Apple fik rådgivning af den danske stat til at betale mindre skat
Efter fire års forhandlinger mellem danske ministerier og Apple endte det med en succes, og et nyt datacenter er på vej i Viborg. Men den skattemæssige rådgivning befinder sig i en juridisk gråzone ifølge forskere.
Det skriver Børsen.
Arbejdsgruppen med navnet 'Projekt Orkan' kæmpede for at tiltrække Apple ved bl.a. at rådgive om skattelovgivning, men er måske gået lidt længere end sædvanligt.
»Den her slags bliver hurtigt en gråzone. Det afgørende er, om denne skatteløsning er designet specifikt til en virksomhed eller en branche generelt. Samtidig er det også centralt, om det er foregået i fuld åbenhed eller bag lukkede døre i offentlige kontorer. Det kan blive en tvivlsom affære,« udtaler Markus Meinzler fra Tax Justice Network til Børsen her.
Børsen har fået aktindsigt i korrespondancen mellem Apple, Udenrigsministriet, Handels- og Udviklingsministeriet og Skat. Dokumenterne omtaler bl.a. diskussionen af en mulig lovændring for at give skattefordele til Apple.
En række eksperter på området kaldet det for meget udsædvanlig praksis.
Blandt andet har Skat arbejdet på at konstruere en model, hvor de ellers høje skatter og afgifter i Danmark kunne gøres mere attraktive for Apple. En del af det arbejde bestod i, hvordan man skatteteknisk definerer Apples datacenter. Hvis det blot var et almindeligt datacenter, der brugte energi på køling, så var afgifterne høje.
Hvis man derimod som en slags varmepumpe brugte det opvarmede vand og sendte det videre til et fjernvarmesystem, ville skattesituationen ændre sig markant, skriver Børsen.
»Dermed er varmepumpen i afgiftslovgivningen en enhed, der producerer varme og ikke køling,« skrev Skats ingeniør Lars Hansen til Udenrigsministeriet ifølge Børsen.
Udenrigsministeriet peger på, at det netop har været arbejdet med at sikre Apple skattefordele, der gjorde, at Danmark blev valgt frem for andre europæiske lande.
»Vi er gået langt for at foreslå Apple nye veje og løsninger. Ofte var det netop det, der fik os tilbage i kampen, da vi ellers var røget af listen. Og vi har også bidraget til at foreslå modeller og løsninger. I sidste ende sidder en virksomhed som Apple og kigger på sin bundlinje og vurderer, om det giver økonomisk mening,« lyder det fra Udenrigsministeriet ifølge Børsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.