Apache Foundation bandlyser Facebook-kode

Kode, der er bundet op på Facebooks BSD+Patents, er ikke længere velkommen hos Apache Foundation.

Apache Foundation har meddelt, at ingen nye projekter under organisationen kan inkludere kode, der ligger under for Facebooks BSD+Patents licens.

Det fortæller The Register på baggrund af en meddelelse fra juridisk direktør i Apache Foundation Chris Mattmann.

Tiltaget fra Apache Foundation udspringer af bekymringer over Facebook-licensen, der skulle betyde, at hvis man direkte eller indirekte beskylder Facebook for at overtræde patenter, så mister man også retten til at anvende og distribuere Facebooks kode.

Og hvis man beskylder andre for patentovertrædelse, mister man også retten til Facebook-koden.

Henover weekenden har Mattmann bebudet, at ingen nye projekter, underprojekter eller kodebaser, som ikke allerede bruger kode med Facebooks BSD+Patents licens, må bruge sådan kode fremover i regi af Apache Foundation.

Og projekter, der allerede bygger på software-bibliotekter, der bygger på BSD+Patents har indtil 31. august til at fjerne Facebook-koden og finde en passende erstatning.

Wikipedia beskriver The Apache Software Foundation som et decentraliseret open source-community bestående af udviklere. Blandt de projekter, der bliver udgivet i regi af Apache Foundation er den populære Apache-webserver og big data-værktøjet Hadoop.

The Register fortæller, at udmeldingen fra Apache Foundation uden tvivl vil være dårligt nyt for programmører, som både arbejder med Apache-projekter og Facebooks open-source-bibliotekter. Og det vil, bemærker mediet, være særlig dårligt nyt for de Apache-udviklere, der ønsker at bruge Facebooks populære React.js bibliotek, som hører under BSD+Patents-licensen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Benjamin Balder

Et firma som Facebook, der i den grad lukrerer på open source projekter, brugernes indhold og data, har ingenlunde moralsk favør til at binde den slags klausuler på sine egne open source bidrag.

De andre open source-projekter, som Facebook drager nytte af, har ikke påtvunget dem den slags juridiske trusler, så hvorfor man bilder sig ind, at man er i sin gode ret til at lege jura-trojansk hest med andre open source projekter.. er eksempel på Facebooks virksomhedskultur og forretningsmetoder :/

 • 2
 • 0
#3 Benjamin Balder

Noget tyder også på, at de må føje sig, hvis presset fortsætter? Sagen vedrører i øvrigt også GraphQL.

Other large companies such as mine (Adobe) can't use React, Pop, etc. for the very same reason. We'd love to participate in the project, contribute to each etc. but Facebook's heavy-handed PATENTS clause is a showstopper.

Fra https://github.com/facebook/react/issues/10191

En optimistisk "zero fucks given"-bruger har dog forsøgt at fikse uden held: https://github.com/facebook/react/pull/10194

 • 0
 • 0
#4 Simon Rigét

Det lyder da som et spændende initiativ fra facebook!? Uden at kende detaljerne, tyder det på en aktiv kampagne mod softwarepatenter, som efter min mening skulle forbydes wordl wide.

"Hvis i sagsøger nogen med software patenter, må i ikke bruge vores kode"

Hvorfor adopterer vi ikke den licens i opensource miljøet? Det kunne måske medvirke til at software patenter endeligt bliver afskaffet!

... det kan selvfølgeligt godt være at facebook har nogle onde hensigter. Jeg kan bare ikke lige få øje på dem her.

 • 1
 • 0
#5 Søren Koch

Nu har jeg dog ikke læst Facebooks licens, men der er meget stor forskel på at sagsøge folk for at have et patent som du tror de ikke skal have, og så på at gøre det fordi du mener de overtræder et patent du selv har.

Ud fra hvad du skrev (hvis det er rigtigt refereret) kunne det lyde som om de vil forbyde det første, og det er i hvert fald IKKE at kæmpe mod softwarepatenter.....

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere