Apple-brugere i oprør over Mac-klon

Et amerikansk firma har skabt røre blandt Apples fanskare med en Mac-klon, der sælges med en kopi af Mac OS X.

Det er mere end 10 år siden, at Apple-direktør Steve Jobs satte en stopper for en aftale med en håndfuld producenter, som gav dem lov til at sælge kloner af Apples pc'er.

Nu har et amerikansk firma lanceret en uofficiel klon, som sælges med en kopi af Apple styresystem Mac OS X.

Det drejer sig om det indtil for få dage siden ukendte firma Psystar med base i den amerikanske delstat Florida. Firmaet sælger en pc, som ikke er en kopi af Apples pc'er på designfronten, men til gengæld indeholder kompatibel hardware.

Ved hjælp af en frit tilgængelig emulator har Psystar ifølge nyhedstjenesten CNET omgået den særlige BIOS, der normalt kræves for at kunne afvikle Mac OS X på almindelig x86-hardware.

Selvom emulatoren i sig er i strid med Apples licensbetingelser, så er ophavsmanden bag emulatoren ifølge CNET selv oprørt over, at Psystar benytter emulatoren, som er frigivet under en licens, der ikke tillader kommerciel brug.

Det store spørgsmål for Psystar dog formentligt snarere netop Apples licensbetingelser, som forbyder installation af selskabets software på uoriginal hardware.

Men sådan en licensbetingelse er ikke lige så stærkt et våben over for et firma som Psystar som eksempelvis lov om ophavsret. Hvis Psystar således har købt licenserne lovligt fra én af Apples distributører, vil det være vanskeligt for Apple at bruge licensbetingelserne alene til at stoppe salget. Det vurderer flere advokater ifølge magasinet Wired.

Til InformationWeek har Psystar, som i lighed med Apple forholder sig sky over for henvendelser fra medierne, udtalt, at selskabet ikke bryder nogen love, og at det vil fortsætte salget af dets Mac-klon.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Kim Schulz

alle undersøgelser tyder på at det er et hoax og at firmaet slet ikke eksisterer. - Bygningerne hvor psystart påstår at de bor er fyldt med andre firmaer som aldrig har hørt om pssystar firmaet. - Deres adresse på hjemmesiden er blevet ændret 3-4 gange inde for de sidste par dage. - Den første adresse var en privatadresse (lejlighed)

osv osv. find selv flere beviser blog og nyhedsverden.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere