Antivirus-virksomhed: Kraftig stigning i danske ransomware-angreb

Der har været en nærmest eksplosiv stigning i antallet af ransomware-angreb rettet mod danske organisationer, oplyser Trend Micro.

Flere har nok haft på fornemmelsen, at ransomware hærger danske organisationer i stor grad. Nu bliver den fornemmelse bakket op af anti-virusforetagendet Trend Micro, der har detekteret i kraftig stigning i antallet af ransomware-angreb mod danske virksomheder.

I februar 2016 var der ifølge Trend Micro således 60 procent flere ransomware-angreb sammenholdt med antallet af angreb for hele 2015.

Og Danmark er gået fra at være genstand for 0,39 pct. af alle ransomware-angreb globalt set i 2015 til 3,44 pct. i februar 2016.

Trend Micro kan ikke umiddelbart oplyse de kvantitative tal, der må formodes at gemme sig bag procentsatserne. Men tendensen skulle være god nok.

»Der er klart en stigning i ransomware-angreb i Danmark. Det udvikler sig fra dag til dag, og de finder nye og smarte måder at omgå traditionelle scanninger og detektioner på,« fortæller Jesper Mikkelsen, sikkerhedskonsulent ved Trend Micro.

En af de nye teknikker, de it-kriminelle bruger i forsøget på at presse penge af danske organisationer, er vedhæftede javascript-filer. Det er et forsøg på at undgå detektion fra anti-virustiltag og mailfiltre, hvor sidstnævnte måske i udgangspunktet ikke er sat op til at blokere for filer, der ender på .js.

Javascript-filerne kan afvikles direkte i Windows via den indbyggede Windows Script Host. Specifikt er det ransomwaren Locky, som kriminelle nu inden for de seneste fjorten dage er begyndt at snige ind på danske maskiner via javascript. Tidligere skete det ved hjælp at makrokode indlejret i dokumenter.

Jesper Mikkelsen fortæller, at der er tale om obfuskeret javascript, der når det bliver eksekveret henter og installerer selve ransomwaren. Det sker i den kontekst, som scriptet bliver afviklet i. Angrebet forudsætter, at modtageren kan narres til at klikke, men det sker altså også.
Anti-virus-virksomheden McAfee har en længere teknisk gennemgang af Locky og distributionen med javascript, der kan læses her.

»De cyberkriminelle sætter deres lid til, de kan trigge brugerne til at klikke,« siger Jesper Mikkelsen og nævner i den forbindelse en travl bogholder i en organisation som en person, der måske relativt nemt kan lokkes til at klikke på en skadelig fil, der dukker op midt mellem en masse andre filer, vedkommende modtager i løbet af en dag.

Jesper Mikkelsen fortæller, at ransomwaren konstant skifter karakter, det vil sige, den bliver rekompileret, så den er svær at detektere via traditionelle, signatur-baserede antivirus- løsninger. En måde alligevel at se, om noget er galt på, er ved at lade potentielt farlige filer køre i en sandbox inden de bliver videresendt til brugerne. Men selv denne metode er ikke 100 pct. sikker, medgiver Jesper Mikkelsen.

»Der er ikke noget, der er 100 procent, og der findes ikke en silverbullet i forhold til ransomware.«

Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!

Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes for første gang i Danmark den 3. og 4. maj 2016. 50 udstillere, 5 konferencesale og mere end 60 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
Tauno Suikkanen

Men, lige nu er jeg ramt ef en pop-up:

Obs!
(i brun bjælke for oven)

Icon med skærm: brun-gul baggrund og et stort "!" mit på

Tekst:
Denne app har fundet en potentiel trussel på computeren.

Klik på Rens computer for at fjerne truslen.

I nederste grå bjælke:
"Vis detaljer" og en knap med "Rens computer"

Hvordan finder jeg ud af, om det er noget jeg ikke skal trykke på ? (For mig er det mistænkelige at app'n ikke afsløre sit navn,).

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017