Apple bruger 571 millioner på at bringe Mac-produktionen tilbage til USA

Apples topchef Tim Cook vil bruge 571 millioner kroner på at bringe en del af produktionen af Mac-computerne fra Kina tilbage til amerikansk jord.
Her bagsiden på en Macbook.'Designed by Apple in California - Assembled in China'. Fra 2013 skal Mac-computerne samles i USA. Illustration: Henrik Nordstrøm Mortensen

Tim Cook, topchef for Apple, vil bruge 571 millioner på at bringe produktionen Mac-computere tilbage til USA i 2013.

Det udtaler Tim Cook i et interview til det amerikanske magasin Businessweek.

I dag står der ‘Designet af Apple i Californien - Samlet i Kina’ bag på Apples computere. Men ‘samlet i Kina’ vil Tim Cook nu have ændret til ‘samlet i USA’. En omlægning, som har krævet flere års forberedelser.

»Næste år vil vi lægge en del af Mac-produktionen i USA. Det er noget, vi har arbejdet på længe. Vi kunne måske hurtigt have lagt noget samlearbejde (i USA, red.), men det rækker længere, fordi vi gerne vil gøre noget mærkbart. Så vi vil investere over 100 millioner dollars (571 millioner kroner, red.). Det betyder ikke, at Apple vil stå for det selv, men vi vil samarbejde med folk og vil investere vores penge,« siger Tim Cook til BusinessWeek.

Tim Cooks udmelding kommer i en tid, hvor arbejdsløsheden i hjemlandet USA er høj, og hvor diskussionen har bølget frem og tilbage om, hvorvidt amerikanske virksomheder for enhver pris skal flytte produktionen til eksempelvis Kina.

Selv har Tim Cook tidligere, inden for murene hos Apple, stået i spidsen for æblefirmaets produktionslinjer og kæder, både nationalt og globalt, og han har også været én af hovedarkitekterne bag, at Apple ikke selv står for fremstillingen af sine produkter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Finn Christensen

Hehe, nu får æble folket bare en ny undskyldning for at købe macs til overpris..

Mon ikke diverse skriverier og høringer gennem dette år vedrørende manglende skattebetaling af overskud, begynder at brænde igennem. Så de køber sig lidt aflad for 100 mio $.... det er alene driftsudgifter til 3' mand i US.

"Det betyder ikke, at Apple vil stå for det selv, men vi vil samarbejde med folk og vil investere vores penge,« siger Tim Cook til BusinessWeek. "

Se også her...

http://www.nytimes.com/2012/04/29/business/apples-tax-strategy-aims-at-l...

http://files.shareholder.com/downloads/AAPL/2154354651x0x610219/112dd7d2...

Double Irish With a Dutch Sandwich

Apple, for instance, was among the first tech companies to designate overseas salespeople in high-tax countries in a manner that allowed them to sell on behalf of low-tax subsidiaries on other continents, sidestepping income taxes, according to former executives. Apple was a pioneer of an accounting technique known as the “Double Irish With a Dutch Sandwich,” which reduces taxes by routing profits through Irish subsidiaries and the Netherlands and then to the Caribbean.

Apple har bl.a. placeret datterselskaber på skattevenlige destinationer som Irland, Holland, Luxembourg og de britiske Jomfruøer - i nogle tilfælde er der blot tale om en postboks eller et anonymt kontor uden det kendte Apple-logo.

Appels hovedkontor ligger i Calif., hvor staten har en firmaskat på 8.84%, men det er jo så praktisk at have et kontor 200 miles væk (Braeburn Capital, Reno i Nevada), som samler og investerer Apples overskud. Nevada har jo udover den velkendte spilleby også en firmabeskatning på 0% ;-)

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

Kære red. i fysik får man fejl i afleveringen hvis man bruger upassende mange decimaler i resultatet. Dine konverterede tal skal afspejle præcisionen. I dette tilfælde er 100 millioner USD lig med 600 millioner danske kroner.

Apple har ikke tilkendegivet at de kender udgiften ned til en 1/6 million USD nøjagtighed! Det er derfor upassende at skrive 571 millioner. Det er et cirkatal og skal angives som sådan.

 • 0
 • 0
Flemming Hansen

... - en anden grund til at produktionen tages hjem?

Nyhed fra oktober 2012:

http://www.dailytech.com/House+Panel+Wants+to+Ban+Chinese+OEMs+from+US+S...

White House Intelligence Panel Wants to Ban Chinese OEMs from U.S. Smartphone and Router Markets

"Could your router or smartphone be used to spy on you and betray your nation? That's the allegation the U.S. House of Representatives' Intelligence Committee made in a draft report [PDF] released Monday."

http://articles.latimes.com/2012/oct/07/nation/la-na-pn-chinese-firms-20...

Desuden Huawei og ZTE singled out:

"WASHINGTON — The federal government should “view with suspicion” attempts by two Chinese telecommunications companies to expand in the U.S. market because of a strong risk that they would aid spying and cybertheft by China, a yearlong investigation by the House intelligence committee has concluded.

In a 52-page report accompanied by a classified annex, House investigators working for Democrats and Republicans said that Huawei Technologies Co. and ZTE Corp., two private companies with deep ties to the Chinese government, had failed to satisfy security concerns"

 • 0
 • 0
Peter Bunde Hansen

Det er tosset at man ser ned på udflagning af arbejdspladser, for det er netop udflagningen som udvikler de lande der får arbejdspladserne. Det er ikke Danida, der hjælper ulandene op, det er private virksomheder som skaber arbejdspladser.

 • 0
 • 0
Ronny Jakobsen

Det er tosset at man ser ned på udflagning af arbejdspladser, for det er netop udflagningen som udvikler de lande der får arbejdspladserne. Det er ikke Danida, der hjælper ulandene op, det er private virksomheder som skaber arbejdspladser.

Der er jo flere faktorer end lige lønnen i det regnestykke. Hvis produktionen, i høj grad er præget af automatisering, kunne man forestille sig at lønforskellen stort set er udvisket, og at time to market, ved hjælp af just in time produktion er mere afgørende for prisen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere