Apple anklaget for at bruge ansigtsgenkendelse i sine butikker

Illustration: boggy/Bigstock
I en sag om en ung mands tyverier i en række Apple-butikker bliver techgiganten anklaget for at have fanget den forkerte mand ved at scanne hans ansigt i de ramte butikker. Apple afviser.

Apple-butikker i flere amerikanske delstater blev røvet og en ung mand på 18 uberettiget arresteret - måske ved hjælp af ansigtsgenkendelse. Det siger en kriminalbetjent fra politistyrken i New York City, men Apple afviser, at de bruger ansigtsgenkendelse i deres butikkers sikkerhedssystemer.

Det skriver The Verge.

Statsadvokater i to stater droppede anklagerne mod den unge mand Ousmane Bah på 18, da han afviste, at det var ham på det billede, der blev sendt med anholdelsen, og da videoovervågning gjorde det klart, at det ikke var ham. Nu har Ousmane Bah sagsøgt Apple for en milliard amerikanske dollars.

Kriminalbetjenten John Reinhold har i sagen udtalt, at Apples sikkerhedsteknologi bruger ansigtsgenkendelse til at identificere tyverimistænkte. Det er ifølge søgsmålet den teknologi, der ved en fejl har fået Ousmane Bah anholdt.

John Reinhold har til The Verge udtalt, at Apple teknisk set ikke har ansigtsgenkendelse i sine butikker - men også at hans udtalelser fra sagen var korrekte. Det har fået The Verge til at spekulere i, om forklaringen ligger hos Apples sikkerhedsselskab, Security Industry Specialists.

Selskabet kan måske have brugt ansigtsgenkendelsesteknologi til at analysere videoovervågningen fra Apples butikker, skriver The Verge.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Skal det forstå's sådan at Apple havde nogle billeder af den formodede tyveknægt og så lige kørte en "compare" op mod deres database over gemte ansigter fra folks telefoner.

Altså at apple gemmer alle ansigter som bruges til at låse et i-device op med og bruger det til at finde manden som de mente var røveren.

Hvis det skal forstå's sådan, så er hele det her med "apple beskytter mig" da liiige ud af vinduet for hvis DE har adgang til alle billederne....Hvem har så også. (Der er en hel myriade af 3-letter-agencies som ville elske at have adgang der.)

 • 5
 • 4
#4 René Nielsen

Det står der heller ikke i ”The Verge”.

Den unge mand anklager Apple for at bruge ansigtsgenkendelse men Apple har udliciteret sikkerheden til et firma som hedder SIS Security og det er ikke anderledes i Danmark, hvor ISS jo også sikre butikker med butiksvagter.

Dette selskab skulle angiveligt have benyttet ansigtsgenkendelse.

Politimanden Reinhold fra NYPD anderkender i artiklen fra The Verge – at Apple ikke har anvendt ansigtsgenkendelse i deres butikker.

 • 1
 • 0
#6 Jan Lunddal Larsen

@Henrik

Så læser du artiklen (og kildeartiklen) på en meget mærkelig måde.

Men Face ID gemmer data i en telefons secure enclave og forlader ikke telefonen, hvorfor man skal scanne sit ansigt igen, hvis man skifter telefon.

Occam's razor (i en sag hvor en kriminalbetjent roder rundt i sine udtalelser) er nok, at sikkerhedsfirmaet har video af en person, der benytter det stjålne id, og så har man fundet frem til samme person snyde i andre butikker vha. andre videooptagelser.

Om den del så kan gøres automatisk, ved jeg ikke.

 • 2
 • 0
#7 Deleted User

Jeg læser artiklen sådan, at manden i hvert fald anklager apple for at bruge ansigtsgenkendelse til at genkende ham.

For at "genkende" nogen så må man jo "kende" dem i forvejen og det er så der jeg undrer mig over hvordan apple (Eller deres sikkerhedsfirma) "kendte" manden i forvejen på en sådan måde at de kunne finde frem til ham via ansigtsgenkendelsen.

Hvis det da er det der er sket.

 • 0
 • 0
#8 Gert Agerholm

Skulle vi ikke lige afvente sagen og se hvad der kommer ud af det, før man laver (måske) fake news?

Udtalelsen om at Apple gemmer ansigtet fra FaceID er en påstand som kommer fra Ousmane Bah, ikke noget som i praksis er eftervist.

Det vil da selvfølgeligt være rart at vide, men jeg tror ikke de gør. Hvis de gør, så har de forspildt 100% troværdighed, hvilket kan være livs truende. Jeg tvivler på at de er så dumme.

Jeg tror at det er et forsøg på at score den hetl store kasse. Beløbet allene er jo helt hen i vejret, han er jo frifundet og ikke dømt uskyldigt.

 • 0
 • 0
#9 Claus Jacobsen

Uanset hvad den unge mand tror.

NEJ Apple gemmer IKKE ET BILLEDE. - ligesom de heller ikke gemmer et billede af dine fingre fra TouchID. ALT laves om til krypterede datapunkter og gemmes udelukkende på den pågældende enhed. IKKE hos Apple. - og Apple's faceID er i øvrigt ikke bare et billede, men også et IR billede. Det laver også en "3D-aftegning" af ansigtsformen - hvilket er årsagen til at det rent faktisk virker både med briller kasket og deslige (dog er solbriller et no go)

Der kan læses mere om hvorledes FaceID er konstrueret her: https://support.apple.com/da-dk/HT208108 Men den her sag har så reelt heller ikke noget som helst med FaceID at gøre. Det er genkendelse via videoovervågning og ikke forbindelse via mobile-enheder.

Til gengæld er der masser af muligheder for ansigts-/persongenkendelse i videoovervågning i dag (især parret med kreditkort anvendelse, så man kan se hvem der har stået ved en kasse og betalt på et givent tidspunkt). Selv de store netværksproducenter leverer i dag udstyr der så let som ingenting kan identificere personer via wifi/BT og videoovervågning. - Det er dog især herhjemme ikke noget der bliver aktiveret især på grund af GDPR. Men det er i bund og grund bare et lille menupunkt der skal sættes fra off til on for at få det til at køre. Men der hvor det bliver interessant er selvfølgelig når det bliver koblet til AI/maskinlæring, for at automatisere tingene. Det er så her det let kan køre af sporet.

Men kender jeg det amerikanske retssystem nok, så skal han nok få mindst en halv mia ud af det. ("de er skøre de gallere")

 • 0
 • 0
#10 Hans Nielsen

Jeg tror at det er et forsøg på at score den hetl store kasse. Beløbet allene er jo helt hen i vejret, han er jo frifundet og ikke dømt uskyldigt.

Hvorfor er det "helt hen i vejret" I sammenligning med alt for lille erstatninger i Danske sager ?

Udover der jo nok skal igennem 2-3 instanser, og der filet his og pist, samt "lidt" penge til advokater. Hvad er så prisen for at bliver offenligt uhængt ?

Hvis erstatninger blev hævet tilsvarende her hjemme, vil det nok virke preventivt på nogle sager.

Hvorfor skal et firmaet som lavet D vitamin til børn, med meget store overdosier i det hele taget stadig eksistere, og hvis det gør det. At så ikke alt værdi i firma er tilfaldet offrende i sagerne ?

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/trekanten/80-boern-forgiftede-af-d-d...

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere