Antallet af .dk-domæner slår rekord

4. januar 2022 kl. 13:206
Antallet af .dk-domæner slår rekord
Illustration: bigstock.
Aldrig har der været så mange danske internetadresser, som det er tilfældet lige nu.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

1.388.636 internetadresser var ved udgangen af 2021 registreret med .dk-domæne, og det er rekordmange. Til sammenligning var der ved udgangen af 2020 registreret 1.338.257.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Berlingske på baggrund af en opgørelse fra DK-Hostmaster.

DK-Hostmaster har i øvrigt strammet godkendelsesreglerne for rettighederne til en internetadresse. Det sker efter, at domænehajer har opkøbt adresser, der ligner gængse adresser, og derefter tjent på blandt andet annoncer eller ved at videresælge domænet.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
5. januar 2022 kl. 17:06

Der mangler i artiklen en forklaring på, hvorfor der ses denne stigning i samlet volumen registrerede .dk-domæner efter august 2021. Jeg arbejder ved en hostingudbyder, og kan derfor kaste lidt lys over sagen.

Stigningen skyldes primært, at DK Hostmaster udrullede en stor systemopdatering i september 2021. Denne systemopdatering har medført en lang række fejl med registrering og betaling af domæner.

Faktisk har DK Hostmaster ikke faktureret korrekt siden d. 16. september 2021, hvor DK Hostmaster satte faktureringen på pause. Normalt undlader rigtigt mange forbrugere blot at betale regningen, og så udløber domænet automatisk. En del kunder undlader også at gennemføre den obligatoriske ID-kontrol med NemID, hvorefter DK Hostmaster normalt ville slette domænet automatisk efter 30 dage.

Problemet med fakturering medfører dog, at DK Hostmaster ikke ved, om der er betalt for domænerne gennem os forhandlere, og de kan heller ikke sende fakturaer ud. Derfor sletter DK Hostmaster pt. ikke domæner automatisk — hverken ved manglende ID-kontrol eller ved manglende betaling. Dette medfører i sagens natur en stor stigning af ubrugte domæner, som kommer med i statistikken, som under normale omstændigheder ville være slettet automatisk.

2021-rekorden over antallet af .dk-domæner er dermed lidt en ikke-nyhed, som snarere skyldes tekniske fejl end en egentlig stigende interesse i at have et .dk-domæne. Det er derimod en nyhed, at vi har en monopolvirksomhed, der ikke formår at udføre sin opgave med at administrere den danske del af internettet. Det er nu ca. 4 måneder senere, og de har netop meldt ud, at de igen er begyndt at opkræve pr. d. 3. januar 2022 - men med fejlbehæftede fakturaer:

https://www.dk-hostmaster.dk/da/news/fejl-i-betalingsservice-faktura

5
5. januar 2022 kl. 16:46

DK Hostmaster har haft faktureringsproblemer siden en opdatering i september, og sletter derfor pt. ikke domæner automatisk. De slettes kun, hvis kunden selv opsiger domænet. Det er derfor meget sigende, hvad denne stigning skyldes.

1
4. januar 2022 kl. 20:04

Når man fx søger på google og beder om billeder, er der efter de 3 seriøse resultater, viderestilling til m-alib... for resten af resultataterne. Ex: Jeg søgte på luftfilter yb-1. 3-4 gode resultater med billedvisning. Resten kun omdiregering til m.aliba..., fra danske domæner som fx. hudklinikkenudby.dk eller hjemstavnmodelervoksklubben.dk osv.

Synes det har taget fuldstændigt overhånd. Har nu blokkeret m.ali...com og lign i Router.

Ha en god dag