Gladsaxe Kommune er ramt af tyveri af fire bærbare computere fra et kontor på rådhuset. På en af computerne lå et regneark med fortrolige oplysninger om ca. 20.000 borgere. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
Oplysningerne bestod blandt andet af personlige baggrundsoplysninger som eksempelvis personnummer, navn og adresse samt information om ydelser.
»Der er tale om et uheldigt sammentræf af et tyveri og en fejl begået af en enkelt medarbejder. Og jeg er rigtig ærgerlig over, at det her kunne ske. Det er vanskeligt at gardere sig helt mod tyveri og menneskelige fejl,« siger Gladsaxes kommunaldirektør, Bo Rasmussen, ifølge meddelelsen.
Han oplyser, at kommunen de seneste måneder har gjort en massiv indsats for at oplyse ledere og medarbejdere om, hvordan de håndterer fortrolige oplysninger på en sikker måde ifølge de nye datasikkerhedsregler.
»Og så sker det her alligevel. Det er ikke godt nok. Nu vil vi se på, hvordan vi kan gøre endnu mere for at sikre vores fortrolige oplysninger og vores rådhus. Og så håber vi, at der er tale om et brugstyveri, hvor harddisken er blevet slettet umiddelbart efter tyveriet med henblik på videresalg af computeren. Når vi ser på omstændighederne omkring tyveriet, er det efter alt at dømme det mest sandsynlige,« siger Bo Rasmussen.
Kommunen understreger, at regnearket ikke blev anvendt til sagsbehandling af enkelte borgere, men til rutinemæssig, halvårlig kontrol af, at den økonomiske afregning mellem Gladsaxe og andre kommuner var korrekt.
Tyveriet meldt til politiet og Datatilsynet
Kommunen oplyser også, at databruddet kunne ske, fordi en medarbejder har overtrådt kommunens datasikkerhedsregler. En medarbejderne havde nemlig ved endt arbejdstid ved en fejl gemt den nu lækkede fil lokalt på sin computer.
»Det er en overtrædelse af datasikkerhedsreglerne og Gladsaxe Kommunes interne retningslinjer for håndtering af fortrolige oplysninger, fordi det derved vil være muligt for en hacker, eller i dette tilfælde en tyv, ulovligt at skaffe sig adgang til kommunens oplysninger,« skriver kommunen i meddelelsen.
Det er ikke første gang i år, at der sker databrud som følge af tyveri af bærbare computere. I juni kunne Version2 fortælle, at en ansat ved Tønder Kommune efter et indbrud i sin bil fik stjålet dokumenter med personfølsomme oplysninger om ca. 40 borgere.
Også dengang fastslog ledelsen, at der var tale om et menneskeligt svigt, og at håndteringen af dokumenter med personfølsomme oplysninger havde været uacceptabel.
Gladsaxe har i den aktuelle sag meldt tyveriet til politiet og hændelsen til Datatilsynet. Derudover er der afsendt et brev til samtlige berørte borgeres e-Boks med en orientering om, hvad der er sket, og hvad de skal være opmærksomme på. Borgere, der ikke er på e-boks, modtager et brev med posten.
Sikkerhedsrisiko vurderes som lille
Gladsaxe Kommune oplyser endvidere, at man har kontaktet en cyber- og it-sikkerhedsekspert for at få vurderet risikoen for misbrug af cpr-numre i forbindelse med tyveriet.
Vurderingen er, at risikoen for misbrug af cpr-nummer er meget lille.
Misbrug af cpr-numre i Danmark er yderst sjældent, fordi det enten kræver en kode, eller at man møder personligt op og udgiver sig for at være en anden person for at få adgang til oplysninger, anfører kommunen.
I de få tilfælde, der har været, har det oftest været personer i bekendtskabskredsen, som har misbrugt cpr-nummeret.
»I denne sag er der alene tale om tyveri af en computer, og ikke om, at oplysninger har været tilgængelige for en bredere offentlighed. Derfor er harddisken og dermed oplysningerne efter al sandsynlighed blevet slettet med henblik på videresalg af computeren. Selv i de tilfælde, hvor cpr-numre har været lækket til en større kreds, har der ikke været tilfælde af misbrug af cpr-numre,« skriver kommunen.
Sikkerhed skærpes yderligere
Gladsaxe Kommune vil efter episoden sikre, at erfaringerne fra hændelsen bliver brugt til endnu en gang at indskærpe overfor medarbejderne, hvordan de håndterer borgernes oplysninger på en sikker måde. Samtidig vil han tage fat i kommunens digitaliseringsafdeling for at se på mulighederne for at kryptere kommunens computere. Derudover vil han sætte en undersøgelse i gang af, om adgangen til rådhuset kan sikres bedre.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.