaret, at de anså computeren for sundhedsskadelig (?bio-hazard?).

Begge klagede deres sag til Apples øverste chef Steve Jobs, hvilket dog ikke fik Apple til at skifte mening.

»Dena [fra Jobs' kontor, red.] forklarede mig, at nikotin er med på OSHAs liste over farlige stoffer, og at Apple ikke ville forlange, at deres ansatte reparerede noget som helst, der kunne være skadeligt for medarbejderens helbred,« refererer consumerist.com.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (30)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Nicholas Colding

Det er vel rigtigt nok, at de ansatte kan komme til at inhalerer skadelige stoffer fra tobaksrøg. Men findes de skadelige stoffer ikke også i helt nye probukter? F.eks flammehæmmere osv.

Næste gang afvises nok maskiner som dufter af blomster: pollen er ikke godt for os med høfeber.

VH Nicholas

 • 0
 • 0
#2 Lars Røgen

Hvis man har haft fingrene i en ryger-pc eller Mac kan man nu godt følge dem lidt.

De kan være sovset ind i tjære (eller hvad ved jeg), så de er decideret ulækre at røre ved. Desuden kan det vel godt have en indvirkning på køling etc...

mvh Lars

 • 0
 • 0
#5 Frithiof Andreas Jensen

Samtlige Apples produkter er jo alle "Made in China" hvor lidt tobaksrøg næppe har nået at skade nogen - sammenlignet med forureningen fra industrien. Hvis "lugter af røg" er imod garantien burde det stå i garantien!

Har Amerikanerne dog ikke en "småsagsproces" som kunderne kan trække Apple igennem?

Min egen erfaring er at proceduren virker særdeles effektivt her i landet når der er brok med garanti eller reparationer.

 • 0
 • 0
#6 Torben Mogensen Blogger

Passiv rygning er ganske rigtigt farligt, men at sniffe til en PC, der har været udsat for røg er ikke det samme: Man får ikke nogen skadelige tjærepartikler ned i lungerne.

Men det er ikke specielt behageligt at lugte til, så reparatørerne kan henvise til dårligt (men ikke usundt) arbejdsmiljø, hvis de sættes til at reparere tobaksstinkende PC'er.

 • 0
 • 0
#7 Henrik Gerlach

sig mig engang Lars... Har du hørt om handsker? Ligesom dem kirurger bruger? Og vil du nægte at modtage en computer til reparation for folk der har adresse på christiania? etc. etc.

Kan du ikke bare tone rent flag ud og sidestille rygning med materialer der indeholder asbest?

Så bliver den ged jo barberet.

Og at man gør dette i Amerika, er jo nok nærmere et resultat af, at der for mange advokater der kan lugte en forretning. Kan du lugte røgen Lars?

Hysterisk er det, uden at kunne bevise det modsatte.. Indrømmet! Følte bare lige at jeg trængte til lidt luft her (og jeg er IKKE ryger!)

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Jeg forstår glimrende de teknikkere, der ikke ønsker at reparere en stinkende og lugtende PC. Normalt, tror jeg dog, at lovgivningen vil kræve de reparere den eller den erstattes. På den anden side, er spørgsmålet, om man bare kan puste en hvilkensomhelst gift på PC'en, og så lade reparatørene dø af skidtet. Der må naturligvis være grænser. Og det er ganske udmærket, at man får fastslået hvor grænsen er, i dette tilfælde.

Jeg synes selv, at PC fabrikanterne, skal gøre mere for at gøre deres computere vandtætte. Idag, kan de nægte at reparere en PC, hvis den har fået fugt. Røg, kan meget nemt, være værre end fugt. Det giver et fedtet lag overalt, og samme kan det gøre, hvis PC'en har stået i et køkken med gaskomfur, eller i en ko stald.

Hvis computeren var gjort 100% tæt, så vil hverken fedt, eller røg, kunne trække ind. Og den vil kunne vaskes i mere eller mindre skrappe midler, inden den leveres til reparation.

Man burde ganske enkelt bare gøre dem 100% tætte, og spoole dem først. Eller skrive i brugsanvisningen, at den skal vaskes i vaskemaskine, inden den returneres til reparation.

En meget lugtende PC, kan i øvrigt være giftigt at berøre for ikkerygere. Jeg har selv været udsat for det, og fik efter at have berurt en sådan det skidt, blandt andet opkastningsfornemmelser mv.

PC og mobiltelefonfabrikanterne, kan nægte at reparare en PC, der har ligget i en lomme, og været udsat for fugten fra kropssved. Dette er mindre giftigt end røg, og skademæssigt omtrent ens, selvom der er forskel på hvor det skader. Meget fint støv, og røg, kan nemt være årsag til problemer for de mekaniske og ikke indskærmede optiske dele i en computer. Jeg har også svært ved at forstå, hvorfor en PC skal kunne tåle røg, når den ikke skal kunne tåle dampen fra kroppen. Mange mobiltelefoner er nægtet reparation, på grund af sveddampen fra kroppen, eller er rustet op, fordi man har åndet ned i mikrofonen.

Under alle omstændigheder, skal man som reparatør kunne nægte at reparere en PC fra en ryger. Virksomheden, må så ansætte en ryger, til at reparere PC'er fra rygerne, eller finde en reparatør, der er villig til at udføre arbejdet.

Selvom det kan gøres med handsker og maske, så medfører det større besvær, end at reparere PC'er fra ikke rygere, og reparationen vil oftest være dyere. Hos tandlægen, skal du også betale ekstra, hvis du ønsker han skal bære handsker under behandlingen (hygiejnetillæg).

 • 0
 • 0
#10 Anders Sørensen

Det åbner også sager for at biler (man kan ikke rep. aircon, sæder, bil anlag etc., pga af 2nd hand smoke) og hejligheder (f.eks. selvom der er svamp man man ikke fikse det fordi det er i forvejen skadeligt at være pga passivt røg). det ku være fedt hvis passivt røg blev godkendt for mulighed for ikke at lave forskellige ting. Tror nu også sundhedsvæsnet kan spare en del penge på det.

 • 0
 • 0
#11 John Vedsegaard

Nogen må simpelthen opfinde en vaskemaskine til computere og andet elektronik. Hvad går en maler der skal male lofterne i en lejlighed hvis der har været røget. Kedeligt med de opkastningsfornemmelser, vær glad for du lever i en tid hvor lokummet ikke mere skal tømmes manuelt.

 • 0
 • 0
#12 Henrik Gerlach

Kære Jens,

Undskyld mig. Men du er virkeligt langt ude.

Selvfølgelig skal de næste generationer nok gøre kål på al rygning. Ingen tvivl om dette. Og godt for det.

Men at du argumenterer på denne måde, er langt ude.

Jeg skal ikke komme nærmere ind på biologiske fakta, men bare konstatere at du er så overforsigtig at det grænser hysteri.

Jeg håber at du og din familie kommer uden for det forseglede hus i må leve i.

 • 0
 • 0
#13 Jimmy Frydkær Dürr

At en garanti kan ophæves blot fordi en enhed har været udsat for tobaksrøg er det mest latterlige, jeg til dato har hørt. Og så skal man, oven i høre på de lalleglade ikke-rygere, som føler sig højt hævet over rygerne, som jeg selv er en af. Deres selvhellige pis er til at brække sig over. Ikke mindst når de selv samme hykleriske ikke-rygere ikke flæber op om den massive forurening transport af deres eget udstyr daglig koster naturen.

De selv samme hykleriske ikke-rygere, som gladeligt sætter sig til rette i disel-drevne biler, busser, tog og ustyrligt svinende fly. Alle tre transportmidler som sviner den luft vi alle indånder til med partikler af alskens usunde stoffer. Ikke ét ord i deres latterlige argumentation påpeger det faktum, kun rygernes smøger. Latterligt.

Men dog trods alt et tydeligt bevis på, at mange ikke-rygere burde afholde sig fra at blande sig i debatter, så længe de ikke kan argumentere sagligt omkring et emne som dette. Ikke-rygernes "hellig krig" mod os rygere er ved at nå et niveau som ikke er voksne mennesker værdigt. Trist. Så helt utroligt trist at én gruppe af en befolkning føler sig hævet langt over en anden. Men husk så det gamle ord: "Hovmod står for fald!" - Også blandt jer ikke-rygere.

 • 0
 • 0
#14 Henrik Gerlach

jimmy, Du som ryger og jeg som ikke ryger er enig i det du skriver! Denne overhellighed er bare til at brække sig over. Men når dette er sagt, må både du og jeg erkende at det skal stoppe. Det er ikke det rigtige at ryge! Rygning er usundt.. Ingen tvivl om dette.

Men at begynde på en diskussion om en computer til rep. er befængt med rygepartikler er så langt ude.

Og både du og jeg kunne nævne tusinde andre steder hvor hykleriet og dobbeltmoralen er til stede. Du har allerede nævnt flere situationer.

Men vi skal jo starte et sted for at stoppe rygningen. Men gud hvor er de til at brække sig over disse hellige mennesker!

Personligt synes jeg det er rart at folk ryger omkring mig. Duften er rar. Ved godt at jeg belaster det offentlige sygevæsen med min sygdom der evt kommer før tiden p.gr.af passiv rygning, og så er det jo det.

Nå kan ikke skrive mere nu.. vores rygende nabo er lige kommet på besøg med en cigaret i hånden! er nød til at lukke computeren ned og forsegle den. Han slukker den selvfølgelig med det samme, men jeg er ikke sikker på at det går hurtigt nok.

 • 0
 • 0
#15 Ken Poulsen

Det er det klammeste man kan komme ud for som ikke ryger, at skulle fixe en pc som er fyldt med støv, nekotin og ellers sovset ind. Jeg bruger normalt 1-2timer extra på en ryger pc end en ikke ryger. Da jeg først gør den ren, lufter den lidt og så kan man gå igang. En ikke ryger PC kan man inden for få sekunder lugte om PSU'en eller andet er stået af. Og det støv som er i en ikke ryger pc, er nemt at fjerne i forhold til det som har nekotinen i sig.

Det stopper mig dog ikke i at udføre arbejdet, tager bare extra tid.

Men forstår godt på en måde Apple's hensigt. Skal man lave en masse maskiner i løbet af en dag, hvor man normalt kan lugte sig frem til problemet, er det svært når der har været en ryger igennem lokalet.

 • 0
 • 0
#18 Ole Juul

Det er jo ikke alle Mac brugere der arbejder på et steril kontor. Min ven er guldminer og sidder tit om aftenen og skriver på hans bærbar mens røgen fra ilden fylder hans hytte. Der er nok også mange mere almindelige arbejdspladser som er fyldt med røg. Alle folk bruger jo computer nu om dage. Denne serviceteknikere har nok ikke været udenfor hans egen samfundskreds - hvad jeg kalder en "city bumpkin". :)

 • 0
 • 0
#19 Deleted User

Åbentbart er der mennesker der ikke forstår, at andre kan være allergiske overfor røg partiklerne.

Jeg mener ikke, at ryger PC'erne ikke skal repareres. Men dem der reparere dem, skal kunne sige nej, eller der må accepteres at der bruges ekstra tid på reparationen.

Ses på alle de andre forbehold som virksomheder tager med hensyn til reparation, og de gebyrer, de kan finde på at lægge på, så vil det dog være ganske naturligt, at der tages et rygergebyr, hvis der afleveres en ryger PC. Dette gebyr, skal betale den ekstra rengøring, handsker, og tid, som det tager ekstra, at reparere en sådan PC. Et par timers timeløn, lyder som en rimelig pris, for et sådant rygergebyr.

Helst så jeg, at man lavede computerne vand og lufttætte, så de blev repareret uden ekstra omkostninger, hvad enten de havde fået saltvand, olie, eller tjærre. Hvis de er designet vandtætte, vil man måske kunne kræve at ejeren vasker dem med sæbevand, eller i opvaskemaskine, inden de sendes til reparation, og ellers vil kunne kræves et gebyr for vask.

 • 0
 • 0
#20 Lars Røgen

@Henrik:

Hold da op, jeg trådte vist på en øm tå der...

Jeg nævnte så vidt jeg ved ikke noget om sundhedsfaren, men konstaterede blot at når man åbner en computer som er brugt af en ryger, så er den både fedtet og langhåret inden i - bogstaveligt talt.

Tjæren, nikotinen eller hvad det nu end er, er så klistret at små hår og støv osv. sætter sig fast i det. Om det har nogen effekt på stabilitet og levetid skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg har bare observeret hvordan maskinerne kan se ud indeni og så kommenteret på det.

Derudover synes jeg det er ulækkert at lugte til og røre ved.

Hvordan du har det med det er jo op til dig.

Derudover må folk selv om de ryger eller ej, det skal jeg ikke blande mig i.

mvh Lars

 • 0
 • 0
#22 Lars Røgen

Det er klart at en garanti-reparation skal udføres, men hvad med de ekstraudgifter der måtte være ved at udføre reparationen på en "ryger-computer" (ekstra sikkerhedsudstyr)? Skal Apple dække dem, skal reparatøren eller skal kunden?

Hvad så når garantien er udløbet? Kan Apple forlange et risiko/smuds tillæg?

Bemærk venligst at jeg ikke forsøger at tage stilling til ovennævnte spørgsmål, jeg kunne bare godt tænke mig at høre nogle bud på dem.

 • 0
 • 0
#23 Deleted User

Jens, hvis du hermetisk forsegler en pc, hvordan vil du så sikre effektiv og budgetvenlig køling?

Hvis du har de vise sten, er jeg sikker på mange PC-fabrikanter vil være villige til at forgylde dig mange gange...

 • 0
 • 0
#24 Jesper Persson

Hvis de virkelig kan nægte at reparere dit produkt så må sagen være enkel at løse. Forbyd Appel at sælge produkter i Danmark. I forvejen forsøger de jo at tage livet af brugerne med deres bromerede flammehæmmere og sekteriske indgangsvinkel til deres produkter.

I går blev jeg af min arbejdsgiver sat til at ordne en kloak som lugtede. Jeg mener her at det er komplet utilgiveligt at folk lader deres lort flyde uhæmmet rundt i kloakkerne til gene både for reparatører som mig og alle de stakkels rotter som lever der.

 • 0
 • 0
#25 Jarnis Bertelsen

Ritzau, 1/4-2012: Flere større fabrikanter af mobiltelefoner melder nu ud, at deres produkter ikke kan repareres på garanti, hvis der er pletter efter fedtfingre på skærmen. "Set i betragtning af den voksende fedme-epedemi er vi nødt til at beskytte vores medarbejderes helbred, udtaler en talsmand for et af firmaerne. "Det er bevist at fedt er sundhedsskadeligt. Hvis folk vil have ønsker at garantien skal gælde må de sørge for at telefonen ikke kommer i kontakt med sunhedsskadelige stoffer"

Jeg er ikke sikker på om årsagen er hysteri eller bare generel uvilje mod at overholde deres garantiforpligtelser, men sagen her er langt ude...

 • 0
 • 0
#27 Rene Lauridsen

i er sgu en flok klynkende nosseløse barberede metroseksuelle bøsserøve.

tag jer nu sammen og opfør jer som mænd. Har i overhovedet nogen som helst ide om hvor beskidt man bliver som smed eller mekaniker bare for at nævne to fag. Jeg laver selv Computere til dagligt og det betyder ikke en skid med lidt skidt og støv.

Inaktivitet foran fjernsynet,computeren og usund mad slår jer ihjel længe før en evt. forgiftning er aktuel.

 • 0
 • 0
#29 Michael Balle-Pedersen

I Danmark, og de fleste andre vestlige lande, har vi en årelang tradition for at samfundet naturligvis sørger for at rydde op efter rygernes svineri. Så skal sådan et frugtfirma da ikke bare komme her og tro de kan lave om på vores traditioner og kultur.

Morgendagens nyhed bliver sikkert at Kim Larsen udskifter alle Mac'er i studiet med Windows PC'ere.

Tilbage til virkeligheden.

Der har været 2 kendte sager i USA, og det er næppe de to eneste rygenede Mac brugere der har haft maskiner til garantireperation, så der er sikkert mange rygere der har fået repareret deres maskine på garanti.

Hvordan kan det lige være at diskussioner der omhandler rygning, altid ender med at havne på, eller under ekstrabladsniveau.

 • 0
 • 0
#30 Anonym

Denne absurde nyhed (og diskussionen) skyldes, at rygerne for tiden bliver gjort til syndebukke for alt negativt i medierne.

Nyheden opstår, fordi der sidder en magtfuld anti-tobakslobby i USA og Europa, som af al magt prøver at udrydde tobaksrygning på jord. Dette sker bl.a. ved at bilde verdens befolkning ind, at andre folks tobaksrøg er giftig.

Fakta er imidlertid, at tobaksrøg er mindre farlig end anden røg fra afbrænding af organisk materiale - fx. brændeovne, stearinlys og røgen fra komfuret. Denne røg vil også aflejre sig i computerens indre, og man kan ikke umiddelbart se forskel på, hvilken røg der er tale om - bortset fra nikotin-lugten - som af en eller anden grund irriterer mange følsomme mennesker.

Jeg har skrevet en del om disse emner, fordi det har ærgret mig, at kun anti-ryge versioen fremstilles i mainstream medierne. Jeg tror iøvrigt ikke, at nogen skal forvente, at det lykkes at udrydde rygningen - det vil være ualmindelig naivt. En ny ryger-generation tordner frem, hvilket man kan konstatere nu i anti-rygningens mønsterland, Irland:

http://dengulenegl.dk/blog/?p=1472

Hilsen Klaus K

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere