Ansatte hjemsendt for at snage i 13-årigs patientjournal: »Jeg bliver virkelig både rystet og ulykkelig«

20. april kl. 09:392
Rigshospitalet
Illustration: Rigshospitalet / PR Foto.
»Vi har alle været dybt berørt over den her sag, men jeg bliver virkelig både rystet og ulykkelig over, hvis der er nogle af vores medarbejdere, der ikke har kunne styre deres nysgerrighed og har snaget i en journal, der ikke bare handler om et barn, men et barn, der har været udsat for en forfærdelig forbrydelse,« siger hospitalsdirektør på Rigshospitalet Rasmus Møgelvang.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et ikke oplyst antal ansatte i Region Hovedstaden og Region Sjælland blev i går hjemsendt, mens det undersøges, om der var faglig begrundelse for de opslag, de i løbet af weekenden foretog i en patientjournal tilhørende den 13-årige pige, der ifølge politiet lørdag blev udsat for bortførelse og alvorlige overgreb.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Læs også: Ekspert i databeskyttelse om øget antal bilkameraer: »Vi har brug for at have et rum, der er privat«

»Vi har alle været dybt berørt over den her sag, men jeg bliver virkelig både rystet og ulykkelig over, hvis der er nogle af vores medarbejdere, der ikke har kunnet styre deres nysgerrighed og har snaget i en journal, der ikke bare handler om et barn, men et barn, der har været udsat for en forfærdelig forbrydelse. Det er i mine øjne skærpende omstændigheder,« siger hospitalsdirektør på Rigshospitalet Rasmus Møgelvang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han meddeler samtidig, at de skærpende omstændigheder betyder, at alle ansættelsesretlige konsekvenser – herunder afskedigelse - er i spil, ligesom det i hver enkelt tilfælde vurderes, om der skal ske politianmeldelse af den enkelte ansatte.

Læs også: Databrud i Viborg: Kommunalt ansatte snagede i 455 borgeres oplysninger

I forbindelse med efterforskningen blev pigen bragt ind til undersøgelser på Rigshospitalet. I hvert fald tre ansatte på Rigshospitalet har slået op patientjournalen, og de er alle tre tilbage i arbejde, da undersøgelser viste, at opslagene havde faglige grunde.

»Der er ikke nogen på Rigshospitalet, som har været derinde uretmæssigt, men det er klart, at når vi også er bekendt med, at der er fundet medarbejdere på andre hospitaler, så kan vi ikke udelukke, at det er andre, der har været det,« siger Rasmus Møgelvang til TV 2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han henviser til, at Rigshospitalet blev bekendt med de muligvis uberettigede opslag efter, at afdelingen, hvor den 13-årige blev undersøgt, var i kontakt med et andet hospital fra Region Sjælland og i den forbindelse kunne se, at der var en person derfra, der havde været inde i journalen.

Samtidig oplyser han, at journalen var særligt skærmet, hvorfor ansatte i andre afdelinger godt kunne søge journalen frem, men kun ansatte i afdelingen, hvor hun blev undersøgt, kunne læse den. Der er forsinkelse på loggen, og derfor kan der i den kommende tid dukke flere opslag op, der skal undersøges.

Læs også: Chefforhandlere opfordrer Biden og von der Leyen til topmøde om udvikling af AI

Region Hovedstaden og Region Sjælland har ifølge pressemeddelelsen igangsat alle relevante ansættelsesretlige procedurer, og sagen er anmeldt til både Datatilsynet og Styrelsen for Patientklager. Desuden er regionerne i dialog med politiet.

De to regioner vil evaluere, om der er behov for at justere i regionens kontroller med patienternes sundhedsoplysninger.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
20. april kl. 11:36

Hvis artiklens ord står til troende, så lader det til, at Rigshospitalets opsætning af denne journal-registrering er lavet helt som den bør være: At relevante myndigheder kan læse journalen og at alle, der ønsker at tilgå den registreres i en log. Eneste yderligere ønske kunne så være, at der var en form for alarm, der gjorde opmærksom på, at nogen er blevet afvist, så det ikke skal være en 'tilfældighed', der gør at man bliver opmærksom på de afviste forsøg.

Og igen, hvis artiklens ord står til troende, så har Rigshospitalet øjensynligt håndteret sagen helt efter retningslinierne.

2
20. april kl. 12:50

r var en form for alarm, der gjorde opmærksom på, at nogen er blevet afvist, så det ikke skal være en 'tilfældighed', der gør at man bliver opmærksom på de afviste forsøg.

Enig, og at loggingen registeret, så borgeren selv kan se hvem der har været inde og kigge.

Yderligere skal regionen jo også anmelde dette brud på GDPR til datatilsynet.