App hjælper farveblinde med vasketøj og madlavning

Ved at justere farverne, der bliver vist på skærmen, kan farveblinde få hjælp til at skelne mellem de farvenuancer, der giver lyserøde undertrøjer eller råt kød i kødsovsen.

For 96 procent af befolkningen er det ikke svært at skelne mellem et rødt eller grønt æble, og den røde T-shirt skiller sig også tydeligt ud i vasketøjskurven. Men for de resterende fire procent er det som at skulle skelne mellem to næsten ens gråtoner.

Farveblinde har en række hverdagsudfordringer, for selvom de kan se farver, så er der visse nuancer, som det kan være svært at skelne mellem. Men med en smartphone i lommen kan lidt digital billedbehandling hjælpe.

Microsoft har udviklet en app til iOS, Color Binoculars, som giver mulighed for at få vist et billede på skærmen med forskellige filtre, der kompenserer for tre af de mest almindelige typer farveblindhed.

Illustration: Microsoft

»Alt med rødt eller grønt giver mig problemer. Det er ikke forfærdeligt, men det påvirker dig alligevel. For eksempel ser bladene om efteråret ikke anderledes ud for mig. De ser bare ud, som blade altid gør,« udtaler softwareudvikler Tom Overton fra Microsoft, som er den ene af ophavsmændene til appen.

Det kan også være svært at skelne mellem røde og brune farver, og det kan give problemer, hvis man for eksempel skal brune hakket kød, da de rå og det stegte ser næsten ens ud.

Læs også: To farver er ofte bedre end tre til visualisering af data

Da de almindelige typer farveblindhed er knyttet til X-kromosomet, så er der flest mænd, der fødes med farveblindhed. Otte procent af mænd er farveblinde.

Billedfiltrene i Microsofts app kompenserer for eksempelvis manglende følsomhed på de tappe i øjet, der skelner mellem grønne nuancer, ved at justere farverne, så grønne eksempelvis gøres mørkere og røde lysere.

Derved ser billederne ud til at have forkert farvebalance for personer med normalt syn, men for den farveblinde er det muligt at se kontrasten mellem de mørke og lyse farver og dermed eksempelvis opdage den røde T-shirt i vasketøjet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Stricker

For eksempel ser bladene om efteråret ikke anderledes ud for mig. De ser bare ud, som blade altid gør

Jeg har den helt modsatte opfattelse. Jeg elsker efterårets farver med brune, røde, grønne og gule blade på træerne. Spørg mig ikke, hvilke træer, der har hvilke farver, for det vil jeg nok ikke kunne svare på. Men jeg kan i det mindste tydeligt se, at der er masser af farver. Modsat resten af året, hvor det hele bare er unuanceret grønt.

  • 1
  • 1
#2 Bo Albrechtsen

Fremragende idé for os der må trækkes med farveblindhed. Sagen er dog som forventeligt noget mere kompliceret end det umiddelbart fremgår af artiklen. Jeg er selv såkaldt rød/grøn farveblind, hvilket er den mest almindeligt forekommende form. Der er også nogle (ret få) som er blå/gul farveblinde, samt ganske enkelte som er helt farveblinde og som ser i en slags sort/hvid gråskala. For mit vedkommende skyldes problemet at jeg har nedsat følsomhed for rødt lys. Dette medfører at jeg har vanskeligheder med at skelne røde og grønne nuancer, grønne og brune, blå og lilla samt grå og lyserøde. Dette kan være et alvorligt problem i visse erhvervssammenhænge. Jeg bander ofte over at man anvender rød/grønne farveskiftende lysdioder eller endnu værre : jeg har en lader som skifter den samme diode mellem rød-gul-grøn alt efter ladetilstand ! Der findes et udmærket hjælpemiddel der er helt uafhængigt af elektronik og microsoft : Man kan købe en dims som hedder "See-key" Den består af et rødt og et grønt filter i en holder lidt som en klap-lup så man kan gå med den i lommen. Den virker ved at man ser på den farve man er i tvivl om gennem først det ene filter og dernæst det andet. Røde farver set gennem det grønne filter bliver tydeligt mørke, og grønne farver er uændrede eller lyse. Omvendt for det røde filter. Med ganske lidt øvelse er det nemt og effektivt. :-)

  • 3
  • 0
#5 Peter Stricker

Så er du nok ikke farveblind ;-)

Hvis du kan drage den konklusion af min kommentar, så kender du intet til farveblindhed.

Jeg er rød-grøn farveblind, hvilket betyder at jeg kan se en masse farver. Også rød og grøn. Og jeg kan fortælle dig hvilken der er den røde, hvis jeg ser de to farver stillet overfor hinanden.

Min farveblindhed er ikke noget, jeg konstant opfatter som et problem. Undtagen når jeg skal se på grafer, kort og (måske låste?) toiletdøre. Men af og til giver det nogle pudselige oplevelser.

Første gang jeg så et billede med masser af farver ved siden af samme billede, hvor farverne var manipulerede, så en ikke-farveblind ville se billedet på samme måde som en farveblind, undrede jeg mig meget over, at forfatteren af artiklen ikke havde opdaget, at han var kommet til at bruge originalbilledet begge gange...

Og da en kollega en gang ville give mig en øl og spurgte om jeg ville have en grøn eller en rød, kiggede jeg på ham som om han var åndssvag. "Enhver ved da at alle øl er grønne." Indtil han gjorde mig opmærksom på at etiketten på en classic var domineret at en rød farve modsat en normal pilsner, der var grøn.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere