Apple får tiende millionbøde på ti uger: Misbruger sin position på markedet for app-betalinger

29. marts 2022 kl. 10:042
Apple
Illustration: bigtunaonline/Bigstock.
Apple forhindrer app-udbydere i at modtage betaling fra kunderne uden om App Store. Det udløser nu endnu en bøde på 5 millioner euro fra de hollandske konkurrence- og forbrugermyndigheder.
Artiklen er ældre end 30 dage

De hollandske konkurrence- og forbrugermyndigheder idømmer for tiende gang på ti uger Apple en bøde på 5 millioner euro – svarende til 37,5 millioner kroner – for at forhindre udbydere af dating-apps i at modtage abonnementsbetaling fra kunderne udenom App Store. Således er det samlede beløb 50 millioner euro eller knap 372 millioner kroner.

Det skriver Reuters.

Apple tager en kommission på 30 procent, når udbydere sælger apps via App Store. Dermed misbruger Apple ifølge de hollandske myndigheder sin dominerende position på det hollandske marked.

Læs også: Amerikanske myndigheder stempler Kaspersky som en trussel mod den nationale sikkerhed

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt konkret kræver hollænderne, at Apple lader dating-apps bruge alternative betalingsmetoder, og tech-giganten fik i første omgang en frist til 15. januar 2022 til at implementere ændringerne. Og hvis det ikke skete, ville der vanke ugebøder på 5 millioner euro.

De hollandske myndigheder har ifølge Reuters modtaget et forslag fra Apple til, hvordan virksomheden kan leve op til hollændernes krav. Forslaget skal drøftes med blandt andre udbydere af dating-apps – som eksempelvis Match Group, der ejer Tinder. Alt afhængig af hvordan drøftelserne falder ud, åbner myndighederne for muligheden, at Apple vil blive idømt større bøder i fremtiden.

Udfaldet kan danne præcedens, der kan sprede sig til andre app-udbydere end inden for dating.

Læs også: EU indgår aftale om regulering af techgiganterne: Farvel til overregulering og velkommen til en »ny æra«

Som et led i EU's såkaldte Digital Markets Act (DMA), der skal regulere amerikanske techgiganter, bliver Apple ifølge Reuters nødsaget til at åbne for alternative betalingsmetoder uden op App Store, når lovgivningen forventes at træde i kraft til oktober i år.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
30. marts 2022 kl. 20:36

Apples Appstore er vist det, som kaldes Rent-seeking

1
29. marts 2022 kl. 16:22

Det kunne være interessant med et kvalificeret bud på, hvad Apple faktisk tjener på den nuværende ordning. Hvis det er mere end 5 millioner euro om ugen, kan det godt tage laaaaaang tid før de retter ind.