Apple fik rådgivning af den danske stat til at betale mindre skat

30. juli 2015 kl. 10:339
Det afslører aktindsigt fra Børsen i den danske arbejdsgruppe som trak Apple til Viborg.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Efter fire års forhandlinger mellem danske ministerier og Apple endte det med en succes, og et nyt datacenter er på vej i Viborg. Men den skattemæssige rådgivning befinder sig i en juridisk gråzone ifølge forskere.
Det skriver Børsen.

Arbejdsgruppen med navnet 'Projekt Orkan' kæmpede for at tiltrække Apple ved bl.a. at rådgive om skattelovgivning, men er måske gået lidt længere end sædvanligt.

»Den her slags bliver hurtigt en gråzone. Det afgørende er, om denne skatteløsning er designet specifikt til en virksomhed eller en branche generelt. Samtidig er det også centralt, om det er foregået i fuld åbenhed eller bag lukkede døre i offentlige kontorer. Det kan blive en tvivlsom affære,« udtaler Markus Meinzler fra Tax Justice Network til Børsen her.

Børsen har fået aktindsigt i korrespondancen mellem Apple, Udenrigsministriet, Handels- og Udviklingsministeriet og Skat. Dokumenterne omtaler bl.a. diskussionen af en mulig lovændring for at give skattefordele til Apple.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En række eksperter på området kaldet det for meget udsædvanlig praksis.

Blandt andet har Skat arbejdet på at konstruere en model, hvor de ellers høje skatter og afgifter i Danmark kunne gøres mere attraktive for Apple. En del af det arbejde bestod i, hvordan man skatteteknisk definerer Apples datacenter. Hvis det blot var et almindeligt datacenter, der brugte energi på køling, så var afgifterne høje.

Hvis man derimod som en slags varmepumpe brugte det opvarmede vand og sendte det videre til et fjernvarmesystem, ville skattesituationen ændre sig markant, skriver Børsen.

»Dermed er varmepumpen i afgiftslovgivningen en enhed, der producerer varme og ikke køling,« skrev Skats ingeniør Lars Hansen til Udenrigsministeriet ifølge Børsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udenrigsministeriet peger på, at det netop har været arbejdet med at sikre Apple skattefordele, der gjorde, at Danmark blev valgt frem for andre europæiske lande.

»Vi er gået langt for at foreslå Apple nye veje og løsninger. Ofte var det netop det, der fik os tilbage i kampen, da vi ellers var røget af listen. Og vi har også bidraget til at foreslå modeller og løsninger. I sidste ende sidder en virksomhed som Apple og kigger på sin bundlinje og vurderer, om det giver økonomisk mening,« lyder det fra Udenrigsministeriet ifølge Børsen.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
3. august 2015 kl. 10:36

Projekt Orkan? Hvordan i alverden kom de frem til den titel? Mere oplagt havde været:

Wilhelm Tell problemet Newton manøvren Operation Rynkeby Pink Lady Project Macintosh Eskapaden

eller

Granny Smiths Golden and Delicious Dream (kendt i SKAT som Operation Orm)

8
1. august 2015 kl. 14:00

...kan man på Version2 læse:

Varmepumpe med silicagel kan gøre datacentre selvkølende blah blah varmepumper blah blah spildvarme blah blah fjernevarme blah flere varmepumper blah forskere blah CO2-aftryk blah

Hvordan vælger man timingen for denne usædvanlige interesse for at skrive om varmepumpens potentiale?

Jeg er klar over, at det kunne være rent tilfælde. Men hvis Version2 modtager historier fra en pressemedarbejder, der vidste, at afsløringen ville komme i Børsen, er det problematisk.. jeg si'r det bare.

7
30. juli 2015 kl. 14:52

En offentlig skattebetalt revisor der hjælper dig til at betale mindre i skat?

Uhørt!

Det ville jo svare til at din bankrådgiver hjælper dig med at finde det billigste lån. Det synes jeg er god service. Lidt ønsketænkning, men det ville da være god service.

9
1. august 2015 kl. 16:16

En offentlig skattebetalt revisor der hjælper dig til at betale mindre i skat?</p>
<p>Uhørt!</p>
<p>Det ville jo svare til at din bankrådgiver hjælper dig med at finde det billigste lån. Det synes jeg er god service. Lidt ønsketænkning, men det ville da være god service.

NEJ !!

Det er ikke bare "god service" det er retfærdigt.

Med mindre SKAT's opfattelse er at det er dem mod "alle andre".

I starten af 1990'erne havde jeg et skatteteknisk 'dilemma' om hvilken beskatningsmodel jeg skulle benytte.

Jeg gik til mit skattecenter, og fik et selvsikkert og kategorisk svar serveret af personen bag skranken. Da jeg ikke var helt sikker på det kategoriske svar gik jeg derned igen.

  • Og fik nu et helt-helt andet selvsikkert og kategorisk svar. !

Da dette havde gentaget sig 5 gange, blev jeg træt af det, og ringede til Told&Skat. Told&Skat oplyste at jeg skulle bede om at tale med en skatterevisor, fordi - og hold nu fast - hvis jeg kom med mit problem, så skulle de anvise mig den billigste model for mig

De måtte ikke lave regnskabet, men skulle anvise den billigste model.

Dét er da fair, selvom det tog mere end almindelig stædighed.

Om det stadigt forholder sig sådan tvivler jeg på.

Det tyder på at en syg(ere) kultur er udviklet siden.

K

6
30. juli 2015 kl. 14:43

Da alle er lige for loven, ville det være godt med mere åbenhed fra staten. Staten har tilsyneladende gjort et stort stykke arbejde, for at få et grønt datacenter til landet. Og for at sikre, at der bliver flere af disse, burde staten gå åbent ud med en vejledning til andre - så de kan gøre Apple tricket efter - uden det store besvær.

Åbenhed, tak :)

2
30. juli 2015 kl. 12:01

Hjælp til at finde smuthuller ville helt sikkert blive et hit hos mange danskere. Mon Skat og andre ministerier ville hjælpe her? Nej, vel. Der gælder helt andre regler for den menige "skattemalkeko" end de multinationale selskaber.

3
30. juli 2015 kl. 12:10

Kan den enkelte borger få samme service?

Ja, hyr dig en revisor...

4
30. juli 2015 kl. 12:16

Til Thomas: Tak for rådet. Jeg havde nu mere tænkt mig en særlig og gratis service og ekspertise fra myndighederne i stil med den Apple har modtaget - hel gratis - og over en 4-årig periode. Har du mod forventning en kontaktadresse til en revisor der vil yde samme service og ekspertise - uden honorar - hører jeg gerne fra dig.

1
30. juli 2015 kl. 10:53

Måske skulle der søges lidt mere agt indsigt, som da SKAT kom ud med en ny afgørelse i sagen om Thorning, der betød at nogen ikke skulle i fængsel. Da noget ulovligt, pludseligt er lovligt, når man enten har penge, eller magt.

I den sidste ende vil det vel koste staten mere i afgifter, end der nogen sinde kommer ind i Viborg, selv med 1000 medarbejder. Hvis vi allesammen, bruger det nye regelsæt fra SKAT og Udenrigsministeriet. Samt en indrømmelse af at Vindmølle energien er ubrugelig, og koster samfundet, borgeren, samt virksomhederne mange penge og arbejdspladser.