Mobil.nu er faldet over en længere fortælling hos Politiken. Historien handler om en seks måneder gammel iPhone 6S til 7.600 kroner. Den ville ikke lade. Da telefonens indehaver, Jesper Uhrups 14-årige søn, gik ned til Humac, der kun sælger Apple-produkter, lød svaret fra butikken, at alt tydede på, den havde været udsat for en fugtskade.
Det eneste sønnen kunne gøre var at købe en ny for knap 4.000 kroner, lød det.
Herfra overtog Jesper Uhrup selv sagen. Han insisterede på, at Humac skulle undersøge telefonen og stille en sikker diagnose.
Næste dag modtog Jesper Uhrup en mail med et billede af telefonens opladerport, der skulle vise, at telefonen var uhelbredeligt fugtskadet. Jesper Uhrup fik ved den lejlighed at vide, at han kunne klage til Forbrugerklagenævnet, men at ventetiden der jo er på over et år.
Jesper Uhrup tog telefonen med til firmaet iRep, der reparerer mobiltelefoner, og som ligger ca. 100 meter fra den pågældende Humac-forretning. Her tog det »mindre end fem minutter« at fikse telefonen, forklarer Jesper Uhrup til politiken.dk.
Årsagen til problemet med opladning var, at lommeuld havde blokeret for opladerporten.
»Vi følger bare reglerne«
Administrerende direktør i Humac, Michael Bech, forklarer til Politiken, at virksomheden følger de regler, som Apple dikterer. Reglerne indebærer, at så snart der er tegn på fugtskade, så må Humac ikke tilbyde reparation af telefonen.
»Jeg tror gerne, at kunden oplever, at han kan få løst problemet nede ad gaden. Men i det øjeblik vi ser ir, eller en fugtindikator er påvirket, er Apples spilleregler, at vi ikke må gøre andet end at tilbyde en ombytningstelefon. Den proces kan og vil vi ikke afvige fra«, siger Michael Bech til Politiken.
Jurist ved Forbrugerrådet Tænk Jakob Steenstrup siger til Politiken:
»Den konkrete sag indikerer, at det er for nemt i praksis at råbe 'fugt' og på den måde få forbrugerne til at afstå fra at klage.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.