Antallet af it-nyuddannede dykker i Danmark

Andelen af danskere, som afslutter en it-uddannelse, falder, og dermed havner Danmark under gennemsnittet i alle EU-lande. Sverige og Finland ligger dog endnu lavere.

Datalogi, it-ingeniør og andre tekniske it-uddannelser er ikke et stort hit blandt danskerne.

Og faktisk ser det sortere ud for Danmark end i mange andre EU-lande, for ikke nok med at få har en it-uddannelse - det bliver også forholdsmæssigt færre og færre nyuddannede inden for it.

Det viser en ny statistik fra EU, hvor it-paratheden blandt befolkningen er undersøgt i hele Europa.

Tallene for hvor mange, der har en it-uddannelse, er dog ikke helt nye, men stammer fra 2009. Her var det 3,3 procent af alle, som afsluttede en videregående uddannelse i Danmark, som havde taget en it-uddannelse.

Men tilbage i 2005, fire år før, var samme andel oppe på 3,8 procent.

Tendensen placerer Danmark meget tæt på EU-gennemsnittet, hvor andelen i 2005 var 4,0 procent, mens den var faldet til 3,4 procent i 2009. Danmarks 3,3-procent andel rækker til en 15. plads blandt de 27 medlemslande.

Men mange af de lande, vi normalt sammenligner os med, ligger heller ikke højt. For eksempel har Sverige en it-andel på 2,9 procent, og Finland rammer 3 procent rent.

I toppen ligger Østrig og lilleputten Malta med 5,6 procent it-uddannede blandt alle, der afslutter en videregående uddannelse.

Tallene kan dække over forskelle i, hvor stor en del af befolkningen generelt, som afslutter en videregående uddannelse, og kan også være påvirket af, at der måske er flere danske it-studerende, som aldrig får skrevet specialet færdigt, men flytter ud på arbejdsmarkedet efter nogle års studier.

Således har Finland og Sverige, der altså ligger lavere end Danmark målt på andelen af it-uddannede, en væsentlig højere andel, som selv har skrevet et computerprogram. Over hver tredje finne og svensker mellem 16 og 24 år har selv forfattet software, viser undersøgelsen.

Læs også: 11 procent af danskerne har kodet programmer selv

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Lundegaard

Kunne det tænkes at jo lavere it-nivaeuet generelt er i landet jo flere er nødt til at være uddannet for at afhjælpe dette? Noget kunne tyde på det hvis man sammenligner med artiklen om hvor mange der selv har kodet programmer.

 • 1
 • 0
#2 Thomas Hansen

Jeg må indrømme jeg er til uforstående til denne artikel. Jeg har prøvet løbende siden 2003 at komme i gang med IT-support eller datatekniker uddannelsen uden held. Når jeg ahr snakket med virksomhederne som søger elever, så er der tit mellem 100 og 200 ansøgninger. Når man snakker med virksomheder som ikke søger, altså med uopfordret kontakt, så er de ikke instresseret og det kan være fordi de enten har for meget og lave, for lidt og lave eller ikke har økonomien til det. At jeg søger som voksenelev gør det jo så ikke bedre.

Jeg tror problemet ligger i ikke nok virksomheder søger elever.

 • 1
 • 0
#3 Martin Kjær Jensen

Jeg havde engang ambitioner om et Datalogistudie, men da jeg er en sproglig studerende, og bestemt ikke matematisk anlagt, faldt det mig lidt (læs: MEGET) svært at ramme det krævede matematiske gennemsnit.

Nu arbejder jeg som ufaglært IT-supporter. Jeg er som sådan godt tilfreds med mit arbejde og min arbejdsplads, men det er jo til en noget ringere løn og arbejdspladsen har ingen ambitioner om at styrke mine kompetencer ud over hvad der nu lige er strengt nødvendigt.

 • 1
 • 0
#5 Torben Mogensen Blogger

Et usikkerhedsmoment i undersøgelsen kan være, at begrebet "IT-uddannelse" ikke er veldefineret. Hvis forskellige land klassificerer forskelligt, kan det farve resultatet. Dertil givere resultatet ikke meget mening, hvis man ikke også regner på niveauet af uddannelserne. Har man en IT-uddannelse, hvis man har taget et PC-kørekort? Hvis man har studeret digitalt design eller digital elektronik? Hvad med film- og medievidenskab? Sidstnævnte blev på et tidspunkt faktisk af Københavns Universitet klassificeret som en IT-uddannelse.

Update: Jeg ser, at undersøgelsen kun omfatter videregående uddannelser, så PC-kørekort tæller givetvis ikke. Men pointen om, præcis hvor grænsen går, gælder stadig.

 • 3
 • 0
#6 Deleted User

Måske kan det trøste, at hver tolvte nye universitetsstuderende i 2011 blev optaget på en it-bacheloruddannelse. Dette fremgår af de statistikker som IT-Vest opgør hvert år ifm. KOT-optaget. Her defineres en it-uddannelse som en bacheloruddannelse, der som minimum indeholder 90 ECTS it/datalogiske elementer http://www.it-vest.dk/fileadmin/filer/dokumenter/pressemeddelelser/optag...

Udfordringen er at få de 8,8% af universitetsårgang 2011 til at blive til 8,8% af kandidatproduktionen om 5 år. Pæne statistikker forudsætter, at erhvervslivet ikke 'overfisker' før de studerende får deres kandidatgrad.

 • 3
 • 0
#7 Lars Hansen

Update: Jeg ser, at undersøgelsen kun omfatter videregående uddannelser, så PC-kørekort tæller givetvis ikke. Men pointen om, præcis hvor grænsen går, gælder stadig.

Men du har fat i noget relevant, fordi i Danmark er der også IT uddannelser andre steder end via universitetet.

Og, undersøgelsen har fokus på flere områder

Citat fra undersøgelsen "Computing: Computer sciences: system design, computer programming, data processing, networks, operating systems and software development (hardware development is classified in engineering)."

Hvor flere områder, navnligt "networks" og "operating systems" tit og ofte bliver dækket ind af folk med it-supporter, datatekniker, datafagtekniker og datamekanikker baggrund.

Det er uanset hvad ikke en apples to apples sammenligning, udover hvad universiteterne spytter ud, hvilket skal sammenholdes med, hvilke profiler der efterspørges til hvilke jobs fra land til land.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere