Apple frigiver programmeringssproget Swift

Apple har givet grønt lys til udvikling af apps med programmeringssproget Swift.

Efter tirsdagens store medieevent, hvor Apple lancerede en række nye produkter, annoncerer Apple nu at deres nye programmeringssprog Swift har fået GM status - med andre ord, det er klar til brug. Det skriver ZDnet.

Ifølge Apples blog om Swift har programmeringssproget nu nået status 1.0 og det betyder, at det mere eller mindre er færdigudviklet.

Læs også: Apple giver app-udviklere et nyt sprog i iOS 8

Det vil også sige, at App-Store nu modtager apps, som er kodet i Swift, og at Apple samtidig inviterer udviklere til at udvikle programmer til den nye OS X.

Det er dog kun iOS-versionen af Swift der er klar til brug.

Swift til iOS Yosemite 8 er ikke helt klart endnu, og ifølge Digi.no får det først GM-status i løbet af efteråret, og frem til det sker, opfordrer Apple udviklere til at fortsætte med at kode Mac-apps med Swift via den nyeste betaversion af Xcode 6.1.

Swift er blevet portrætteret som værende et meget effektivt programmeringssprog, med en meget enklere og renere kode.

Læs også: Swift: Apples nye programmeringssprog

Selvom Apple kalder iOS-versionen af Swift for GM, så betyder det ikke, at udviklingen af sproget er helt afsluttet. De har fortsat til hensigt at lægge flere funktioner ind i fremtiden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Lars Bjerregaard

Ja, Swift ser ikke helt skæv ud i øjet. Ligner umiddelbart noget der prøver at stjæle det bedste fra Go (golang) og C#, og det er såmænd ikke så dårligt. Og ja der er vist noget OS forvirring i artiklen. Så vidt jeg ved forholder det sig sådan her. Swift kan (om lidt) bruges til at lave programmer (eller apps, whatever..) til:

 • iOS 8, som er næste version af styresystemet til iPhone og iPad, som er planlagt til frigivelse sammen med iPhone 6.

 • (Mac) OS X 10.10 kaldet "Yosemite", som er næste/kommende version af styresystemet til Mac computere, iMac, MacBook, etc. som er planlagt til frigivelse her til efteråret.

I den forbindelse har Applet gennem et stykke tid snakket om, at flere funktionaliteter vil smelte sammen på tværs af disse to systemer (iOS og OS X), men det er vist mest på de øvre niveauer - dvs. der vil komme tættere integration, med f.eks. det de kalder "handoff". Det er dog stadig to helt forskellige styresystemer, på to helt forskellige sæt hardware.

 • 0
 • 0
#11 Jacob Avlund

ja, men det var jo opensource inden Apple gik ind i det. Har de lavet noget nyt, og gjort det opensource ?

Ja, det gjorde de med CLANG, compileren til C/C++/Objective-C. Strengt taget er Swift-compileren "bare" endnu en frontend til LLVM og derfor er den eneste reelle forskel at her har de også udviklet et nyt sprog ( = en ny syntaks). Derfor ville det i mine øjne være nærliggende at open source denne også, som de gjorde med Objective-C.

Jeg kan desuden ikke helt se hvordan det er relevant hvorvidt de open sourcer noget nyt eller noget der baserer sig på noget eksisterende. Selv om Apple ikke startede hverken LLVM eller Webkit har de alligevel kastet betydelige mængder ressourcer efter projekterne og leveret tilbage til communitiet, og det gør ikke deres bidrag mindre "open source" af den grund.

 • 5
 • 1
#14 Jacob Avlund

Der er da forskel på om de gør det af lyst eller tvang.

Ja, det er der da. Mener du da at Apple kun leverer kode til open source-projekter som Webkit og LLVM, fordi de er tvunget til det? Webkit er licenseret under BSD og LGPL. LLVM under UoI/NCSA. Ingen af disse licenser er copyleft og Apple er ikke forpligtet til at levere noget tilbage. Jeg har lidt svært ved at se hvad argumentet er her.

 • 5
 • 1
#15 Jacob Avlund

men du har ret med hensyn til clang, den er "doneret" af Apple. Så lad os håbe det samme sker med Swift.

Det håber vi på. Microsoft så jo en fordel i at få standardiseret C# i sin tid, så det kan være Apple gør sig nogle af de samme overvejelser.

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere