Apple afviser FBI og domstolskrav: ”Årtiers sikkerhedsforbedring står på spil"
Apple modsætter sig nu FBI's anmodning om teknisk hjælp til at bryde bagdøren op på en Iphone. Det skriver New York Times og flere andre nyhedsmedier.
I et opsigtsvækkende brev til Apples kunder forklarede direktør Timothy Cook onsdag, at man ikke ønsker at efterleve FBI's ønske om at omgås sikkerhedsforanstaltningerne i den iphone 5 der tilhørte Syed Farook - den ene af to attentatpersoner, der stod bag et angreb i San Bernardino, Californien i december, der kostede 14 mennesker livet.
Apple blev derfor af retten pålagt at levere en ny version af operativsystemet, der kan omgå sikkerhedsforanstaltninger, og installere det på Iphonen fra San Bernardino-angrebet. Det besluttede en californisk dommer i tirsdags.
Men det er for risikabelt, mener Apples direktør, der frygter for kundernes sikkerhed og kalder beslutningen for en overreaktion fra den amerikanske regerings side af.
»Vi har stor respekt for FBI, og vi tror, at deres intentioner er gode. Indtil nu har vi gjort alt, vi kan inden for lovens rammer, for at hjælpe dem. Men nu har den amerikanske regering bedt os om noget, vi simpelthen ikke har og noget, vi mener er for farligt at skabe«, skriver direktøren blandt andet i erklæringen.
FBI har oplyst, at deres eksperter ikke selv har været i stand til at få adgang til data på nu afdøde Syed Farooks telefon. Da man efter ti mislykkede forsøg på at angive adgangskoden risikerer at miste data permanent, er det kun Apple, der sikkert kan omgås sikkerhedsfunktionen.
Selvom FBi understreger, at manøvren kun bliver brugt i den omtalte sag, frygter Apple, at teknikken kan bruges igen og bringe utallige enheder i fare på længere sigt.
I brevet understreger Timothy Cook, at Apple altid vil hjælpe i kampen mod terror, men mener, at risikoen er for stor. I stedet opfordrer direktøren til en offentlig diskussion af, hvad der er på spil.
»Staten beder os om at hacke vores egne brugere og underminere årtiers sikkerhedsforbedringer, der beskytter vores kunder mod hackere og cyberkriminelle. De samme ingeniører, der lavede Iphonens stærke kryptering for at beskytte vores brugere pålægges nu ironisk nok, at svække beskyttelsen og gøre vores brugere mindre sikre«, skriver han.
I 2014 meddelte både Apple og Google, at man ville omlægge softwarekrypteringen for i højere grad at beskytte deres brugere mod dataindbrud. Det har siden ført til kritik fra politi og anklagere, der længe har efterspurgt virksomhedernes hjælp til at bygge en hovednøgle, der kan bruges til at komme rundt i krypteringen.
Apple og Google har hidtil afvist det med, at en sådan nøgle kan få katastrofale følger for privatlivets fred.
Apple har foreløbigt fået en frist på fem dage, gældende fra i tirsdags, til at svare på dommerkendelsen. Det forventes, at Apple siden vil tage sagen videre i Højesteretten.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.