Apple-advokat om FBI-retssag: »Kode er en slags tale, og nu forsøger man at påtvinge os at tale.«

Kode er en ekspressiv udtryksform, og dermed en slags tale, mener Apple. Hvis retten giver FBI medhold i, at Apple skal udvikle en software, der kan låse en telefon op, pålægger retten dermed også Apple at tale på en bestemt måde. Det strider mod de grundlæggende principper i den amerikanske forfatning.

En af Apples stjerneadvokater i den højt profilerede retssag mod FBI fremlagde i går nogle af elektronikgigantens hovedargumenter i sagen.

Theodore J. Boutrous fortalte til Los Angeles Times, at man vil forsøge at tydeliggøre, at retten ved hjælp af en obskur lov forsøger at fravriste Apple rettigheden til fri tale, der er en af grundstenene i den amerikanske forfatning.

Læs også: Apple afviser FBI og domstolskrav: ”Årtiers sikkerhedsforbedring står på spil"

Advokaten argumenterer nemlig for, at det i tidligere retssager er blevet anerkendt, at computerkode er en ekspressive aktivitet, altså en slags tale. Og lige præcis tale er beskyttet af den amerikanske forfatning.

Derfor vil Apple argumentere for, at en retssal ikke er det rigtige sted at tage denne slags debatter om sikkerhed og privatliv. De vil meget hellere flytte den til kongressen.

»Det er ikke hensigtsmæssigt for regeringen at opnå gennem domstolene, hvad de ikke kunne komme igennem med i lovgivningsprocessen,« siger Theodore J. Botrous til Los Angeles Times.

Læs også: Google-chef bakker forsigtigt op om Apples ulydighed

Bruger ‘obskur’ lov

Sagen drejer sig om en bestemt iPhone, som tilhørte en af de to afdøde terrorister, der stod bag et masseskyderi, der endt med at koste 14 mennesker livet, i San Bernardino sidste år.

FBI har anmodet Apple om at ændre den indstilling, der lukker telefonen ned efter 10 gæt på den firecifrede adgangskode, men Apple har afvist med henvisning til at det vil skabe en sikkerhedsbrist, hvorfor sagen nu er endt i retten.

Læs også: Bill Gates støtter FBI i armlægning med Apple

Og her mener Apples advokater, at det er et stykke ‘obskur’ lovgivning, som danner grundlag for FBI’s sag.

Det er nemlig den såkaldte ‘All Writs Act’, der blev implementeret i 1789, som agerer retsgrundlag. Det er et juridisk værktøj, der giver dommerne lov til at udstede ordrer, hvis andre retslige muligheder er utilgængelige. Og at bruge den lov i denne sammenhæng er kontroversielt, mener Theodore J. Boutrous.

Læs også: Klogt af Apple at nægte at udvikle iOS kodenavn: Miltbrand

»Regeringen forsøger at bruge denne lov fra 1789 på en måde, den aldrig har været brugt før. De søger en domstol ord til at tvinge Apple til at programmere ny software - til at blive påtvunget tale,« siger advokaten til Los Angeles Times.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 10:29

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017

Affecto has the solution and the tools you need

According to GDPR, you are required to be in control of all of your personally identifiable and sensitive data. There are only a few software tools on the market to support this requirement today.
13. sep 2017