Antisporing: Browseren Brave er endelig ude af beta

Blokerer al ‘griskhed og vederstyggeligheder’ på nettet.

Den 10. maj 2015 startede udviklingen af den privacy-orienterede browser Brave for alvor. Fire et halvt år senere er udviklingen af browseren nu kommet så langt, at den er officielt lanceret som version 1.0.

I et blogindlæg fortæller teknologidirektør Brian Bondy, hvordan han selv begyndte at samarbejde med JavaScript-opfinder og tidligere Mozilla-kollega Brendan Eich om en browser, som blandt andet skulle forhindre sporing af brugerne og downloade websites hurtigere ved at blokere for uønskede komponenter.

Stadig annoncer

Den planlagte forretningside centrerede sig om distribution af ‘venligere’, anonymiserede annoncer, hvor annonceindtægterne skulle fordeles mellem publicister, annonceleverandører, Brave-brugerne og Brave Software selv. Det hele skulle baseres på kryptovaluta.

Ifølge Bondy har disse grundlæggende ideer ikke ændret sig, siden Eich præsenterede projektet for ham i 2014, selv om udviklingen af browseren gik alt andet end glat, før den endte med at blive baseret på Chromium-frameworket.

Også til iOS

Selv om Brave-browseren – som nu er tilgængelig også til iOS og derudover til Windows, MacOS, Linux og Android – først nu er udgivet i en stabil udgave, har den en brugerbase på omtrent 8,7 millioner brugere.

Cirka 300.000 hjemmesider og individuelle indholdsproducenter har registreret sig med henblik på at modtage støtte fra Brave Ads, som annonceprogrammet til Brave Software kaldes.

Dette inkluderer både store aktører som The Washington Post, The Guardian og Wikipedia, og individuelle personer, som skaber indhold i tjenester som YouTube og GitHub.

Matchet mellem bruger og annoncer sker direkte i browseren, uden at brugernes data bliver sendt nogen steder hen.

Hvor mange penge dette faktisk genererer til de forskellige parter, er uvist. Ifølge Brave Software er der til nu blevet kørt tæt på 475 annoncekampagner gennem Brave Ads. Dette har genereret cirka 130 millioner bekræftede annoncevisninger.

Vigtigt signal

Selv om antallet af brugere af Brave stadig er temmelig begrænset, i hvert fald sammenlignet med Google Chrome, bidrager browseren til at rette mere opmærksomhed mod privacy og mere privacy-venlige finansierings-teknologier på nettet.

Et resultat af dette er, at flere andre browserleverandører har vist mere interesse for privacy og nu vælger at lade antisporing være aktiveret i browserens standardindstillinger.

Installationsproblemer

Flere oplever i dag, at installationsværktøjet til Brave 1.0.0 til Windows ikke kan få adgang til internettet. En opskrift på, hvordan dette problem kan omgås, findes her.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Bjarne Nielsen

Den virker, læste alle indstillinger fra Chrome og opfører sig egentlig som Chrome.

Den bygger også på Chromium. Fra https://en.wikipedia.org/wiki/Chromium_(web_browser):

Chromium is a free and open-source web browser developed by Google. It is a fully functional browser on its own and supplies the vast majority of source code for the Google Chrome browser.

Men det er bestemt rart, når ting bare virker, og man straks føler sig hjemme :-).

  • 0
  • 0
#4 Bjarne Nielsen

Så er jeg overrasket over, at du er overrasket over, at det virker, som det gør. Bevares, man kan selvfølgelig godt lave ulykker, men med det udgangspunkt, så skal man gøre sig umage.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere