Apple frygter, at FBI-sag vil føre til overvågning gennem kamera og mikrofon

Hvis FBI ender med at vinde den meget omtalte sag om adgang til en terrorists iPhone, frygter Apple at det vil danne præcedens for iPhonen som overvågningsværktøj.

Det varer ikke længe, før Apple bliver tvunget til at tænde for private iPhones’ kamera og mikrofon for at udspionere og overvåge.

Sådan lyder frygten hos Apples head of services Eddy Cue, hvis elektronikgiganten skulle ende med at tabe den højtprofilerede sag mod FBI, som ønsker adgang til en iPhone, der tilhørte en nu afdød terrorist.

Læs også: Apple afviser FBI og domstolskrav: ”Årtiers sikkerhedsforbedring står på spil"

Sagen kan nemlig danne præcedens for, hvordan iPhonen kan blive brugt som overvågningsværktøj, siger han til det spansktalende medie Univision ifølge The Guardian.

»En eller anden dag vil de bede [Apple] om at tænde for [en brugers] kamera eller mikrofon. Det kan vi ikke lige nu, men hvad, hvis vi blev tvunget til det?,« siger han, og sætter også spørgsmålstegn ved, i hvilke sager, staten vil tvinge sig adgang til en privat telefon, hvis Apple taber retssagen.

Læs også: Apple-advokat om FBI-retssag: »Kode er en slags tale, og nu forsøger man at påtvinge os at tale.«

»Hvor vil det her stoppe? I en skilsmissesag? I en immigrationssag? I en skattesag? En eller anden dag vil man være i stand til at tænde for en telefons mikrofon, og det bør ikke ske i det her land,« udtaler han til Univision ifølge The Guardian.

Har bred opbakning

Tidligere har også FN udtrykt skepsis over for udfaldet, hvis FBI får medhold i sagen. De frygter, at at sagen kan inspirere totalitære regimer til at kræve adgang til krypterede data på smartphones.

Læs også: FN: FBI-sejr i Apple-sagen kan være en ren foræring til totalitære regimer

Apple har ligeledes mødt bred opbakning fra den resterende tech-verden. Virksomheder som Microsoft, Twitter, Facebook og Google har alle offentligt ytret deres støtte til Apple i sagen.

Senest var den kendte NSA-whistleblower Edward Snowden ude og kalde FBI’s argument om, at kun Apple kan låse den omtalte iPhone op for ‘bullshit’.

Læs også: Snowden tvivler på FBI's forklaring: 'Bullshit'

Der falder en dom i sagen senere på måneden.

Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!

Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes for første gang i Danmark den 3. og 4. maj 2016. 50 udstillere, 5 konferencesale og mere end 60 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
Anne-Marie Krogsbøll

.... har fokus på sagen i dag: https://www.information.dk/udland/2016/03/endnu-slag-fbi-apple-sagen

Kræver vist desværre abonnement.

Men pointen er i meget korte træk:
"En ny analyse sår tvivl om en af FBI’s hovedpåstande i sagen om, hvorvidt Apple skal udvikle et særligt styresystem til iPhone, som skal hjælpe det amerikanske forbundspoliti i efterforskningen af terrorsagen fra San Bernardino. FN’s menneskerettighedskommissær og en række it-eksperter advarer om, at sagen kan få enorme konsekvenser"

René Nielsen

Det er den samme diskussion vi har i Danmark. Her i Danmark hedder det blot sessionslogning og myndighedernes argumenter i USA og Danmark er over en bred kam det samme.

Hvor overvågning af internet-aktiviteter er bred overvågning er hacking af en telefon specific overvågning.Og får myndighederne medhold i at låse telefonen op med argumentet ”at Apple lever af at skrive software” så dette universal argument vil kunne bruges til alt – herunder fjernstyring af telefonens ressourcer (kamera, mikrofon og GPS mv.). Der vil ikke være nogen grænse for hvad Apple skal udføre imod sine kunder, hvis blot politiet tror det kan hjælpe i efterforskningen.

Det er muligvis et godt værktøj for politiet – men skal de have lov? I USA har de i det mindste haft en debat hvor præsident Obama blev stemt ned. Kritikerne hævder at præsident Obama saboterer det politiske system når hans administration forsøger at få domstolene til via bagdøren at indføre den retstilstand som Kongressen netop IKKE valgte at give politiet.

I Danmark foregå der ingen debat. Vi har en justitsminister som bloker for personer som har en anden mening end ham og forøvrigt udtaler sig nedladende om personer som tillader sig at have en anden mening ved f.eks. at påstå at der ”diagnoser for det”.

Og helt galt er det, at toppolitifolk ”bliver sendt i byen” af justitsministeren. Politiet skal blande sig udenom en politisk debat. Prøv at læse denne artikel http://finans.dk/protected/finans/tech/ECE8489362/politichef-om-omstridt... (lav evt. en gratis profil for at få adgang). Kim Aarenstrup som er leder af Rigspolitiets cybercrime-center tåger rundt med en række betragtninger.

”Og set fra hans efterforskerstol er der ingen som helst tvivl om, at sessionslogning er nødvendigt for politiet for at kunne dæmme op for den digitale kriminalitet, i form af netbankindbrud, hackerangreb, pædofile der finder unge ofre i chatfora.”

Men det kan sessionslogning ikke hjælpe ham med i nogle af hans eksempler, for straframmen tillader ikke adgang til disse data. Medmindre at man planlægger at fjerne kravet om dommerkendelsen så er sagen anderledes og det er måske det som er Sorte Sørens virkelige grund til at indføre sessionslogning.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017