Apple fjerner invasive overvågningsapplikationer fra App Store

Illustration: Aaron Amat / BigStock
En del »parental control applications«, som tillader forældre at overvåge deres børns smartphones, er trods kritik blevet fjernet fra App Store – applikationerne var ifølge Apple for invasive.

Parental control applications er applikationer målrettet forældre til overvågning af deres børns smartphone-brug. Nu har Apple imidlertid fjernet en del af dem fra App Store, da de ifølge Apple simpelthen er for invasive. Det skriver Tech Crunch

Applikationerne kunne downloades af forældre og give et stort indblik i, hvad deres børn brugte deres smartphones til, såkaldt mobile device management (MDM). Eksempelvis indeholdt applikationerne funktioner, som tillod, at man kunne spore enhedens position, styre, hvilke applikationer den kørte, samt give adgang til e-mail-konti, kamera og browser-historik.

Stort marked

Der eksisterer adskillige parental control applications, herunder Kidslox, Moment og OurPact, og en del af applikationerne er downloadet flere milioner gange. Fælles for applikationerne er, at de gør det muligt at sætte nogle grænser for, hvor meget diverse applikationer kan bruges – altså sætte nogle helt klare grænser for børns skærmtid. Desuden indeholder de mulighed for overvågning.

Helt tilbage i november 2018 kritiserede administrerende direktør for Kidslox, Viktor Yevpak, Apple i et blog-opslag.

»Vi ved, at det kaldes 'persuasive design', og at app-udviklere med vilje gør apps og enheder ekstremt vanedannende,« sagde han og uddybede, at forældre har brug for at sætte grænser for deres børns brug af diverse enheder.

Han beskyldte Apple for at modarbejde parental control applications, som han kaldte et 'digitalt wellness-marked', og for ikke at stille et tilpas effektivt alternativ til rådighed.

Applikationerne er for invasive

Apple anerkender, at der kan være gode grunde til, at virksomheder overvåger enheder for at sikre data og hardware. Men ifølge Apple kan man ikke tillade mobile device management (MDM) generelt, da dette er for invasivt.

»Det er ekstremt risikabelt – og en klar overskridelse af App Stores retningslinjer – for en privat, forbrugerfokuseret app-virksomhed at installere MDM kontrol-over en kundes enhed,« skriver Apple i deres begrundelse

I sin begrundelse for at fjerne applikationerne skelner Apple mellem at styre tiden, børn bruger på enheder, og overvågning af dem. Her påpeger Apple, at deres egen applikation Screen Time allerede gør det muligt at begrænse brugen af en enhed, men uden at der følger overvågning med.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere