Antallet af ledige IPv4-adresser verden over har nået et nyt lavpunkt

16. februar 2017 kl. 07:3528
Verdens befolkningstal er støt stigende og samtidig får stadig flere områder adgang til internettet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

LACNIC, som står for salg og distribuering af ip-adresser i Latinamerika og Caribien kunne for nylig meddele, at organisationen kun har små fem millioner IPv4-adresser tilbage. Det skriver theregister.co.uk.

Dermed går organisationen ind i dens tredje fase for distribuering af IPv4-adresser, hvor de kun vil blive uddelt i mindre bundter af 1024 ad gangen. Samtidig oplyser LACNIC, at der altså ikke er nogen fjerde fase. Når de sidste adresser er væk, er det slut.

Derfor er det blevet sværere at få nye adresser fra LACNIC, og kun virksomheder, der ikke før har fået adresser fra organisationen kan søge om nye adresser i dag.

Det eneste sted, der for alvor er IPv4-adresser tilbage er hos Afrikas AFRINIC, men det skyldes, at store områder på det Afrikanske kontinent fortsat er uden internet. Hvis udrulningen havde samme niveau som i I-lande ville der heller ikke være adresser nok der.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor opfordrer LACNIC til, at man opprioriterer IPv6-udrulningen verden over. Det er tid til at omfavne den nye standard, og det kan ikke gå hurtigt nok.

Microsoft måtte opgive

Mens nogle virksomheder lader sig nøjes med de adresser, de allerede har har andre virksomheder offentligt overvejet, om det var tid til at gå over til den nye standard. Koste hvad det koste vil.

Eksempelvis ønskede Microsoft at overgå til IPv6. Lige indtil de måtte erkende, at selv ikke den store softwaremastodont kunne overskue opgaven.

Hvis du ønsker at følge begyndelsen på enden for ledige IPv4-adresser, kan du følge udviklingen her.

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
11. maj 2017 kl. 12:37

Er der nogen der har kendskab til en dansk tunnel broker?

27
8. maj 2017 kl. 14:23

Hvis man bruger en Tunnel.broker kan man så "bare" skifte til teleselskabest IPv6 senere, uden videre? Og er der nogle der kan henvise til en IPv6 guide for home users/dummies :) ?

Det kommer an på hvilket OS man benytter sig af, nogle routere kan sagtens sætte en tunnel op. Jeg har en AsusWRT router der fint kan lave en tunnel men der er nogle ulemper ved det. Hvis man bruger HE/tunnelbroker kan man kun få en tunnel endpoint i Stockholm hvilket er det tætteste. Det er ikke så galt med ping tiden men man kan risikere at få en del sider på svensk f.eks. google (nogen der er bekendt med en workaround?). Sixxs har en dansk POP (altså tunnel endpoint) men de lukker desværre ned og det er ikke muligt at registere sig.

26
8. maj 2017 kl. 14:16

Det lyder interessant at kunne lave IPv6 tunnel indtil det bliver almindeligt for teleselskaberne at tilbyde det. Hvis man bruger en Tunnel.broker kan man så "bare" skifte til teleselskabest IPv6 senere, uden videre? Og er der nogle der kan henvise til en IPv6 guide for home users/dummies :) ?

25
22. februar 2017 kl. 13:56

Så er min gigabit (dsl - øv ingen fiber her) forbindelse oppe og køre. Ipv6 er der bare uden yderlige setup.

Jeg forstår ikke hvorfor de store udbydere ikke gider implementere det...

23
21. februar 2017 kl. 11:22

Findes der et ikke-route'et subnet i IPv6 ? I stil med 192.168.x.x Sådan at os, uden en officiel adresse, også kan begynde at lege.

22
17. februar 2017 kl. 12:25

Samme for f.eks. Parknet. Det virker som om hvis man vil have IPv6 har man bedst chance for at få det via xDSL.

På fiber er der følgende firmaer der leverer IPv6:

Gigabit Hiper (1) Bolignet (2)

På DSL:

Gigabit Kviknet Telia Hiper (1)

På Coax:

Ingen

Som bolignet:

Muligvis Bolig:net A/S men se (2). Ellers ingen. Nianet har dog en del hits hos APNIC og det kunne være fra bolignet.

(1) Der er tilsyneladende noget galt (ustabilt?) med Hipers IPv6: https://stats.labs.apnic.net/ipv6/AS203953?c=DK&p=1&v=1&w=1&x=1

(2) Bolignet hævder at have IPv6 og Henrik Kramshøj er kunde og siger at det er rigtigt. Men de har 0% hos APNIC.

21
17. februar 2017 kl. 11:53

Samme for f.eks. Parknet. Det virker som om hvis man vil have IPv6 har man bedst chance for at få det via xDSL.

20
17. februar 2017 kl. 09:28

... en millimeter. Fibia har prefixet 2a02:17c0::/32; jeg spurgte om hvornår kunderne så fik IPv6; Svar: De kan ikke give en dato.

Nu siger de, provokeret at at jeg på FB påpegede at de ikke havde planer om IPv6

"Vi synes nu ikke, at vi sover i timen, og har planer om IPv6. Som vi skrev i går, har vi ikke en konkret dato for, hvornår vores kunder får IPv6. "

Så nu har de planer ...

Jeg har også mange planer, nogle af dem tager lang tid om at komme igang...

19
17. februar 2017 kl. 07:47
18
17. februar 2017 kl. 07:36

Både APNIC og Google misser derimod alt den tid brugerne benytter på Netflix. Og muligvis også Youtube hvis ikke de opsamler statistisk derfra. Hvis det er tid vi tæller, modsat hits, så er det et stort bias ikke at have det med.

Det er ikke tid, man tæller med disse målinger. Der er enduser IPv6 capabilitet, d.v.s. andelen af slutbrugere, der kan nå IPv6. Det er tænkt som et beslutningsgrundlag for serviceudbyder, der skulle se om der er trafikgrundlag til at udbyde deres tjeneste på IPv6.

Måske der er en fejlkilde i forhold til happy eyeballs. Det system der får browserne til at fungere selvom der er en defekt IPv6 opsætning.

Jeg kender ikke Happy Eyeballs i detaljer. Men umiddelbart ville jeg tro, den påvirker "IPv6 preference" og ikke "IPv6 Capability"

17
17. februar 2017 kl. 07:21

Det virker til at der er for få samples på Gigabit og Kviknet hvis man kun tager de sidste 14 dage. Hvis du i stedet tager 90 dage, så ser du et mønster hvor Gigabit, Kviknet og Telia alle har 45% IPv6 Capable.

Ja, det varierer, men om det nu er 37% eller det er 45% ændrer vel ikke ved min pointe, der er at når man måler om brugeren har adgang via IPv6, når han 'går på nettet', er afhængig af en hel kæde af betingelser.

</p>
<p>En anden ting der peger på fejl eller bias er at Gigabit har dobbelt så mange hits som Kviknet. Det afspejler ikke antal kunder på de to ISP'er.

Jeg har svært ved at forestille mig fejl i målemetoden, der skulle give en bias, så den tæller flere hits fra Gigabit end fra Kviknet. Men der kunne være forskelle i de to udbyderes kundeunderlag. Gigabit retter sig måske mere til kunder med meget trafik, og har måske derfor en større andel af bofællesskaber, hvor mange deler adgangen. Det kunne både forklare at der var flere hits fra Gigabit og forkalre, at der er relativt lille IPv6 andel, fordi der her er lokale net, der kan have elementer, der ikke lader IPv6 passere.

Jeg vil i øvrigt udnævne Telia som IPv6 heltene for 2017. På grund af deres relativt større kundebase, så har de leveret IPv6 til flere danskere end nogen anden udbyder.</p>
<p>

Det vises tydeligt på APNIC's grafhttps://stats.labs.apnic.net/ipv6/AS3308?a=3308&c=&x=0&s=0&p=1&w=14

Der sker noget for Telia Danmark. Sjovt nok ikke for Telia Sverige, I Sverige, der er stort set lige så langt med IPv6 som Danmark, er det Tele2, der trækker.

15
17. februar 2017 kl. 02:32

https://www.akamai.com/us/en/our-thinking/state-of-the-internet-report/state-of-the-internet-ipv6-adoption-visualization.jsp

Find Danmark (vi er cirka #37) og klik for at få en graf. I juni 2016 sker der noget.

Gå op til toppen af siden og find "Networks" knappen til højre. Tryk på den og søg efter "Telia Networks" - de er cirka #91. Klik og observer grafen. I juni 2016 sker der noget...

Hos Akamai er cirka 30% af Telias trafik på IPv6. Men det er langt fra alle Akamai kunder der har valgt at slå IPv6 til. Et eksempel er DR TV som har valgt ikke at aktivere IPv6 selvom de bruger Akamai.

14
17. februar 2017 kl. 01:59

Det virker til at der er for få samples på Gigabit og Kviknet hvis man kun tager de sidste 14 dage. Hvis du i stedet tager 90 dage, så ser du et mønster hvor Gigabit, Kviknet og Telia alle har 45% IPv6 Capable.

Det skal så korrigeres for at det måske kun er 80% af kunderne der har en router med IPv6 support. Det giver at omkring 60% af brugernes browsere kan benytte IPv6.

Jeg tror stadig at der er en eller anden form for fejl i metoden. Jeg kan ikke se hvad det skulle være for en browser uden IPv6, der står for op imod 40% af brugernes hits på websites som deltager i APNICs undersøgelse. Windows, MacOS, Android, IOS - alt har IPv6 support. Mange smart TV har ikke IPv6, men jeg forventer ikke ret mange hits fra den slags på APNIC.

En anden ting der peger på fejl eller bias er at Gigabit har dobbelt så mange hits som Kviknet. Det afspejler ikke antal kunder på de to ISP'er.

Jeg vil i øvrigt udnævne Telia som IPv6 heltene for 2017. På grund af deres relativt større kundebase, så har de leveret IPv6 til flere danskere end nogen anden udbyder. Nu skal vi bare have de andre store med.

12
16. februar 2017 kl. 23:22

Som udbydere har I vel mulighed for at måle andelen i jeres egne net, ved at se på, hvor meget af trafikken fra jeres egne kunder mod services, der har AAAA-records, der afvikles som IPv6.

Det lyder ikke ret nemt - IP adresser bliver ikke nemt til URL'er og domæner og slet ikke i disse CDN tider.

Måske vi også har et problem med at definere hvad det er vi måler. Yoel har nogle faste tal på 82% kunder med IPv6 opsætning og 25% trafikvolume. Fint nok men er det noget andet vi vil have tal for?

APNIC og Google måler i stedet på browsere. Hver enkelt kunde råder over mange browsere, selv hvis der er tale om en husstand på en person. Derudover vægter de browserne i forhold til den tid brugeren benytter med denne browser, således at en browser der kun sjældent benyttes, også kun registreres sjældent i data opsamlingen. Og endelig er der helt sikkert også noget bias da man måske bruger google.com mere fra en type device i forhold til et andet type device.

Tallet 37% for Gigabit hos APNIC betyder dermed at vores brugere 37% af tiden benytter en browser med IPv6 support? Ikke at kun 37% af vores brugere har IPv6 support. Det er stadig mærkeligt lavt da alle moderne browsere og operativsystemer har IPv6 support.

Både APNIC og Google misser derimod alt den tid brugerne benytter på Netflix. Og muligvis også Youtube hvis ikke de opsamler statistisk derfra. Hvis det er tid vi tæller, modsat hits, så er det et stort bias ikke at have det med.

Måske der er en fejlkilde i forhold til happy eyeballs. Det system der får browserne til at fungere selvom der er en defekt IPv6 opsætning.

11
16. februar 2017 kl. 22:55

Jeg mistænker ligesom Baldur / Gigabit en fejl i APNIC's opgørelsesmetode.

Det kan være, I har ret. Men APNIC når til stort set samme resultat som Google, måske fordi det er samme metode de to organisationer anvender.

Som udbydere har I vel mulighed for at måle andelen i jeres egne net, ved at se på, hvor meget af trafikken fra jeres egne kunder mod services, der har AAAA-records, der afvikles som IPv6.

10
16. februar 2017 kl. 22:32

Der må være andre forhold, der bremser deres anvendelse. Det kan være kunderne har routere, der kun er sat op til at håndtere IPv4, eller de har lokale net/wifi, der ikke håndterer IPv6. Endelig kan de bruge gammelt udstyr eller programmel, f.eks. WindowsXP, der ikke kan håndtere IPv6.

Jeg mistænker ligesom Baldur / Gigabit en fejl i APNIC's opgørelsesmetode.

Lidt over 82 % af Kviknets kunder har en aktiv IPv6-adresse på deres router, og målt i bytes er det lige knap 25 % af vores downstream trafik, der er IPv6.

Det virker realistisk, da mange amerikanske streamingtjenester kører IPv6. Når tallet ikke er højere, skyldes det nok langt hen ad vejen, at fx DR endnu ikke har fundet ud af hvorfor IPv6 er en åbenlyst god ide.

9
16. februar 2017 kl. 22:25

IPv4 er sindssyg nemt at forstå og man kan huske en adresse i hovedet uden problemer. De fleste nørder har lært at sætte et IPv4 netværk op til LAN party og i deres hus eller på arbejdet ... men IPv6 er black magic ..

Min router IPv4 adresse er 85.204.132.227. Min IPv4 LAN adresse er 192.168.1.214.

Min router IPv6 adresse er 2a00:7660:7e3::. Min IPv6 LAN adresse er 2a00:7660:7e3::899.

Begge typer adresser har cirka samme længde. Forskellen er at for IPv6 er der et system i det. Hvordan kan du kalde det black magic at man blot tilføjer computerens nummer bagved routerens adresse ( 2a00:7660:7e3:: + 899)?

Det er min router der har tildelt min computer 192.168.1.214 med DHCP og 2a00:7660:7e3::899 med DHCPv6. Ingen forskel der.

Hvis jeg vil køre en server skal jeg opsætte noget port forwarding på IPv4. Ved IPv6 kan jeg nøjes med at åbne i firewall på routeren. Næsten det samme men alligevel meget enklere at forstå for IPv6. I IPv4 verden skal man forstå sammenhængen mellem to forskellige IP adresser, hvor man i IPv6 verdenen blot har en enkelt IP adresse (computerens) som tilmed kan vælges fra en drop down menu i routerens brugergrænseflade.

Hvis jeg vil køre webserver (eller blot ssh server) på to maskiner begynder det at blive kompliceret på IPv4. Men på IPv6 er det stadig bare at logge på routeren og åbne i firewallen.

Hvis jeg har tre kameraer skal jeg lave noget port forwarding magi og tildele hvert kamera en unik port på den eksterne IP med IPv4. Med IPv6 skal jeg bare åbne i firewallen.

Nogle lader sig måske forvirre af at med IPv6 har en computer typisk flere adresser. Servere har dog som oftest kun en enkelt ligesom IPv4. Min computer har også adressen 2a00:7660:7e3::10f5:a14:d4e7:316f. Det er en privacy adresse som skifter automatisk med korte intervaller. Det modvirker tracking. Den adresse skal du som bruger og sysadmin bare glemme alt om, den er alligevel skiftet til noget andet når du læser dette. Der er også link local som bare er din MAC adresse skrevet med en anden notation - glem det hvis du ikke skal bruge det. Jeg vil her nævne at IPv4 også har features som mange ikke forstår, herunder eksempelvis multicast, anycast, dynamisk routing, mange detaljer omkring ARP, ICMP, DHCP.

7
16. februar 2017 kl. 21:28

Men enig i at vi bare skal over at køre IPv6. Det med tvang var nok en rigtig god idé i den sammenhæng. Der er for mange der ikke gider/behøver bruge tid/kræfter på at skifte til IPv6. De kan desværre fint køre videre uden.
Desværre kan man ikke tvinge nogen til det....

Selvom det går langsomt, så stiger andelen af brugere i Danmark, der kan benytte IPv6. APNIC måler det ved at indlægge test på diverse hjemmesider. Når en bruger henter siden, får den hans browser til at køre et java eller HTML5-script, der tester vejen til sider, der kan nås på både IPv6 og på IPv4. Dermed måler man, om han kan bruge IPv6 og om browseren foretrækker IPv6, hvis begge muligheder er til stede. Over de sidste 14 dage, har 4,1% af de målte brugere fra Danmark kunnet bruge IPv6. Det tal er ikke stort, men dog vokset betydeligt siden nytåret for godt et år siden, hvor tallet lå på knap 0,2%.

https://stats.labs.apnic.net/ipv6/DK?d=14

De øvrige 95,9% er ikke nødvendigvis bremset af, at deres ISP ikke tilbyder IPv6. Det ser man ved at gå nærmere ind i statistikken. Trafik fra en udbyder som Gigabit, der tilbyder alle kunder IPv6 og har gjort det fra starten, har kun en andel på 37%, der kan nå en IPv6 adresse. Der må være andre forhold, der bremser deres anvendelse. Det kan være kunderne har routere, der kun er sat op til at håndtere IPv4, eller de har lokale net/wifi, der ikke håndterer IPv6. Endelig kan de bruge gammelt udstyr eller programmel, f.eks. WindowsXP, der ikke kan håndtere IPv6. Endnu bruger stort set alle virksomheder og institutioner i Danmark kun IPv4 på deres lokale net, selvom deres ISP i almindelighed tilbyder både IPv4 og IPv6.

6
16. februar 2017 kl. 21:25

Selvfølgelig kan du huske dem.

Del 1 får hver LIR typisk en /32 eller /29. så du kan huske 2a02:09d0 - fordi ALLE hosts i HELE dit netværk bruger den del.

Del 2 du har en identifier som angiver et subnet, her skal du ikke nøjes med spøjse numre afledt af en tilfældig IPv4 PI adresse, men har frit valg.

Vi kunne bruge VLAN 3000 som eksempel, eller kunde nr 3000

og du skal finde på lidt mere, men det står dig frit for. Vi kunne altså vælge nr 1. Det er første subnet hos den kunde, eller subnet 1, eller lignende.

Ihvertfald har du 32-bit som du vælger selv - efter en struktureret metode :-)

Det afslutter subnet delen, for ALLE subnets UDEN UNDTAGELSER er /64 - altså 64-bit.

Dernæst skal du give dine hosts numre, helt ligesom på IPv4 - og første IP er typisk taget til default gateway, og :2 og :3 til dine to routere, hvis du kører VRRP.

Så vi ender med:

  1. hlk@pumba:hlk$ host mail.kramse.org
  2. mail.kramse.org has address 91.102.91.22
  3. mail.kramse.org has IPv6 address 2a02:9d0:3000:1::216

Så 2a02:09d0 er fast, :3000:1 er dit subnet, og 216 er den tilfældige IP jeg valgte til min mail host. Kunne have valgt eksempelvis :25

og ja, det er langt fra dynamiske IPv6 adresser og privacy adresser. Til dem skal du bruge DNS, eller glem de eksisterer! Husker du også MAC adresser i hverdagen? Nej, vel :-D

Der findes forskellige adresseplaner for IPv6 hvis du vil have mere hjælp. Se eksempelvis https://www.ripe.net/publications/ipv6-info-centre/deployment-planning/create-an-addressing-plan - som dog er tiltænkt ISP er. PS Altså selvf er der undtagelser i IPv6 og medtager man dem så kan man lave andre subnet. :-)

5
16. februar 2017 kl. 17:38

Det du beskriver er præcis grunden til hvorfor DNS er opfundet, så folk ikke skal huske på IP adresser. Personligt er de eneste jeg kan huske 8.8.8.8 fordi den er handy at ping'e for at se om jeg har net eller ej. Nogle udbydere giver dig korte IPv6 adresser, da du jo kan benytte det første /64 prefix til at lave disse, f.eks. har min maskine jeg sidder ved nu: "2a06:XXXX:YYYY::1dd" (med noget andet i stedet for XXXX og YYYY) hvilket jeg ikke syntes er så slemt.

4
16. februar 2017 kl. 17:33

Og sikkert også grunden til at folk ikke kaster sig over det...

Er at IP adresserne på ingen måde er menneskeligt forståelige.

IPv4 er sindssyg nemt at forstå og man kan huske en adresse i hovedet uden problemer. De fleste nørder har lært at sætte et IPv4 netværk op til LAN party og i deres hus eller på arbejdet ... men IPv6 er black magic ..

En kæmpe fejl er også at ISP'erne i Danmark ikke er klar til IPv6 - så selvom man gerne vil bruge IPv6 så skal man have gang i tunnelling og what not .. og selv NÅR man har en IPv6 adresse - så er WWW / Programmer / Services / Games osv fandme heller ikke klar !

det op ad bakke med IPv6 :-/

3
16. februar 2017 kl. 15:29

NAT er jo desværre en lappeløsning der er blevet "State of the art". Jeg begriber ikke at IPv6 transformationen stadig er mere snak end handling. Det fortjener slet ikke så meget opmærksomhed når man tænker på hvad der ellers er af problemer i verdenen. Så kære ISPer (og indholdsleverandører), få det nu bare gjort.

Version2 kunne jo starte med sig selv:

  1. 15:27:00 bo@bo-suse ~ > host -t aaaa version2.dk
  2. version2.dk has no AAAA record
  3. 15:27:01 bo@bo-suse ~ > host -t aaaa <a href="http://www.version2.dk">www.version2.dk</a>
  4. <a href="http://www.version2.dk">www.version2.dk</a> has no AAAA record

2
16. februar 2017 kl. 15:23

men lappeløsninger som NAT kommer til at gøre infrastrukturen yderligere kompleks, og tilføjer et permanent ekstra lag.

Er det nu helt rigtigt ? NAT er jo ikke et nyt fænomen. Det har været brugt i rigtigt mange år. Jeg kører NAT på mange systemer og det er ikke mere komplekst end så meget andet. Der er heller ikke mystiske problemer og ting der ikke virker. Det er ihvertfald ikke noget jeg bruger specielt meget tid på mht. fejlmeldinger og fejlsøgning.

Men enig i at vi bare skal over at køre IPv6. Det med tvang var nok en rigtig god idé i den sammenhæng. Der er for mange der ikke gider/behøver bruge tid/kræfter på at skifte til IPv6. De kan desværre fint køre videre uden. Desværre kan man ikke tvinge nogen til det....

1
16. februar 2017 kl. 11:41

Det er muligt, at udrulning af IPV6 er dyrt at implementere, men lappeløsninger som NAT kommer til at gøre infrastrukturen yderligere kompleks, og tilføjer et permanent ekstra lag. Vil man for guds skyld ikke godt undgå dette. IPV6 er fremtiden.

Tænk ikke kun implementering og specs ind i nye IT-systemer og protokoller, men også hvordan man kommer derfra igen.