Apple fik rådgivning af den danske stat til at betale mindre skat

Det afslører aktindsigt fra Børsen i den danske arbejdsgruppe som trak Apple til Viborg.

Efter fire års forhandlinger mellem danske ministerier og Apple endte det med en succes, og et nyt datacenter er på vej i Viborg. Men den skattemæssige rådgivning befinder sig i en juridisk gråzone ifølge forskere.
Det skriver Børsen.

Læs også: Minister: Apple-datacenter vil skabe 80 faste job i Viborg

Arbejdsgruppen med navnet 'Projekt Orkan' kæmpede for at tiltrække Apple ved bl.a. at rådgive om skattelovgivning, men er måske gået lidt længere end sædvanligt.

»Den her slags bliver hurtigt en gråzone. Det afgørende er, om denne skatteløsning er designet specifikt til en virksomhed eller en branche generelt. Samtidig er det også centralt, om det er foregået i fuld åbenhed eller bag lukkede døre i offentlige kontorer. Det kan blive en tvivlsom affære,« udtaler Markus Meinzler fra Tax Justice Network til Børsen her.

Børsen har fået aktindsigt i korrespondancen mellem Apple, Udenrigsministriet, Handels- og Udviklingsministeriet og Skat. Dokumenterne omtaler bl.a. diskussionen af en mulig lovændring for at give skattefordele til Apple.

En række eksperter på området kaldet det for meget udsædvanlig praksis.

Blandt andet har Skat arbejdet på at konstruere en model, hvor de ellers høje skatter og afgifter i Danmark kunne gøres mere attraktive for Apple. En del af det arbejde bestod i, hvordan man skatteteknisk definerer Apples datacenter. Hvis det blot var et almindeligt datacenter, der brugte energi på køling, så var afgifterne høje.

Hvis man derimod som en slags varmepumpe brugte det opvarmede vand og sendte det videre til et fjernvarmesystem, ville skattesituationen ændre sig markant, skriver Børsen.

»Dermed er varmepumpen i afgiftslovgivningen en enhed, der producerer varme og ikke køling,« skrev Skats ingeniør Lars Hansen til Udenrigsministeriet ifølge Børsen.

Udenrigsministeriet peger på, at det netop har været arbejdet med at sikre Apple skattefordele, der gjorde, at Danmark blev valgt frem for andre europæiske lande.

»Vi er gået langt for at foreslå Apple nye veje og løsninger. Ofte var det netop det, der fik os tilbage i kampen, da vi ellers var røget af listen. Og vi har også bidraget til at foreslå modeller og løsninger. I sidste ende sidder en virksomhed som Apple og kigger på sin bundlinje og vurderer, om det giver økonomisk mening,« lyder det fra Udenrigsministeriet ifølge Børsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

Måske skulle der søges lidt mere agt indsigt, som da SKAT kom ud med en ny afgørelse i sagen om Thorning, der betød at nogen ikke skulle i fængsel. Da noget ulovligt, pludseligt er lovligt, når man enten har penge, eller magt.

I den sidste ende vil det vel koste staten mere i afgifter, end der nogen sinde kommer ind i Viborg, selv med 1000 medarbejder. Hvis vi allesammen, bruger det nye regelsæt fra SKAT og Udenrigsministeriet. Samt en indrømmelse af at Vindmølle energien er ubrugelig, og koster samfundet, borgeren, samt virksomhederne mange penge og arbejdspladser.

 • 7
 • 4
#6 Martin Nielsen

Da alle er lige for loven, ville det være godt med mere åbenhed fra staten. Staten har tilsyneladende gjort et stort stykke arbejde, for at få et grønt datacenter til landet. Og for at sikre, at der bliver flere af disse, burde staten gå åbent ud med en vejledning til andre - så de kan gøre Apple tricket efter - uden det store besvær.

Åbenhed, tak :)

 • 10
 • 0
#7 Joe Sørensen

En offentlig skattebetalt revisor der hjælper dig til at betale mindre i skat?

Uhørt!

Det ville jo svare til at din bankrådgiver hjælper dig med at finde det billigste lån. Det synes jeg er god service. Lidt ønsketænkning, men det ville da være god service.

 • 6
 • 0
#8 Benjamin Balder

...kan man på Version2 læse:

Varmepumpe med silicagel kan gøre datacentre selvkølende blah blah varmepumper blah blah spildvarme blah blah fjernevarme blah flere varmepumper blah forskere blah CO2-aftryk blah

Hvordan vælger man timingen for denne usædvanlige interesse for at skrive om varmepumpens potentiale?

Jeg er klar over, at det kunne være rent tilfælde. Men hvis Version2 modtager historier fra en pressemedarbejder, der vidste, at afsløringen ville komme i Børsen, er det problematisk.. jeg si'r det bare.

 • 4
 • 0
#9 Kenn Nielsen

En offentlig skattebetalt revisor der hjælper dig til at betale mindre i skat?

Uhørt!

Det ville jo svare til at din bankrådgiver hjælper dig med at finde det billigste lån. Det synes jeg er god service. Lidt ønsketænkning, men det ville da være god service.

NEJ !!

Det er ikke bare "god service" det er retfærdigt.

Med mindre SKAT's opfattelse er at det er dem mod "alle andre".

I starten af 1990'erne havde jeg et skatteteknisk 'dilemma' om hvilken beskatningsmodel jeg skulle benytte.

Jeg gik til mit skattecenter, og fik et selvsikkert og kategorisk svar serveret af personen bag skranken. Da jeg ikke var helt sikker på det kategoriske svar gik jeg derned igen. - Og fik nu et helt-helt andet selvsikkert og kategorisk svar. !

Da dette havde gentaget sig 5 gange, blev jeg træt af det, og ringede til Told&Skat. Told&Skat oplyste at jeg skulle bede om at tale med en skatterevisor, fordi - og hold nu fast - hvis jeg kom med mit problem, så skulle de anvise mig den billigste model for mig

De måtte ikke lave regnskabet, men skulle anvise den billigste model.

Dét er da fair, selvom det tog mere end almindelig stædighed.

Om det stadigt forholder sig sådan tvivler jeg på.

Det tyder på at en syg(ere) kultur er udviklet siden.

K

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere