Ansigtsgenkendelse virker bedst for hvide mænd

Illustration: artoleshko/Bigstock
Studie bekræfter, hvad eksperter længe har mistænkt.

Algoritmer til ansigtsgenkendelse har langt nemmere ved korrekt at identificere en hvid mand end nogen anden kombination af hudfarve og køn.

Det skriver New York Times på baggrund af forskning fra M.I.T Media Lab.

Læs også: Når AI går galt: Sorte mennesker bliver hvide, og Twitter hylder Hitler

Forskerne har testet algoritmer fra Microsoft, IBM og Face++ på billeder af i alt 1.270 politikere fra tre skandinaviske og tre afrikanske parlamenter.

Resultatet er entydigt: Alle algoritmerne har nemmere ved at identificere mænd end kvinder, og alle algoritmer fungerer bedre på ansigter med lys hudfarve.

I de mest ekstreme tilfælde – som med IBM’s Watson Visual Recognition – falder andelen af billeder, hvor kønnet blev identificeret korrekt, fra 99,7 for hvide mænd til 65,3 for mørke kvinder.

Google måtte undskylde

Forskningen fra M.I.T Media Lab er ikke det første studie, der sætter fokus på bias i algoritmer. Tidligere studier har vist, at et bredt anvendt datasæt til at træne ansigtsgenkendelsessoftware tæller 75 procent mænd og 80 procent hvide mennesker.

I 2015 måtte Google undskylde, fordi en algoritme fra it-kæmpen kategoriserede billeder af afroamerikanere som gorillaer.

Læs også: Forskere udvikler test til at afsløre racistiske algoritmer

Sorelle Friedler, der er datalog på Haverford College, siger til avisen, at eksperter længe har mistænkt ansigtsgenkendelsessoftware for at klare sig markant forskelligt på forskellige befolkningsgrupper.

»Men dette er det første stykke arbejde, jeg kender til, der viser det empirisk,« siger hun om studiet fra M.I.T. Media Lab.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Jens Jönsson

Bare lidt alternativ makeup så er livet lidt mere privat Camouflage from face detection.

CV Dazzle explores how fashion can be used as camouflage from face-detection technology, the first step in automated face recognition.

https://cvdazzle.com

Problemet med det, er at det er en opsigtsvækkende camouflering. Så bliver man ikke genkendt på kameraer, så bliver der ihvertfald lagt mærke til én. Måske ikke det man lige ønsker sig, hvis man vil undgå kameraerne....

  • 1
  • 0
#6 Cristian Ambæk

Problemet med det, er at det er en opsigtsvækkende camouflering. Så bliver man ikke genkendt på kameraer, så bliver der ihvertfald lagt mærke til én. Måske ikke det man lige ønsker sig, hvis man vil undgå kameraerne

For mange mennesker kan det være en principel sag at de ikke digitalt vil overvåges på den måde, og det kan jeg da fuldt ud forstå.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere